« Nationella uttagningar 2017

Nationella uttagningar 2019 »


NATIONELLA 2018. Inför Eurovision 2018 höll alla deltagande länder i tävlingen i egna nationella uttagningar. I dessa utsåg varje land en artist med tillhörande tävlingsbidrag som representant.

Under säsongens gång bevakade vi de flesta uttagningar och vi länkar här vilka uttagningar vi följde. För mer datuminformation för säsongens uttagningar rekommenderar vi att du kollar vår kalender som finns längre ned på denna sida.

 

Länder med publikuttagningar

Nedan är de länder som valde artist och/eller tävlingsbidrag via en nationell uttagning där publik- och/eller juryröster användes för att rösta fram sitt lands val. Flertalet av dessa uttagningar följde vi och för mer information om respektive uttagning inklusive våra topplistor finns på respektive undersida.

 

 

Festivali i Këngës 56

Depi Evratesil

Nationell final

Dansk Melodi Grand Prix 2018

Eesti Laul 2018

UMK 2018

Destination Eurovision 2018

Söngvakeppnin 2018

HaKokhav HaBa L’Eirovizion

Festival di Sanremo 2018

Supernova 2018

Eurovizijos 2018

MESC 2018

Montevizija 2018

O Melodie Pentru Europa 2018

Norsk Melodi Grand Prix 2018

Krajowe Eliminacje 2018

Festival da Canção 2018

Selecţia Naţionala 2018

1 in 360

Die grosse Entscheidungs Show

Beovizija 2018

EMA 2018

Operación Triunfo

Eurovision: You Decide

Eurovision Song CZ

Unser Lied für Lissabon

Vidbir 2018

A Dal 2018

 

Länder med internval

Nedan finner du fakta om alla de länder som valde ut artist och bidrag enbart via internval. Det var uttagningar som vi inte följde under säsongen, däremot tyckte vi till om respektive lands artist- och bidragsval veckorna före Eurovision 2018 ägde rum.

 

AUSTRALIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det australiensiska TV-bolaget SBS ut Australiens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

2018 blev det fjärde året i rad som Australien deltog i Eurovision Song Contest och för lika många gånger valde SBS valt artist och bidrag internt. Artistbeskedet meddelades redan i början av december 2017 då det blev känt att sångerskan Jessica Mauboy skulle få tävla för landet i Lissabon 2018. Hon hade viss tidigare erfarenhet av Eurovision-scenen, då som mellanakt under 2014 års tävling. Sedan dröjde det till den 8:e mars innan hennes tävlingsbidrag "#We Got Love" släpptes. Låten hade Jessica gjort tillsammans med duon David Musumeci och Anthony Egizii, vilka även hade legat bakom framgångarna för Australien 2016 och 2017.

 

AZERBAJDZJANS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det azeriska TV-bolaget İTV ut Azerbajdzjans artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

İTV:s val föll på sångerskan Aisel Mammadova, vilket inte var AySel som tävlade för Azerbajdzjan 2009. Tävlingsbidraget "X My Heart" togs fram med hjälp av ett internationellt team som denna gång bestod av Dimitris Kontopoulos och Sandra Bjurman, som därmed fick med sitt sjätte bidrag för Azerbajdzjan. Artistvalet meddelades redan i november 2017 medan bidragets studioversion släpptes officiellt i början av mars 2018.

 

BELGIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det belgiska TV-bolaget VRT ut Belgiens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Efter tre framgångsrika topplaceringar för Belgien satsade nu den tvådelade nationen på sitt starkaste kort. Redan i september 2017 meddelade VRT att man officiellt valt ut internt valt ut sångerskan Laura Groeseneken som representant för landet. Vid tillfället arbetade hon både med musiken som singer-songwriter och röstcoach och hon arbetade även på IKEA. Några månader senare kom besked att Laura skulle använda sitt artistnamn Sennek i tävlingen.

Tävlingsbidraget som valdes ut hette "A Matter Of Time" som Laura Groeseneken var med och tog fram tillsammans med Alex Callier och Maxime Tribeche. Bidragets musikvideo släpptes officiellt den 5 mars 2018.

 

BULGARIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det bulgariska TV-bolaget BNT ut Bulgariens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Bulgarien hade efter sin återkomst 2016 lyckats få in två riktigt starka slutplaceringar och 2018 fortsatte man på det spåret. Även denna gång utsågs artist och bidrag internt där BNT ny mottog låtar via en antagning innan ett slutval gjordes. BNT gjorde sedan sitt val i omgångar, men det dröjde fram till den 12:e mars, alltså strax innan bidragsdeadline inföll, då artist- och bidragsvalet blev känt. BNT:s val föll på låten "Bones" med gruppen EQUINOX.

Tävlingsgruppen bestod av fem soloartister som för tillfället sattes ihop till en grupp. Personerna i gruppen var Zhana Bergendorff, Vlado Mihailov, Georgi Simeonov, Johnny Manuel och Trey Campbell.

 

CYPERNS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det cypriotiska TV-bolaget CyBC ut Cyperns artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Under sommaren 2017 planerade CyBC för att hålla en nationell final för att utse artist och tävlingsbidrag för att utse Cyperns representant till Eurovision 2018. När sedan hösten kom släpptes tävlingsreglerna och en antagning öppnade som pågick fram till mitten av oktober. De sökande fick sedan uppträda i olika auditions inför en jury som var tänkt att välja ut ett antal tävlande till finalen. Auditions påbörjades i november men avbröts sedan i januari då CyBC valde att välja ut sin artist internt. De hade enligt reglerna rättigheterna att avbryta uttagningen ifall de skulle hitta rätt kandidat. Den 1:a februari kom beskedet att sångerskan Eleni Foureira skulle få representera Cypern 2018.

Bidraget valdes ut fick titeln "Fuego" och gjordes av låtskrivarteamet Alex Papaconstantinou, Geraldo Sandell, Anderz Wrethov, Viktor Svensson och Didrick. Det kan tilläggas att CyBC redan innan artistvalet hade gjorts hade anlitat Alex Papaconstantinou för att göra Cyperns tävlingsbidrag 2018.

 

GEORGIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det georgiska TV-bolaget GPB ut Georgiens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

På nyårsaftonen 2017 kom georgiska GPB med beskedet att de internt valt ut sånggruppen Iriao att representera Georgien i Eurovision 2018. Gruppen Iriao är en etnojazzgrupp så vid tillfället bestod av artisterna Davit Malazonia, Davit Kavtaradze, Shalva Gelekhva, Levan Abshilava, Goerge Abashidze, Bidzina Murgulia och Mikheil Javakhishvili. Eftersom de var sju personer i gruppen fick en av dem avstå att stå på scenen i Eurovision.

Tävlingsbidraget som utsågs hette från början “Sheni gulistvis” men bytte snart namn till "For You", även om låten fortsatt framfördes på georgiska. Låtskrivarna Davit Malazonia och Irina Sanikidze stod bakom på upphovssidan.

 

GREKLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det grekiska TV-bolaget ERT ut Greklands artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Det fanns både planer och förberedelser för en grekisk nationell final 2018, men den ströks efter att alla utvalda kandidater utom en tagits ur tävlan. Det började redan under hösten 2017 då ERT skickade ut förfrågningar till grekiska skivbolag om att komma med förslag på låtar som kunde tävla i Eurovision. Kravet sattes att låtarna skulle sjungas på grekiska och innehålla grekiska influenser. Ett stort antal skivbolag skickade in material varpå ERT lyssnade igenom och utsåg de bästa kandidaterna, totalt fem låtar.

Nu startade en väldigt märklig cirkus. Först diskvalificerades två bidrag p.g.a. regelbrott. Därefter krävde ERT att skivbolagen bakom de tre kvarvarande låtarna skulle inkomma med garantier om att de kunde ekonomiskt stå bakom vissa kostnader för Greklands Eurovision-tävlande 2018. Två av skivbolagen inkom inte med några sådana garantier varför ERT valde att utse den enda kvarvarande finalisten som representant.

Artisten som valdes ut heter Gianna Terzi (förnamnet kan även stavas Yianna), och den låt hon skulle tävla med hette “Oneiro mou” , som hon gjort tillsammans med Aris Kalimeris, Dimitris Stamatiou och Mihalis Papathanasiou.

 

Övriga bidrag som valdes ut till finalen

Nedanstående bidrag valdes ut att tävla i den planerade finalen men kom aldrig till start:

 • Areti Ketime - "Min ksehnas ton ilio"
 • Chorostalites - "Apo tin Thraki eos tin Kriti"
 • Duo Fina - "Idio tempo"
 • Tony Vlahos - "Baila jazz"
 

IRLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det irländska TV-bolaget RTÉ ut Irlands artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

För tredje året i rad slopade irländska RTÉ sin nationella final till förmån för internval av såväl artist som tävlingsbidrag. Inför valet, som blev officiellt den 31:a januari 2018, hade en nationell antagning hållits dit intresserade låtskrivare kunde skicka in låtar. RTÉ utsåg sedan sin kandidat som blev sångaren Ryan O’Shaughnessy. Sedan dröjde det ända till den 9:e mars då tävlingsbidraget presenterades. Låten hette “Together” som Ryan gjort tillsammans med Mark Caplice och Laura Elizabeth Hughes.

 

KROATIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det kroatiska TV-bolaget HRT ut Kroatiens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Det dröjde fram till mitten av februari 2018 innan HRT meddelade hur de skulle välja ut Kroatiens artist och bidrag till Eurovisionen. Hursomhelst blev det ett internval där sångerskan Franka Batelić med låten “Crazy” var den artist och låt som bolaget ansåg vara bäst lämpad för uppdraget. Franka hade tidigare tävlat i Kroatiens Eurovision-uttagning Dora två gånger utan att vinna, och nu fick hon sin chans. Tävlingsbidraget gjordes av Branimir Mihaljević, som tidigare stått bakom Kroatiens Eurovisionbidrag 2010 (“Lako je sve”).

 

NEDERLÄNDERNAS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det nederländska TV-bolaget AVROTROS ut Nederländernas artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

I november 2017 kom AVROTROS med beskedet att man ännu en gång skulle låta artisten Waylon (som egentligen heter Willem Bijkerk) representera Nederländerna i Eurovisionen. Han hade bara fyra år tidigare tagit hem silvret för Nederländerna, då som en del av duon The Common Linnets (tillsammans med Ilse DeLange).

Då precis som nu tävlade han med en countrylåt, denna gång blev det dock med den amerikansk countryrock-influerande låten “Outlaw in ‘Em” som han gjort under en vistelse i Nashville i delstaten Tennessee i USA. Faktum är att han inför beskedet släppte fem låtar varav en av dem skulle bli den låt han nu får med sig till Eurovisionen. Bidragsvalet gjordes dock internt, precis som artistvalet, och meddelades först i mars.

 

NORDMAKEDONIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det makedonska TV-bolaget MRT ut Nordmakedoniens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

I november 2017 såg det ut som att Nordmakedonien inte skulle få delta i Eurovision 2018 på grund av ekonomiska problem hos MRT, särskilt då att det fanns skulder till EBU som inte var betalda. Men ett par veckor senare och mycket tack vare en ekonomisk plan hade detta löst sig och landet fick delta, vilket de också gjorde.

Precis som året innan utsåg MRT artist och bidrag internt, även om man denna gång höll en nationell antagning för att få in förslag. I mitten av februari presenterade MRT att man valt ut gruppen Eye Cue som representant och några veckor släpptes också tävlingsbidraget "Lost And Found" som gjordes av Bojan Trajkovski och Darko Dimitrov.

 

RYSSLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det ryska TV-bolaget Channel One ut Rysslands artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Ryssland skulle ha deltagit med sångerskan Julia Samoylova i Eurovision 2017, men på grund av landets konflikt med Ukraina (som då var värdnation) blev inte Julia insläppt i landet och Ryssland valde att stanna hemma. I januari 2018 kom beskedet att Channel One gett Julia en ny chans att få representera landet i Eurovision. Eftersom Portugal stod värd fanns det nu inga problem att resa dit.

Ganska lång tid senare släpptes det nya tävlingsbidraget “I Won’t Break” som Leonid Gutkin, Netta Nimrodi och Arie Burshtein stod bakom på upphovssidan.

 

ÖSTERRIKES UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det österrikiska TV-bolaget ORF ut Österrikes artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Österrikes nationella TV-bolag ORF meddelade redan i december 2017 att man hade internt valt ut sångaren Cesár Sampson att representera Österrike i Eurovision 2018. Då hade ingen information om tävlingsbidraget släppts, men relativt snart stod det klart att det också skulle väljas internt. Däremot dröjde det till början av mars innan låten “Nobody But You”, som Cesár skulle tävla med, släpptes. Låten hade gjorts av trion Boris Milanov, Eman Faiz och Sebastian Arman.

 

 

 

Kalender


Här nedan visas uttagningsdatumen för respektive lands uttagning. Inom parentes står datumet då händelsen ägde rum.

 

September (2017)

 • belgium_smallBelgien – artistval presenterades (28:e)

 

Oktober (2017)

 • Israel: auditionprogram 1 (29:e och 31:a)

 

November (2017)

 • Israel: auditionprogram 2 (5:e)
 • finland_smallFinland – artistval presenterades (7:e)
 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan – artistval presenterades (8:e)
 • netherlands_smallNederländerna – artistval presenterades (9:e)
 • Israel: auditionprogram 3 (12:e)
 • Israel: auditionprogram 4 (19:e och 20:e)
 • Israel: auditionprogram 5 (26:e och 27:e)

 

December (2017)

Vecka 48

 • Israel: auditionprogram 6 (3:e)

 


 

Vecka 49

 • Israel: auditionprogram 6 (4:e)
 • austria_smallÖsterrike – artistval presenterades (5:e)
 • Israel: auditionprogram 7 (10:e)

 


 

Vecka 50

 • australia_smallAustralien – artistval presenterades (11:e)
 • Israel: auditionprogram 7 (11:e)
 • Israel: auditionprogram 8 (17:e)

 


 

Vecka 51

 • Israel: auditionprogram 8 (18:e)
 • Albanien – semifinal 1 (21:a)
 • Israel: auditionprogram 9 (21:a)
 • Albanien – semifinal 2 (22:a)
 • Albanien – final! (23:e)
 • Israel: auditionprogram 10 (24:e)

 


 

Vecka 52

 • Israel: auditionprogram 10 (25:e)
 • Israel: sammanställning av de tävlande (28:e)
 • Israel: sammanställning av de tävlande (31:a)

 


 

Januari

Vecka 1

 • Georgien – artistval presenterades (1:a)
 • Israel: heat 1 (4:e)
 • lithuania_smallLitauen – heat 1 (6:e)
 • Israel: heat 2 (7:e)

 


 

Vecka 2

 • Israel: heat 2 (8:e)
 • france_smallFrankrike – semifinal 1 (13:e)
 • Israel: heat 3 (14:e)

 


 

Vecka 3

 • france_smallFrankrike – semifinal 2 (20:e)
 • lithuania_smallLitauen – heat 2 (20:e)
 • Ungern – heat 1 (20:e)
 • Israel: heat 4 (21:a)
 • romania_smallRumänien – heat 1 (21:a)

 


 

Vecka 4

 • Israel: heat 5 (22:a)
 • france_smallFrankrike – final! (27:e)
 • lithuania_smallLitauen – heat 3 (27:e)
 • Ungern – heat 2 (27:e)
 • Israel: heat 6 (28:e)
 • romania_smallRumänien – heat 2 (28:e)

 


 

Vecka 5

 • Israel: heat 6 (29:e)
 • Ryssland – artistpresentation (29:e)
 • Spanien – final! (29:e)
 • Tjeckien – resultat av uttagningen (29:e)
 • ireland_smallIrland – artist- och bidragspresentation (31:a)

 


 

Februari

Vecka 5, forts.

 • cyprus_smallCypern – artist- och bidragspresentation (1:a)
 • latvia_smallLettland – heat 1 (3:e)
 • lithuania_smallLitauen – heat 4 (3:e)
 • malta_smallMalta – final! (3:e)
 • sweden_smallSverige – deltävling 1 (3:e)
 • Ungern – heat 3 (3:e)
 • Israel: kvartsfinal (4:e)
 • romania_smallRumänien – heat 3 (4:e)
 • switzerland_smallSchweiz – final! (4:e)

 


 

Vecka 6

 • italy_smallItalien – första uttagningsprogrammet (6:e)
 • Israel: kvartsfinal (7:e)
 • italy_smallItalien – andra uttagningsprogrammet (7:e)
 • Storbritannien – final! (7:e)
 • Israel: semifinal (8:e)
 • italy_smallItalien – tredje uttagningsprogrammet (8:e)

 

Helgen

 • italy_smallItalien – fjärde uttagningsprogrammet (9:e)
 • San Marino – första semifinalen (9:e)
 • denmark_smallDanmark – final! (10:e)
 • estonia_smallEstland – semifinal 1 (10:e)
 • iceland_bigIsland – semifinal 1 (10:e)
 • italy_smallItalien – final! (10:e)
 • latvia_smallLettland – heat 2 (10:e)
 • lithuania_smallLitauen – heat 5 (10:e)
 • sweden_smallSverige – deltävling 2 (10:e)
 • Ukraina – semifinal 1 (10:e)
 • Ungern – semifinal 1 (10:e)
 • Israel: semifinal (11:e)
 • romania_smallRumänien – heat 4 (11:e)

 


 

Vecka 7

 • Israel – artistfinal! (13:e)
 • Kroatien – artist- och bidragsval presenterades (13:e)
 • Nordmakedonien – artist- och bidragsval presenterades (13:e)

 

Helgen

 • belarus_smallBelarus – final! (16:e)
 • Grekland – artist och bidragspresentation (16:e)
 • San Marino – andra semifinalen (16:e)
 • estonia_smallEstland – semifinal 2 (17:e)
 • iceland_bigIsland – semifinal 2 (17:e)
 • latvia_smallLettland – heat 3 (17:e)
 • lithuania_smallLitauen – heat 6 (17:e)
 • Montenegro – final! (17:e)
 • Slovenien – semifinal (17:e)
 • sweden_smallSverige – deltävling 3 (17:e)
 • Ukraina – semifinal 2 (17:e)
 • Ungern – semifinal 2 (17:e)
 • Georgien – officiell bidragspresentation (låt meddelades) (18:e)
 • portugal_smallPortugal – semifinal 1 (18:e)
 • romania_smallRumänien – heat 5 (18:e)

 


 

Vecka 8

 • Armenien – semifinal 1 (19:e)
 • serbia_smallSerbien – final! (20:e)
 • Armenien – semifinal 2 (22:a)
 • germany_smallTyskland – final! (22:a)

 

Helgen

 • latvia_smallLettland – final! (24:e)
 • lithuania_smallLitauen – semifinal 1 (24:e)
 • Moldavien – final! (24:e)
 • Slovenien – final (24:e)
 • sweden_smallSverige – deltävling 4 (24:e)
 • Ukraina – final! (24:e)
 • Ungern – final! (24:e)
 • Armenien – final (25:e)
 • portugal_smallPortugal – semifinal 2 (25:e)
 • romania_smallRumänien – final! (25:e)

 


 

Mars

Vecka 9

 • cyprus_smallCypern – tävlingsbidraget släpptes officiellt (2:a)
 • netherlands_smallNederländerna – officiell bidragspresentation (2:a)

 

Helgen

 • estonia_smallEstland – final! (3:e)
 • finland_smallFinland – bidragsfinal! (3:e)
 • iceland_bigIsland – final! (3:e)
 • lithuania_smallLitauen – semifinal 2 (3:e)
 • poland_bigPolen – final! (3:e)
 • San Marino – final! (3:e)
 • sweden_smallSverige – Andra chansen (3:e)
 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan – officiell bidragspresentation (4:e)
 • portugal_smallPortugal – final! (4:e)

 


 

Vecka 10

 • belgium_smallBelgien – officiell bidragspresentation (5:e)
 • Kroatien – officiell bidragspresentation (6:e)
 • australia_smallAustralien – officiell bidragspresentation (8:e)
 • ireland_smallIrland – tävlingsbidraget släpptes officiellt (9:e)
 • austria_smallÖsterrike – officiell bidragspresentation (9:e)

 

Helgen

 • norway_smallNorge – final! (10:e)
 • sweden_smallSverige – final! (10:e)
 • Israel – officiell bidragspresentation (11:e)
 • lithuania_smallLitauen – final! (11:e)
 • Nordmakedonien – officiell bidragspresentation (11:e)
 • Ryssland – officiell bidragspresentation (11:e)

 


 

Vecka 11

 • Bulgarien – officiell artist- och bidragspresentation (12:e)
 • Georgien – tävlingsbidraget släpps officiellt (13:e)

 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera