NORGES UTTAGNING. TV-bolaget NRK har bekräftat Norges deltagande i Eurovision 2024 samt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Norsk Melodi Grand Prix 2024.

 

Fakta


  • Uttagningsprocess:
  • Norsk MGP 2024
  • Uttagningsdatum:
  • Inte känt
  • Artist:
  • Inte känt
  • Låt:
  • Inte känt
  • Låtskrivare:
  • Inte känt

Upplägg

Exakt vilket tävlingsupplägg som NRK kommer att använda sig av den här gången är inte känt, däremot i samband med att antagningen öppnade den 9 juni 2023 presenterades en stor regelförändring angående när bidragen får släppas officiellt. Tidigare har NRK haft samma regel som SVT, dvs. att ett tävlingsbidrag får bara offentliggöras i samband med att låten ska tävla i programmet alternativt under själva säsongen. Men det nya blir att bidragen får börja släppas från och med den 1 september 2023.

NRK har också bekräftat via sitt regelverk att startfältet i Norsk MGP 2024 kommer att utgöras av tävlingsbidrag som skickats in via antagningen men det kan också förekomma låtar som har specialinbjudits. Urvalsjuryn kommer att göra sitt arbete i november 2023.

 

Var kan du skicka in bidrag?

– Alla bidrag laddas upp digitalt via detta anmälningsformulär.

– Deadline är satt till den 31:a augusti 2023.

– Det finns en maxgräns på tre (3) inskickade bidrag räknat per kompositör/producent/artist.

 

Tävlingsregler

Nedan är en sammanfattning av regelverket:

– NRK bjuder in vem som helst att skicka in låtar till Norsk MGP 2024, även om det uppmuntras att skicka in bidrag tillsammans med norska låtskrivare. Detta för att TV-bolaget i första hand vill prioritera och marknadsföra den norska musikscenen.

– För att ditt/era bidrag ska godkännas måste dessa vara 100% nyskrivna originalverk som du/ni äger all upphovsrätt till. NRK kommer inte ta ifrån upphovsrätten från låtskrivarna utan kräver bara att du/ni som gjort respektive låt godkänner att NRK får rätten att spela upp bidraget i sitt sammanhang.

– Ett bidrag måste kunna framföras på som mest 3 minuter. Demoversioner får dock vara längre än det men måste i så fall kunna kortas ned vid en eventuell tävlan.

– Alla som vill tävla som artister måste vara minst 16 år gamla (detta senast i april eller maj 2024). Någon övre åldersgräns finns ej.

– NRK har bestämmanderätten till artistvalen även om det kommer att göras i samråd med respektive låtskrivare/team.

 

Strax före Eurovision 2023 anordnade NRK ett s.k. låtskrivarcamp för att starta igång låtskrivarprocessen till Norsk MGP 2024. Efter detta har bolaget ännu inte presenterat något tävlingsupplägg eller regler för uttagningen, ej heller startat upp någon antagning.

Så snart vi har fått mer besked om Norges uttagning kommer vi att skriva om det här.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera