« Inför ESC Norge 2023

Inför ESC Norge 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Gåte med bidraget ”Ulveham” som representerade Norge. Bidraget var från början allokerad att tävla i den andra semifinalen den 9:e maj med startnummer 15 av 16, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 14 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Norge gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vilka är Gåte?

 

Folkrockgruppen Gåte från Trøndelag debuterade som musikgrupp i början av 2000-talet och fick med sina spektakulära scenshower en stor publik och framgång. De utgörs idag av sångerskan Gunnhild Sundli, gitarristen Magnus Børmark, trummisen Jon Even Schärer, basisten Mats Paulsen samt musikern John Stenersen som bland annat spelar nyckelharpa. Genom åren har de haft fler medlemmar som kommit och gått.

År 2000 släppte de sin debut-EP som hade samma namn som gruppnamnet som följdes upp två år senare. Bägge albumen fick framgångar inte minst i Skandinavien. Efter ytterligare några albumsläpp valde gruppen år 2005 att ta en paus i samarbetet med undantag för en tillfällig reunion vid några konserter åren 2009 och 2010. Därefter bestämde de sig för att lägga ned bandet, men 2017 hittade de tillbaka till varandra igen och har spelat ihop sedan dess.

2024 deltog de i Norsk MGP med bidraget ”Ulveham” som är gjord av gruppmedlemmarna Gunnhild Sundli, Jon Even Schärer och Sveinung Ekloo Sundli tillsammans med Marit Jensen Lillebuen, Markus Børkman och Ronny Graff Janssen. Bidraget kvalade vidare från sitt heat till finalen, där låten först fick en ändrad text jämfört med i originalversionen. I omröstningen blev de tvåa när de internationella jurygrupperna sagt sitt men de var tittarnas favorit och vann med 6 poängs marginal mot den andra förhandsfavoriten KEiiNO.

Hur valde Norge till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Norge sitt val genom uttagningen Norsk MGP 2024.

Uttagningen fortsatte med konceptet att ha heats före finalen och i likhet med året innan utgjordes programmet av tre heats där tittarna fick rösta fram tre favoritlåtar per program. I finalen röstade sedan internationella jurygrupper och tv-tittarna fram en vinnare vilket skedde i en röstningsomgång (istället för att vara uppdelat på flera omgångar).

En nyhet för årets Norsk MGP var att reglerna för tidigaste släppdatumet för ett tävlingsbidrag förändrades. Tidigare fick låtarna inte släppas förrän i samband med att antingen hela startfältet bekräftades eller i samband med sin deltävlingsvecka, men nu kunde en låt vara släppt så tidigt som den 1 september året innan. Det är för övrigt det datum som EBU själva har som det tidigaste datumet för ett ESC-bidrag att få ha varit släppt för allmänheten.

 

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

I år har Norge överträffat mig stort! När jag först hörde låten i MGP (norska uttagningen) så visste jag att de kommer vinna i Norge! Och skulle slå igenom i Eurovision också! Detta är också en av de som jag kommer  dela ut 5 poäng till i årets tävling. Jag hoppas verkligen att Norge slutar högt upp!

 

Betyg (0–5):


.

Jag har sagt det flera gånger innan, men jag älskar att Norge går sin egna väg bland de nordiska länderna. Efter fallna änglar, vargar och joddling får vi norsk folk-metal. Sverige hade aldrig vågat experimentera på detta sätt. Vi kör på säkerhet framför spänning och experimenterande. Vi får mystik, tunga instrument och en stark sånginsats. Norge fångar min uppmärksamhet säkerligen, och jag hoppas det lyckas tilltala Europa också.

 

Betyg (0–5):


.

Ifjol hade jag Norge som en av mina favoriter. I år når de inte hela vägen dit för mig, men jag tycker att Gåtes låt är härlig och intressant. Dessutom är det roligt att de sjunger på norska vilket Norge i detta sammanhang senast gjorde 2006. Pluspoäng för det och i övrigt bra jobbat!

 

Betyg (0–5):


.

Jag vet inte helt exakt, men jag har ibland fått för mig att Norge haft en fäbless för att skicka roliga men ganska oseriösa låtar i modern tid. Mest tänker jag väl på Subwoolfer och KEiiNO, varav de sistnämnda var nära på att vinna uttagningen igen. Men nu blev det istället andra tongångar. Helt andra tongångar skulle det visa sig. Folk-metal på norska! Detta sticker så klart ut, och även om den inte helt fått mig på fall – troligen nånting med ljudläggningen som gör att instrumenten hamnar lågt i mixningen – så tycker jag Norge gjort helt rätt. Tycker det var dags för Norge att köra på detta, och jag hoppas såklart att det kan ge ringar på vattnet framöver, då jag tycker Norge blandat och gett lite väl mycket. De får gärna nån gång gå ännu hårdare och plocka fram ett Black metal-band till ESC, det hade varit väldigt kul!

Betyg (0–5):


.

Dramatisk och mystisk folk-rock med ett snyggt scenframträdande. Kul att höra norska språket i Eurovision igen. Jag ska erkänna att jag inte var något vidare fan från första gången jag hörde denna, men ju mer jag hört den ju mer har jag tagit den till mig och den har verkligen växt till sig. Finalplatsen är garanterat given. Men jag tror inte på någon topplacering väl där.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
37 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Norge 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Norge kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Norge kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Norges chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…JA, på precis samma sätt som med Nederländerna tror majoriteten av oss panelmedlemmar att Norge också blir finalist i år. För första gången sedan 2016 sjunger Norge på norska i tävlingen, vilket också är en härlig bonus!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera