TJECKIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det tjeckiska TV-bolaget ČT ut Tjeckiens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Eurovision Song CZ. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Initialt såg ČT ut att fortsätta med att välja artist och bidrag internt, men efter att den nationella antagning man använt fått in över 400 förslag byttes strategi till att hålla en publik onlineomröstning istället. I den tävlade 6 bidrag och resultatet avgjordes av en internationell jury och publiken.

Startfältet presenterades den 8:e januari 2018 och samma dag startade också publikröstningen via Eurovisions app. Den hölls öppen till den 22:a januari och därefter sammanställdes resultatet. Först den 29:e januari meddelades vilken låt som vunnit uttagningen.

 

Så funkade omröstningen

Den internationella juryn bestod av tio personer som alla hade någon slags anknytning till Eurovisionen genom att de alla hade representerat sitt hemland i en tidigare upplaga. Personerna röstade enskilt men deras sammanlagda poäng blev den så kallade juryns ranking som gav poängen (från högst till lägst) 8, 6, 4, 3, 2 och 1 poäng (två bidrag fick dock 2 poäng då de hamnade på samma totalsumma). Dessa poäng adderades samman med publikens ranking och bidraget som fått högst totalpoäng vann.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Tjeckiens uttagning blev sångaren Mikolas Josef med bidraget ”Lie to Me”, som han själv stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2018 blev Tjeckien lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 6:e plats (av 26 länder) med 281 poäng, vilket blev landets dittills bästa placering!

 

Uttagningen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-01-29 (röstning mellan 2018-01-08 till 2018-01-22)

 • Plats:
 • Röstning via Eurovisions app

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artistnamn. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 1. Debbi – High on love
 2. Doctor Victor – StandUP
 3. Eddie Stoilow – We rule this world
 4. Eva Burešová – Fly
 5. Mikolas Josef – Lie to me
 6. Pavel Callta – Never forget

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Debbi – ”High on love”
 2. Eva Burešová – ”Fly”
 3. Mikolas Josef – ”Lie to me”
 4. Pavel Callta – ”Never forget”
 5. Doctor Victor – ”StandUP”
 6. Eddie Stoilow – ”We Rule This World”

Kommentar: Måste säga att jag är imponerad över Tjeckiens ambitionsnivå i år, det är hög kvalitet på startfältet – även om artisterna väl som alltid har problem med engelskan. Vissa verkar t.o.m. läsa direkt ur en reseparlör. Nåja, låtmässigt är det iallafall riktigt bra – men Debbi med ”High on Love” sticker helt klart ut och är min stora favorit i finalen. Det skriker Molly Pettersson Hammar, men har till skillnad från henne, en god chans att vinna… I sådana fall skulle bidraget bli det första ordentliga poppiga upptempobidraget från landet i ESC – någonsin. Hoppas hoppas!


  


 1. Eva Burešová – ”Fly”
 2. Pavel Callta – ”Never Forget”
 3. Debbi – ”High on Love”
 4. Eddie Stoilow – ”We Rule This World”
 5. Mikolas Josef – ”Lie to Me”
 6. Doctor Victor- ”StandUP”

Kommentar: Jag tycker det är roligt att Tjeckien satsar betydligt mer seriöst i år för att hitta en kandidat som kan gå hela vägen. Tyvärr är det synd att man inte verkar vilja ha en livesändning utan släpper bara musikvideos och kör röstning vid sidan om. Kanske mer att det ska vara som ett slags smakråd, men det lär vi får se. Nåväl, jag tycker personligen att alla dessa bidrag är så mycket bättre än fjolårets trista låt från Tjeckien, men det gör inte att jag gillar alla. Min personliga favorit är den mäktiga balladen ”Fly” som bl.a. Eurovisionrepresentanten från 2015, Václav Noid Bárta, ligger bakom. Jag vet också att det är att gå till Loreen/Aminata-stuk, men här funkar det. Även Pavel Calltas poplåt känns riktigt bra och är god tvåa hos mig. Vill Tjeckien gå safe-line så ska de välja Debbis låt. Tyvärr är det ju synd att den i grunden är en totalkopia av Ira Loscos Eurovisionbidrag från 2016, men det positiva är att det svänger om den. Svänger om det gör det däremot inte hos varken Mikolas Josef eller Doctor Victor. Jag tror att någon av dem i Eurovision leder endast till en ny icke-finalplats för Tjeckien. Det kan det ju förvisso även bli för Eva och Pavel med, men vad som mer låter som en introduktionslåt till en 90-tals sitcom (Mikolas Josef) än en vacker pampig ballad (Eva Burešová) vet jag inte.


 


 1. Doctor Victor- ”StandUP”
 2. Pavel Callta – ”Never Forget”
 3. Eddie Stoilow – ”We Rule This World”
 4. Debbi – ”High on Love”
 5. Eva Burešová – ”Fly”
 6. Mikolas Josef – ”Lie to Me”

Kommentar: Även om jag har en favorit som är långt bättre än de andra tycker jag inte det här startfältet är så bra. Jag vet dock inte om det är själva startfältet i sig som gjort att jag inte följt Tjeckien så väl eller om det är hur den här uttagningen har varit upplagd, där jury och tittarröster får avgöra långt innan den själva finalen hålls, samt att man också går ut i förväg med juryns favorit. Ingen (tror jag) har alltså fått se dessa artister framträda live, vilket inte är ett bra tecken. Att favoritskapet dessutom verkar ha fallit på den låt jag har i botten, dels vad folk verkar tycka generellt, och också vad juryn basunerat ut, gör knappast att jag skulle följa Tjeckien med någon större förhoppning. Tjeckien kanske får till det i Lissabon på något håll, men för min del kan jag bara säga, bättre lycka nästa gång.


 


 1. Eva Burešová – ”Fly”
 2. Debbi – ”High on love”
 3. Mikolas Josef – ”Lie to me”
 4. Doctor Victor- ”StandUP”
 5. Eddie Stoilow – ”We rule this world”
 6. Pavel Callta – ”Never forget”

Kommentar: Förra årets slogan var ”Celebrate diversity” någonting som Tjeckien inte misslyckas med i år. Visserligen framförs alla låtarna på engelska vilket är ett stort minus, men det finns flera olika generer.
Vi har allt från etno, till glamrock till rap till halvtaskig pop. Min klara favorit är etnolåten ”Fly”. Historiskt sätt har det gått uruselt för Tjeckien i ESC. De senaste tre åren har de enbart skickat ballader. Om de vill få en bättre placering i årets tävling råder jag dem att skicka någonting mer upptempo. Det skulle vara den glada poplåten ”High on love” i så fall. Överlag tycker jag att finalen är allmänt svag och lite tråkig, detta trots flera olika generer. Tjeckien kommer inte att vinna i Lissbon. Men en finalplats är inte utesluten.


 


 1. Eva Burešová – ”Fly”
 2. Pavel Callta – ”Never forget”
 3. Debbi – ”High on love”
 4. Eddie Stoilow – ”We rule this world”
 5. Mikolas Josef – ”Lie to me”
 6. Doctor Victor- ”StandUP”

Kommentar: Tjeckien är en av de många ESC-deltagarna som brukar utse sina bidrag internt. Bäst av denna skaran tycker jag Eva Burešová är med sin mystiska, etniska ballad ”Fly”. Hoppas hon sjunger lika bra live som i studioversionen. Den påminner lite om Polens Kasia Mós bidrag från 2017, fast en mycket bättre låt. Radiovänliga ”Never forget” och ”High on love” är också trevliga låtar samt ”We rule this world” som man får lite U2/Coldplay-vibbar av. Mikolas Josef är tydligen favoriten att vinna den tjeckiska finalen och kanske blir det Mikolas Josef som får åka till Lissabon med en låt som sticker ut i en annorlunda genre utöver de andra låtarna.

 

 

Resultat


Efter att publikens och den internationella juryns röster adderats samman i Tjeckiens webbfinal stod det klart att det blir artisten Mikolas Josef som med sin egen låt ”Lie To Me” kommer att representera Tjeckien i Eurovision Song Contest 2018.

Så här ser Mikolas Josefs musikvideo till “Lie To Me” ut:

 

Mer om uttagningen

I år har Tjeckien valt att ta hjälp av både internationella artister och personligheter och av tittare att välja ut sin representant. Någon finalkväll med livesänd musik hölls inte, istället valde TV-bolaget ČT ut 6 bidrag av ca 400 som skickats in efter en nationell antagning innan en publik röstning påbörjades. Mikolas Josef vann de internationella juryrösterna och efter att CT lagt ihop detta med tittarnas poäng var det också han som hade blivit vinnaren.

Resultatet offentliggjordes måndagen den 29:e januari och ser ut som följer (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Mikolas Josef – ”Lie to me” (8+8 = 16p)
 2. Debbi – ”High on love” (6+3 = 9p)
 3. Eva Burešová – ”Fly” (2+6 = 8p)
 4. Pavel Callta – ”Never forget” (4+4 = 8p)
 5. Eddie Stoilow – ”We rule this world” (2+2 = 4p)
 6. Doctor Victor- ”StandUP” (3+1 =4p)

 

 

Panelen tyckte till (efter att resultatet tillkännagavs)!


 


Det var inte mitt förstaval direkt, men jag tror ändå att detta kan funka bra i ESC om man satsar på scennumret. Det här är ju i gränslandet mellan Bruno Mars, Macklemore och Benjamin Ingrosso, och är ju på så sätt både modern och lite annorlunda. Givet att inget annat land får samma idé, så kan Tjeckien ha en finalplats säkrad här – och vem vet, kanske är detta bidraget som får öppna årets ESC?


  


Jag är absolut inget fans till den här låten. För andra året i rad gör Tjeckien mig mycket besviken och istället för att gå framåt och mot det moderna hållet så känns det mer som denna artist tittat på gamla amerikanska 90-talssitcoms och gjort låten som en vinjett till dessa. Tyvärr fallerar det igenom och det stör mig. Tjeckien som var min personliga favorit både 2015 och 2016 gör mig mycket besviken denna gång.


   


Rnb/hiphop är rätt sällsynt i Eurovision-sammanhang. Kul att Tjeckien försöker hitta nya vägar att få till bättre placeringar i tävlingen. Jag personligen är inget större fan av låten, men jag har inget emot att den vann. Det är alldeles för tidigt att säga hur det kommer gå för Mikolas i Lissabon, men det kan inte gå sämre än Zzznark-låten de ställde upp med ifjol.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera