« Vitryssland NF 2017

Vitryssland NF 2019 »


Nationell final

Nationell final

VITRYSSLANDS UTTAGNING. Vitryssland valde återigen artist och bidrag genom en nationell final, där jury och tittare gemensamt beslutade vilken artist som skulle få representera landet i Eurovision Song Contest 2018. Finalen avgjordes i Minsk den 16:e februari där 10 bidrag tävlade om segern.

En nationell antagning följt av en liveaudition avgjorde vilka bidrag som skulle tävla. Inför det avgörande momentet hade TV-bolaget BTRC beslutat att max 15 bidrag kunde utses och urvalsjuryn bestämde först att 11 bidrag kvalat in till finalen. Men bara dagar efter att juryns beslut kommit valde en av de utvalda (Sofi Lapina med låten Gravity) att dra sig ur tävlingen p.g.a. att det framkommit att bidraget Forever  som Alekseev fått med hade framförts före den 1:a september 2017, vilket bryter mot tävlingsreglerna. Trots att detta upptäckts valde TV-bolaget BTRC att inte diskvalificera låten som tävlade och vann hela finalen. Ytterligare ett bidrag ifrågasattes gällande regelbrott men fick vara kvar trots allt.

Några svenska låtskrivare hade fått med bidrag i finalen. Det handlade om systrarna Ylva och Linda Persson som tillsammans med Niklas Bergqvist och Simon Johansson hade fått med tävlingsbidraget “World on Fire” som Anastasiya Malashkevich skulle framföra. Dessutom fick trion Tim Norell, Ola Håkansson och Alexander Bard med ett bidrag.

 

Datum & händelser

 

Finalen!

Fakta

 • Datum: 2018-02-16
 • Tid: 20:15 CET
 • Programledare: Olga Ryzhikova & TEO
 • Plats: Minsk, Vitryssland
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: BTRC – Länk

 

Panelen inför: Vitryssland ska välja artist och bidrag till Eurovision Song Contest 2018. Det är jury och tittarna som gemensamt under en finalkväll ska bestämma vem av de 10 bidragen som är bäst lämpad att få representera landet i Lissabon i maj. I finalstartfältet tävlar svenska upphovsmän, b.la Alexander Bard och tvillingsystrarna Ylva & Linda Persson.

Gästartister vid finalen är NaviBand som representerade Vitryssland i ESC 2017, Violetta Baginskaya, Angelina Pipper, Ivan Zdonyuk, Angelica Pushnova, Elizaveta Muraveva, July, Michael Soul och trion Beatrice.

 

Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artistnamn. Länkarna går till liveframträdanden från auditiontillfället.

 

Adagio – Ty i ja
Text &/ musik: Evgeniy Oleynik, Yulia Bykova


 

Alekseev – Forever
Text &/musik: Kyrylo Pavlov, Evhen Matyushenko


 

Alen Hit – I Don’t Care
Text &/musik: Oleg Shutskiy


 

Anastasiya Malashkevich – World on Fire
Text &/musik: Ylva Persson, Linda Persson, Niklas Bergqvist, Simon Johansson


 

Gunesh – I Won’t Cry
Text &/musik: Tim Norell, Ola Håkansson, Alexander Bard


 

Kirill Good – Deja Vu
Text &/musik: Kirill Gud, Roman Kolodko


 

Lexy – Ain’t You
Text &/musik: Lexy Weaver


 

NAPOLI – Chasing Rushes
Text &/musik: Will Taylor, Michael James Down


 

Radiovolna – Subway Lines
Text &/musik: Vlad Chizhikov, German Bronovitski, Vitaly Vechersky, Roman Kolodko


 

Shuma – “Chmarki
Text &/musik: Maks Shur, Alyaxey Korobeynik


 

Panelen tycker till!

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 1. Gunesh – “I Won’t Cry“
 2. NAPOLI – “Chasing Rushes“
 3. Kirill Good – “Deja Vu“
 4. Alen Hit – “I Don’t Care“
 5. Anastasiya Malashkevich – “World on Fire“
 6. Lexy – “Ain’t You“
 7. Shuma – “Chmarki”
 8. Radiovolna – “Subway Lines“
 9. Alekseev – “Forever“
 10. Adagio – “Ty i ja“

Kommentar: Jag har aldrig höga förväntningar på den vitryska uttagningen, och årets startfält har inte förändrat det. Bidragen låter genomgående antingen likadant eller totalt ointressant. Man verkar ha fastnat för en mörkare pop, som bär tankarna till förra årets polska och cypriotiska bidrag. Det gick ju inget vidare bra för dem, så jag hyser inga större förhoppningar på årets vitryska bidrag heller. Dessutom påminns man ständigt om språkförbistringen när nästa hälften av artisterna knappt går att förstå när de sjunger, trots att de sjunger på engelska. I denna röra plockar jag nog ändå ut Gunesh och “I won’t cry” som min favorit. Inte så mycket på grund av att låten är svenskskriven (Bard) utan mest för att Gunesh är den artisten med klart bäst sångförmåga. Hon har en pipa som får alla andra artister att framstå som hesa getter.

 

 1. Adagio – “Ty i ja”
 2. Lexy Weaver – “Ain’t You”
 3. Gunesh – “I Won’t Cry”
 4. Anastasiya Malashkevich – “World on Fire”
 5. Radiovolna – “Subway Lines”
 6. Napoli – “Clashing Rushes”
 7. Shuma – “Chmarki”
 8. Alekseev – “Forever”
 9. Kirill Good – “Deja Vu”
 10. Alen Hit – “I Don’t Care”

Kommentar: I fjol fick Vitryssland viss succé när man för första gången skickade en låt som sjöngs på vitryska, så jag är undrar varför det är så många som väljer att sjunga på engelska? Tycker Adrian gör en bra analys om den generella uppfattningen att det finns många akter som kör på de mörka popballaderna. Men i detta myller hittar jag en låt som sticker ut och det är operakvartetten Adagio. När jag hörde den för första gången slogs jag direkt av deras harmoni i sången, och ju mer jag lyssnar på den tycker jag de känns som Vitrysslands Il Volo + en extra tenor. Jag vill gärna ha de vidare till Lissabon, men tror tyvärr det blir Alekseev med tanke på den support han har på ryggen trots vissa kontroverser kring hans låt.

 

 

 1. Adagio – “Ty i ja”
 2. Gunesh – “I Won’t Cry”
 3. Anastasiya Malashkevich – “World on Fire”
 4. Napoli – “Clashing Rushes”
 5. Alekseev – “Forever”
 6. Alen Hit – “I Don’t Care”
 7. Kirill Good – “Deja Vu”
 8. Radiovolna – “Subway Lines”
 9. Lexy Weaver – “Ain’t You”
 10. Shuma – “Chmarki”

Kommentar: Då var det dags för landet i öst att välja fram sin representant med tillhörande låt till Lissabon och årets Eurovision. Den vitryska finalen har kantats av spekulationer om att tv-bolaget kommer se till att Alekseev tar hem detta och att det är en hel del fusk och skandaler om att finalen skulle vara riggad. Det är inget fel på låten “Forever”, men den känns alldeles för platt och slätstruken i min bok. Den är trots detta med bland mina främsta favoriter tillsammans med fyra andra låtar (se min topplista). Men min personliga favorit inför finalen är tenorgruppen Adagio som jag tycker har en pampig låt som skulle passa fint på en ESC-scen. Dessutom sjungs den på modersmålet vilket är ett extra plus. Givetvis håller man också en extra tumme för svenskbidragen “I Won’t Cry” och “World On Fire“.

 

 

Resultat

Vinnaren av den vitryska finalen blev Alekseev. Foto: Okras/BTRC.

Under fredagskvällen den 16:e februari avgjordes den vitryska nationella finalen, där Alekseev vann med låten “Forever”. Därmed blir det han som får åka till Lissabon och tävla för Vitryssland i Eurovision Song Contest 2018.

I finalen tävlade 10 bidrag om segern, där det var tittarna och jury som gemensamt röstade fram vinnaren. Vardera part delade ut poäng enligt den klassiska Eurovisionpoängskalan. Det vill säga, ettan fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv nedåt till tian som fick 1 poäng. Vinnaren blev låten med högst totalpoäng efter att bägge parter delat ut sina poäng.

Både juryn och tittarna gav sina 12-poängare till samma artist, i det här fallet Alekseev som därmed vann finalen tämligen överlägset. Juryn hade sedan Radiovolna som tvåa och Gunesh som trea, medan tittarna hade Shuma som tvåa och Kirill Good som trea. Juryns tvåa hamnade näst sist hos folket och juryns trea blev femma hos folket, medan tittarnas tvåa var sjua hos juryn och tittarnas trea var sexa hos juryn. Helt klart var det totalt oense med andra ord bland övriga placeringar, som i slutändan ledde till att topp tre blev Alekseev, Gunesh och Shuma.

Förutom de tävlande gästade fjolårets vitryska Eurovisionrepresentant NaviBand finalen, och utöver dem fanns även en rad andra artister med som gästartister.

 

Hela resultatet

(Jurypoäng + Tittarpoäng = Totalsumma)

 

 1. Alekseev – Forever(12p + 12p = 24p)
 2. Gunesh – I Won’t Cry(8p + 6p = 14p)
 3. Shuma – Chmarki(4p + 10p = 14p)
 4. Napoli – Clashing Rushes(6p + 7p = 13p)
 5. Kirill Good – Deja Vu(5p + 8p = 13p)
 6. Radiovolna – Subway Lines(10p + 2p = 12p)
 7. Anastasiya Malashkevich – World on Fire(7p + 5p = 12p)
 8. Lexy Weaver – Ain’t You(4p + 3p = 7p)
 9. Alen Hit – I Don’t Care(2p + 4p = 6p)
 10. Adagio – Ty i ja (1p + 1p = 2p)

 

Så här såg Alekseevs liveframträdande ut i finalen:

 

Tycker du det var rätt vinnare som vann finalen? Kommentera gärna!

Panelens slutkommentarer

Så här tycker vi i panelen om vinnaren i finalen.

Alltså Vitryssland kommer alltid att vara Vitryssland! Korruption, skandaler och fläskiga scennummer! Vad mer hade man kunnat förvänta sig? Jag är inte alls förvånad över resultatet, men jag inser att det här inte är ett land som alla andra i ESC. Att tro att detta är en ärlig uttagning är naivt… Men lägger vi det åt sidan, så ser jag att man satsat hårt på Alekseev – scenproduktionen är enormt påkostad och snygg – jag anar inspiration från Måns Z 2015 och Sergei Lazarev 2016! Detta skriker final, men tyvärr är låten och Alekseev absolut inte tillräckligt bra. Låten är helt irrelevant och omodern, den låter mycket likt ett antal låtar, i synnerhet en som tävlade i Ukrainas uttagning 2009 (Tabu – You are). Den har alltså några år på nacken. Dessutom hör man som vanligt inte vad han sjunger, eftersom hans engelska är undermålig. Kort sagt: Klassiskt vitrysk!

 

 

Jag är inte förvånad att Alekseev från Ukraina blev utsedd till vinnare. Det kändes redan uppenbart på förhand. Det fanns bättre låtar i den här finalen enligt mig, men min favorit-etta Adagio kändes som ett platt fall, därav ändrade jag mig under sändningens gång och höll istället på Gunesh, Anastasiya Malashkevich och Napoli som gjorde bra framträdanden, hade bättre låtar och levererade bättre sånginsatser än vinnaren som enligt mig har mycket att jobba på när det kommer till just sånginsatsen. Vinnarbidraget “Forever” är ett typiskt Eurovision-bidrag från öst. Lite slätstruket, överproducerat & med knagglig engelska, men ändå så tycker jag detta är en rätt så soft låt trots allt och han är trevlig att titta på. De visuella ljuseffekterna i framträdandet förstärker och kan säkert bli ännu maffigare på ESC-scenen, men han behöver som sagt jobba på sången om han inte vill att Vitryssland ska floppa.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen