FÖR KÄNNEDOM. ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Här får året om bland annat senaste nytt från Eurovisionbubblan, länktips, ta del av våra panelprojekt och inte minst recensioner och bedömningar av låtar!

Vi som skriver för ESC-Panelen är 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak med den gemensamma nämnaren att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest – oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner.

 

Har du frågor eller funderingar?

– Skriv gärna en kommentar här på hemsidan – all debatt är välkommen!

– Vill du komma i kontakt med oss finns vi även på Facebook, Twitter, Instagram och YouTube.

– Är det något du undrar över eller vill lämna tips är det bara skicka ett mejl till info@escpanelen.se

PS: Vill du komma i kontakt med någon enskild skribent är det bara att mejla förnamn@escpanelen.se (byt ut förnamn mot den person du vill mejla till).

 

 

Lär känna skribenterna bakom ESC-Panelen


Adrian

Adrian var namnet, född och uppväxt i Lidköping men bor sedan 9 år tillbaka i Lund. Jag kan kortfattat beskriva mig som en äkta “schlagernörd”, med särskild passion för statistik och schlagerhistoria. Mitt motto är: “Det finns ingen siffra i schlagervärlden som är oviktig!”

Till vardags är jag masterstudent och deltidsforskare i psykologi och statsvetenskap, men är förmodligen mest känd för min blogg “Schlagermagistern“. Jag deltog våren 2014 på en “bloggresa” i Lidköping (med omnejd) tillsammans med ESC-panelens Felix, där vi bl.a. fick träffa Bert Karlsson och vara med i publiken i Andra Chansen.

Våren 2015 blev jag kontaktad av killarna här på ESC-panelen, som följt mitt bloggande sedan 2014 och sedan dess är jag nu fast panelmedlem. Det är väldigt roligt att vara med i ESC-panelen!


Haris

Haris heter jag och jag är 30 år gammal och ursprungligen från Bosnien, men bott i Sverige i stort sett hela mitt liv och bor för närvarande i Göteborg.

Jag har ett liv utanför Eurovision också och är väldigt mycket inne i amerikanska sporter, dvs framförallt wrestling och amerikansk fotboll. Har även spelat handboll sedan jag var liten men en knäskada satte stopp för den karriären. Efter det gick jag över till att träna ett knattelag, som växte upp och blev tonåringar. I fyra säsonger tränade jag dem innan jag kände att det var dags för ett break.

Jag började redan som liten kolla på Eurovision med familjen och det blev som en tradition att kolla på tävlingen med familjen. På grund av detta så har jag inte missat en enda Eurovision final sedan 1996. Än idag kommer jag ihåg hur Eimear Quinns ballad The Vocie vann hela tävlingen och hennes röst var för alltid inbankad i mitt huvud. Sedan år 2003 har ja följt tävlingen mer slaviskt och varit en del av ESC-Panelen sedan år 2011.Hollac16

Hej! Mitt namn är Olof, är 27 år gammal och bosatt i Stockholm. Har sedan jag gick med i panelen år 2014 gått under alias Hollac16 och kommer att fortsätta att göra detta, men nu med min riktiga identitet här.

Sedan ungefär millennieskiftet har jag haft ett brinnande intresse för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Jag kan minnas att jag såg MF 99 för jag minns en hel del bra låtar från det året, inte minst Charlotte Nilssons “Take Me To Your Heaven”. Sedan dess har jag varit frälst ESC-älskare och ju mer åren har gått desto mer intresserad har jag blivit. Jag lägger ned mycket tid på att kolla på evenemangen men också att lyssna i förväg, hitta fakta, samla statistik och fullständigt gå in för det. För mig är det riktigt skoj!

Jag har hittills varit på fyra Melodifestivalsfinalsgenrep (2010, 2011, 2013 och 2016) och nu senast var jag även och såg (och rapporterade om) Eurovision 2016 live som arrangerades i min hemstad Stockholm.


Lukas

Hallå på er, Lukas här! Jag är född år 1993 och bosatt i Nacka utanför Stockholm. Har en nästintill encyklopediliknande koll på både Melodifestivalen och Eurovision, speciellt den sistnämnda som jag följt sedan 2004. Därför är det inte så förvånande att jag ser dagen för en Eurovisionsfinal ungefär så som andra ser julafton. Faktum är att ger man mig ett land och ett årtal från och med tävlingens första upplaga kan jag rabbla upp allt, vad låten hette, vem som sjöng, låten/landets placering och så vidare.

Denna fascination för denna musiktävling ligger rotad i att jag är sprungen ur en musikalisk familj där alla har eller haft olika musikaliska projekt. I mitt egna fall handlar det om att sjunga i kör och spela i band (även om båda grejerna nu är vilande). Så musiken är onekligen det huvudsakliga intresset.

Utanför detta intresserar jag mig för en hel del andra saker också, bland annat fotboll, framför allt svensk fotboll (följer såväl Allsvenskan som Superettan och vidare ner genom dess seriepyramid), och så ägnar jag även en hel del fri tid åt Cosplay.Markus

Hejsan hoppsan allihopa, Markus heter jag och är bosatt i Örebro sedan 1997, dvs året jag föddes. Jag har följt Melodifestivalen sedan år 2005 då jag minns att jag snabbt blev intresserad av tävlingen. Minns att mitt klara favoritlåt det året var Shirley Clamps Att älska dig och även om det låter överdrivet så brukar jag säga att det är tack vare den låten som jag blev ett så stort fan av Melodifestivalen & Eurovision Song Contest. Jag följde inte ESC år 2005, det började jag inte med först året där på.

Utöver Mello & ESC så är mina främsta fritidsintressen geocaching, en slags skattjakt där man använder sig utav gps. Jag läser också mycket böcker och försöker mig att lära mig olika språk. Det sistnämnda går väl sisådär.

Min musik kan beskrivas som tämligen blandad, mina favoritgenrer är dock Etno/folkpop.


Robban

Robert heter jag och kallar mig här på ESC-Panelen för Robban. Jag kommer från Göteborg och är ett stort fan av Eurovision & Melodifestivalen. Jag är förövrigt grundaren av ESC-Panelen och ytterst ansvarig för sidan tillsammans med mina grymma kollegor.

Har besökt flertalet Melodifestivaldeltävlingar och varit på två Eurovision på plats, nämligen senaste gångerna Sverige höll i värdskapet – både år 2013 i Malmö och 2016 i Stockholm.
Jag brinner för den traditionella schlagergenren och balkanballader. Har även ett stort intresse för sport, framför allt fotboll. 

 

Så började vi…


ESC-Panelen såg dagens ljus i januari 2009 då panelmedlemmen Robban och hans två närmaste vänner Tomas och André drog igång detta projekt. Så här gick det till!

De tre startade upp en blogg under namnet “ESC-Panelen” då de ville tycka till om låtarna inför Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Efter den säsongen beslöt sig trion för att fortsätta med detta, och även om det blev avhopp från två av tre medlemmar redan efter första säsongen så tillkom nya skribenter. Så har också fortsatt år efter år och vi som skriver för ESC-Panelen gör det oavsett om det är Eurovisionvecka i maj, sommartorka i juli, höstrusk i november eller iskall februari. Sedan år 2015 har vi lämnat bloggandet därhän och använder nu denna hemsida som vår plattform!

Mycket har hänt genom åren och via länkarna här nedan kan du läsa om allt vi gjort säsong för säsong*:

 

2010-talet


2000-talet


 

* Även om Eurovision-året egentligen är maj-maj så pågår våra säsonger från 1 januari till 31 december.

 

 

Andra hemsidor om Eurovision


Här nedan följer länkar till andra hemsidor som precis som vi tycker till och skriver om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar som ni gärna också får besöka. Tipsen gäller både svenska och internationella fansajter, samt även tävlingens officiella hemsida!

 

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen