FINLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det finska TV-bolaget Yle ut Finlands artist via ett internval och tävlingsbidraget via den nationella uttagningen UMK 2018. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Initialt höll Yle en nationell antagning under hösten 2017, men den gav ingenting. I november 2017 kom istället Yle med beskedet att man internt utsett sångerskan Saara Aalto, som tidigare tävlat i både Finlands Eurovision-uttagning flera gånger och även i brittiska X Factor. Hennes tävlingsbidrag till Eurovision 2018 valdes ut i en mindre UMK-final, där det var upp till tv-tittarna och åtta internationella jurygrupper att utse en vinnarlåt. Den låt som vann finalen var ”Monsters” som var gjord av artisten själv tillsammans med Joy och Linnea Deb samt Ki Fitzgerald.

 

Eurovision-resultat 2018

I Eurovision 2018 blev Finland lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 25:e plats (av 26 länder) med 46 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-03-03

 • Programledare:
 • Krista Siegfrids & Mikko Silvennoinen

 • Plats:
 • Espoo Metro Areena, Esbo

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Alla låtar framfördes av Saara Aalto.

 1. Monsters
 2. Domino
 3. Queens

 

 

Panelen tyckte till!


 


 1. ”Domino”
 2. ”Queens”
 3. ”Monsters”

Kommentar: Finlands uttagning har ju kanske varit den största snackisen i ESC-världen de senaste månaderna, och jag vågar nog påstå att Saara Aalto kommer att bli fan-favoriten i Lissabon oavset vilken låt som än vinner uttagningen. För min del så är ”Domino” den enda låten (bland alla låtarna i årets Eurovisionuttagningar) som jag fastnat 100% för på första lyssningen. Den ger alla de rätta rysningarna för mig och kommer troligen, om den vinner, att bli min favorit i Lissabon. Även ”Queens” fastnade i huvudet på mig, vilket talar för att den också skulle kunna funka. ”Monsters” däremot har jag redan glömt.


   


 1. ”Domino”
 2. ”Queens”
 3. ”Monsters”

Kommentar: När jag fick höra att Sara Aalto hade valts ut internt för Finland undrade jag direkt ”Finland har alltså tagit in ett väletablerat namn, men är det verkligen rätt väg att gå?”. Mitt svar skulle faktiskt bli: nej. Finland har länge varit ett av mina favoritländer just för att man alltid provat något nytt varenda gång, och sällan ger vika för det som är ”inne”. Nu har man istället kastat undan originaliteten med de tre låtar som finns. Domino blev ändå etta mest för att jag vanligen föredrar en powerballad framför en ”klubbdriven” låt som Queens och Monsters är. Väldigt besviken på Finland faktiskt. Nästan som man hoppas på en finalmiss redan här så att finnarna inser att det här var inte rätt.


  


 1. ”Monsters”
 2. ”Domino”
 3. ”Queens”

Kommentar: Ett tryggt val av Finland att tävla med Saara Aalto som är lite av en personlig favoritartist. Det finns två låtar som faller mig i smaken och det är främst den mörka, dansvänliga ”Monsters” som jag tror har störst hit-potential och en refräng som fastnar. Det är också den låten låt som vi har fått tillfälle att lyssna längst på förhand. Slutligen ”Domino” som inte är lika fartfylld, men som är en svulstig arena-powerballad. Någon av dessa låtar vill jag se som vinnarbidrag för Finland till ESC 2018. Den sista låten ”Queens” tycker jag personligen bara är ointressant, så jag skulle bli väldigt besviken om det blev den låten Saara får med sig till Lissabon.

 

 

Resultat


På lördagskvällen den 3:e mars anordnade finska TV-bolaget YLE finalen av UMK 2018, där den tidigare internt utvalda artisten Saara Aalto framförde tre potentiella Eurovisionbidrag. Efter att den internationella juryn och tittarna sagt sitt blev det låten ”Monsters” som vann omröstningen. Så här såg framträdandet ut:

 

Mer fakta om finalen

Den internationella juryn röstade först, med poängen 8, 10 och 12, varpå tittarnas poäng kom strax därefter, som vägde lika tungt. Juryn och tittarna var eniga om att ”Monsters” var den stora favoriten, som därmed vann med stor marginal mot närmsta konkurrenten ”Domino”.

Så här slutade finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Saara Aalto – Monsters, (88p + 95p = 183p)
 2. Saara Aalto – Domino, (84p + 75p = 159p)
 3. Saara Aalto – Queens, (68p+ 70p = 138p)

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Enligt mig var det den sämsta låten som vann den finska uttagningen i år, men jag inser när jag ser igenom liveframträdandena att det kanske inte hade spelat så stor roll vilket bidrag man hade valt. Årets finska uttagning var ett stort luftslott, för Saara sjunger faktiskt inte så bra och hennes framföranden är rent av medelmåttiga. Jag blir riktigt besviken! Dessutom låter låtarna helt annorlunda när alla förinspelade röster försvinner – ”Monsters” drabbas hårdast av detta och tyvärr blir det lite som för Malena Ernman 2009 – mycket av magin försvinner när bakgrundskören försvinner. Allt som ändå gjorde ”Monsters” till en club-rykare (och alltså det som jag förstår att folk gillar med den), försvinner och kvar blir ett framträdande i starka färger men ingen substans. Närmast till hands får jag upp Lettlands bidrag ifjol i huvudet. Mycket färg, inget innehåll.


     


Jaaa! Helt klart den bästa låten vann denna låt-uttagning och jag tror att Finlands chanser att komma bra till i ESC 2018 är stora. Som jag skrev inför finalen så har denna mörka, dansvänliga låten störst hit-potential och en refräng som fastnar. Efter flera år av missade finalplatser för vårt grannland Finland, så tror jag de rycker upp sig i år och kvalar in till den stora finalen med ”Monsters”.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera