ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Här får du bland annat senaste nytt från Eurovisionbubblan, länktips, ta del av våra panelprojekt och inte minst recensioner och bedömningar av låtar.

Vi som skriver för ESC-Panelen är alla Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar med skilda preferenser inom musik. Tillsammans bevakar och betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest både under högsäsong och under den delen av året då tävlingarna är i uppstartsfas.

Förutom hemsidan är vi även tillgängliga via våra sociala medier på Facebook, Twitter, Instagram och YouTube. Det går bra att mejla till oss på info@escpanelen.se

 

Redaktionen

Krönikör och kommentator

Vår Schlagermagister Adrian har varit en del av Panelen sedan våren 2015. Han beskriver sig själv som en äkta ”schlagernörd”, med särskild passion för statistik och schlagerhistoria.


Skribent och kommentator

Gabriel gick med i Panelen i början av 2022 men han har alltid följt Melodifestivalen och sett på Eurovision på allvar sedan 2010. Intressen som han har utöver är detta fotboll, umgås med familj/vänner och lira tv-spel.


Skribent och kommentator

Haris har varit en del av Panelen sedan vintern 2011. Han har följt Eurovision sedan barnsben och har till dags dato inte missat en enda Eurovisionfinal!


Projektledare, redaktör och skribent

Hollac16, eller Olof, har varit en del av Panelen sedan vintern 2014. Intresset för såväl Melodifestivalen som Eurovision sträcker sig sedan början av 2000-talet och har bara blivit större med åren!Skribent och kommentator

Jessica gick med i Panelen i december 2023. Hon har alltid följt Melodifestivalen och Eurovision och delar intresset med sin bror Robban, tillika en av ESC-Panelens grundare.


Skribent och kommentator

Katja har varit en del av Panelen sedan hösten 2019. Hon delar sitt stora intresse med sin syster Tanja och hon har alltid tyckt om att följa programmen och tycka till om musiken.


Skribent och kommentator

Lukas har varit en del av Panelen sedan hösten 2017. Han har en nästintill encyklopediliknande koll på tävlingarna, speciellt Eurovision som han har följt sedan 2004.


Skribent och kommentator

Markus har varit en del av Panelen sedan hösten 2017. Han har följt Mello sedan 2005 och ESC sedan 2006, mycket tack vare Shirley Clamps ”Att älska dig”.Grundare, skribent och kommentator

Robban är en av grundarna till ESC-Panelen och har deltagit i panelen alla år sedan dess. I tävlingarna brinner Robban för den traditionella schlagergenren och balkanballader.


Skribent och kommentator

Tanja har varit en del av Panelen sedan sommaren 2019. Hon har älskat Melodifestivalen och Eurovision Song Contest så länge hon kan minnas och det är ett intresse som hon delar med sin syster Katja.

 

 

Panelens historia

ESC-Panelen såg dagens ljus i januari 2009. Robban och hans två närmaste vänner drog igång projektet som en rolig grej, att tycka till om låtarna inför Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Efter den första säsongen har panelen fortsatt att tycka till om tävlingarna och vi har även engagerat fler personer till ESC-Panelen.

Idag utgörs gruppen av sammanlagt tio personer som delar intresset av att följa och tycka till om allt som rör Eurovision, Melodifestivalen och övriga länders nationella uttagningar. Vår bevakning pågår året om både under högsäsongen (januari till maj) samt månaderna därefter när såväl uttagningar som nästföljande Eurovision mer eller mindre befinner sig i planeringsstadiet. Den senare delen av året handlar således mest om att nyhetsrapportera från t.ex. vilka länder som tänker delta och vilka uttagningar som ska äga rum till genomförande av våra egna panelprojekt.

 

Så såg det ut då respektive nu

Från starten 2009 fram till sommaren 2015 skrev vi på en bloggsida. Därefter byggde vi om projektet till en hemsida som vi har haft kvar alla säsonger sedan dess. Genom åren har vi byggt om hemsidan vid olika tillfällen men mycket av det vi har gjort finns kvar även om vi har flyttat mycket av det äldsta materialet (mellan 2009 och 2015) till en arkivsida. Tidigare publicerade nyhetsartiklar från 2016 till idag finns i vårt nyhetsarkiv och alla de egna panelprojekt vi har gjort sedan 2016 finns samlade på denna sida. Vi har även sammanställt fakta om tidigare års upplagor av Eurovision, Melodifestivalen, övriga länders uttagningar samt Junior Eurovision Song Contest.

 

About ESC-Panelen

ESC-Panelen is a Swedish fan site regarding the Eurovision Song Contest (ESC), the Swedish national Eurovision selection Melodifestivalen and other countries’ national selections for the ESC.

The project started in January 2009 on our great interest in rating and commenting everything related to the the Eurovision Song Contest, which includes the national selections and especially the Swedish selection Melodifestivalen. Since then, we have continued following and rating the contest, and today ESC-Panelen consists of ten members in different ages and preferences in music taste with the common interest following and talking about the Eurovision Song Contest.

You are more than welcome to follow us on our journey! We’re also on Facebook, Twitter, Instagram and YouTube. You can also email us on info@escpanelen.se

 

Andra hemsidor om Eurovision

Här är hemsidor och bloggar som precis som vi skriver om uttagningarna och Eurovision.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »