Avslutad

TV-bolaget NRK utsåg Norges artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen Norsk Melodi Grand Prix 2024. Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

13 januari 2024: Heat 1

Inför heat 1 »

Resultat »

Panelens åsikter (inför) »


20 januari 2024: Heat 2

Inför heat 2 »

Resultat »

Panelens åsikter (inför) »


27 januari 2024: Heat 3

Inför heat 3 »

Resultat »

Panelens åsikter (inför) »


3 februari 2024: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Norges förberedelser till Eurovision 2024 startade redan innan föregående Eurovision hade avgjorts med att NRK anordnade ett låtskrivarcamp. Dock var det först under sommaren 2023 som antagningen var öppen varpå ett juryval utsåg vilka bidrag som skulle tävla. Dessa låtar presenterades den 5:e januari.

 

Samma upplägg men färre tävlingsbidrag

Inför antagningen var det känt att NRK skulle ändra i regeln som bidragens tidigaste släppdatum. I de senaste upplagorna fick låtarnas studioversioner inte vara släppta offentligt före uttagningen startade (eller vid den tidpunkt NRK hade bestämt) men i den här upplagan kunde bidrag ha släppts så tidigt som den 1:a september 2023.

Annars hade programmen samma upplägg som året innan, vilket innebar att tittarna fick genom tre heats rösta fram nio finalister bland 18 bidrag. Varje heat hade 6 tävlande där topp 3 tog sig till final. Heaten sändes från studiomiljön Marienlyst i Oslo medan finalen hölls i Trondheim Spektrum. Mängden på antalet tävlande i varje heat hade sänkts med ett bidrag jämfört med fjolåret och för att göra det extra spännande presenterades alla finalister utan inbördes ordning.

En nyhet i finalen var att de internationella jurygrupper som bjudits in bara fick 40 procent av makten. Resterande 60 procent gavs till de norska TV-tittarna.

 

Återkommande artister

I startfältet deltog tre tidigare norska ESC-representanter: Margaret Berger (som representerade Norge i ESC 2013 med I Feed You My Love), Benedicte Adrian (som representerade Norge i ESC 1984 i gruppen Dollie de Luxe med låten Lenge leve livet) och gruppen KEiiNO (som representerade Norge i ESC 2019 med Spirit In The Skyoch som blev tvåa efter TIX i Norsk MGP-finalen 2020 med låten Monument). Andra artister som kändes igen från tidigare Norsk MGP-upplagor var Vidar Villa, Farida och Gothminister.

 

Resultat

Vinnaren i finalen blev Gåte med bidraget ”Ulveham” som därmed får representera Norge (för en andra gång) i Eurovision 2024.

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommentarer från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen
 • När?
 • 3 februari 2024, kl. 19:50 CET

 • Var?
 • Trondheim Spektrum, Trondheim

 • Hur?
 • Nio bidrag tävlade om vinsten där jury- och tittarröstning avgör vilken låt som ska vinna

 • Vem/vilka är programledare?
 • Marion Ravn och Fredrik Solvang

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Se programmet »

Fakta om programmet

Efter de tre heaten där tittarna fått rösta fram finalisterna hölls finalen där Norges representant till Eurovision 2024 röstades fram.

Precis som året innan blev det bara en röstningsomgång i finalen där internationella jurygrupper tillsammans med tittarna fick rösta fram vinnaren. En skillnad var dock att jurygrupperna endast hade 40 procent makt medan tittarna hade 60 procent makt. Jurygrupperna delade ut fasta poängsummor medan tittarnas poäng var procentuella.

 

Mer information

Panelens åsikter (inför) »

Fakta om de tävlande »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

Startfält


 • Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!
 • Länkarna går till bidragens framträdanden i heaten.
 • Inför finalen var gruppen Gåte tvungna att skriva om texten i sitt bidrag. Den version de framförde i sitt heat är därför inte samma version som blir i finalen.

 • 1. KEiiNO – Damdiggida
 • Låtskrivare: Alexander N. Olsson, Alexandra Rotan, Fred Buljo, Jakob Redtzer, Tom Hugo Hermansen

 • 2. Annprincess – Save Me
 • Låtskrivare: Annprincess Johnson

 • 3. Gothminister – We Come Alive
 • Låtskrivare: Bjørn Alexander Brem

 • 4. Ingrid Jasmin – Eya
 • Låtskrivare: Ingrid Jasmin Vogt, Jonas Kroon

 • 5. Miia – Green Lights
 • Låtskrivare: Benjamin Dan Ravn Fahre, Emelie Hollow, Ida Botten, Mia Virik Kristensen, Mugoshi David Nhonzi

 • 6. Margaret Berger – Oblivion
 • Låtskrivare: Anders Kjær, Minoca Engeseth, Margaret Berger, Sivert Hjeltnes Hagtvet

 • 7. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – Judge Tenderly of Me
 • Låtskrivare: Alexander Pettersen, Anne Fagermo, Dag Erik Oksvold

 • 8. Gåte – Ulveham
 • Låtskrivare: Gunnhild Sundli, Jon Even Schärer, Marit Jensen Lillebuen, Markus Børkman, Ronny Graff Janssen, Sveinung Ekloo Sundli

 • 9. Super Rob & Erika Norwich – My AI
 • Låtskrivare: Erika Norwich, Kristian Liljan, Lars Horn Lavik, Super Rob

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. KEiiNO – ”Damdiggida”
 2. Gåte – ”Ulveham”
 3. Gothminister – ”We Come Alive”
 4. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”
 5. Ingrid Jasmin – ”Eya”
 6. Margaret Berger – ”Oblivion”
 7. Miia – ”Green Lights”
 8. Annprincess – ”Save Me”
 9. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”

 

Kommentar

Helt galen final i Norge i år! Jag gillar det! Jag har svårt att riktigt välja ut en personlig favorit, då det finns så mycket udda och intressanta bidrag här. Men jag vågar nog säga att KEiiNO känns som en given favorit – det är en fruktansvärt giftig låt med mycket glädje som bara skriker publikfavorit. Samtidigt är det ju inte väldigt mycket finess här, vilket gör att det kanske inte håller hela vägen med juryerna. Däremot finns ju andra bidrag med mer finess – ”Ulveham” är en given sådan. Jag får dirket vibbar från Tjeckiens två senaste ESC-bidrag, eller Ukrainas Go A-grupp från 2021, fast med norsk touch. Detta är riktigt snyggt och visuellt tilltalande – kort sagt egentligen ett perfekt ESC-bidrag. Jag tror att Gothminister också skulle kunna funka, men för egen del tycker jag kanske att scennumret känns lite väl konstlat och fånigt. De hade nog behövt skippa flickrummet och köra mer på Lordi-stilen rakt igenom. Nåja. Jag lägger också en brasklapp att ”My AI” nog kan överraska – det är också en riktigt giftig låt, om än i form av en billig norsk Dolly Style-kopia. Fast bättre. Nåja. Rikigt många bra bidrag här – det är ett norskt smörgåsbord, där många bidrag skulle kunna göra sig bra i Malmö. Härligt Norge!


Min topplista

 1. Gåte – ”Ulveham”
 2. Miia – ”Green Lights”
 3. Gothminister – ”We Come Alive”
 4. KEiiNO – ”Damdiggida”
 5. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”
 6. Margaret Berger – ”Oblivion”
 7. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”
 8. Annprincess – ”Save Me”
 9. Ingrid Jasmin – ”Eya”

 

Kommentar

Då är det äntligen dags för final i norska MGP 🙂  En av de bästa finalerna någonsin i MGP enligt mig.

Det har varit tre roliga veckor med mycket musik och bra program! 18 bidrag har blivit till 9 stycken och snart skall det koras till en vinnare! Om man kollar igenom min topplista inför finalen så ser man att Gåte är i toppen och Miia tätt efter, man kan också se att jag har satt KEiiNO utanför topp 3. De har mest rutin i detta startfält när det gäller MGP.

Jag hoppas att Gåte vinner MGP för jag blev förälskad i låten första gången jag hörde den! Och det är dags att skicka en låt på norska till Eurovision. Passa på i ÅR tycker jag. Sen tror jag också att Miia kan bli en riktig underdog och kanske kan vinna tävlingen.  Vi går se hur det går på lördag!

Lykke till Norge og velg den rette nå 🙂


Min topplista

 1. Gåte – ”Ulveham”
 2. KEiiNO – ”Damdiggida”
 3. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”
 4. Miia – ”Green Lights”
 5. Gothminister – ”We Come Alive”
 6. Margaret Berger – ”Oblivion”
 7. Annprincess – ”Save Me”
 8. Ingrid Jasmin – ”Eya”
 9. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”

 

Kommentar

Det är en svårbedömd final Norge bjuder på i år, inte att det är dålig kvalité – snarare tvärtom då heaten har bjudit på många bra låtar (och flera som tyvärr inte ens röstades vidare hit). Problemet för min del är att det är för många som är bra vilket gör det svårare att rangordna. Förra året hade jag två klara favoriter (Ulrikkes och Alessandras bidrag) som jag gav 5 poäng till båda och det var tydligt att de två hade de bästa låtarna i den finalen (enligt mig). Nu finns det flera bra men ingen som når hela vägen dit, Gåte som jag har som etta får 4 av 5 poäng, vilket i och för sig är högt. Men jag saknar den sista biten för att det ska bli en fempoängare. Skulle Gåte eller KEiiNO vinna skulle jag inte bli besviken, ej heller om MIIA eller duetten mellan Dag Erik och Anne vinner. Dessa fyra låtar håller jag nog ändå högst. Däremot skulle jag inte heller bli förvånad om någon av de låtar som man ”inte” tror skulle kunna vinna vinner finalen.


Min topplista

 1. Miia – ”Green Lights”
 2. Gothminister – ”We Come Alive”
 3. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”
 4. Ingrid Jasmin – ”Eya”
 5. Gåte – ”Ulveham”
 6. KEiiNO – ”Damdiggida”
 7. Annprincess – ”Save Me”
 8. Margaret Berger – ”Oblivion”
 9. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”

 

Kommentar

Finaldags Norge nu då! Som är först ut från de nordiska länderna att välja representant till ESC i Malmö 2024. Jag måste verkligen säga att de sätter ribban högt på kvalitén i startfältet, här finns det något för alla! Många bidrag har höjts för mig inför finalen och den som seglar in på förstaplatsen är ingen mindre än Miia som jag blev otroligt imponerad av. Jag får känslan av Disney och det är verkligen ett sagolikt bidrag som tilltalar mig. En personlig favorit helt klart!

Om jag ska gå efter vad jag själv tror vilka det kommer stå mellan så är det KEiiNO, Gåte eller Miia. KEiiNO har en riktig partylåt men det blir för mycket bubbelgumpop över det hela för min del. Gåte har ett unikt nummer där de verkligen lyckas sätta prägel på nordisk mystik och det är något i låten som kramlar sig fast. Jag tror definitivt att Norge skulle ha bäst chans i Eurovision om de beslutar sig för att skicka Gåte. Men det är något magiskt och innerligt med Miia så hon kan mycket väl överraska och utmana om segern.

Vi får se vad Norge beslutar sig för, oavsett så ska det det bli en väldigt rolig final, wow!


Min topplista

 1. Gåte – ”Ulveham”
 2. KEiiNO – ”Damdiggida”
 3. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”
 4. Ingrid Jasmin – ”Eya”
 5. Miia – ”Green Lights”
 6. Gothminister – ”We Come Alive”
 7. Annprincess – ”Save Me”
 8. Margaret Berger – ”Oblivion”
 9. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”

 

Kommentar

Finaldags i vårt kära grannland Norge. Vad ska man välja när nästan alla ens favoriter åkt ut??? Efter att ha sett alla bidrag live så har uppfattningen om dem ändrats något. Mest besviken blev jag nog på Gothminister som jag trodde skulle göra något häftigare. Fast det gjorde istället Gåte. Det kändes mäktigt och är värd en förstaplats. KEiiNo gjorde också ett jättebra framträdande men känns lite trist att vi får se så lite av Tom och Fred. Även om jag älskar 90-tals eurodance så kan jag inget annat än att placera Super Rob sist. Vi har en robot som sjunger bättre än människan på scen och så kan vi inte ha det.


Min topplista

 1. Gåte – ”Ulveham”
 2. Gothminister – ”We Come Alive”
 3. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”
 4. Miia – ”Green Lights”
 5. KEiiNO – ”Damdiggida”
 6. Annprincess – ”Save Me”
 7. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”
 8. Margaret Berger – ”Oblivion”
 9. Ingrid Jasmin – ”Eya”

 

Kommentar

Efter tre heats så är det dags för final i Norge – och jag får erkänna att jag har lite onda aningar om favorisering från NRK:s sida. Något vi märkte av redan i deltävlingarna där alla låtar som gick vidare hade startnummer 4, 5 och 6. En gång, visst det är en slump. Två gånger i rad – okej, här har vi ett mönster. Tre gånger i rad? Väldigt suspekt! Jag tror att hade något liknande hänt i Sverige skulle det bli ramaskri i pressen – men i Norge verkar man inte ha såna betänkligheter.

Och apropå favorisering så verkar NRK inställda på att skicka KEiiNO igen, då Gåte som blivit den största utmanaren tvingas ändra om sin text, mitt under pågående tävling. Detta då de anklagats för att snott rader från en 1000 år gammal saga… vilket borde göra det till ett Public Domain-verk och ge dem ryggen fria, kan man tro. För samtidigt som jag lyssnat på KEiiNOs låt en gång till så blir jag fortfarande fundersam över varför de hoppade från nordisk etnopop till bubblegumpop. Tycker mer att de gör sig själva till en skämt-akt på så sätt, även om det kanske inte var deras avsikt.


Min topplista

 1. Ingrid Jasmin – ”Eya”
 2. Gothminister – ”We Come Alive”
 3. Gåte – ”Ulveham”
 4. KEiiNO – ”Damdiggida”
 5. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”
 6. Margaret Berger – ”Oblivion”
 7. Annprincess – ”Save Me”
 8. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”
 9. Miia – ”Green Lights”

 

Kommentar

Som panelens språkfacist är jag glad att Gåte är favoriter att vinna uttagningen, åtminstone om man skall tro spelbolagen. Norge skickade senast en norskspråkig låt år 2006, så det är väl på tiden de sjunger på norska nu i år.

Mina topp 2 favoriter i tävlingen Eya, och We Come Alive har jag lyssnat flitigt på de senaste veckorna, men jag tror att chansen att någon av dem vinner är obefintlig. Tack och lov så tycker jag både att Ulveham samt utmanaren Damdiggida är två starka bidrag, jag skulle bli nöjd oavsett vilken av dessa två Norge väljer som sitt bidrag.


Min topplista

 1. KEiiNO – ”Damdiggida”
 2. Gothminister – ”We Come Alive”
 3. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”
 4. Miia – ”Green Lights”
 5. Gåte – ”Ulveham”
 6. Margaret Berger – ”Oblivion”
 7. Annprincess – ”Save Me”
 8. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”
 9. Ingrid Jasmin – ”Eya”

 

Kommentar

Den norska finalen stundar och jag ser fram emot en rafflande och spännande final. Man blir alltså först ut av alla de nordiska länderna att utse sitt Eurovision-bidrag att skicka till Malmö. På min topplista tycker jag att det finns 5 stycken kandidater som jag hade blivit nöjd med som vinnare. Framförallt hoppas jag på en andra gången gillt för KEiiNO som jag tycker har årets mest medryckande och härliga låt från Melodi Grand Prix 2024.

Oddsen säger att det står mellan Gåte eller KEiiNO, men det återstår att se. Oddsen har inte stämt till fullo så här inledningsvis med den nationella uttagnings-säsongen. Jag syftar framförallt på resultaten i Irland och Luxemburg, där vinnaren blev någon helt annan. Det kan mycket väl bli så i Norge också.

Lykke til med finalen, Norge! 🙂


Min topplista

 1. KEiiNO – ”Damdiggida”
 2. Gåte – ”Ulveham”
 3. Margaret Berger – ”Oblivion”
 4. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”
 5. Gothminister – ”We Come Alive”
 6. Annprincess – ”Save Me”
 7. Miia – ”Green Lights”
 8. Ingrid Jasmin – ”Eya”
 9. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”

 

Kommentar

Norge har fått ihop en fin samling bidrag till finalen och jag skulle bli nöjd oavsett vilket bidrag man väljer att skicka till Malmö i maj. I alla fall om man tittar på mina topp två. KEiiNO och Gåte är så otroligt olika bidrag, men båda har såna starka scenproduktioner. Och tjejernas röster alltså, holy smokes! I övrigt tycker jag att framträdanden från heaten levererade. Den jag känner inte höll måttet, även om jag har svårt att värja mig från tuggummipopen, så är det ”My AI” där rösten inte höll. Så, jag tror att det blir någon av mina topp två som tar hem pucklan, därefter ligger fältet rätt så öppet.

 

 

Resultat


Det blir musikgruppen Gåte med bidraget ”Ulveham” som kommer att representera Norge i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Norsk Melodi Grand Prix 2024 som sändes den 3:e februari 2024. Det är också första gången sedan 2006 som Norge kommer att tävla med en låt på norska.

 

Så var finalen

Årets Norsk MGP bestod precis som de senaste åren av heats inför finalen där tittarna hade ensam makt att bestämma vilka bidrag som skulle ta sig till final. För andra året i följd var dessutom alla bidrag tvungna att gå igenom kvalprogrammen (ingen var direktkvalificerad). Under heaten röstades topp 3 av 6 vidare per sändning medan i finalen hölls en röstningsomgång mellan å ena sidan några internationella jurygrupper och å andra sidan tittarröstningen. Den här gången hade dock juryn endast 40 procent makt medan tittarna hade hela 60 procent makt.

Jurygrupperna representerade tio länder som ska tävla i Eurovision 2024. Länderna som bjudits in var (i tur och ordning) Storbritannien, Finland, Schweiz, Estland, Azerbajdzjan, Danmark, Nederländerna, Island, Tjeckien och Sverige.

Förutom tävlingsbidragen gjordes ett medley med vinnarbidragen från Sverige. Här uppträdde programledaren Marion Ravn, de tidigare Norsk MGP-vinnarna Ulrikke och TIX och de tidigare ESC-vinnarna Elisabeth ”Bettan” Andreassen, Alexander Rybak och Carola.

 

Jury vs tittarna

Efter att de tio internationella jurygrupperna hade röstat klart ledde KEiiNO på 98 poäng följt av Gåte på andra plats med 76 poäng och duon Dag Erik Oksvold och Anne Fagermo på 58 poäng. Tittarna hade dock Gåte som sin vinnare medan KEiiNO blev deras tvåa och Super Rob & Erika Norwish trea. I totalen slutade det också bidragen i den ordningen, även om KEiiNO hamnade tvåa med endast 7 poäng från att gå om på förstaplatsen.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma samt antalet enskilda röster):


 • 1. Gåte – Ulveham
 • (76 + 174 = 250 p)
 • Bidraget fick 76 672 röster.

 • 2. KEiiNO – Damdiggida
 • (98 + 146 = 244 p)
 • Bidraget fick 64 257 röster.

 • 3. Super Rob & Erika Norwich – My AI
 • (45 + 120 = 165 p)
 • Bidraget fick 53 048 röster.

 • 4. Gothminister – We Come Alive
 • (35 + 80 = 115 p)
 • Bidraget fick 35 219 röster.

 • 5. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – Judge Tenderly of Me
 • (58 + 47 = 105 p)
 • Bidraget fick 20 902 röster.

 • 6. Miia – Green Lights
 • (54 + 22 = 76 p)
 • Bidraget fick 9 858 röster.

 • 7. Margaret Berger – Oblivion
 • (26 + 19 = 45 p)
 • Bidraget fick 8 366 röster.

 • 8. Ingrid Jasmin – Eya
 • (22 + 20 = 42 p)
 • Bidraget fick 8 860 röster.

 • 9. Annprincess – Save Me
 • (16 + 17 = 33 p)
 • Bidraget fick 7 665 röster.

 

Tycker du att Norge valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Det känns roligt att Norge för det första bjuder på en låt på norska i Eurovision (det var inte igår) och med en härlig rockmystik-anda. Det såg man inte heller igår. Gåte tror jag kan ta Norge till nya höjder i Malmö.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag tror det här var det absolut bästa valet för Norge, den sticker verkligen ut från mängden och även om man inte förstår exakt allt de vill få fram i låten så får de i alla fram den här nordiska mystiken och man får rysningar på ett eller annat sätt. Jag tror det här kan gå riktigt långt i ESC, och jag vågar nog säga att Norge kommer utmana de andra nordiska länderna riktigt rejält!


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Yes! Gåte kanske inte var min stora favorit (eller vänta, de var min etta i finalen såg jag nu), men jag tycker det är härligt att Norge gått ifrån det dumglada, campiga soundet som de annars tävlat med så ofta, och som de varit på vippen att skicka i år med, med såväl KEiiNO som Super Rob. Detta är verkligen den totala motsatsen, mörkt, hårt, med lite folkliga element, det är sånt här jag vill höra mer av från Norge! Må de behålla låten på norska också, annars kommer den tappa substans.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Trots att jag höll på Keiino (återigen 2:a) först och främst måste jag ändå gratulera Norge till ett klockrent ESC-bidrag 2024. Gåte var nog ändå det rätta valet i slutändan samt folkets favoriter. Dramatisk och mystisk folk-rock med ett snyggt scenframträdande. Kul att höra norska språket i Eurovision igen. Jag ska erkänna att jag inte var något vidare fan från första gången jag hörde denna, men ju mer jag hört den ju mer har jag tagit den till mig och den här verkligen växt till sig. Finalplatsen är garanterat given och jag vågar till och med säga att detta kommer räcka till en topp 10-placering, kanske t.om så långt som till Norges fjärde ESC-seger?

 

Heaten

Här nedan kan du ta del av heaten som sändes inför finalen.

 

Heat 1


 • När?
 • 13 januari 2024, kl. 19:50 CET

 • Var?
 • Marienlyst, Oslo

 • Hur?
 • Tittarna röstar fram tre vinnare till finalen

 • Vem/vilka är programledare?
 • Marion Ravn och Fredrik Solvang

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Se programmet »

Fakta om programmet

I detta heat av Norsk MGP deltog 6 bidrag på scenen i Marienlyst innan tittarna får avgöra vilka tre bidrag som de vill se ska tävla i finalen. Varje tittare kunde rösta max en gång i sändningen.

Här tävlade bland andra Gothminister, som tidigare deltagit i Norsk MGP 2013, samt Margaret Berger som representerade Norge i ESC samma år med låten I Feed You My Love.

Under sändningen hyllades även att det var trettio år sedan Norge representerades av Elisbeth Andreassen och Jan Verner Danielsen med låten Duett i Eurovision Song Contest. På scenen i studion fanns Elisabeth Andreassen medan produktionen hade skapat en digital version av Jan Verner Danielsens sånginsats från Eurovision 1994. Här bör tilläggas att Jan Verner Danielsen avled 2006 och därför fick man göra på det sättet.

 

Mer information

Resultat »

Lär känna startfältet »

Panelens åsikter »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. Mathilde SPZ feat. Chris Archer & Slam Dunk – Woman Show
 • Låtskrivare: Audun Agnar Guldbrandsen, Christopher Colin Archer, Emmy Kristine Guttulsrud Kristiansen, Linda Dale, Mathilde Espeseth, Silje Montsko Blandkjenn

 • 2. Fredrik Halland – Stranded
 • Låtskrivare: Fredrik Halland, Jenson Vaughan, Ruthy Raba

 • 3. Myra – Heart on Fire
 • Låtskrivare: David Atarodiyan, Regina Tucker, Svein Hermansen

 • 4. Gothminister – We Come Alive
 • Låtskrivare: Bjørn Alexander Brem

 • 5. Ingrid Jasmin – Eya
 • Låtskrivare: Ingrid Jasmin Vogt, Jonas Kroon

 • 6. Margaret Berger – Oblivion
 • Låtskrivare: Anders Kjær, Minoca Engeseth, Margaret Berger, Sivert Hjeltnes Hagtvet

 

Resultat av heat 1


Det första heatet i Norges uttagning Norsk MGP 2024 är avklarat och vi har ett resultat där tittarna röstade vidare tre favoriter till finalen. Nedan finner du resultatet gällande vilka som gick vidare respektive åkte ut (i alfabetisk ordning efter artist).

 

Finalister

Gothminister – We Come Alive

Ingrid Jasmin – Eya

Margaret Berger – Oblivion

Utröstade

Fredrik Halland – Stranded

Mathilde SPZ feat. Chris Archer & Slam Dunk – Woman Show

Myra – Heart on Fire

 

Panelens åsikter (inför sändningen)


Min topplista

 1. Margaret Berger – ”Oblivion”
 2. Gothminister – ”We Come Alive”
 3. Mathilde SPZ feat. Chris Archer & Slam Dunk – ”Woman Show”
 4. Myra – ”Heart on Fire”
 5. Ingrid Jasmin – ”Eya”
 6. Fredrik Halland – ”Stranded”

 

Kommentar

Spännande och färgrikt heat! Verkligen kul att se att Norge hittar helt olika genres och artistuttyck här! Såklart svårt att se hur detta kommer att se ut på scenen, men spontant ser jag Margret Berger som den stora favoriten. Margaret vet jag är en stark artist som garanterat kommer att leverera, men samtidigt känner jag stor nyfikenhet för Gothminister och Mathilde SPZ feat. Chris Archer & Slam Dunk. Dessa skulle mycket väl kunna bli spektakulära scenshower, så jag håller dessa som potentiella skrällar här.


Min topplista

 1. Margaret Berger – ”Oblivion”
 2. Mathilde SPZ feat. Chris Archer & Slam Dunk – ”Woman Show”
 3. Fredrik Halland – ”Stranded”
 4. Ingrid Jasmin – ”Eya”
 5. Myra – ”Heart on Fire”
 6. Gothminister – ”We Come Alive”

 

Kommentar

YES! Nu är MGP äntligen tillbaka! Och här kommer min första topp-6!

Jag älskar verkligen Margaret Bergers låt detta året! En riktig hit! Jag tycker också att låten som sjungs av Mathilde SPZ feat. Chris Archer & Slam Dunk är en riktig höjdare och kan gå långt. Sen är det alltid kul att återse gamla artister återvända som Gothminister, men för mig är låten denna gången inget särskilt. Hoppas på ett bra första heat!


Min topplista

 1. Gothminister – ”We Come Alive”
 2. Margaret Berger – ”Oblivion”
 3. Fredrik Halland – ”Stranded”
 4. Mathilde SPZ feat. Chris Archer & Slam Dunk – ”Woman Show”
 5. Myra – ”Heart on Fire”
 6. Ingrid Jasmin – ”Eya”

 

Kommentar

Det är ett bra första heat som Norge bjuder på i år och jag är nyfiken på hur numren ska bli live. Det var lite svårt att göra rangordningen med tanke på att det bara fanns en musikvideo bland dessa 6 låtar men jag tror det kan bli bra ändå. Favoriten den här veckan är Gothminister som bjuder på lite nostalgirock (även om jag inte tror det är vinnarlåten i år). Sedan vill jag också berömma Margaret Berger som jag tycker har en mycket bättre låt än den hon hade i Malmö 2013. Den var förvisso också bra då men den här gillar jag mer. Det kan nog bli ett litet party på lördag så det ska bli spännade att se vilka akter som röstas vidare. Det känns som några är givna men det sa vi ifjol också och nästan alla givna åkte ut…


Min topplista

 1. Margaret Berger – ”Oblivion”
 2. Fredrik Halland – ”Stranded”
 3. Gothminister – ”We Come Alive”
 4. Ingrid Jasmin – ”Eya”
 5. Mathilde SPZ feat. Chris Archer & Slam Dunk – ”Woman Show”
 6. Myra – ”Heart on Fire”

 

Kommentar

Norge startar med ett härligt gäng där ingen låt egentligen är dålig. Margaret blir min etta i detta heatet med låten ”Oblivion” där jag tycker det är en intressant låt som växer varje gång jag hör den, men som sagt så blev jag inte såld helt direkt. Min tvåa fick bli Fredrik Halland med sin lugna mysiga ”Stranded”. Någon som faktiskt förvånade mig på ett positivt sätt var Gothminister, den satte avtryck direkt, även om jag vanligtvis inte brukar bli tilltalad av denna sortens låtar.


Min topplista

 1. Gothminister – ”We Come Alive”
 2. Fredrik Halland – ”Stranded”
 3. Mathilde SPZ feat. Chris Archer & Slam Dunk – ”Woman Show”
 4. Margaret Berger – ”Oblivion”
 5. Ingrid Jasmin – ”Eya”
 6. Myra – ”Heart on Fire”

 

Kommentar

Norge rivstartar med en härlig mix. Känns som att vem som helst av de fyra första på min lista kan vinna detta heat. Dock är jag inte lika imponerad som mina kollegor av Margaret Berger. Jättetråkig inledning på låten så den vill gärna inte fastna. Gillar mycket bättre hennes förra bidrag ”I feed you my love ” 2013. Fredriks ljuvliga stämma kan nog få många hjärtan att smälta, medans Gothminister får en att minnas vampyr-eran. Släng sen in lite 90-tals dance på detta och du får en toppenkväll!


Min topplista

 1. Fredrik Halland – ”Stranded”
 2. Gothminister – ”We Come Alive”
 3. Mathilde SPZ feat. Chris Archer & Slam Dunk – ”Woman Show”
 4. Myra – ”Heart on Fire”
 5. Margaret Berger – ”Oblivion”
 6. Ingrid Jasmin – ”Eya”

 

Kommentar

Den norska uttagningen gör mig väldigt kluven, men det lär jag snudda vid emellanåt vid varje heat. I detta första heat är det Margaret Berger som är den mest uppskrivna artisten sen hennes fjärdeplats i ESC 2013 – men låten lämnar mig helt kall. Var är glöden? Knapp favorit är istället Fredrik Halland men jag känner på mig att han inte vinner någon MGP, hans låt är för avskalad för den formula Norge brukar gå efter. Övrig topp 3 med Gothminister samt Mathilde SPZ et alia har förvisso intressanta låtar som drar åt olika håll, men som också lämnar mig mäkta förvirrad. Vad ska jag egentligen tycka om dessa?


Min topplista

 1. Ingrid Jasmin – ”Eya”
 2. Gothminister – ”We Come Alive”
 3. Mathilde SPZ feat. Chris Archer & Slam Dunk – ”Woman Show”
 4. Fredrik Halland – ”Stranded”
 5. Margaret Berger – ”Oblivion”
 6. Myra – ”Heart on Fire”

 

Kommentar

Norge håller definitivt en hög nivå i första programmet. Enda låten som inte alls tilltalar mig är Heart on Fire. Låten är inte dålig, bara väldigt mjäkig. Något som ”stör” mig dock är att jag har vansinnigt svårt att välja en favorit. Visserligen älskar jag Norges motsvarighet till Lordi, dvs Gothminister och deras låt We Come Alive. Men blir samtidigt otroligt trollbunden av den norska folkmelodin Eya. Båda låtarna fick åka raka väga in på min sporitfylista direkt. Hur som helst valde jag Eya med mycket knapp marginal då låten framfördes på norska. Tror dock inte att den kommer gå vidare så jag får väl heja på Gothminsiter i finalen. Har visserligen inte hört låtarna i Heat 2 & 3 (utöver Keiinos bidrag då jag följer dem utanför ESC-bubblan), så jag ser framemot att se vad mer norrmännen har att erbjuda.


Min topplista

 1. Gothminister – ”We Come Alive”
 2. Mathilde SPZ feat. Chris Archer & Slam Dunk – ”Woman Show”
 3. Margaret Berger – ”Oblivion”
 4. Myra – ”Heart on Fire”
 5. Fredrik Halland – ”Stranded”
 6. Ingrid Jasmin – ”Eya”

 

Kommentar

Vi inleder årets upplaga av MGP med en klart godkänd deltävling. Vi bjuds på en rad olika stilar. Här fångades jag främst av Gothminister och hans technoinspirerade rocklåt och Mathilde SPZ och hennes feat-artister med deras EPA-partylåt. Margaret Berger är en riktigt grym artist, men hon når inte hela vägen fram till mig, varken 2013 eller nu. Men tillräckligt bra för att vara en av finalisterna, helt klart. Jag kan inte heller säga att jag ogillade någon låt.


Min topplista

 1. Gothminister – ”We Come Alive”
 2. Margaret Berger – ”Oblivion”
 3. Ingrid Jasmin – ”Eya”
 4. Mathilde SPZ feat. Chris Archer & Slam Dunk – ”Woman Show”
 5. Fredrik Halland – ”Stranded”
 6. Myra – ”Heart on Fire”

 

Kommentar

2024 års MGP gör åtminstone inte mig deprimerad. Ja förutom priserna att vistas i landet är det sällan något med dette land som brister och inte minst årets tävling. Flera låtar som växer för varje lyssning och/eller ger avtryck och där alla får godkänt eller högre betyg. Bland dagens tävlanden är det bara Myra med sitt bidrag ”Heart on Fire” som får mig att tappa lyssnarintresset. Den är inte dålig alls, men saknar det lilla extra för att hålla mig kvar. Fredrik Halland med sin ”Stranded” är en fin upptempoballad med medsjungvänlig melodi, men som har lite svårt att hävda sig mot resten. Mathilde SPZ feat. Chris Archer & Slam Dunk med ”Woman Show” är en blandning av stilar. Radiopop/club-mix, upptempoflirt med 90-talet à la F&S och som gör att man vill cykla på fort som tusan som på ett spinningpass. Tycker också det funkar med blandningen av både norska & engelska. Faller hårt för Ingrid Jasmin och hennes ”Eya”. Etnisk nordiskt/östländskt blandat med modern slowpop, ett mellanspel som skulle kunna bli mycket starkt på scen. Hon for dela min andra placering med Margaret Berger och ”Oblivion”. Samtidigt är jag lite kluven för ”Oblivion” verkar vara en låt som inte fastnar vid första lyssnandet, vilket är ett stort plus vid en sån här tävling. Känner i nuläget att hennes bidrag i år är svagare än med ”Feed you my love” 2014. Min första placering ger jag till Gothminister och ”We come Alive”. Metal-sång blandat med Tommymusik (min och Katjas lillebror, a.k.a techno/EDM), medryckande så in i bomben och jag vill inget hellre än skruva upp volymen och gå ”nuts”. Ser VERKLIGEN fram emot tävlingstillfället och se hur de artar sig på scen!

 

 

Heat 2


 • När?
 • 20 januari 2024, kl. 19:50 CET

 • Var?
 • Marienlyst, Oslo

 • Hur?
 • Tittarna röstade fram tre vinnare till finalen

 • Vem/vilka är programledare?
 • Marion Ravn och Fredrik Solvang

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Se programmet »

Fakta om programmet

I detta heat av Norsk MGP fick 6 bidrag tävla på scenen i Marienlyst innan tittarna röstade fram tre av låtarna till finalen. Startfältet hade den här gången en återkommande artist som var Farida som tidigare deltagit i Norsk MGP 2022.

Sändningen gästades av TIX och Gaute Ormåsen, som båda tidigare har representerat Norge i Eurovision varsin gång (TIX år 2021 och Gaute Ormåsen som del av gruppen Subwoolfer 2022).

 

Mer information

Resultat »

Panelens åsikter »

 

Startfält


 • Här presenteras artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. Farida – Heartache
 • Låtskrivare: Kristian Wiik, Ilja Eriksson, Farida Louise Bolseth Benounis, Olav Tokerud

 • 2. Mileo – You’re Mine
 • Låtskrivare: Miles Curtis Sesselmann

 • 3. Eli Kristin – Touch of Venus
 • Låtskrivare: Eli Kristin Hanssveen, Ronny Graff Janssen

 • 4. Super Rob & Erika Norwich – My AI
 • Låtskrivare: Erika Norwich, Kristian Liljan, Lars Horn Lavik, Super Rob

 • 5. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – Judge Tenderly of Me
 • Låtskrivare: Alexander Pettersen, Anne Fagermo, Dag Erik Oksvold

 • 6. Gåte – Ulveham
 • Låtskrivare: Gunnhild Sundli, Jon Even Schärer, Marit Jensen Lillebuen, Markus Børkman, Ronny Graff Janssen, Sveinung Ekloo Sundli

 

Resultat av heat 2


Det andra heatet i Norges uttagning Norsk MGP 2024 är avklarat och vi har ett resultat där tittarna röstade vidare tre favoriter till finalen. Nedan finner du resultatet gällande vilka som gick vidare respektive åkte ut (i alfabetisk ordning efter artist).

 

Finalister

Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – Judge Tenderly of Me

Gåte – Ulveham

Super Rob & Erika Norwich – My AI

Utröstade

Eli Kristin – Touch of Venus

Farida – Heartache

Mileo – You’re Mine

 

 

Panelens åsikter (inför sändningen)


Min topplista

 1. Gåte – ”Ulveham”
 2. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”
 3. Mileo – ”You’re Mine”
 4. Farida – ”Heartache”
 5. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”
 6. Eli Kristin – ”Touch of Venus”

 

Kommentar

Detta heat är mycket annorlunda mot det första. Här har vi två tydliga 90-talsinspirerade tuggummipoplåtar som sätter sig direkt på hjärnan! ”My AI” och ”You’re Mine” är helt omöjliga att få ut ur huvudet och känns på förhand väldigt givna i finalen. Dock står de och faller med hur väl de kan göra detta på scenen – och där kan såklart allting bli väldigt platt. Dock är min stora favorit ”Ulveham”, som helt enkelt bara är min musiksmak. Denna typ av etnometal är precis vad jag tycker Sverige bör satsa på, men Norge har ju en mycket längre tradition av detta och gör det riktigt bra. Dock är detta kanske inte den absolut bästa låten i genren, men klart bäst i Norge hittills i år!


Min topplista

 1. Gåte – ”Ulveham”
 2. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”
 3. Farida – ”Heartache”
 4. Mileo – ”You’re Mine”
 5. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”
 6. Eli Kristin – ”Touch of Venus”

 

Kommentar

Då är det dags för andra veckan i MGP 2024! Jag måste få börja med att säga att förra veckans avsnitt var väldigt spännande och intressant! De tre som gick vidare var väldigt oförutsägbart! I denna helgens deltävling som kommer är det mycket jämnare bland bidragen. Mina 3 favoriter är Gåte, Super Rob & Erika Norwich och Farida. Jag tror att de 2 förstnämnda kan vara med bland topp-5 i årets final som snart är runt hörnet! Vi får se på lördag kväll 🙂


Min topplista

 1. Gåte – ”Ulveham”
 2. Farida – ”Heartache”
 3. Mileo – ”You’re Mine”
 4. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”
 5. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”
 6. Eli Kristin – ”Touch of Venus”

 

Kommentar

Det här kan nog bli ett svårt heat, och med svårt menar jag att många bra låtar får lämna tävlingen då det bara finns tre finalplatser. Egentligen är alla låtar här värda finalplats men alla kan ju inte nå finalen. Sedan ska det bli extra intressant att se scenframträdandena, det kan nog höja låtarna ett snäpp till.


Min topplista

 1. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”
 2. Farida – ”Heartache”
 3. Gåte – ”Ulveham”
 4. Mileo – ”You’re Mine”
 5. Eli Kristin – ”Touch of Venus”
 6. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”

 

Kommentar

Tycker även att Norge lyckas bra i den andra deltävlingen, det är en mix av uptempo, ballader, mystik och så den spexiga smällkaramellen ”My AI” som har en catchig refräng som man vill dansa till. Jag tycker personligen att det är extra kul att de tar ut svängarna och därav får den bli min etta i det här heatet, tätt följt av Farida och ”Heartache”.

Vid en första anblick av låtarna var jag lite skeptisk till ”Ulveham” men jag börjar verkligen digga låten, det är något nordiskt och mystiskt som tilltalar mig.


Min topplista

 1. Farida – ”Heartache”
 2. Mileo – ”You’re Mine”
 3. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”
 4. Gåte – ”Ulveham”
 5. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”
 6. Eli Kristin – ”Touch of Venus”

 

Kommentar

Inte sjysst att slänga in nästan alla mina favoriter i samma heat. Det här blir tufft. Fastnade för Faridas låt med detsamma, härlig rytm. Mileo påminner om lite pojkbands-era men jag måste kolla upp texten för mina öron uppfattar lite olämpligheter. Dag-Eriks och Annes ljuvliga lilla countrybit får mitt hjärta att mysa. Efterföljande nordiska mystik och sen 90-tals dance på hög nivå. Det blir nog en fenomenal kväll!


Min topplista

 1. Gåte – ”Ulveham”
 2. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”
 3. Mileo – ”You’re Mine”
 4. Eli Kristin – ”Touch of Venus”
 5. Farida – ”Heartache”
 6. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”

 

Kommentar

Andra deltävlingen kanske inte kryllar av de största namnen (även om jag förstått det som att Gaute Ormåsen som spelade en av vargarna i Subwoolfer i förrfjol ska vara tillbaka som robot), men här finns det kanske potential till några som utmanar. Jag säger kanske eftersom att jag märkt att de låtar som jag personligen satt som min topp 3 alla lovar mycket men har några brister som gör att jag inte blir helt eld och lågor. Gåtes låt är i en genre som är min stil, synd bara att låten i sig inte tilltalat mig helt. Erika Norwich och Super Rob är i och för sig en ganska rolig konstellation, men där är det genren som skaver lite för mig, och i Mileos låt är det texten… här tycks jag inte bli helt nöjd fortfarande.


Min topplista

 1. Gåte – ”Ulveham”
 2. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”
 3. Mileo – ”You’re Mine”
 4. Farida – ”Heartache”
 5. Eli Kristin – ”Touch of Venus”
 6. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”

 

Kommentar

Kan sammanfatta Heat 2 med ett ord: Mellanmjölk. Enda låten jag faktiskt tyckte riktigt bra om var Ulveham, en folkrocklåt som dessutom framförs på norska. En typisk Markus-låt.

Jag kan förstå varför min tvåa My AI är favorit att vinna, visserligen gillar jag bara låten ironiskt. Men alltså, det låter ju verkligen som en ai-generad låt, samtidigt som man blir lite nostalgisk då den påminner om någonting som Aqua eller liknande grupp kunnat släppa för 25 år sedan.

Kort sagt, första heatet var bättre och jag ser framemot heat 3. Mina favoriter än så länge är fortfarande Gothminister & Ingrid Jasmin.


Min topplista

 1. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”
 2. Farida – ”Heartache”
 3. Mileo – ”You’re Mine”
 4. Gåte – ”Ulveham”
 5. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”
 6. Eli Kristin – ”Touch of Venus”

 

Kommentar

I det andra heatet i Norge hittar vi en solklar finalist i form av My AI och två givna jumboplatser med Touch of Venus och Judge Tenderly of Me. I övrigt är det 3 kandidater som slåss om de övriga två finalplatserna. Min personliga favorit är storfavoriten My AI med Super Rob & Erika Norwich. Jag förväntar mig ett spektakulärt och underhållande scenframträdande med den gigantiska, rosa robot-Rob. Kul att återse Farida som jag gillade skarpt senast hon deltog 2022 med den dramatiska balladen Dangerous som den gången tog sig till final och blev oplacerad bland tio bidrag. Denna gången bjuder hon på uptempo-schlagerpop.


Min topplista

 1. Gåte – ”Ulveham”
 2. Farida – ”Heartache”
 3. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – ”Judge Tenderly of Me”
 4. Mileo – ”You’re Mine”
 5. Super Rob & Erika Norwich – ”My AI”
 6. Eli Kristin – ”Touch of Venus”

 

Kommentar

I 2024 års andra heat för Norges MGP hittar vi ytterligare några pärlor. Det är en skön blandning av stilar och jag dras motvilligt åt ”Super Rob & Erika Norwich”My AI”. Dock vägrar jag falla dit fullständigt, hur mycket jag än sjunger med, för det är för juvenilt och för poppigt. Eli Kristin med sin ”Touch of Venus” står för det mognare inslaget, men det känns tyvärr lite för konstnärligt och inte hemmahörande i ESC. Svårt att sätta pricken på det! Mileo som bidrar med ”You’re Mine” känns som klappad och klar för ännu ett pass på F&S. Det är upptempo, dansant och lite back to basics med sin ungra framtoning. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo  och singer/songwriter-bidraget ”Judge Tenderly of Me” är söt och känns på något sätt som att den passar alla. Farida med  ”Heartache”  fastnade omedelbart. Det var som ett plåster i refrängen, lätt att sjunga med, radiopop/upptempo med en perfekt tonartshöjning. Men, i detta heat klappar hjärtat för det gåtfulla, lite gotiska hos Gåte med ”Ulveham”. Ett bidrag med en blandning av etniskt hårdrockssound, halvt upptempo på norska, intressant….som en berättelse och som blir starkare mot slutet. hade rysningar vid första lyssnandet.

 

 

Heat 3


 • När?
 • 27 januari 2024, kl. 19:50 CET

 • Var?
 • Marienlyst, Oslo

 • Hur?
 • Tittarna röstar fram tre vinnare till finalen

 • Vem/vilka är programledare?
 • Marion Ravn och Fredrik Solvang

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Se programmet »

Fakta om programmet

I detta heat av Norsk MGP fick 6 bidrag tävla på scenen i Marienlyst innan tittarna röstade fram tre av låtarna till finalen. Startfältet hade bland andra sångaren Vidar Villa, som tidigare deltagit i Norsk MGP 2018 samt gruppen KEiiNO som representerade Norge i ESC 2019 med Spirit In The Sky” (och som blev tvåa efter TIX i Norsk MGP-finalen 2020 med låten Monument) som återkommande artister. Dessutom som en del av gruppen Mistra tävlade Benedicte Adrian som representerade Norge i ESC 1984 (då som del av gruppen Dollie de Luxe) med låten Lenge leve livet”.

Det fanns också två svenska låtskrivare med på upphovet till KEiiNO:s låt, i det här fallet Jakob Redtzer som tidigare år fått med tävlingsbidrag i Melodifestivalen för artister och grupper som Lillasyster, Cazzi Opeia, Theoz och Emil Henrohn, samt Alexander N Olsson som även var med till upphovet bakom KEiiNO:s ESC-låt 2019.

 

Mer information

Resultat »

Panelens åsikter »

 

Startfält


 • Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. Vidar Villa – Mer
 • Låtskrivare: Jonas Thomassen, Martin Thomassen, Mathias Nilsen, Vidar Mohaugen

 • 2. Mistra – Waltz of Death
 • Låtskrivare: Anders Odden, Benedicte Adrian

 • 3. Thomas Jenssen – Take Me to Heaven
 • Låtskrivare: David Fremberg, Jonas Holteberg Jensen, Ricky Hanley, Thomas Jenssen

 • 4. Annprincess – Save Me
 • Låtskrivare: Annprincess Johnson

 • 5. Miia – Green Lights
 • Låtskrivare: Benjamin Dan Ravn Fahre, Emelie Hollow, Ida Botten, Mia Virik Kristensen, Mugoshi David Nhonzi

 • 6. KEiiNO – Damdiggida
 • Låtskrivare: Alexander N. Olsson, Alexandra Rotan, Fred Buljo, Jakob Redtzer, Tom Hugo Hermansen

 

Resultat av heat 3


Det tredje (och sista) heatet i Norges uttagning Norsk MGP 2024 är avklarat och vi har ett resultat där tittarna röstade vidare tre favoriter till finalen. Nedan finner du resultatet gällande vilka som gick vidare respektive åkte ut (i alfabetisk ordning efter artist).

 

Finalister

Annprincess – Save Me

KEiiNO – Damdiggida

Miia – Green Lights

Utröstade

Mistra – Waltz of Death

Thomas Jenssen – Take Me to Heaven

Vidar Villa – Mer

 

 

Panelens åsikter (inför sändningen)


Min topplista

 1. KEiiNO- ”Damdiggida”
 2. Mistra – ”Waltz of Death”
 3. Thomas Jenssen – ”Take Me to Heaven”
 4. Annprincess – ”Save Me”
 5. Vidar Villa – ”Mer”
 6. Miia – ”Green Lights”

 

Kommentar

Oväntat starkt starfält i året Norska MGP, hittills är jag faktiskt helt tagen av kvaliteten! Detta heat är också ganska starkt, men här finns iallafall en uppenbar vinnare: KEiiNO. Det är, iallafall för mig, självklart att de är kvällens stora vinnare, med en brutalt catchy låt som är totalt omöjlig att få ut ur huvudet. Sen kan jag känna att låten saknar finess jämfört med trions debutlåt ”Spririt in the sky” från 2019, men med tanke på att ”Cha cha cha” kunde ta folket med så stor storm som den gjorde, så borde ”Damdiggida” inte ha några problem att locka röster. Sen är det såklart helt avgörande hur detta blir på scenen, men det blir en senare fråga. I övrigt blir jag inspirerad av både Mistra och Thomas Jenssen, som bjuder på helt annan musik, och även här ska det bli spännande att se hur det blir på scenen. Ett späckat heat alltså!


Min topplista

 1. KEiiNO – ”Damdiggida”
 2. Miia – ”Green Lights”
 3. Vidar Villa – ”Mer”
 4. Annprincess – ”Save Me”
 5. Thomas Jenssen – ”Take Me to Heaven”
 6. Mistra – ”Waltz of Death”

 

Kommentar

Ja, då är det dags för sista deltävlingen i Norska MGP! Jag måste få börja med att säga vilken bra deltävling det var förra lördagen! Jag har hittat min personliga favorit i årets MGP! Gåte med låten ”Ulveham”. Men nu dags att blicka framåt inför årets sista deltävling, då KEiiNO är tillbaka med en låt jag tror kommer hamna väldigt högt upp i den kommande finalen dit de lär kvala in till. Sen är det väldigt jämnt mellan alla andra deltagare. Hoppas på en lika spännande deltävling denna helg som förra! Ses inför finalen!


Min topplista

 1. KEiiNO – ”Damdiggida”
 2. Thomas Jenssen – ”Take Me to Heaven”
 3. Vidar Villa – ”Mer”
 4. Miia – ”Green Lights”
 5. Annprincess – ”Save Me”
 6. Mistra – ”Waltz of Death”

 

Kommentar

Norge avslutar heaten på topp, för här finns det för min del ingen låt som inte förtjänar att gå till final. Hög lägstanivå med andra ord där jag personligen tycker att KEiiNO återigen levererar på topp, även om den för mig inte slår deras föregående tävlingslåt ”Monument”, och det är roligt att de prövar på en ny genre. De är naturligtvis självklara finalister. Vilka två som följer med dem till final återstår att se – just nu känns det som att det kan bli vilka låtar som helst.


Min topplista

 1. Miia – ”Green Lights”
 2. KEiiNO – ”Damdiggida”
 3. Vidar Villa – ”Mer”
 4. Thomas Jenssen – ”Take Me to Heaven”
 5. Annprincess – ”Save Me”
 6. Mistra – ”Waltz of Death”

 

Kommentar

Tredje heatet är både högt och lågt men en guldklimp jag hittade här är Miia med ”Green Lights”, en låt som betydligt växt på mig det senaste. Lika imponerad är jag dessvärre inte av KEiiNO i år med ”Damdiggida”, jag tycker de har spårat ur helt fel och att de borde hållit sig till ”Spirit in the sky” stilen 2019 där de verkligen briljerade.

Väldigt öppen deltävling och det ska bli spännande vilka andra två än KEiiNO som kniper finalplatserna.


Min topplista

 1. KEiiNO – ”Damdiggida”
 2. Thomas Jenssen – ”Take Me to Heaven”
 3. Annprincess – ”Save Me”
 4. Miia – ”Green Lights”
 5. Vidar Villa – ”Mer”
 6. Mistra – ”Waltz of Death”

 

Kommentar

Älskar KEiiNO men det här är väl inte deras bästa bidrag, möjligtvis det gladaste och vem vill inte bli glad!? Jag tror ju inte Thomas kommer gå till final men det är nog den låt som får mig att vill svänga mina lurviga ben mest. Jösses vad jag går igång på den, speciellt som uppvärmningslåt. Resten av startfältet är lite si sådär. Mistras rockbidrag tycker jag bara känns konstig. Den känns skum och dimmig och kan inte relatera till den på något vis. Oavsett blir det roliga framträdande kan jag tänka mig.


Min topplista

 1. Mistra – ”Waltz of Death”
 2. Vidar Villa – ”Mer”
 3. Thomas Jenssen – ”Take Me to Heaven”
 4. Miia – ”Green Lights”
 5. KEiiNO – ”Damdiggida”
 6. Annprincess – ”Save Me”

 

Kommentar

Sista heatet ut, och där hittar vi bland annat den andra av de 18 akter som blivit mest uppskriven förutom Margaret Berger. KEiiNO är tillbaka, men vad har hänt? Från den smått etniskt klingande ”Spirit in the Sky” (med jojken), till denna pastisch på 90-talets bubbelgumpop/eurodance? Jättekonstigt vägval de tagit… i stället har jag riktat blicken mot Mistra, som alltså är en ännu mer udda grupp än vad man kan tro. En av medlemmarna från 1984 års tävlande Dollie de Luxe slår sina påsar ihop med en black metal-musiker och resultatet blir en ödesmättad tung låt som jag inte kan sluta lyssna på. Nog för att Norge ibland haft en historia av att släppa in den genren i tävlingen förr (2010 med Keep of Kalessin och 2013 med Gromth), men jag kunde inte föreställa mig att vi skulle höra en ännu mer obskyr metal-subgenre som Drone i en norsk melodifestival!


Min topplista

 1. KEiiNO – ”Damdiggida”
 2. Thomas Jenssen – ”Take Me to Heaven”
 3. Annprincess – ”Save Me”
 4. Vidar Villa – ”Mer”
 5. Mistra – ”Waltz of Death”
 6. Miia – ”Green Lights”

 

Kommentar

Kul att Keiino är tillbaka. Efter att blivit snuvade på segern 2021 till förmån för tidernas, kanske sämsta ESC-låt Fallen Angel gör det nu ett nytt försök att få representera Norge. Har visserligen två andra favoriter i uttagningen, men skulle bli jätteglad om Keiino fick vinna i år.

På tal om usla låtar kan man även konstatera vilken inte bara heatet, utan hela uttagningens sämsta låt är, nämligen Green Lights. Hur nu den fick grönt ljus till att vara med och tävla kan man ju fråga sig, men den är åtminstone ljusår bättre än Fallen Angel


Min topplista

 1. KEiiNO – ”Damdiggida”
 2. Miia – ”Green Lights”
 3. Vidar Villa – ”Mer”
 4. Annprincess – ”Save Me”
 5. Thomas Jenssen – ”Take Me to Heaven”
 6. Mistra – ”Waltz of Death”

 

Kommentar

Den tredje och sista deltävlingen innehåller min personliga etta (just nu) över samtliga bidrag från MGP 2024. Jag älskar allt som KEiiNO levererar i musikväg och samtliga gånger de tävlat i norska uttagningen har jag haft de som mina favoriter, och i år är inget undantag.

Miia med hennes finstämda låt har verkligen växt på mig. En intressant artist som jag säkerligen kommer lyssna mer på framöver oavsett hur det går i tävlingen.

Slutligen hoppas jag på att Vidar Villa med sitt medryckande glädjepiller på norska tar sig till finalen.

Jag håller med om att det känns öppet och oklart om vilka som kniper de sista finalplatserna. Den enda säkra är ju KEiiNO givetvis, men sen är det öppet race.


Min topplista

 1. Thomas Jenssen – ”Take Me to Heaven”
 2. KEiiNO – ”Damdiggida”
 3. Annprincess – ”Save Me”
 4. Vidar Villa – ”Mer”
 5. Miia – ”Green Lights”
 6. Mistra – ”Waltz of Death”

 

Kommentar

I Norges tredje heat av MGP blandar man och ger hela kortleken. Låtar som passar den breda massan. För att börja nerifrån placerar jag Mistra med ”Waltz of Death”. Till en början var jag ”oo vad är det här” till att snabbt känna ”men nä, vad är det här?” Aldrig har jag nog ändrat mig så tvärt. Med Miia föll jag för det spännande introt, men sen är det som att det inte hänger ihop med resten av balladen. Ja, tre låtar i en faktiskt. Med Vidar Villa flirtar ”Mer” med publiken som troligen gillat Theoz. Det är glad radiopop som är lätt att digga med. På samma betyg placerar jag Annprincess med bidraget ”Save me”. Hon har en snygg röst till skön radiopop, men låten bygger inte upp tillräckligt. Sen kommer vi till KEiiNO med ”Damdiggida”.  Jag gillar den, men var inte övertygad vid första lyssningen. Det är verkligen en fetflirt med 90-talet och lätt att gå igång på och dansa lite galet. Låten växer, men den är inte i närheten av ”Monument”, vilken jag ansåg kunde vinna hela ESC. Till min första placering, om än knappt, väljer jag Thomas Jenssen med den grymma upptempo och radiovänliga poplåten med vibbar mot 80-talet ”Take Me to Heaven”. Thomas är en fenomenal sångare till denna medryckande låt och vilken RÖST. Falsetten är krispig så det förslår. Snacka om rysningar! 

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera