« Inför ESC 2010

Inför ESC 2012 »


Inför Eurovision 2011 i Düsseldorf i Tyskland presenterade och tyckte vi till om bidragen som tävlade i denna upplaga. För att se infon och våra åsikter klicka runt i de olika sektionerna nedan.

Notera att alla åsikter som nämns gjordes före sändningarna ägde rum. De kan alltså ha förändrats till själva live-framträdandena. Bedömningarna gjordes bland annat utifrån klipp från nationella uttagningar och/eller officiella musikvideos.

 

Eurovision 2011 – Direktkvalificerade bidrag

INFÖR EUROVISION. Vi tycker till om Frankrikes artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Frankrike var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 11 av 25.

 

Panelen tycker till!Operette? Nej tack! Jag är inget fan av den här typen av musik men man kände väl att man var tvungen till helomvändning efter fjolårets flopp.Frankrike har en fantastisk musikhistoria. Dessutom har man en fin historia i Eurovision Song Contest, med 1977 som största framgång. En fantastisk låt den gången. Därför kan mitt val av tidernas bästa franska låt vara lite kontroversielt. Ja, jag tycker att årets franska bidrag är det bästa de någonsin skickat. Amaury Vassili är helt fantastisk! Sedan måste jag tillägga att det galna geniet Sébastien Tellier är med på min lista för han är totalt galen och hans låt träffade mig direkt.Detta året har Frankrike verkligen ett storslaget bidrag. Jag var lite skeptiskt första gången jag hörde låten, men efter ett tag var det omöjligt att motstå den vackra balladen. Jag tror att det kan bli en vinst för Frankrike, det beror helt på vad Europa är sugen på i år.Pampigt, bombastiskt, av en tenor som bara är 22 år, känslosamt och är en av storfavoriterna till segern i år. Jag är helt såld på denna mäktiga låt och får gåshud när jag hör den framföras. Jag tror stenhårt att det här blir årets vinnare och jag skulle inte bli besviken.

 

INFÖR EUROVISION. Vi tycker till om Italiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Italien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 12 av 25.

Det ska tilläggas att Italien gjorde comeback i Eurovision detta år, efter hela 13 års frånvaro (de tävlade senast år 1997). Nu när de gjorde comeback valde EBU att välja in dem i den direktkvalificerade gruppen (länderna som betalar mest pengar till EBU och som därmed blir direktkvalificerade till finalen oavsett slutplacering året innan). Eftersom att gruppen ökade från fyra till fem medlemmar byttes namnet "Big Four" ut till "Big Five".

 

Panelen tycker till!Vilken tråkig comeback. Efter över 10 år borta från eurovision väljer man att komma tillbaka med den här sega pianospelande snubben som är lika charmig som en bit lufttorkad parmaskinka. Nej, här måste det till mer för att lyckas charma och få mer än tröströsterna från hardcore-fansen.Det är verkligen jättekul att detta klassiska land som Italien äntligen kommit tillbaka till Eurovision Song Contest. De har genom åren givit oss många klassiska bidrag. Främst tänker jag då på Eurovision-historiens kanske kändaste refräng i låten "Nel blu, dipinto di blu". Vem kan inte sjunga med i den liksom? Alla kan skrika Volare! Och deras comeback tycker jag personligen är riktigt bra. Raphael Gualazzi kommer med en härlig låt.Italien är tillbaka i Eurovision Song Contest. Italiens bidrag för detta året är lite sisådär, jag tycker att de skulle ställt upp med en pampigare låt. Italien får säkerligen en topp-placering, inte för att låten är något speciellt, utan för att de gör comeback.Först av allt måste jag säga att jag är överlycklig att ett av världens framgångsrikaste musikländer är tillbaka i Eurovisionen, det är stort. Man gör comeback efter fjorton långa år med den här jazziga retromelodin. Njae, inget för mig, men den är ändå mysig att lyssna på. Man får nog en hel del sympatiröster för att man är tillbaka skulle jag tro, hamnar någonstans i mittenplaceringarna i ESC-finalen är mitt tips.

 

INFÖR EUROVISION. Vi tycker till om Spaniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Spanien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 22 av 25.

   

Panelen tycker till!Man borde inte tycka om det men det här får igång mej totalt. Är Eurovision-charmigt och Lucía Pérez strålar! Är inte alls likt de moderna och snygga latino-poplåtar vi är vana att få levererade från Spanien, men vad gör det när man ändå får lust att svänga sina lurviga?Jag har aldrig fastnat för de spanska bidragen genom åren. Det är något med dem som gör att jag inte går igång på det. Men visst, de har genom åren haft en del bra bidrag. Inför årets bidrag är jag likgiltig som alltid när det gäller Spanien.Ingen kommentar!Spanska rytmer som får mig att känna glädje och vilja dansa på ett stort dansgolv fullt med glada färgglada människor. Det här är solsemester, charter och massa sangria, men absolut ingen Shakira. Sångmässigt är det här rent bedrövligt. Jag tror på bottenplacering i den stora finalen, men jag älskar det här bidraget.

 

INFÖR EUROVISION. Vi tycker till om Storbritanniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Storbritannien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 14 av 25.

 

Panelen tycker till!Pojkbandet Blue levererar pojkbandspop med stil och kan ge Storbritannien sin bästa placering på länge. Härligt!Storbritannien har en intressant Eurovision-historia. Om man sätter ihop alla poäng genom åren, så är dem det landet som tagit mest poäng. Men sedan millennieskiftet har man haft riktiga problem i tävlingen. Endast 2002 och 2009 lyckades man sluta i toppen, annars har det varit i botten hela tiden. Men nu vill man göra en förändring på det och skickar därför Blue, som ska ge landet en topplacering igen.Storbritannien skickar en riktigt bra låt och killarna kan framföra den live helt utan problem, jag tror att Storbritannien kan vara en av vinnarkandidaterna. Jag hoppas att det går bra för killarna på lördag och att Europa gillar låten lika mycket som jag gör.I år skickar britterna ett rutinerat och välkänt pojkband i Blue och deras låt "I Can" är väldigt mycket 90-tal och pojkbandspop, där refrängen sätter sig som klister. Det blir topplacering när man skickar en sån här proffsig grupp och låt.

 

INFÖR EUROVISION. Vi tycker till om Tysklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Tyskland var, i och med sitt värdskap (men även som del av gruppen "Big Five"), direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 16 av 25.

Det kan noteras att fjolårsvinnaren Lena Meyer-Landrut åter fick representera sitt hemland och denna gång på hemmaplan i Tyskland.

 

Panelen tycker till!Måste säga att det är en otrolig comeback för Lena! Låten är inte fullt lika bra som i fjol men det är också en helt annan typ av genre. Känns som ett av de starkaste korten på hemmaplan på många år! Go Lena!Tyskland har genom åren producerat mängder av bra bidrag, vilket nästan gjorde det omöjligt för mig att göra en lista. Landet har även vid bottenplaceringar ibland haft underhållande låtar och nummer. Därför blir jag inte förvånad att det just är Tyskland som slår historia genom att skicka den regerande mästarinnan för att tävla igen.Fjolårets vinnare Lena tävlar åter igen jag tycker det var ett mycket smart drag av Tyskland, för de kommer förmodligen inte att vinna igen. Jag menar att det skulle nog göra ont i Tysklands plånbok om de skulle hålla i Eurovision Song Contest nästa år också. Jag har dock blivit lite småförälskad i Lenas låt "Taken By A Stranger", fast min hypotes är följande:bottenplacering!Lena vann ifjol, men känns inte som någon vinnarkandidat i år igen. Låten är mystisk och lite småtrist enligt mig. Man blir nästan hypnotiserad av den här låten. Om det är positivt eller negativt lär visa sig.

 

 

Eurovision 2011 – Semifinal 1

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Polens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Polen hade startnummer 1 av 19 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Polens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Polen 2011?

Magdalena Tul, född 29 april 1980 i Gdańsk, är en polsk popsångerska. Under 2001 tog hon sig artistnamnet Lady Tullo. Hon deltog i Polens nationella uttagning till Eurovision Song Contest under våren 2011, med låten "Jestem". Vid finalen den 14 februari 2011 fick hon 44% av folkets röster, vilket räckte till att ta hem segern. Därmed kommer hon att representera Polen vid Eurovision Song Contest 2011 i Düsseldorf, Tyskland.

 

Panelen tycker till!Skön upptempo på eget språk! Snygg video och vi kan nog förvänta oss en del av scenshowen också, Polen siktar på seger i år och lär inte nöja sig med mindre än topp-placering.Jag har aldrig sett Polens bidrag som direkta hot tidigare, men i år kan man inte räkna bort dem. Det är en farlig låt som svänger, dessutom en snygg sångerska. Polen kanske inte vinner, men de skulle inte förvåna mig ifall de tog en hög placering i årets tävling.Jag håller med Robban, äntligen levererar Polen. Jag har inte varit speciellt förjust i Polens föregående bidrag, men nu har de äntligen valt en skön upptempo låt och jag är nästan säker på att Magdalena går till finalen. Det är absolut en av årets bästa låtar gällande Eurovision Song Contest.Äntligen levererar Polen! Det var längesedan jag gick i gång riktigt ordentligt på deras ESC-bidrag. Just när jag hade gett upp hoppet för landet i tävlingen överraskar de genom att faktiskt välja ut min förhandsfavorit i från deras nationella uttagning (skräll). Fröken Tul med den dansanta upptempo-poplåten "Jestem" har goda chanser att ge Polen en välförtjänt finalplats skulle jag tro. En låt med attityd!

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Norges artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Norge hade startnummer 2 av 19 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Norges representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Norge 2011?

Stella Nyambura Mwangi, född 1 september 1986 i Nairobi, är en norsk-kenyansk sångerska, rappare och musiker. Mwangi har varit på listorna i Kenya, Senegal och Gambia. Hennes musik har använts i bland annat American Pie och Save the Last Dance och i TV-serierna CSI New York och Scrubs. Hennes skivsläpp hösten 2008 fick blandat mottagande. Recensionerna ledde till starka reaktioner.

 

Panelen tycker till!Ett vågat och spännande val av norrbaggarna i år! Tycker det här känns kul och annorlunda och är mycket glad för att man vågar skicka nåt nytt. Även jag ser tydliga influenser från VM-hiten "Waka Waka" men det kan väl bara ses som en fördel i det här fallet. Jag brukar tjata om att för amerikanska låtar brukar gå dåligt i ESC-sammanhang, huruvida det gäller för afrikanskt-inspierande bidrag eller inte återstår att se.Norge brukar ibland vara riktigt intressanta och ibland dåliga i dessa sammanhang. I år känner jag mig likgiltig. Låten är inte dålig, men den är inte heller bra. Jag får absolut inga vibbar utav den och tycker rent ut sagt att den är tråkig.Vår granne Norges bidrag kan vara en vinnarkandidat. Stella framför sin låt "Haba Haba" med en sån stor karisma och glädje så det är svårt att inte gilla det. "Haba Haba" påminner om Shakiras låt "Waka Waka", vilket jag anser vara något positivt om folk vill ha en låt som dem känner igen. Norge får gärna vinna för mig och jag vill se mer av denna genren i Eurovision Song Contest.


Det svänger rejält i Stella Mwangis Haba Haba. Ett glatt och medryckande bidrag som man bara inte kan tycka illa om. Norges bidrag sjungs på engelska och swhahili. Detta språk gör debut i ESC Haba Haba-dansen blev väldigt populär i Norge, och jag har på känn att många i publiken kommer att åtminstone vifta på armarna i takt med Stella. Jag tror på den här låten. Vill och hoppas att den kommer till final, vilket jag tror. Väl där kan det sluta hur som helst, men en topp/mittenplacering känns inte alls omöjligt.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Albaniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Albanien hade startnummer 3 av 19 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Albaniens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Albanien 2011?

Aurela Gaçe föddes 16 oktober 1974 i Llakatundi, Albanien. Men är idag bosatt i New York. Redan i ung ålder började Gaçe sjunga. När hon var fyra år gammal började hon med att delta i musiktävlingar för barn, och har sedan dess deltagit i många populära musiktävlingar i Albanien. 1999 vann hon Festivali i Këngës för första gången med låten S'jam Tribu. 2001 vann hon tävlingen igen med låten Jetoj. Efter sin seger i tävlingens upplaga år 2010 har Gaçe näst flest segrar i tävlingen, endast den legendariska albanska sångerskan Vaçe Zela har, genom sina 11 stycken, fler segrar än Gaçe. Gaçe har också vunnit en annan mycket populär musiktävling i Albanien, Kënga Magjike, 2007 vann hon med låten Hape Veten.

 

Panelen tycker till!På något sätt gillar jag oftast Albanien som oftast bidrar med intressanta bidrag till tävlingen. Mycket har också hänt sedan landet tog sina första stapplande försök för mindre än tio år sedan. I år skickar man en halvdan esc-dänga som jag tycker mig ha hört förut. Känns okej men är ändå besviken. Vill ha mer av allt!Detta är Albaniens åttonde försök i Eurovision Song Contest. De har genom åren enligt mig alltid haft rätt mediokra låtar, och så även denna gången. Dock skickar de denna gången en riktigt stark sångerska med en enorm röst. Tyvärr tror jag inte ens det kommer skicka tävlingen till Tirana nästkommande år.Jag tycker att de låtarna som Albanien har skickat de tre senaste åren är hyfsat bra, helst Kejsi Tolas låt "Carry Me In Your Dreams". Nog pratat om de förgående bidragen, detta året tävlar Aurela med låten "Feel The Passion" och jag antar att det kan gå hur som helst. Jag anser att dessa skrikiga rockballader som brukar vara med i ESC är ganska uttjatande, men det finns särkeligen människor som tycker om denna typ av musik. Det kan bli en bottenplacering eller en topplacering, vad vet jag?Albanien brukar översätta sina bidrag till engelska vilket de även gör i år. Det brukar höja bidragen. Men i år känner jag inte alls för Albaniens bidrag. Sångerskan är det inget fel på, men låten är platt och tråkig.. Alldeles för skrikigt och intetsägande. Final? Nej, det tror jag inte på.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Armeniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Armenien hade startnummer 4 av 19 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Armeniens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Armenien 2011?

Emmys riktiga namn är Emma Bedzjanjan. Hon föddes 12 april 1984 i Jerevan, Armenien. Emmys karriär tog fart efter att hon spelat in sin första låt, "Hajastan" och släppte videon till låten 1993. Medan hon vann flera priser vid musiktävlingar i Armenien, Ryssland och Europa sjöng och turnerade hon med folk-popkvartetten Hajer (1994-2000). Emmy anses vara en av Armeniens mest populära och inflytelserika sångare, med smeknamn som "popprinsessan" och "Armeniens popikon".

 

Panelen tycker till!Armenien brukar överraska med roliga och bra bidrag. En härlig färgklick i tävlingen! Så även i år... Låten är lite barnslig men man kan inte låta bli att ryckas med. Det känns inte jättemodernt men ändå helt överkomligt. Me like!Armenien har varit ett land som enda sedan debuten skickat bra låtar tycker jag. Man märker verkligen att landet tar detta med Eurovision på allvar och vill verkligen vinna tävlingen. Även om ingen av låtarna gått hela vägen så har de alltiv gjort ett gott avtryck och så även i år.I år bjuder Armenien åter igen på en upptempo låt som framförs av en vacker kvinna. Låten "Boom Boom" sätter sig direkt och varken man vill det eller ej så fastnar refrängen. Det är ingen vinnare, men det är en farligt infekterande låt och innan du vet ordet av det går du runt och nynnar på "Boom Boom".Armenien har inte varit med så många år i ESC. Första gången var 2006. Det har gått ganska bra sedan dess. De har fått bra placeringar och alltid nått finalen. Sångerskan Emmy känns sprallig och ger energi på scenen. Hon sjöng alla bidrag i Armeniens uttagning. Denna låt fick både folkets röster och juryns röst. Låten fastnar när man hör den, den är glad, men efter några lyssningar så har man tröttnat lite på den. Känns som att det här kan bli en favorit bland kidsen runt om i Europa. Kan säkerligen utmana om finalplatserna.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Turkiets artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Turkiet hade startnummer 5 av 19 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Turkiets representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Turkiet 2011?

Yüksek Sadakat är en turkisk rockgrupp bildad 1997. Gruppen blev känd år 2005 då de släppte sitt album med samma namn som bandet. Gruppens musikstil är en mix av poprock med kraftfulla beats med traditionella turkiska instrument, keyboard och gitarrsolon. Men gruppen har på senare år haft en mer dyster stil i sin musik, därför blev man förvånad när man hörde låten de skulle tävla med i Eurovision Song Contest 2011. Största hiten släppte man 2009 och den hette ”Aşk Durdukça”. Gruppens namn betyder direktöversatt "High Fidelity" (Hi-Fi).

 

Panelen tycker till!Brukar tycka om de turkiska bidragen men i år känns det sådär i ärlighetens namn. Gillade fjolårets bidrag som en fräscht rock-inslag men i år är man vare sig unik eller riktar sig till en bredare publik. Synd...Personligen kommer jag nog för alltid tycka att Eurovision Song Contest 2011 skulle hållits i Istanbul och inte Düsseldorf. Men tyvärr kan man inte alltid få som man vill. Men jag håller ändå maNgas låt "We Could Be The Same" som en av Eurovision-historiens absolut bästa. Ja, jag sa det! Turkiet har en imponerande svit. De har missat topp 10 i finalen endast två gånger sedan segern 2003. Det talar sitt tydliga språk på att Turkiet blivit bättre och bättre med åren och att Europa gillar det man har att erbjuda. I år blir det ännu en topplacering med denna glada låt utav Yüksek Sadakat.Turkiet har enligt mig haft ett av de absolut bästa bidragen i Eurovision Song Contests historia. Sertab Ereners låt "Everyway That I Can" är genialisk, efter några års lyssningar är det fortfarande en bra låt. Kommer Turkiet att tävla med en lika bra låt i år? Nej det tycker jag inte! Yüksek Sadakat låt "Live It Up" är intesägande och kommer särkeligen glömmas bort i tävlingen. Låten kunde varit bättre, den är snyggt producerad fast det är något som saknas i låten. Jag antar att låten kommer till final, men i finalen bli det en bottenplacering.Man fortsätter på samma bana som förra året då gruppen maNga kom på en hedrad andra plats. Varför ändra på ett vinnande koncept tänkte nog uttagningsjuryn som internt valde ut gruppen Yüksek Sadakat som Turkiets representant i Düsseldorf. Om man ska jämföra We could be the same och Live it up så är fjolårets bidrag hästlängder bättre. Årets bidrag är bara slät och tråkig. Men jag flaggar ändå för att Turkiet når finalen och väl där en topp 10-plats som brukligt.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Serbiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Serbien hade startnummer 6 av 19 i semifinal 1 och sedan startnummer 24 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Serbiens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Serbien 2011?

"Nina" eller Danica Radojicic som är hennes riktiga namn, föddes i Belgrad 1989. När hon var sex år gammal började hon på musikskola där hon utvecklade både solosång och pianokunskaper. Hennes musikaliska influenser är Muse och Duffy samt andra musiker av pop och alternativa genrer.

 

Panelen tycker till!Jag hör bara skåpmat och det är inte av den bästa sorten. Ska man flirta med lite äldre soul-funk-genrer eller annat får man göra det med finess! Hon sjunger bra i alla fall vilket höjer bidraget, men saknar edge som Serbien brukar bjuda på. Well, godkänd men inte mer!Vilka låtar vi har fått från detta land. Två av de bästa balladerna någonsin i "Lane Moje" och "Molitva" tävlade för detta land. I år är man inte i närheten så bra. Det är mycket historia och skandaler bakom deras deltagande i Eurovisionen, både politiskt och tävlingsmässigt. Men denna gången har allt bråk hamnat åt sidan. Serbien är här, för att åka hem igen.Ingen av Serbiens låtar faller mig i smaken och årets bidrag känns lite...färgglatt. Det är egentligen inget fel på låten, men Ninas låt "Caroban" är inget mig. Det är jazzigt och jag blir lite glad av låten, men det är ESC 2011 och inte ESC 1975. Hur det går för Serbien är svårt att säga, men ESC kommer inte hållas i Serbien, det är en sak som är säker.Jag är besviken på Serbien i år. De brukar leverera antingen pompösa balkanballader eller något charmigt. I år tycker jag inte så är fallet. En slätstruken och svårfångad 60-tals influerad låt vars melodi inte lyckas fastna hur många gånger man än lyssnar. Det blir ingen final för Serbien i år skulle jag tro. De har bara missat finalen en gång tidigare (2009), men jag skulle bli väldigt förvånad om man tar sig dit i år.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Rysslands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Ryssland hade startnummer 7 av 19 i semifinal 1 och sedan startnummer 10 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Rysslands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Ryssland 2011?

Alexej föddes 1988 i Tula, Ryssland. Han är både sångare och skådespelare i hemlandet. Två gånger tidigare, 2008 och 2009, försökte Alexej vinna den ryska uttagningen för att få representera sitt land i Eurovision Song Contest. Han misslyckades dock båda gångerna. I år hade man ingen tävling i Ryssland utan man lät den svenska låtskrivaren RedOne skriva en låt specifikt för Alexej. I Düsseldorf kommer han använda artistnamnet Alex Sparrow.

 

Panelen tycker till!Ryssland har de senaste åren storsatsat på tävlingen och bjöd 2009 på ett av de mäktigaste Eurovision-finalerna någonsin. I år tar man hjälp av Red One som lyckas ganska bra med att sy ihop en snygg poplåt framförd av en pudding. Brukar ju fungera ganska hyffsat. Tror dock inte på vinst, men tio i topp - alla gånger!Ryssland har verkligen blandat och gett i den här tävlingen. Ibland skickar man otroligt bra låtar och ibland rent ut sagt kassa. Men de senare åren har Ryssland blivit en stormakt i tävlingen och man ska alltid hålla ett öga på deras bidrag.Jag håller med min kollega Haris, Ryssland har skickat både bra och dåliga låter genom åren. Jag gillade verkligen Serebo som tävlade för ryssland år 2007. Ryssland skicka en ung kille detta året med en "Red One" producerat låt. Om jag inte minns fel har Alexej utalat sig om att hans låt knäcker alla andra i årets tävling och det kan jag inte hålla me dom. Låten "Get You" är en platt låt som inte kan jämföras med Lady Gagas "Red One" producerade låtar, de är i helt olika ligor. Vi kommer förmodligen inte behöva åka till Moskva för att se tävlingen nästa år.Ryssland är självskrivna till finalen år efter år. Jag får lite Magnus Carlsson-vibbar av den här sångaren och låten. Det är en snygg poplåt, men känns en aning slätstruken. Dock får man otroliga dansvibbar av den. Hur som helst tror jag den kommer komma högt i årets Eurovison, dock ingen vinnare.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Schweiz' artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Schweiz hade startnummer 8 av 19 i semifinal 1 och sedan startnummer 13 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Schweizs representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Schweiz 2011?

Anna föddes 1987 i staden Bern i Schweiz. Hon är utav både schweizisk och polsk härkomst. Anna är för nävarande ledsångerska i pop-soul trion Anna Claire.

 

Panelen tycker till!Ganska menlöst och tråkigt från ett land som brukar våga. Kanske blir roligare live än man tror men frågan är om man kvalar till final på nåt så mjäkigt? Iofs floppade man med en mycket bra låt förra året och därmed vill gå försiktigare fram, något jag tycker är synd.Schweiz har inte vunnit tävlingen sedan året då jag föddes, 1988. Då var det megastjärnan Céline Dion som tog hem tävlingen för landet. Sedan dess har det varit platt fall för landet med i stort sett bara bottennapp. Endast 1993, då Annie Cotton tog en tredje plats, samt 2005 då Vanilla Nijna tog en åttonde plats har landet nått höga placeringar. Sedan det nya tävlingsupplägget kom med semifinaler så har Schweiz inte ens tagit sig till final en enda gång. Tyvärr tror jag inte deras möjligheter är så bra i år heller.Schweiz har skickat en del suveränt bra bidrag, medans en del har varit sämre. Årets Bidrag är lite ljummet, det händer inte speciellt mycket. Vet inte om jag ska hissa eller dissa Annas låt "In Love For A While". Vi får helt enkelt se vad Europa tycker om Schweiz bidrag.Schweiz blev först ut av alla länder med att presentera sitt bidrag till Tyskland. Man genomförde sin nationella final redan den 11:e december. Valet föll på den söta lilla Anna Rossinelli och hennes In love for a while. En lugn och fin låt hela vägen. Perfekt för avslappning och visst får man vår/sommarvibbar av låten. Trevligt, mysigt och till final skulle jag tro. Den äldre generationen lär avguda det här starkt.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Georgiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Georgien hade startnummer 9 av 19 i semifinal 1 och sedan startnummer 25 av 25 (sist ut) i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Georgiens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Georgien 2011?

Eldrine är en georgisk rockgrupp bestående av Sopio Torosjelidze, Micheil Tjelidze (Miken), Irakli Bibliasjvili (Bibu), David Tjangosjvili (Chango), Tamar Sjekriladze (Tamta) och Beso Tsichelasjvili (Dj BE$$). Gruppen grundades så sent som 2010 och har redan etablerat sig i hemlandet.

Den 28 februari 2011 meddelade Georgiens Eurovision-delegation att sångerskan Tamar Vadatjkoria blivit ersatt. Hon ersattes av den välkända georgiska sångerskan Sopio Torosjelidze, som bland annat var en av Sofia Nizjaradzes bakgrundssångare år 2010. Anledningen till att Vadatjkoria sparkades från bandet var att hon vägrat gå med på ett kontrakt, som bland annat omöjliggjorde det för henne att ha en solokarriär vid sidan om sin sångarroll i bandet.

 

Panelen tycker till!Här är ett land som bara blir bättre och bättre. Jag tror man måste hitta sin nisch i esc-familjen och att man kan vara på god väg. Tror på avancemang även om låten inte är jättestark.Georgien gör sitt fjärde försök i tävlingen. Varje gång har man lyckats ta sig till final och lär nog göra så även i år. Av dessa fyra låtar så är alla rätt olika och det blir alltid intressanta bidrag från landet i öst.Det känns ganska komiskt att välja ut tre av de bästa låtarna när Georgien bara har varit med fyra gånger. Jag är inte jätteförtjust i Georgiens bidrag hitills. De kanske förvånar mig positivt i framtiden, vem vet?Jag tycker det här känns alldeles för rörigt och motbjudande att lyssna på. Så bra som Georgiens bidrag var i fjol med låten "Shine" av Sopho Nizharadze. Jag är kluven med min gissning på hur det får för dem i år. Men hade jag fått bestämma så hade den inte fått någon finalplats.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Finlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Finland hade startnummer 10 av 19 i semifinal 1 och sedan startnummer 1 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Finlands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Finland 2011?

Axel Ehnström är Paradise Oskars riktiga namn. Denna finska musiker, låtskrivare och sångare föddes 1990 i Finland. Namnet Paradise Oskar har han hämtat ifrån Astrid Lindgrens sagan "Rasmus på Luffen". I sagan träffar Rasmus på en luffare vid namn Paradis-Oskar. Axel studerar jazz och pop på Helsingfors Musikaliska Institut. Hans familj tillhör den svensktalande delen utav Finland.

 

Panelen tycker till!Lite för mkt rip-off av fjolårets belgiska bidrag... Visst, det är trallvänligt och sött men jag vill att man ska komma med nåt eget och nytt. Att kopiera vinner aldrig röster.Jag har aldrig fastnat för de finska bidragen. Efter i stort sett bara bottenplaceringar chockade man hela Europa genom att vinna hela tävlingen 2006 med Lordi. Egentligen är det inget speciellt med den låten, men det var showen som gav dem segern den gången. Denna gången har man ingen show, men en mycket bättre låt!Vår granne Finland bjuder oss i år på en lite lugnare låt än vad de brukar skicka. Paradise Oskars bidrag "Da Da Dam" är en mysig sommar låt alá Jason Mraz. Jag tror att låten kommer försvinna in i mängden eller når den hela vägen till toppen.Paradise Oskar är killen som är en blandning mellan James Blunt och Tom Dice (Belgien 2010). ”Da da dam” känns bättre för varje gång man lyssnar på den, fast det är en ljummen låt som säkerligen får en medelplacering i en eventuell ESC-final för Finland. Med tanke på låttiteln, kan det vara svårt att tro att låten handlar om att rädda världen från miljöförstörning.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Maltas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Malta hade startnummer 11 av 19 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Maltas representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Malta 2011?

Den maltesiska sångaren Glen Vella är född 1983 i Malta. År 2010 blev han utsedd till landets bästa manliga sångare. När det gäller uttagningarna till Eurovision Song Contest så blev år 2011 fjärde gången gillt för Glen. Han har tidigare deltagit tre gånger i de maltesiska uttagningarna utan att lyckas vinna. Närmast en seger var han år 2010 med sin låt "Just A Little More Love", då han kom tvåa.

Panelen tycker till!Vet inte hur man tänkte här. Man valde bort en rad bättre låtar i den här genren och om man ska vinna röster på pop-schlager så måste man göra det fullt ut.Malta är landet som verkligen levererat riktig schlager de senaste åren. I år har de kanske den mest låten som också mest påminner om schlager. Men jag är personligen inte såld på Malta, har aldrig varit det. Glen Vella är en riktigt duktig sångare, men hans låt tilltalar mig dock inte.Det är glatt och spralligt som de nästan alltid brukar skicka. Jag anser att Malta alltid brukar skicka låtar med mycket kärlek och glädje, även när de skickar ballader är det något magiskt och mysigt i det hela. I år skickar de Glen med en halvtaskig låt som kanske tar sig till final, men hamnar på en bottenplacering där.Glen kom tvåa i fjol i den nationella uttagningen till Eurovision, i år var det hans tur att vinna med en Michael Jackson-inspirerade discopop-låt. Jag diggar den starkt även om den känns en aning platt. Jag tror Malta kan få svårt att ta sig till finalen, men jag hoppas på avancemang. Det känns som att det kan bli tufft. "One life" är en låt man antingen älskar eller avskyr.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar San Marinos artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. San Marino hade startnummer 12 av 19 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om San Marinos representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för San Marino 2011?

Sångerskan bakom artistnamnet Senit heter egentligen Senhit Zadik Zadik. Hon föddes i den italienska staden Bologna 1979 utav eritreanska föräldrar. Hennes musikkarriär ledde henne till andra länder runt om i Europa där hon deltog i musikaler som Fame, Lejonkungen och Hair. År 2002 återvände hon till Italien och 2006 kom deburalbumet Senit. Året därpå släppte hon sitt andra album, Un tesoro é necessariamente nascosto. År 2009 släppte hon tredje och senaste album, So high med låtar på engelska, däribland singlarna Work hard och Party on the dance floor.

 

Panelen tycker till!För sin storlek känns som man satsar stort på tävlingen. Kanske ser man det som ett billigt sätt att marknadsföra sin nation? Låten är ganska oförarglig och lär nog glömmas bort lite på vägen, men är inte för den skull dålig på något sätt. Tvärt om! Känns välskrivet, välproducerat och en bra sångerska desutom! Men som sagt, kanske lite väl slätstruken?Finns inte så mycket man kan säga om San Marino egentligen. Ett av världens minsta länder ställer upp i tävlingen för andra gången bara. 2008 gjorde man debut och slutade sist. Jag är bland de väldigt få som faktiskt gillade bandet Miodio och deras låt "Complice". Denna gången skickar men en riktigt duktig sångerska och en rätt fin låt, men det är omöjligt att säga hur det kommer gå. Jag tror låten kan försvinna lite.Det är alltid roligt med nya länder som vill vara med i Eurovision Song Contest. Det är andra gången San Marino är med och tävlar och denna gången skickar de en jazzig, lugn låt. Jag varken hissa eller dissa låten, den är inte dålig, men det är inte bra heller. Jag tror att San Marino kan överaska oss och skicka en megalåt i framtiden.En jazzig ballad som känns som rena sömnpillret enligt mig. Sångerskan Senit är det absolut inget fel på, men själva låten känns varken upplyftande eller intressant. Men den har något som gör den vacker och lyssningsbar ändå. Någon final blir det inte.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Kroatiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Kroatien hade startnummer 13 av 19 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Kroatiens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Kroatien 2011?

Daria Kinzer föddes 1988 i Tyskland utav en kroatisk mor och en tysk far. Hon växte upp i Wien, Österrike och flyttade rätt nyligen till Zagreb, Kroatien, för att ställa upp i tävlingen Dora 2011. Daria har haft problem med det kroatiska språket, men har lärt sig mycket på det året som hon spenderat där.

 

Panelen tycker till!Vilken härlig känsla jag får i magen av den här underbara eurovision-dängan! Eurovision-fansen över hela Europa kan ju inte annat än älska det här på alla sätt. Kan bara föreställa mig scenframträdandet... Helt underbart! Kan bara hoppas att fans-rösterna skickar den direkt till final men man vet ju aldrig. Schlagerfavoriter har ju fallit förr... Men för min del är detta klart årets favorit på alla plan!Kroatien har, i Eurovision Song Contest, framfört låtar som sedan växt till att bli bland balkans största låtar någonsin. Tänker främst då på låtarna som framfördes mellan 1998 och 2000. Danijela framförde 1998 låten "Neka mi ne svane", Doris Dragovic sjöng "Marija Magdalena" 1999 och år 2000 framförde Goran Karan den klassiska rockballaden "Ostani". Än idag får jag gådhud varje gång jag hör Gorans låt. Alla dessa låtar kunde lika gärna vunnit tävlingarna respektive år, enligt mig. Och det är just liknande låtar jag förknippar med Kroatien. I år bjuder man på glad popschlager, vilket är ovanligt för kroaterna. Men det ska sägas att det är en bra låt som kan gå långt.Jag kan med en gång säga att jag inte har varit speciellt förtjust av kroaternas musik som de har skickat, men detta året ändrades det. Daria framför den härliga upptempo låten "Celebrate" som jag tror kan komma riktigt långt i tävlingen eller är de flesta trötta på denna typ av musik. Jag ser gärna att Kroatien går till final och hamnar någonstans i topp tio.Kroatien kan man alltid lita på. De skickar alltid uppskattade klassbidrag. En klar besvikelse att man i fjol missade finalen med den blytunga "Lako je sve" från gruppen Feminnem. Hur ska det då gå i år tro? Det känns inte helt givet att man grejar finalplats iår heller, men jag hoppas det. Denna popdisco-låt från Daria Kinzer blir bara bättre ju fler gånger man lyssnar på den. Kanske lite väl mycket 90-tals influenser, men ändå modern i sig och extremt medryckade.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Islands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Island hade startnummer 14 av 19 i semifinal 1 och sedan startnummer 21 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Islands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Island 2011?

Sjonni's Friends är bestående av Gunnar Ólason, Vignir Snær Vigfússon, Pálmi Sigurhjartarson, Matthías Matthíasson, Hreimur Örn Heimisson och Benedikt Brynleifsson. Denna låten skrevs och skulle framförts av Sigurjón Brink. Sigurjón hittades den 17 januari avliden i sitt hem efter en stroke, endast 36 år gammal. För att hedra honom valde man att inte dra ut låten ur tävlingen, utan några av hans närmaste vänner gick istället in och sjöng låten som på isländska heter "Aftur Heim".

 

Panelen tycker till!Jag tycker väl egentligen inte illa om det här men undrar om den lokala tragedin kan gå igenom och ut i Europa genom Sjonnis vänner... Sången är det inget fel på, men hade det verkligen vunnit utan "hjälp" av det tragiska ödet?Jag har haft lite svårt för Islands bidrag. Men de senaste åren har de varit rätt okej faktiskt och årets låt gillar jag mer och mer faktiskt. Självklart blir man kanske medryckt i den sorgliga tragiken bakom låten, men faktum är att det faktiskt är en bra låt.Jag är alltid lika besviken när jag kommer på att Sjonni's Friends representerar Island detta året och inte Yohanna. Låten är jättetråkig och jag tror tyvärr att den inte tar sig till final. Bättre lycka nästa år Island!Först av allt måste jag säga att det är en tragedi att sångaren Sigurjón gick bort så tidigt. Den här folkliga och etniska låten får mig att tänka på hur fort saker och ting kan förändras i livet och hur värdefullt det är. Att ha sådana fina vänner som framför den här låten för att hedra den bortgångne sångaren och hans familj berör mig och jag hoppas Sigurjón ser ner från himlen och känner stolthet att hans låt fick en plats i Eurovision. Hög mysfaktor, men borde egentligen behållt sin isländska version kanske. Kommer säkerligen få en hel del sympatiröster, inte bara för att hedra den bortgångne sångaren utan för att det är en riktigt fin låt, men frågan är om det räcker till en finalplats?

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Ungerns artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Ungern hade startnummer 15 av 19 i semifinal 1 och sedan startnummer 5 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Ungerns representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Ungern 2011?

Katalin Wolf är en ungersk sångerska från staden Szentendre. Hon är född 1974 och har pga sin ålder fått kritik från ungersk press, då man anser att hon är för gammal för att tävla i Eurovision. Men det struntar Kati i och kommer till Düsseldorf med en av tävlingens bäst producerade låtar.

 

Panelen tycker till!Här har vi ännu en fan-favorit på alla plan! Snygg schlagerpop på högsta nivå kan nog ge övriga utmanare smisk på fingrarna... Här hoppas jag på dramatiskt scenframträdande och mycket flirt med gaypubliken så kan vi mycket väl se en final från Ungern i maj nästa år.Ungern må ha årets kanske farligaste utmanare till segern, men jag kan ändå inte släppa den helt fantastiska "Unsubstantial Blues" som framfördes 2007. Den är magisk och tillsammans med årets bidrag och NOX, 2005, det bästa de skickat. Ungern har kanske inte den mest lysande Eurovisionhistorien, men Budapest kan bli värd för tävlingen 2012 även om jag personligen inte hoppas på det.Ungern har verkligen dragit sig i kragen, årets bidrag är hästlängder bättre än deras föregående bidrag. Hur kan man inte gilla Kati Wolfs låt "What About My Dreams"? Om inte denna låt tar sig till final beror det endast på att man röstar på sina grannländer, för Ungern förtjänar en plats i finalen.Ska man göra comeback i ESC, ska man göra det med pompa och ståt. Det lyckas Ungern verkligen med. Denna Kati Wolf är snarlik Celine Dion sångmässigt och har en snygg producerad uptempo discodänga som sitter som ett smäck. Helt klart det bästa Ungern har skickat sedan Nox 2005. Kan mycket väl bli årets vinnare av Eurovision Song Contest 2011. Min personliga favorit dessutom. Jag ser fram emot Budapest 2012.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Portugals artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Portugal hade startnummer 16 av 19 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Portugals representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Portugal 2011?

Homes Da Luta betyder Kampens Män. Homes De Luta är en musikshow komponerad av bröderna Vasco Duarte (Falâncio) och Nuno Duarte "Jel" (Neto). Deras musik innehåller mycket humor och parodier. Låttiteln betyder ungefär: "Kampen är glädje". De flesta av duons låtar handlar om olika sorters kamp, vilket många låtar handlade om under revolutionen.

 

Panelen tycker till!TRAMS! Jag blir förbannad på landet som knappt spottat ur sig ett okej bidrag på de nästan 50 år de varit med i tävlingen! Åk hem för till och med era skämt-bidrag är så usla att man storknar!Hur gjordes lottningen i år egentligen? Slumpen måste verkligen varit en sadist i år som satte Portugal och Litauen efter varandra. Det är de två länderna vars bidrag jag verkligen avskyr. För de skickar verkligen aldrig något bra. Portugal har ändå varit med sedan 1964! Det var nästan omöjligt att få ihop en topp fem för min del.Jag är mållös, Robbans första ord säger allt, punkt slut.FRUKTANSVÄRT, AVSKYVÄRT, HEMSKT, PINSAMT... Jag kan fortsätta beskriva det här usla bidraget Portugal ställer upp med i evigheter, men väljer att avstå. Man lever verkligen upp till att tillhöra kategorin "Bland de sämsta länderna i ESC genom tiderna". Är det här på allvar eller meningen som ett humorbidrag? Klockren jumbo i semifinalen.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Litauens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Litauen hade startnummer 17 av 19 i semifinal 1 och sedan startnummer 4 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Litauens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Litauen 2011?

Evelina är född 1987 i Litauen men har rötter från Polen också. Hon är en jazzsångerska och studerar musik på Musik Universitetet i Litauen. Hon började sin karriär redan som barn och vann då flera talangtävlingar. En gång tidigare har hon tävlat i de nationella tävlingarna till Eurovision och då slutade hon trea.

 

Panelen tycker till!Hmm... Bra röst men slätstruken låt som inte vill sätta sig. Känns kanske lite väl teatralt? Ja, det är inte konstigt att man är det enda landet i baltikum som inte vunnit tävlingen när man fortsätter så här. Varför sneglar man inte på sina grannar och vågar lite mer? Lär inte bli final i Vilnius nästa år i alla fall, det är ett som är säkert.Personligen tycker jag att Litauen är det absolut sämsta och tråkigaste landet i Eurovision Song Contest överhuvudtaget! Den enda gången man lyckats få till en bra placering var när man skickade den otroligt roliga och samtidigt så otroligt dåliga låten "We are the winners". Ett gäng gubbar provocerade och sjöng om hur de skulle vinna Eurovision. Bara det får mig att undra ifall de ens bryr sig om tävlingen och också ställa mig frågan varför de är med? Jag tycker de borde skärpa sig eller bara fortsätta med basket, som de faktiskt är bra på.Denna låt känns lite felplacerad, den borde inte framföras i Eurovison Song Contest, utan på broadway. Den skulle särkeligen fungera bra i något film soundtrack också. Låten är varken bra eller dålig, men det känns bara tråkigt att de valde att tävla med denna låt.En ganska skränig Disney-ballad som hade passat in bättre i en musikal än Eurovision. Synd att låten är så fruktansvärt tråkig, för den här sångerskan kan verkligen sjunga både höga toner och framförallt rent.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Azerbajdzjans artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Azerbajdzjan hade startnummer 18 av 19 i semifinal 1 och sedan startnummer 19 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Azerbajdzjans representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Azerbajdzjan 2011?

Ell står för Eldar Gasimov. Denna unga kille föddes 1989 i Baku, Azerbajdzjan. Gasimov började sjunga i tidig ålder och har genom åren deltagit i många ryska och azerbajdzjanska festivaler. Mellan åren 2001 och 2005 fick han professionell undervisning i musik och lärde sig samtidigt att spela piano. Nikki står för Nigar Jamal. Hon är några år äldre än Eldar, men är även hon en sångerska med rötterna i Azerbajdzjan. Hon bor sedan 2005 i London där hon är gift och har två barn.

 

Panelen tycker till!På nåt sätt kan jag inte låta bli att tycka om detta. Trots det aningen omaka paret får jag känsla och gillar det melankoliska i det hela. Man har varje år satsat på sina bidrag och tydligt visat att man är helt inställda på en vinst från Azerbajdzjans sida, så även i år. Kul med sådant engagemang! Att man ännu en gång tagit hjälp av svenska låtskrivare känns också kul även om låten vare sig andas svensk-pop eller orientaliska toner för den delen heller. En favorit!Detta är landet som verkligen gör allt för att vinna tävlingen. De producerar snyggt och har sedan debuten alltid hamnat i topp 10. Jag tvivlar på att de kommer vinna i år, men en topp 10 placering är fullt realistisk.Azerbajdzjan levererar i år igen. Jag tycker att Ell och Nikkis låt är vacker, bra och fastnar direkt. Jag håller med Haris om att den säkerligen inte kommer vinna, men en topp tio plats är fullt möjligt. Heja Azerbajdzjan!Inte jättebra men helt okej. En välproducerat och modern låt som sätter sig. Det känns som att man kommer hamna på en topp tio-plats som brukligt, men någon segervittring känner jag inte av. Samma svenskar som låg bakom "Drip Drop" (2010) ligge bakom årets bidrag från detta eldsprakande land. Det blir tredje gången på raken som landet tar hjälp från just Sverige och det har ju visat sig varit ett framgångsrikt koncept.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Greklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Grekland hade startnummer 19 av 19 (sist ut) i semifinal 1 och sedan startnummer 9 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Greklands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Grekland 2011?

Loucas föddes 1986 på Cypern, men flyttade senare till Grekland för att uppfylla sina musikaliska drömmar. Han lyckades vinna talangtävlingen X-Factor i Grekland och släppte 2009 sin första platta. I tävlingen sjunger han tillsammans med rapparen Stereo Mike.

 

Panelen tycker till!Jag som alltid brukar gilla Grekland känner mig besviken i år. Kanske kan man för första gången på länge hamna på en bottenplacering istället för att slåss i toppen? Här finns få saker jag gillar. Och killen är ju inte ens grek?! Fast man hade väl fått 12 poäng av Cypern oavsett 😉Grekland har de senaste åren verkligen skämt bort oss med fantastisk musik. De har gett oss låtar som verkligen fastnar och lever än idag. Denna gången skickar man dock en låt som hade varit så bra ifall inte rapparen fanns med. De grekiska influenserna tappar på hans patetiska försök att vara cool.Jag anser att Grekland är ett av de länder som har levererat några av de bästa låtarna genom tiderna när det gäller ESC. Helena Paparizous låt "My Number One" är grymt mäktig och jag tycker den är en av de bästa låtarna i Eurovison Song Contest. Detta året skickar Grekland "Loucas Yiorkas" med låten "Watch My Dance" och jag är väl allt förutom förtjust. Varför skickar dem en sån här tråkig låt? Vi vet ju att Grekland kan göra mycket bättre och givande musik än det här. Jag älskar grekisk musik och hoppas att de skärper till sig till nästa år och skicka en kanon bra låt som klår ut alla andra bidrag.Grekland är en besvikelse i år. Det fanns så mycket annat bra i deras nationella final än det man valde fram som vinnare och sin ESC-representant. Men det är ändå något som gör att den här låten känns intressant, och det är refrängen när Loukas tar ton på grekiska. Gillar framförallt rytmerna i den här låten. dramatiskt. Tyvärr förstör Stereo Mike låten helt och tyvärr så har han en väldigt stor del i låten. Jag tror ändå att man når en hög placering i ESC-finalen.

 

 

Eurovision 2011 – Semifinal 2

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Bosnien-Hercegovinas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Bosnien-Hercegovina hade startnummer 1 av 19 i semifinal 2 och sedan startnummer 2 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Bosnien-Hercegovinas representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Bosnien-Hercegovina 2011?

Edin Dervišhalidović är Dino Merlins riktiga namn. Han föddes 12 september 1962 i Sarajevo. Dino skriver, komponerar och framför musik. Han är kanske tidernas största musiker från forna Jugoslavien. Dino Merlin inledde sin sångkarriär redan 1983 och har sedan dess släppt 10 album, plus en massa Best Of och live skivor. Den första delen av hans karriär var han ledsångare i bandet Merlin. 2008 kom hans senaste album, "Ispočetka" (sv. "Från Början"), och blev en jätte succé över hela Balkan.

 

Panelen tycker till!Hmm... Antingen älskar man det eller så hatar man det? Jag vet varken ut eller in det gör mej förbryllad! Tror jag inte tycker om det pga hög tramsfaktor live. Synd...Jag måste så klart vara opartisk när jag skriver mina kommentarer då jag själv kommer ifrån Bosnien. Bosnien inledde denna tävlingen med massa bottennapp och det tog många år innan man tog en bra placering. Dino Merlin gjorde det 1999, då han slutade sjua. Sedan Hari Mata Haris succé med låten "Lejla" år 2006 har det gått bra för Bosnien. Nästan varje år efter det har man slutat bland på en bra placering. Jag kan inte låta bli att älska "Love In Rewind" med den helt underbara Dino Merlin. Den sätter sig rakt i hjärtat och jag hoppas verkligen att vi åker till Sarajevo 2012.Jag har aldrig tyckt om Bosniens bidrag speciellt mycket. Det är inget fel på låtarna, men de är inte tillräckligt starka enligt mig. Dino Merlins låt "Love In Rewind" är en mysig låt som dessvärre kommer försvinna in i mängden. Jag tvivlar på att det blir någon vinst för Bosnien.Pampig balkanlåt som både känns medryckande och självsäkert, dock med förfärlig engelska av Dino. Det blir lätt en topplacering i år, men om det räcker till seger är jag inte så säker på. Älskar handklappningen på slutet, mäktigt!

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Österrikes artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Österrike hade startnummer 2 av 19 i semifinal 2 och sedan startnummer 18 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Österrikes representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Österrike 2011?

Nadine Beiler föddes år 1990 i Inzing, Österrike. I hemlandet är hon en populär R&B och popsångerska. År 2007 vann Beiler den tredje säsongen av den österrikiska talangshowen "Starmania". Samma år släppte hon sin första singel, "Alles was du willst".

 

Panelen tycker till!En halvtam låt och man önskar Österrike satsat mer inför sin comeback! Vill man vinna eller för alltid glömmas bort? Ett ganska tråkigt eurovisonland jag ändå alltid brukar tycka bra om.Har jättesvårt för Österrike, för jag tycker inte de har kommit med något speciellt bra varken genom åren eller i år. Det är oftast rätt tråkigt från detta annars så musikaliska land.Österrike? Ja, vad säger man om det landet när det gäller Eurovision Song Contest? Jag säger inte mycket i alla fall, jag har aldrig blivit förhäxad av deras bidrag. I år sänder man en taskig version av en Disney ballad och det är lite sådär, "The secret is love" är ingen dålig låt, men den hör inte hemma i denna tävling. Ett lite tips till Österrike är att fixa en snygg tjej med uptempo låt tills nästa år, det funkar nästan alltid. 😉En rätt så intetsägande gospelinspirerad ballad, med en bra sångerska. Synd att låten är så tröttsamt tråkig bara. Kul att Österrike är tillbaka i tävlingen, men mycket beror på att det är grannlandet Tyskland som står för arrangemanget i år. Jag tror inte att man gör några större avtryck i årets tävling.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Nederländernas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011.  Nederländerna hade startnummer 3 av 19 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Nederländernas representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Nederländerna 2011?

3JS är en populär holländsk grupp. Namnet kommer ifrån att alla deras namn börjar på bokstaven "J". De heter Jan Dulles, Jaap Kwakman och Jaap de Witte. Bandet blev känt i Nederländerna efter succén med deras första album Watermensen, 2007

 

Panelen tycker till!Från att ha svårt för den tycker jag nog den har växt ganska rejält och Holländarna står bakom sitt bidrag fullt ut denna gång - något som kan ge resultat tror jag!Jag är lite kluven när det gäller Nederländerna. De är ett av de mest meriterade länderna i tävlingen med fyra vinster, men det var 36 år sedan de vann sist. De har aldrig riktigt skickat låtar som jag fastnat för. I år skickar man dock en riktigt bra radiolåt, som har sålt hur mycket som helst i hemlandet.Nederländernas bidrag är faktiskt överraskande bra, det är en skön rocklåt som jag hoppas tar sig till finalen. Det är ingen låt som sticker ut, men det är säkerligen skönt att lyssna på den när man sitter i bilen och solen skiner utanför.Träskornas förlovade land är ett av de mer framgångsrika ESC-länderna genom tiderna. Man har vunnit tävlingen fyra gånger, men senaste gången var för 36 år sedan. Det går tungt för de i nutid. Man har inte varit i ESC-final sedan 2004. Ska gruppen 3JS ändra på den negativa trenden och ta Nederländerna till en efterlängtad final? Njae, tveksamt. Det finns en härlig vibe i denna radio/poprocklåt. Rätt monotont, men ändå rätt hyfsat.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belgiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Belgien hade startnummer 4 av 19 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belgiens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Belgien 2011?

Witloof Bay är namnet på en belgisk musikensemble. Ensemblen använder sig endast av sina röster när de gör musik. Låten blir den andra i Eurovisionens historia som framförs a cappella, dvs. det finns ingen bakgrundsmusik utan medlemmarna formar ljuden själva i sången.

 

Panelen tycker till!Ett bidrag som fått mångt mycket mer spott och spe än det förtjänar. Är inget stort fan av acapella men tycker ändå det håller måttet.Jag har så mycket att säga om Belgien 2011, men dessvärre är inget positivt. Man gick ifrån att skicka en av tävlingens bästa låtar 2010 till att skicka en av de sämsta ett år senare. Jag förstår fortfarande inte hur Witloof Bay kunde vinna den belgiska uttagningen. Den som kom tvåa, Sarina, borde sjungit sin "Rien En Apparence" i Düsseldorf!För det första måste jag skriva om Kate Ryan, hennes låt "Je t'adore" är extremt underskattad. Den låten är en riktigt högklassig poplåt som jag tror skulle fungerar bra än idag. Årets Bidrag är betydligt tråkigare kapitel, jag tror inte att Belgien tar sig till final i år.Jag är besviken på Belgien som valde allt annat än rätt låt i år. Från deras uttagning blev jag fullkomligt förälskad i Steve Lindens C'est la musique, som jag hoppades bli deras vinnare/representant. Guldet blev till sand med kan man sammanfatta det. Accapella, annorlunda i Eurovision, men tilltalar inte mig ett dugg och säkerligen inte tillräckligt många för att ens ha en chans att nå någon final. Solklar bottenkandidat enligt mig.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Slovakiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Slovakien hade startnummer 5 av 19 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Slovakiens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Slovakien 2011?

De slovakiska tvillingarna Daniela och Veronika Nízlová föddes den 15 maj 1986 i Hronský Beňadik, Slovakien. De har varit med i Eurovision Song Contest en gång tidigare, men som bakgrundsdansare till Tereza Kerndlová från Tjeckien år 2008.

 

Panelen tycker till!Tycker det doftar modernt och jag tror de sjunger grymt live. Känns lite kul med två tvillingpar i tävlingen å båda levererar ganska olika genrer. Det är bra, tror på final men sedan kan det gå hur som helst.Har inte mycket att säga om Slovakien. Förstår varför de valt att inte delta så ofta. Skärp er eller var inte med alls!Första gången jag lyssnade på Slovakiens låt fastnade jag för den direkt, men nu känns den bara tråkig och den kommer definitivt att hamna i Azerbaidjans skugga. Det är en fin mainstream-ballad, man märker verkligen att det är en svensk som har skrivit denna låt. "I'm Still Alive" kan jämföras med Janet Leons låt "Let It Go" och Alicia Keys låt "No one".Gulligt tvillingpar med en otroligt tråkig och enformig låt. Jag instämmer med Haris, antingen ställer ni upp med något som är bra eller inte alls. Det blir ingen final i år heller för Slovakien, som säkerligen står över nästa år.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Ukrainas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Ukraina hade startnummer 6 av 19 i semifinal 2 och sedan startnummer 23 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Ukrainas representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Ukraina 2011?

Mika Newton är artistnamnet till sångerskan Oksana Stefanivna Hrytsaj. Oksana föddes 1986 i Bursjtyn, Ukraina. Hon är egentligen ledsångerska i bandet som heter Newton.

 

Panelen tycker till!Synd att man på senaste tiden verkar motverka sina egna bidrag med skandaler och tragiska omröstningar å anklagelser. Well, tror Ukraina snart är tillbaka i toppstriden men tyvärr får man hemläxa detta år.Jag tycker det är kul med Ukraina. Det är ett land som tar tävlingen på allvar och bjuder alltid på en snygg show på scen. En trend man har haft är att man enda sedan 2006 bara skickat snygga tjejer, som även sjunger bra. (Förlåt, vet inte om man kan kalla Verka Serduchkaför vare sig snygg eller tjej för den delen). Vet inte om det är ett medvetet drag av Ukraina, men det har i varje fall funkat. Årets låt har verkligen vuxit hos mig och jag gillar den mer och mer.Ukraina tar verkligen tävlingen på allvar och de har leverat massa utav tunga bidrag. Detta året sjunger Mika Newton för Ukraina med en liten tråkig ballad, det går ju inte att jämföra detta med Ruslana och Ani Lorak. Ukraina behöver inte vara rädda att de ska behöva hålla i ESC nästa år i alla fall.Ukraina är ett av Eurovisionens mest framgångsrika länder. De debuterade 2003 och har deltagit alla finaler sen dess och ställer alltid upp med klassbidrag. I år vet jag inte om jag tycker de håller någon vidare klass. Trots att jag tycker låten är ganska tråkig och skrikig tar sig Ukraina till final igen, ingen tvekan om det. Det finns potential i låten som talar mer för än emot.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Moldaviens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Moldavien hade startnummer 7 av 19 i semifinal 2 och sedan startnummer 15 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Moldaviens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Moldavien 2011?

Zdob şi Zdub är ett moldaviskt rockband som bildades 1994. Det var Moldaviens första representanter i Eurovision Song Contest. De är ett rockband som påminner om Red Hot Chili Peppers och gjorde stor succé i Kiev 2005 och slutade på en 6:e plats med sin trummande mormor på scenen. Namnet betyder på svenska "slå på trumman".

 

Panelen tycker till!Tråkig comeback för ett land som brukar överraska.Zdob şi Zdub som debuterade för Moldavien tävlar igen. Riktigt kul tycker jag. Dessa killar förgyller tävlingen för min del. De kanske inte är världens bästa band, eller har världens bästa sångare. Men underhålla kan de definitivt!Moldaviens bidrag är unikt om något, men jag tror verkligen inte den kommer till final. För mig är det här en garanterad toapaus eller så börjar jag gå runt och städa i lägenheten. "So Lucky" är inget för mig.Galenskap och flamsigt är min åsikt om årets moldaviska bidrag. Det här kan säkert tyckas underhållande för många, men defenitivt inte av mig. Gruppen var med när Moldavien debuterade i tävlingen 2005 och gick då till final, ni minns kanske den gamla farmorn som var med i scennummret och slog på en trumma. Men hon är inte med denna gången, men trots det har Moldavien goda chanser att nå final.

 

INFÖR EUROVISION. Vi tycker till om Sveriges artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Sverige hade startnummer 8 av 19 i semifinal 2 och sedan startnummer 7 av 25 i finalen.

 

Panelen tycker till!Måste vara lite opartisk men Eric ÄR en bra artist som kan gå långt. Hoppas bara han klarar av trycket och kan leverera lika snyggt som i MF. Konkurrensen är hård, men någon bottenplacering ska vi nog slippa.Jag älskar verkligen den gamla hederliga svenska schlagern från 70, 80 och 90-talet. Det var det jag lyssnade på som litet flyktingbarn i Sverige och fastnade för det. Jag gillar Eric Saades låt, mer än vad jag gillar honom. Den är modern, den svänger och den sätter sig. Får man dessutom till ett bra scenframträdande kan det vara ett framgångsrecept.Tycker det är lite för mycket dagisnivå över låten. Eric är duktig på scen och jag hoppas såklart att det går bra för Sverige. Final är givet.Jag håller tummarna att det ska gå bra för oss i år. Att vi når final förutsätter jag. Har alltid tyckt om "Popular" och tycker det var ett solklart val att skicka till ESC. Eric är både snygg, har en catchy låt och ett snyggt scennummer med dans och krossad glasbur. Heja Sverige!

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Cyperns artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Cypern hade startnummer 9 av 19 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Cyperns representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Cypern 2011?

Christos Mylordos är en cypriotisk sångare som är född 1991. I september 2010 vann han en talangtävling som hette Performance. Som resultat av segern så beslutade det cypriotiska tv-bolaget att man skulle skicka honom till Eurovision Song Contest 2011.

 

Panelen tycker till!Får inte direkt feeling av den här släpiga balladen som inte kan få mycket mer än de 12 poäng Grekland skickar iväg till dem. Nja, man borde ta och rycka upp sig och snegla på just storebror Grekland som visat sig så framgångsrika de senaste åren!Cypern är för mig ett land som aldrig har något med tätstriden att göra. Femte plats som bästa placering är ett bevis på det. Jag må vara ensam i denna panel att tycka det, men årets låt av Christos Mylordos är helt fantasisk. Jag har på den hela tiden i mina spellistor. Det är ingen vinnare, men låten går för mig rakt in i hjärtat och rör om.Jag förstår mig inte på denna låt överhuvudtaget, först låter det som en smörig ballad och sedan drar den igång som en etnisk rocklåt? Jag blir bara förvirrad och känner att det är svårt att greppa denna låt, det är som en hal ål som glider ut mitt grepp.En äkta cypriotisk låt, med de där välkända "grekiska" instrumenten. Låten kan verka tråkig och ytterst seg, men jag tycker den är lite skön faktiskt. Jag gillar ju lite annorlunda instrument och rhytmer. Dock är den inte så bra som "Life Looks Better in Spring" från förra året, men man kan inte få allt.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Bulgariens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Bulgarien hade startnummer 10 av 19 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Bulgariens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Bulgarien 2011?

Poli Genova föddes 1987 i Sofia, Bulgarien. Hon har sjungit sedan hon var fyra år gammal. Medan hon pluggade engelska stötte hon på en sångcoach som utvecklade hennes röst. Trotts att hon sjungit så länge har hennes debutalbum uteblivit. Det väntas släppas i samband med Eurovision Song Contest.

 

Panelen tycker till!Hmmm... Ett knepigt land i Eurovision-sammanhang. Inte heller i år har man lyckats pricka rätt tyvär. Är varken eller, ett inte-bidrag som få kommer rösta på.Bulgarien har sedan debuten inte gjort något direkt intryck på mig. Det känns mer som att de är med bara för att alla andra är med, inte för att de kan vinna tävlingen.Oj, oj, en tjej som står och gnäller på scengolvet? Om Bulgarien tror att det är det som är de hemliga recepten för en vinst behöver dem studera Eurovison Song Contest historian lite noggrannare!Det här känns som motsvarigheten till Bulgariens Robyn. Jag tycker inte den här låten är särskilt bra. Visst är det fart och energi i låten, men inget som tilltalar mig ett dugg. Det gick inte bra för Bulgarien i fjol, och det lär inte göra det i år heller.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Nordmakedoniens* artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Nordmakedonien hade startnummer 11 av 19 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Nordmakedoniens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Nordmakedonien 2011?

Vladko Ilievski föddes 1985 i Skopje, Nordmakedonien. Han började sin karriär som tolvåring med att spela gitarr och sjunga i lokala band. 2007 startade han sin solokarriär och har sedan dess tagit emot massvis med priser och blivit hyllad över hela sitt hemland.

 

Panelen tycker till!Ett ganska plojigt bidrag som kan slå mer än jag skulle vilja. Nordmakedonien är bra på så sätt att de vågar sicka lite udda.Jag tycker att Nordmakedonien blandat bra och dåligt genom alla åren. Deras fullträff kom 2004 då Toše Proeski framförde den fantastiska "Life". Toše gick tyvärr bort i en tragisk bilolycka och årets artist, Vlatko Ilievski, har blivit lite av landets efterträdare som den största sångaren. Jag nynnar på "Rusinka" hela tiden, den vill inte släppa huvudet. Inte för att den är bra, utan för att den sätter sig.Jag kan börja med att säga att jag aldrig varit speciellt förjust av Nordmakedoniens bidrag genom åren och det är jag inte i år heller. Årets bidrag är verkligen inte min typ av musik, jag skulle aldrig klara av att höra denna låten frivilligt...En rockig balkanlåt som inte tilltalar mig särskilt mycket.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Israels artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Israel hade startnummer 12 av 19 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Israels representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Israel 2011?

Sharon Cohen är Dana International. Hon föddes 1972 som en pojke vid namn Yaron. 1993 åkte hon till London och bytte kön till kvinna. Hon är således transsexuell. 1998 ställde hon upp i Eurovision Song Contest med låten "Diva" och vann hela tävlingen.

 

Panelen tycker till!Schlagerdivan som för mej personifierar ESC på många sätt är tillbaka! Tyvärr är forna vinnare sällan lika bra en andra gång. Carola var ett undantag men här har det tagit stopp. Gillar Ding Dong som ett kul schlager-inslag som måste finnas och enbart hittas i denna tävling. Men egentligen är det lite väl taskigt skrivet å en ganska medioker låt.Jag lär nog aldrig förstå varför det gick så dåligt förra året för Israel. Kanske ville Harel Skaat lite för mycket med sin underbara "Milim". I år blir det dock comeback av divornas diva, Dana International. Det är sämre än sist måste jag säga direkt.Dana International är tillbaka med en ly låt som heter "Ding Dong", men det är inte ens i närheten av hennes andra hit "Diva", dock tror jag att det blir en topp tio plats för Isreal. Motståndet är inte speciellt starkt i år.Israel tillhör ett av mina favoritländer i ESC. Dana International känns som ett tryggt val. Men vi vet ju hur det har gått för tidigare ESC-vinnare (syftar på Perelli 2008). Låten "Ding Dong" har det rätta gunget och har det där lite "vanliga" soundet som folket i Europa verkar gilla i dessa sammanhang. Jag fullkomligt älskar det här, även om jag tycker att produktionen är en aning sval. Kommer gå till final, men ingen plats i toppen.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Sloveniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Slovenien hade startnummer 13 av 19 i semifinal 2 och sedan startnummer 20 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Sloveniens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Slovenien 2011?

Maja föddes 1992 i Maribor, Slovenien. Under sin barndom gick hon på en engelsk teaterskola där hon lärde sig sjunga, dansa och spela intrument. 2010 kom hon tvåa i en slovensk talanjakt. Det gjorde henne känd över hela landet.

 

Panelen tycker till!Ingen kommentar!Det har bara hänt en gång att jag verkligen gillat Sloveniens bidrag, och det var år 2007. Annars har det varit rätt torrt. Maja Keuc är sjukt snygg och sjunger riktigt bra, men tyvärr tycker jag att låten är alldeles för platt för att konkurera på något sätt.Maja är en otroligt bra sångerska, det sorgligare är att hon fått en sådan tråkig låt. Jag hoppas Maja kommer tillbaka något annat år med en bättre låt för den låten hon tävlar med i år är tråkig och lyckas inte sticka ut ut mängden.Som helhet en helt okej låt, men annars ganska blekt och man blir lätt uttråkad. Hoppas på ett dramatiskt framträdande med kraft när det väl gäller.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Rumäniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Rumänien hade startnummer 14 av 19 i semifinal 2 och sedan startnummer 17 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Rumäniens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Rumänien 2011?

Hotel FM är ett rumänskt band, bildat 2005. Bandet har haft konserter i flera städer i bland annat Rumänien och Tyskland. Under våren 2006 släppte gruppen en promo-CD. Hotel FM deltog i den rumänska uttagningen till Eurovision Song Contest för första gången år 2010. Man slutade då på en tionde plats med låten "Come as One".

 

Panelen tycker till!Trallvänligt men ack så förutsägbart. Det här ligger på gränsen till om det kan gå vidare till final eller inte. Känns ganska mossigt och inte alls 2011 men samtidigt lite gulligt.De senaste 10 åren har Rumänien alltid skickat ett bra bidrag och det gör de faktiskt i år också. En av mina all-time favoriter, "Tornero", kommer från Rumänien. Hotel FM bjuder på en riktigt bra låt, men frågan är ifall den kommer gå hem hos Europa.Jag vet inte riktigt vad jag tycker om Rumäniens bidrag detta året, det är en skön låt, men det känns inte så nytt och fräscht som det borde göra. Jag är nästan 99% säker på att Rumänien inte tar sig till final, tyvärr!Rumänien levererar en snygg popschlager som känns väldigt mycket 90-tal och frontsångaren är väldigt lik Måns Zelmerlöv. "Change" är uppiggande att lyssna på och påminner om Danmarks bidrag 2008, All night long. Jag tror den här radiovänliga låten kan göra bra ifrån sig i Düsseldorf. Kanske räcker det hela vägen till final?

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Estlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Estland hade startnummer 15 av 19 i semifinal 2 och sedan startnummer 8 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Estlands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Estland 2011?

Getter Jaani föddes 1993 i Tallinn, Estland. Getter slutade på fjärde plats i estiska verisionen av Idol. Efter det spelade hon på musikler och blev känd över hela landet. Getter pluggar till skräddare och går på scenskola.

 

Panelen tycker till!Ingen kommentar!Det känns att varje gång Estland är sugna på att vara med i toppen och leka så skickar de en bra låt. Annars ligger de och avvaktar med lite sämre låtar. Sedan hoppar de fram med dunder och brak, som ett lejon. Så har man gjort i år i alla fall.Det här gillar jag, en popdänga med catchy-refräng. Det kan går hur som helst i för Getter Jani, frågan är ju om hon klara att få mer röster än Polen och Ungerns bidrag, eftersom de liknar varandra. För mig får de komma till final alla tre, men jag tror att man vill ha lite mer variation. Jag gillar i alla fall Estland och önskar dem lycka till!Så himla catchy låt som sätter sig vid en enda lyssning. Känns modernt och givet att det kommer bli en topplacering i år för Estland.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belarus’ artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Belarus hade startnummer 16 av 19 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belarus’ representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Belarus 2011?

Anastasija Vinnikava föddes 1991 i Belarus. Från början var tanken att hon skulle framfört låten "I Am Belarusian" i Eurovision Song Contest. Men den blev diskvalificerad då det framkommit att det har framförts live ett år tidigare, vilket strider mot EBU:s regelverk. Låten ersätts med "I Love Belarus".

 

Panelen tycker till!Måste erkänna att en del av låtens charm försvann när den översatts och gjorts om. Det började ganska kul men är nu helt bananas! Och hur ska det se ut på scenen? Frågetecknen är många och jag vänta med spänning.Den enda gången jag tyckt om en låt från Belarus, då Koldun tog landets hittills bästa placering med låten "Work Your Magic". Varken före eller efter har de gjort något avtryck på tävlingen. Det känns som att de vill vinna denna tävling, men till skillnad från sina grannländer så gör man helt fel. Det har funkar i Junior Eurovision Song Contest, men i den riktiga tävlingen har det inte alls fungerat för dem.Jag håller med Haris att "Work Your Magic" är i mycket bättre kvalité än resten av Belarus’ bidrag. Årets bidrag känns löjlig och jag känner hur huvudvärken kommer när jag lyssnar på låten. Det kan säkerligen gå bra, eftersom ESC brukar gilla sådan här skrikig och dålig rockmusik som inte har en röd tråd, utan de har spelat lite olika instrument och hoppats på det bästa.En låt med refräng som sätter sig som klister. En låt som man hatar att man älskar. Finalplatsen känns inte garanterad, men medryckande i allra högsta grad, även om budskapet känns lite väl patriotiskt och sanning med medifikation. Belarus är ju kända för sin diktatur, så frågan är om sångerskan och folket står bakom det här innerst inne. Njae, jag är tveksam hur det går för dem i år.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Lettlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Lettland hade startnummer 17 av 19 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Lettlands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Lettland 2011?

Musiqq är en lettisk musikduo bildad år 2009. Musiqq består av Marats Ogļezņevs och Emīls Balceris. Gruppen har släppt flera radiohittar, som "Klimata kontrole", "Abrakadabra" och "Dzimšanas diena".

 

Panelen tycker till!Känns medryckande men vad har hänt med Baltikum? Här behövs en uppryckning! Det började så bra men självförtroendet verkar försvunnit på vägen och Angel in disguise känns inte alls klockren sin trevliga refräng till trots.För några år sedan gjorde jag en lista där jag rankade de 50 bästa låtarna i Eurovision Song Contest genom åren. På andra plats placerade jag Lettlands debutbidrag Brainstorm. Jag verkligen älskar låten "My Star". Den är så varm och härlig. Jag tycker inte Lettland kommit upp till den nivån efter det, inte ens när de vann.Lettland har enligt mig haft en del bra, men mest dåliga. Jag har aldrig fastnat för någon av Lettlands låtar helt enkelt, jag har aldrig suttit i soffan med en påse chips och hejat på Lettland. Förmodligen kommer jag inte sitta i soffan och heja på Lettland i år heller.En härlig och uppsvingande melodi kommer här ifrån Lettland. Den är väldigt gungvänlig måste jag säga, men kommer inte ha några större framgångar i årets tävling. Den stannar i semifinalen skull jag gissa på.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Danmarks artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Danmark hade startnummer 18 av 19 i semifinal 2 och sedan startnummer 3 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Danmarks representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Danmark 2011?

A Friend In London, även känt under förkortningen AFIL, är en dansk indiepop- och rockgrupp bestående av Tim Schou, Sebastian Vinther, Aske Damm Bramming och Esben Svane. Gruppen bildades år 2005.

 

Panelen tycker till!Ett ganska mediokert danskt bidrag. Tycker vårt södra grannland är ganska ojämnt historiskt sett och i år testar man nåt som känns långt från 2011 på nåt sätt.Danmark har haft en fin historia i Eurovision Song Contest. I år kommer man med en bra låt, men det känns faktiskt som man hört den innan någonstans. Genom åren har det verkligen funnits danska låtar som man lyssnar på än idag. Vet inte riktigt om A Friend from London kommer ha samma påverkan på mig om några år.Detta året har Danmark valt ut en grupp av killar som har kopierat en Andreas Johnson låt. Låten är hyfsad bra, men i refrängen vill jag sjunga "Sing For Me". Jag förstår inte att låten inte stäms för plagiat, låtarna är nästan identiska. Det är riktigt synd att Danmark valde denna låten, när de hade massa andra bra låtar att välja mellan.En mycket bra slörockpop som känns given i finalen. Lite små- tråkig, varken jättedålig eller bra. Sångaren känns karismatsk och proffsig. Låten är på gränsen till tjatig och är dessutom snarlik Andreas Johnsons "Sing For me" som var med i Melodifestivalen 2006.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Irlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Irland hade startnummer 19 av 19 (sist ut) i semifinal 2 och sedan startnummer 6 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Irlands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

Vem tävlade för Irland 2011?

Jedward består av de identiska tvillingarna John Paul Henry Daniel Richard Grimes och Edward Peter Anthony Kevin Patrick Grimes. Deras karriär inledde sin karriär i musiktävlingen, The X-Factor, där man slutade sexa. Deras debutsingel "Under Pressure (Ice Ice Baby)" släpptes i februari 2010.

 

Panelen tycker till!Kan inte låta bli att ryckas med i denna catchiga fjortis-refrängen. Det är nog nåt man hatar elle älskar? Jag tror det kan gå hem och kul med årets andra tvillingpar på scenen!De mesta mästarna går ifrån sina passionerade ballader till att testa något helt nytt i år. Två tvillingar med en riktigt glad och upptempolåt. Det känns så provocerande och så otroligt härligt. Kul med lite annorlunda musik från Irland.De roliga färglada "Xfactor" killarna ger hela tävlingen en rolig tvist. Inte har vi sett två små grabbar ( nästan är identiska) som hoppa runt och sjunga om läppstift? Det är underhållning på högsta nivå, tyvärr känns låten väldigt amerikaniserad. Jag anser att "Jedward" har en chans att ta Irland till final.Irland skickar en slags lättdisco om läppstift. Ett samspelt tvillingpar som känns uppkäftigt, modernt och de är coola. Tyckte väl till en början att den inte var något vidare, men den tränger sig in och sen finns den där hela tiden och man nynnar på den till och från. Solklar finalist och väl där kan det gå hur som helst.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera