FÖR KÄNNEDOM. ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Här får året om bland annat senaste nytt från Eurovisionbubblan, länktips, ta del av våra panelprojekt och inte minst recensioner och bedömningar av låtar!

Vi som skriver för ESC-Panelen är sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak med den gemensamma nämnaren att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest – oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner.

 

Har du frågor eller funderingar?

– Skriv gärna en kommentar här på hemsidan – all debatt är välkommen!

– Vill du komma i kontakt med oss finns vi även på Facebook, Twitter, Instagram och YouTube.

– Är det något du undrar över eller vill lämna tips är det bara skicka ett mejl till info@escpanelen.se

PS: Vill du komma i kontakt med någon enskild skribent är det bara att mejla förnamn@escpanelen.se (byt ut förnamn mot den person du vill mejla till).

 

 

Lär känna skribenterna bakom ESC-Panelen


 

På bilden ser ni oss, vi som för närvarande skriver för ESC-Panelen! Just nu är vi sju personer som deltar i gruppen, men det har varit ytterligare personer med som av olika skäl valt att inte fortsätta sin medverkan i just detta sällskap.

Den bakre raden från vänster har ni Adrian, Haris, Hollac16 och Lukas. På nedre raden från vänster har ni Markus, Robban och Tanja.

Vi tänkte nu presentera oss lite om oss själva (namnlänkarna går till respektive skribents egen presentation) i ordningen som vi klev in i gruppen.

 

Vi börjar från början…

Robban

ESC-Panelen såg dagens ljus i januari 2009 då panelmedlemmen Robban och hans två närmaste vänner Tomas och André drog igång detta projekt. De tre startade upp en blogg under namnet “ESC-Panelen” då de ville tycka till om låtarna inför Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Efter den första säsongen hoppade både Tomas och André av projektet, medan Robban fortsatte och har genom åren engagerat fler personer till ESC-Panelen som idag är en hemsida. Robban är den enda av oss som varit med genom alla säsonger. Han brinner för den traditionella schlagergenren och balkanballader, och utanför detta har Robban även ett stort intresse för sport, framför allt fotboll.

 

Haris

Vintern 2011 anslöt sig Haris till ESC-Panelen. Han hade följt Eurovision sedan barnsben och har till dags dato inte missat en enda Eurovision final (sedan 1996). Än idag kommer han ihåg hur Eimear Quinns ballad The Voice” vann hela tävlingen och att han tyckte att hennes röst var för alltid inbankad i sitt huvud. Sedan år 2003 har Haris följt tävlingen mer slaviskt.

 

Hollac16

I början av år 2014 fick Panelen in Hollac16 som ny skribent. Hans riktiga namn är Olof, men fram till den tiden hade han anonymbloggat på sajten Poplight (som då var en annan hemsida om Eurovision och Melodifestivalen). Olof har följt Melodifestivalen och Eurovision åtminstone sedan år 1999, och precis som för Haris har det blivit mer slaviskt sedan år 2003.

 

Adrian

Vid månadsskiftet april/maj 2015 rekryterade vi in Schlagermagister Adrian i gruppen. Han hade då en egen blogg som hette Schlagermagistern och det blev en titel som följde med honom hit. Genom krönikor och analyser gör han varje år spännande inlägg om hur resultatet i både Melodifestivalen och Eurovision kommer att gå. Adrian beskriver sig själv som en äkta “schlagernörd”, med särskild passion för statistik och schlagerhistoria, vars motto är: “Det finns ingen siffra i schlagervärlden som är oviktig!”

 

Lukas

Mot slutet av år 2017 gjorde vi nya rekryteringar och en av de två nya skribenterna som tillkom är Lukas. Han har en nästintill encyklopediliknande koll på både Melodifestivalen och Eurovision, speciellt den sistnämnda som han har följt sedan 2004. Ger man honom ett land och ett årtal från och med tävlingens första upplaga kan han rabbla upp allt, vad låten hette, vem som sjöng, låten/landets placering och så vidare. Helt enkelt – Eurovision är hans fröjd!

 

Markus

I samma veva som Lukas kom in i gruppen rekryterades även Markus in. Han har följt Melodifestivalen sedan år 2005, då hans intesse ökade för tävlingen. Markus’ favoritlåt det året var Shirley Clamps “Att älska dig”, som var låten som gjorde att han blev ett så stort fan av Melodifestivalen & Eurovision Song Contest. Sedan år 2006 har Markus också följt Eurovision. Utanför tävlingen håller han bl.a. på med geocaching, en slags skattjakt där man använder sig utav GPS.

 

Tanja

Vår senaste skribent, som började hos oss i juli 2019, är Tanja. Hon har älskat Melodifestivalen och Eurovision Song Contest så länge hon kan minnas, men det starkaste minnet som barn var när Carola vann med ”Främling” 1983, och Tanjas dröm sedan dess, om att själv få chansen att vara med på ett eller annat sätt, har alltid funnits där och man ska ju aldrig säga aldrig. Det för ju med så otroligt mycket glädje! Tanjas intresse för ESC-relaterade ämnen har bara växt genom åren och efter att ha sett flera Mello-genrep, varit i Stockholm vid ESC-finalen 2016 och Lissabon 2018 har känner hon att hon har fått blodad tand efter mer. Hennes “all time favourite” i ESC-sammanhang är Zeljko Joksimovics ”Lane Moje” (Serbien-Montenegro 2004).

 

Vill du veta mer?

Mycket har hänt genom åren och via länkarna här nedan kan du läsa om allt vi gjort säsong för säsong:

 

2010-talet


2000-talet


 

Andra hemsidor om Eurovision


Här nedan följer länkar till andra hemsidor som precis som vi tycker till och skriver om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar som ni gärna också får besöka. Tipsen gäller både svenska och internationella fansajter, samt även tävlingens officiella hemsida!

 

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen