« Tjeckien NF 2017

Tjeckien NF 2019 »


Eurovision Song CZ

Eurovision Song CZ

TJECKIENS UTTAGNING. Efter flera år med internval valde det tjeckiska TV-bolaget CT ut artist och bidrag genom en publik onlineuttagning. Internationell jury och tittare fick rösta fram en vinnare.

CT anordnade från början en nationell antagning som det då sades skulle bli ett internval ifrån. Men efter att ha fått in över 400 bidrag bytte CT strategi och valde först ut 6 stycken av de inskickade låtarna till en onlinetävling. Sedan tog man hjälp av internationella jurypersonligheter som tillsammans med lyssnare fick rösta fram en vinnare.

 

Datum & händelser

 

Finalen!

Fakta

 • Datum: 2018-01-29
 • Röstningsprocess: 50% internationell juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag: CT

 

Panelen inför: Vi har fått indikationer om att det inte blir en finalkväll utan enbart ett avgörande mellan juryns och tittarnas röster. TV-bolaget CT har på sin hemsida enbart skrivit ut att juryröstningen sker vid ett tillfälle och tittarröstningen vid ett annat tillfälle. Ungefär den 29/1 beräknas resultatet vara klart och då är det troligt att enbart det blir en vinnarpresentation. Men vi återkommer mer om detta ifall det blir ändringar i planerna.

 

Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artistnamn. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 

Debbi – High on love
Text &/ musik: Ellie Wyatt, Jon Hällgren, Mahan Moin, DWB


 

Doctor Victor – StandUP
Text &/musik: Doctor Victor


 

Eddie Stoilow – We rule this world
Text &/musik: Jan Žampa, Jan Martínek


 

Eva Burešová – Fly
Text &/musik: Václav Noid Bárta, David Vostrý


 

Mikolas Josef – Lie to me
Text &/musik: Mikolas Josef


 

Pavel Callta – Never forget
Text &/musik: Pavel Callta


 

 

Panelen tycker till!

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 

 1. Debbi – “High on love”
 2. Eva Burešová – “Fly”
 3. Mikolas Josef – “Lie to me”
 4. Pavel Callta – “Never forget”
 5. Doctor Victor – “StandUP”
 6. Eddie Stoilow – “We Rule This World”

Kommentar: Måste säga att jag är imponerad över Tjeckiens ambitionsnivå i år, det är hög kvalitet på startfältet – även om artisterna väl som alltid har problem med engelskan. Vissa verkar t.o.m. läsa direkt ur en reseparlör. Nåja, låtmässigt är det iallafall riktigt bra – men Debbi med “High on Love” sticker helt klart ut och är min stora favorit i finalen. Det skriker Molly Pettersson Hammar, men har till skillnad från henne, en god chans att vinna… I sådana fall skulle bidraget bli det första ordentliga poppiga upptempobidraget från landet i ESC – någonsin. Hoppas hoppas!

 

 1. Eva Burešová – “Fly”
 2. Pavel Callta – “Never Forget”
 3. Debbi – “High on Love”
 4. Eddie Stoilow – “We Rule This World”
 5. Mikolas Josef – “Lie to Me”
 6. Doctor Victor- “StandUP”

Kommentar: Jag tycker det är roligt att Tjeckien satsar betydligt mer seriöst i år för att hitta en kandidat som kan gå hela vägen. Tyvärr är det synd att man inte verkar vilja ha en livesändning utan släpper bara musikvideos och kör röstning vid sidan om. Kanske mer att det ska vara som ett slags smakråd, men det lär vi får se. Nåväl, jag tycker personligen att alla dessa bidrag är så mycket bättre än fjolårets trista låt från Tjeckien, men det gör inte att jag gillar alla. Min personliga favorit är den mäktiga balladen “Fly” som bl.a. Eurovisionrepresentanten från 2015, Václav Noid Bárta, ligger bakom. Jag vet också att det är att gå till Loreen/Aminata-stuk, men här funkar det. Även Pavel Calltas poplåt känns riktigt bra och är god tvåa hos mig. Vill Tjeckien gå safe-line så ska de välja Debbis låt. Tyvärr är det ju synd att den i grunden är en totalkopia av Ira Loscos Eurovisionbidrag från 2016, men det positiva är att det svänger om den. Svänger om det gör det däremot inte hos varken Mikolas Josef eller Doctor Victor. Jag tror att någon av dem i Eurovision leder endast till en ny icke-finalplats för Tjeckien. Det kan det ju förvisso även bli för Eva och Pavel med, men vad som mer låter som en introduktionslåt till en 90-tals sitcom (Mikolas Josef) än en vacker pampig ballad (Eva Burešová) vet jag inte.

 

 1. Doctor Victor- “StandUP”
 2. Pavel Callta – “Never Forget”
 3. Eddie Stoilow – “We Rule This World”
 4. Debbi – “High on Love”
 5. Eva Burešová – “Fly”
 6. Mikolas Josef – “Lie to Me”

Kommentar: Även om jag har en favorit som är långt bättre än de andra tycker jag inte det här startfältet är så bra. Jag vet dock inte om det är själva startfältet i sig som gjort att jag inte följt Tjeckien så väl eller om det är hur den här uttagningen har varit upplagd, där jury och tittarröster får avgöra långt innan den själva finalen hålls, samt att man också går ut i förväg med juryns favorit. Ingen (tror jag) har alltså fått se dessa artister framträda live, vilket inte är ett bra tecken. Att favoritskapet dessutom verkar ha fallit på den låt jag har i botten, dels vad folk verkar tycka generellt, och också vad juryn basunerat ut, gör knappast att jag skulle följa Tjeckien med någon större förhoppning. Tjeckien kanske får till det i Lissabon på något håll, men för min del kan jag bara säga, bättre lycka nästa gång.

 1. Eva Burešová – “Fly”
 2. Debbi – “High on love”
 3. Mikolas Josef – “Lie to me”
 4. Doctor Victor- “StandUP”
 5. Eddie Stoilow – “We rule this world”
 6. Pavel Callta – “Never forget”

Kommentar: Förra årets slogan var ”Celebrate diversity” någonting som Tjeckien inte misslyckas med i år. Visserligen framförs alla låtarna på engelska vilket är ett stort minus, men det finns flera olika generer.
Vi har allt från etno, till glamrock till rap till halvtaskig pop. Min klara favorit är etnolåten ”Fly”. Historiskt sätt har det gått uruselt för Tjeckien i ESC. De senaste tre åren har de enbart skickat ballader. Om de vill få en bättre placering i årets tävling råder jag dem att skicka någonting mer upptempo. Det skulle vara den glada poplåten ”High on love” i så fall. Överlag tycker jag att finalen är allmänt svag och lite tråkig, detta trots flera olika generer. Tjeckien kommer inte att vinna i Lissbon. Men en finalplats är inte utesluten.

 

 1. Eva Burešová – “Fly”
 2. Pavel Callta – “Never forget”
 3. Debbi – “High on love”
 4. Eddie Stoilow – “We rule this world”
 5. Mikolas Josef – “Lie to me”
 6. Doctor Victor- “StandUP”

Kommentar: Tjeckien är en av de många ESC-deltagarna som brukar utse sina bidrag internt. Bäst av denna skaran tycker jag Eva Burešová är med sin mystiska, etniska ballad “Fly”. Hoppas hon sjunger lika bra live som i studioversionen. Den påminner lite om Polens Kasia Mós bidrag från 2017, fast en mycket bättre låt. Radiovänliga “Never forget” och “High on love” är också trevliga låtar samt “We rule this world” som man får lite U2/Coldplay-vibbar av. Mikolas Josef är tydligen favoriten att vinna den tjeckiska finalen och kanske blir det Mikolas Josef som får åka till Lissabon med en låt som sticker ut i en annorlunda genre utöver de andra låtarna.

 

 

Resultat

Mikolas Josef. Foto: skärmdump från YouTube.

Det blir artisten Mikolas Josef som med sin låt “Lie To Me” kommer att representera Tjeckien i Eurovision Song Contest 2018.

I år har Tjeckien valt att ta hjälp av både internationella artister och personligheter och av tittare att välja ut sin representant. Någon finalkväll med livesänd musik hölls inte, istället valde TV-bolaget CT ut 6 stycken bidrag av ca 400 som skickats in efter en nationell antagning innan en publik röstning påbörjades. Mikolas Josef vann de internationella juryrösterna och efter att CT lagt ihop detta med tittarnas poäng var det också han som hade blivit vinnaren.

Resultatet offentliggjordes måndagen den 29:e januari.

 

Så här ser Mikolas Josefs musikvideo till “Lie To Me” ut:

Tycker du det var rätt vinnare som vann Tjeckiens uttagning? Kommentera gärna!


Panelens slutkommentarer

Så här tycker vi i panelen om vinnaren i finalen.

Det var inte mitt förstaval direkt, men jag tror ändå att detta kan funka bra i ESC om man satsar på scennumret. Det här är ju i gränslandet mellan Bruno Mars, Macklemore och Benjamin Ingrosso, och är ju på så sätt både modern och lite annorlunda. Givet att inget annat land får samma idé, så kan Tjeckien ha en finalplats säkrad här – och vem vet, kanske är detta bidraget som får öppna årets ESC?

 

 

Jag är absolut inget fans till den här låten. För andra året i rad gör Tjeckien mig mycket besviken och istället för att gå framåt och mot det moderna hållet så känns det mer som denna artist tittat på gamla amerikanska 90-talssitcoms och gjort låten som en vinjett till dessa. Tyvärr fallerar det igenom och det stör mig. Tjeckien som var min personliga favorit både 2015 och 2016 gör mig mycket besviken denna gång.

 

 

Rnb/hiphop är rätt sällsynt i Eurovision-sammanhang. Kul att Tjeckien försöker hitta nya vägar att få till bättre placeringar i tävlingen. Jag personligen är inget större fan av låten, men jag har inget emot att den vann. Det är alldeles för tidigt att säga hur det kommer gå för Mikolas i Lissabon, men det kan inte gå sämre än Zzznark-låten de ställde upp med ifjol.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Mello 2020

Nationella 2020

Uttagningskalender

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen