« Inför ESC Tjeckien 2023

Inför ESC Tjeckien 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Aiko med bidraget ”Pedestal” som representerade Tjeckien. Bidraget var från början allokerad att tävla i den andra semifinalen den 9:e maj med startnummer 5 av 16, där låten inte fick tillräckligt med totalpoäng för att röstas vidare till finalen.

Innan vi går in på våra kommentar, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Tjeckien gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Aiko?

 

Alena Shirmanova-Kostebelova, eller kort och gott Aiko, är född den 26:e december 1999 i Moskva i Ryssland. Hon och hennes familj flyttade senare till Tjeckien där Aiko växte upp och numera bor hon i England. Innan dess tävlade hon bland annat i den tjeckiska Česko Slovenská SuperStar som är landets motsvarighet till Idol. Hon lyckades ta sig vidare till topp 20 men åkte ut när det var dags för tittarna att rösta fram veckofinalisterna.

2018 gav Aiko ut sitt första musikalbum under sitt nuvarande artistnamn som har följts upp med ytterligare två albumsläpp åren 2020 (Expiration Date) och 2023 (Fortune’s Child). Samma höst som senaste albumet släpptes stod det klart att hon också skulle tävla i Tjeckiens uttagning till Eurovision 2024 vilket hon gjorde med låten ”Pedestal” som gjordes av henne själv och Steven Ansell. I den omröstning som följde fick hon störst stöd i den internationella omröstningen men blev bara femma (av sju bidrag) i den nationella omröstningen. När alla röster lades ihop hade hon dock vunnit uttagningen med ungefär dubbelt så många röster som bidraget som hamnade på andra plats fick.

Det här är också ett tävlingsbidrag som har genomgått en ombearbetning inför tävlingen där en del svordomar har tagits bort jämfört med originalversionen.

Hur valde Tjeckien till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Tjeckien sitt val genom uttagningen ESCZ 2024.

För första gången sedan decenniet 2000-talet höll Tjeckien sin uttagning direktsänd med publik i lokalen. Inför finalen, som sändes från en klubb i Prag, togs bidrag emot innan ett startfält om sju låtar valdes ut. Dessa framfördes i direktsändning varpå en nationell och internationell publikomröstning startade och pågick i ungefär en vecka.

När omröstningen avslutats sammanställdes alla röster från den nationella respektive internationella röstningen och låten med flest totala antalet röster vann.

Finalen och omröstningen hölls i december 2023 varför Tjeckien blev en av tre länder för den här säsongen att bli klar med sitt artist- och bidragsval före årsskiftet.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är kanske inte en Eurovisionlåt i ärlighetens namn. Tvärtom känns det här som ett typexempel på en låt som helt missar sin publik i dessa sammanhang, även om den faktiskt är ganska bra. Jag ser liksom inte hur punkpop skulle kunna flyga i tävlingen – istället är det mer en kul grej vid sidan om sådär. Tjeckien är ju rätt bra på det. Men för egen del så tycker jag ändå att det är rätt intressant, detta är lite av min musiksmak och jag gillar hur man ändå försöker anpassa det hela efter tävlingen. Tråkigt att konstatera att det nog ändå inte kommer att räcka särskilt långt…

 

Betyg (0–5):


.

Årets tjeckiska låt Pedestal av Aiko är en bra poplåt som lyftes när re-vampen kom! Gjorde låten så mycket bättre. För mig kan Tjeckien skrälla i årets tävling och sluta bra till.

 

Betyg (0–5):


.

Känns som att Tjeckien försöker hitta sin roll i tävlingen. De har haft svårt att skapa sin egna identitet. Efter att man tog en paus 2010-2014 så har man kommit med ett gäng intressanta bidrag. Man har skjutit åt alla möjliga håll vad gäller genrer, men det har åtminstone varit intressant. I år känns det som att man är ett av de bidragen som kommer hamna i mittenträsket (8-12) i sin semifinal. Jag känner inte att denna typen av musik kommer tilltala tillräckligt många i sammanhanget. De får leta vidare efter sin identitet.

 

Betyg (0–5):


.

Det är så här man gör bra girlpower-låtar! Med aggressivitet och bett. Detta blev en tidig favorit för mig, men samtidigt har jag velat en del med betyget ett tag. För hur mycket beröm jag vill ösa till denna låt så var Aikos framträdande i den nationella uttagningen verkligen inget vidare. Men det jag däremot har sett från andra liveframträdanden Aiko gjort senare, vittnar om att hon jobbat hårt för att verkligen kunna leverera, framför allt på sången, och det har låtit allt bättre. Med denna potential hoppas jag att hon verkligen exploderar på scen när det är dags i Malmö. Det blir en femma!

 

Betyg (0–5):


.

Tjeckien tog sin första finalplats senast Sverige var värdland för Eurovision. Sedan dess har man lyckats kvala in till finalen 4 gånger till. Ifjol hamnade man på en 10:e plats i finalen, vilket är det näst bästa resultatet man uppnått i tävlingen. Man kommer alltså med starkt självförtroende till årets tävlan. Artisten Aiko kommer leverera energi, attityd och ett fartfyllt nummer med sin låt ”Pedestal” som är en blandning av pop, garagerock och punk. Lite för skrikigt och skränigt för min smak. Hoppas att det låter bättre på den stora ESC-scenen i Malmö än vad vi fått höra hittills.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
23,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Tjeckien 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Tjeckien kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Tjeckien kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Tjeckiens chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…NEJ, en majoritet av oss i panelen tror att Tjeckien kommer att missa finalplatsen, även om några panelmedlemmar tror att det (eventuellt) finns en chans att de ändå kvalar vidare. Inför tävlingen har Tjeckien presenterat en lite nygjord version av sitt tävlingsbidrag och det kanske kommer att funka i Malmö. Vi får helt enkelt se hur omröstningen slutar!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera