Avslutad

TV-bolaget ČT (Česká Televize) utsåg Tjeckiens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen ESCZ 2024 . Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

4 december 2023: Finalen
(resultat meddelas tidigast 12 december)

Inför finalen »

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


I mitten av oktober 2023 blev det bekräftat att ČT planerade att artist- och bidragsvalet skulle genomföras via en nationell uttagning som var planerad att genomföras i en slags final som den här gången också välkomnade publik in i studion. Finalen  eller snarare ett musikuppspel av sju bidrag, ägde rum i Roxy Prague i huvudstaden Prag den 4:e december där sju bidrag tävlade om vinsten. Det var sedan en kombination av nationell och internationell app-röstning som avgjorde vinnaren.

 

Antagning utsåg tävlingsbidragen

Till och med den 7:e november 2023 pågick en antagning där låtskrivare och artister kunde skicka in bidrag till uttagningen. En nyhet för 2024 års uttagning är att ČT nu tillät även slovakiska medborgare som huvudsångare, utöver tjeckiska medborgare, i scenframträdanden.

Bland över 200 inskickade förslag utsåg en urvalsjury, där bland andra artisten Cezár Sampsons ingick, sju bidrag som ska tävla i finalen. Namnen på de tävlande artisterna blev känt cirka en vecka innan finalen medan låtarna släpps i samband med finaluppspelningen.

 

Eurovision-resultat 2024

I finalen röstadesAiko med bidraget ”Pedestal” fram till att bli Tjeckiens representant i Eurovision 2024.

 

Finalen
 • När?
 • 4 december 2023, kl. 20:15 CET
 • Omröstningen pågick till och med 11 december 2023 kl. 23:59 CET
 • Resultatet meddelades ett dygn senare

 • Var?
 • Roxy, Prag

 • Hur?
 • 70 % internationell omröstning
 • 30% nationell omröstning

 • Vem/vilka är programledare?
 • Adam Mišík och Cesár Sampson

 • TV-bolag/Stream:
 • ČT – Se programmet igen »

Fakta om programmet

Den tjeckiska finalen avgjordes i två steg. Den 4:e december uppträdde alla sju artister i en direktsändning. Därefter hade både nationell och internationell publik möjlighet att under en veckas tid (fram till 11:e december, natt mot den 12:e december)  rösta. När omröstningen hade avslutats sammanställdes alla röster och bidraget med flest röster utsågs till vinnaren, tillika Tjeckiens ESC-representant i Malmö.

 

Mer information

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning
 • Vi länkar också till respektive finalists LIVE-framträdande från uppspelet den 4:e december 2023 samt från aktuell studioversion. En rekommendation är att lyssna på bägge versioner för att få hela upplevelsen av låten.

 

Panelens åsikter (efter uppspelet)


Min topplista

 1. Lenny – ”Good Enough”
 2. Mydy – ”Red Flag Parade”
 3. Elly – ”The Angel’s Share”
 4. Aiko – ”Pedestal”
 5. Tom Sean – ”Dopamine Overdose”
 6. Tomas Robin – ”Out of My Mind”
 7. Gianna Lei – ”Starlet”

 

Kommentar

Jag tycker överlag att det är en ganska stark final Tjeckien bjuder på den här gången, även om jag kan hålla med om att studiomiljön kanske inte var den mest optimala (jämfört med länder som håller finaler i större arenor). Men låtarna i min topp 4 känner jag ändå skulle jag vara nöjd med i Eurovision. Personligen tror jag Mydy har stor chans att vinna eller kanske Tom Sean eller Aiko. Min personliga favorit är Lennys låt som jag hoppas får en bra placering men jag tror inte det blir vinst där.

 


Min topplista

 1. Tom Sean – ”Dopamine Overdose”
 2. Tomas Robin – ”Out of My Mind”
 3. Aiko – ”Pedestal”
 4. Mydy – ”Red Flag Parade”
 5. Lenny – ”Good Enough”
 6. Elly – ”The Angel’s Share”
 7. Gianna Lei – ”Starlet”

 

Kommentar

Som många andra nämnt, kul att Tjeckien kör sin uttagningsfinal med en engelskspråkig programledare, känns inkluderande och nytänkande, pluspoäng för det! Tycker att det fanns några godbitar i denna finalen och den som tilltalade mig personligen bäst var Tom Sean med ”Dopamine Overdose”, gillar hans hesa röst och man blir sugen på att dansa när man hör den här goa moderna edm/popdängan. Tycker att han gjorde framförandet ok och att rösten höll bra även i liveframträdandet. Hade verkligen velat se hur denna skulle kunna presenteras på en större scen. Min tvåa är Tomas Robin med ”Out of My Mind”, här snackar vi om röstkvalitet. Gillar verkligen hur låten är uppbyggd och den går in i mitt hjärta. Ett litet minus vill jag ge för scenframträdandet, tycker att han borde använt sig bättre av scenen och han når inte riktigt ut med sången. Överlag så blir jag nöjd om någon av den högre toppen kniper platsen till Eurovision och representerar Tjeckien i Malmö 2024.


Min topplista

 1. Aiko – ”Pedestal”
 2. Elly – ”The Angel’s Share”
 3. Mydy – ”Red Flag Parade”
 4. Lenny – ”Good Enough”
 5. Tom Sean – ”Dopamine Overdose”
 6. Tomas Robin – ”Out of My Mind”
 7. Gianna Lei – ”Starlet”

 

Kommentar

Av det lilla man hade hört strax innan detta skulle gå av stapeln bäddade det för en intressant tävling – MEN vad mina förväntningar skulle falla med en riktig duns. Det återkommande gisslet var ju hur många inte kunde ro iland sina låtar live. Aiko till exempel som jag förvisso har kvar högt upp på pidestalen, men på nåder! Bästa låten i ryggen, men tidigt tappar hon tråden, spårar ur och skriker ut sången å det grövsta. Det lät riktigt illa. Övriga tävlande hade kanske inte lika mycket problem med sången, men där blev låtarna sänkena. Jag försöker också minnas tillbaka till 2023 där det också pratades om katastrofalt studioljud i små lokaler som kunde få vilken låt som helst att låta billig och tunn. Men, vi får ju se hur röstningen faller ut – hur mycket skada har de olika deltagarna tagit på detta?


Min topplista

 1. Mydy – ”Red Flag Parade”
 2. Elly – ”The Angel’s Share”
 3. Lenny – ”Good Enough”
 4. Tom Sean – ”Dopamine Overdose”
 5. Tomas Robin – ”Out of My Mind”
 6. Aiko – ”Pedestal”
 7. Gianna Lei – ”Starlet”

 

Kommentar

Efter att ha hört de 7 bidragen så tvivlar jag på att vi åker till Prag år 2025. Inte för att låtarna är speciellt dåliga, men får inte direkt vinnarvibbar av någon av dessa. Tycker att större delen av starfältet har man hört man hört x antal gånger på valfri radiostation innan. Enda låten som egentligen tilltalade mig var The Angel’s Share men den har jag ändå bara satt som tvåa, min personliga favorit är Red Flag Parade helt enkelt eftersom att jag tycker det var den roligaste samt den låten som sticker ut i startfältet.

Som sagt, är inte jätteimponerad av Tjeckiens final, men det är ju trots allt bara december månad. Oavsett vilken låt som får representera landet i Malmö så har de gott om tid på sig att bättra på sitt bidrag. Lycka till Tjeckien, ni lär behöva det.


Min topplista

 1. Tom Sean – ”Dopamine Overdose”
 2. Mydy – ”Red Flag Parade”
 3. Elly – ”The Angel’s Share”
 4. Aiko – ”Pedestal”
 5. Lenny – ”Good Enough”
 6. Tomas Robin – ”Out of My Mind”
 7. Gianna Lei – ”Starlet”

 

Kommentar

Först och främst måste jag beröma det tjeckiska tv-bolaget för att man återigen väljer att genomföra sin uttagningsfinal med en engelskspråkig programledare för att inkludera de internationella tittarna tillsammans med de tjeckiska fansen. Detta koncept borde fler länder ta efter. Det var även kul att man tog in den forne ESC-deltagaren från 2018 för Österrikes räkning, Cesar Sampson som sidekick/intervjuare av artisterna inför deras framträdanden. Jag tycker att finalen hade ett flertal intressanta bidrag och hela 5 av 7 bidrag hade jag kunnat se som nästa ESC-kandidat till Malmö, men jag håller främst på Tom Sean med den medryckande poplåten ”Dopamine Overdose” tätt följt av gruppen Mydy med elektropop-låten ”Red Flag Parade”. En del artister lyckades inte riktigt leverera sina liveframträdanden, men det ska även tilläggas att min topplista är grundat efter att ha hört både studioversionerna samt kikat på liveklippen.

 


Min topplista

 1. Tomas Robin – ”Out of My Mind”
 2. Elly – ”The Angel’s Share”
 3. Lenny – ”Good Enough”
 4. Mydy – ”Red Flag Parade”
 5. Aiko – ”Pedestal”
 6. Tom Sean – ”Dopamine Overdose”
 7. Gianna Lei – ”Starlet”

 

Kommentar

Tjeckiens show får mig att drömma mig tillbaka till tider då man som tonåring medverkade i fritidsgårdens cabaret, i alla fall när det gäller ljudbild från liveframträdande. Jämförelse med tiden då och nu gör att jag är lite chockerad över att man kan hålla tv-framträdande där det låter som att man missat sound check helt och hållet. Men ok, vad gäller låtarna tycker jag nog flera av dem håller en ESC-kvalitet och har mycket potential. För att nämna något lite om var och en så börjar jag från min sjundeplacering. Tyvärr Gianna Lei, bidraget ”Starlet” gav mig inga vibes och sången var den svagaste i hela tävlingsfältet. Tom Sean hade ett snyggt framträdande och låten är smått tilltalande, men tonarten för ”Dopamine Overdose” var på tok för låg för hans röst. Aiko, vilket original! Kul låt, men ”Pedestal”  är i en genre som inte så ofta är något för mig och det var då ett hiskeligt skrikande på scen. För att göra låten rättvisa måste hon jobba lite på sin kondis, då det lyser igenom vid all hopp och lek. Mydy, vilken karismatisk persona. Säker i sången och persona på scen, men förväntade mig lite mer ”oumpf” i låten ”Red flag parade” av någon anledning. Lenny, snyggt hes och säker röst som passar låten ”Good enough” väl. Elly gav ett säkert intryck med sin ”The Angel’s share” och anser detta bidrag som ESC-bidrag. Min etta fller på Tomas Robin med ”Out of my mind”. En låt som tilltalar mig, säker röst och med innehåll av något som skapar intresse hos mig. Tur att de nu har några månader på sig att förbättra och förfina scenproduktionen, för det kommer krävas.

 

 

 

Resultat


Det blir sångerskan Aiko med bidraget ”Pedestal” som kommer att representera Tjeckien i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med den omröstning som hölls i den nationella uttagningen i Tjeckien, ESCZ 2024.

 

Så var finalen

Finalen var uppdelad i två rundor – en där alla sju tävlingsbidrag framfördes i en direktsändning och därefter en röstningsomgång som korade en vinnare. Uppspelet skedde måndagen den 4:e december medan omröstningen pågick från då och en vecka framåt, den 11:e december (natt mot den 12:e december).

När omröstningen hade avslutats sammanställdes alla röster och bidraget som hade fått flest röster vann uttagningen och är nu Tjeckiens representant i Eurovision 2024. För att kunna räkna ut vem som skulle vinna använde sig TV-bolaget av metoden att räkna om antalet röster utifrån den procent som respektive part hade. Den nationella publiken från Tjeckien hade 30 procent medan den internationella publiken hade 70 procent. Man tog sedan varje bidrags enskilda röster och multiplicerade med 30 respektive 70 procent och slog därefter ihop de nya rösterna som blev totalsumman. Totalt inkom 95 712 röster under den veckan som omröstningen pågick.

 

Nationella röster vs. internationella röster

Bland den tjeckiska publiken var Elly storfavorit medan de hade gruppen Mydy som tvåa och Lenny som trea. Den internationella publiken hade istället Aiko som överlägsen etta (som den tjeckiska publiken satte som femma) medan Elly var deras tvåa och Mydy trea. När totala summorna slogs ihop blev Aiko totalvinnare medan Elly hamnade på andra plats och Mydy blev trea.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag efter omröstningen. Rösterna står i nationell + internationella röster = totalsumma. Notera att det är röster i det sammanvägda läget som gäller som resultat.

 

Tycker du att Tjeckien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Det var en märklig feeling i den tjeckiska finalen i år, mycket kändes som rena garageband, inklusive vinnaren. Nu är det väl inte det sämsta bidraget som Tjeckien har skickat men jag fastnar inte direkt för det. Det är för mycket peep-show och för lite musik för min smak. Jag hade nog hellre sett tvåan Elly som vinnare, eller Mydy – om man ville ha samma genre som vinnaren. Men i vilket fall som helst så kändes det inte som att Tjeckien kunde leverera något bidrag här som hade potentialen att nå ESC-finalen. Tyvärr.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Det var inte min favoritlåt som vann men det är ändå en helt okej låt som får tävla för Tjeckien. Jag hoppas att Aiko och hennes team nu ser till att arbeta mer med låten så att den höjer sig ett snäpp till inför Malmö i maj. Då kan det här gå riktigt bra!

 


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag är nöjd även om jag hade hoppats på Tom Sean. Finslipar man detta till Eurovision kan det nog bli väldigt bra och där har man en större scen att arbeta med. Jag tyckte om denna låten redan från början, det är en modern låt med mycket attityd och girl-power!


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Hoppsan! Det blev Aiko som ska representera Tjeckien – trots att jag hade så onda aningar om att det inte skulle hålla på grund av hennes liveframträdande. Däremot, som tidigare nämnt, så lät det illa för nästan alla kandidater på ett eller annat sätt, och det pga saker de inte kunde rå för – en nattklubb ger knappast några bra förutsättningar för studioljud. Och mycket riktigt var det samma diskussion när man såg Vesna framföra i den nationella ligan förra året, men de arbetade vidare, slipade på numret, tystade tvivlarna, och gav Tjeckien en fin 10:e plats. Jag hoppas att Aiko kan göra likadant, för hennes låt i studioversion är bra, jag hade ju henne som min etta av en anledning.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Trots att jag höll på den mer dansanta ”Dopamine Overdose” med Tom Sean, så tycker jag att valet av artist och låt känns bra. Det här kommer låta så mycket bättre när man har fått fila till låten och framförandet och på en större scen och med bättre ljud och sång. Aiko levererar energi, attityd och ett fartfyllt nummer. Var inställd på att gruppen Mydy skulle ro hem detta, men de slutade bara på 3:e plats.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »