Här är startfältet i Norsk MGP 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Snart är det dags för en ny upplaga av Norges Melodi Grand Prix-uttagning till Eurovision och med cirka en vecka kvar till sändningsstart har nu NRK meddelat vilka 18 artister som ska tävla i de tre heaten i januari.

 

Startfältet

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist inom respektive heat. Vi länkar också till bidragens respektive studioversioner.

 

Heat 1
(13:e januari)


 • Fredrik Halland – Stranded
 • Låtskrivare: Fredrik Halland, Jenson Vaughan, Ruthy Raba

 • Gothminister – We Come Alive
 • Låtskrivare: Bjørn Alexander Brem

 • Ingrid Jasmin – Eya
 • Låtskrivare: Ingrid Jasmin Vogt, Jonas Kroon

 • Margaret Berger – Oblivion
 • Låtskrivare: Anders Kjær, Minoca Engeseth, Margaret Berger, Sivert Hjeltnes Hagtvet

 • Mathilde SPZ feat. Chris Archer & Slam Dunk – Woman Show
 • Låtskrivare: Audun Agnar Guldbrandsen, Christopher Colin Archer, Emmy Kristine Guttulsrud Kristiansen, Linda Dale, Mathilde Espeseth, Silje Montsko Blandkjenn

 • Myra – Heart on Fire
 • Låtskrivare: David Atarodiyan, Regina Tucker, Svein Hermansen
 

 

Heat 2
(20:e januari)


 • Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – Judge Tenderly of Me
 • Låtskrivare: Alexander Pettersen, Anne Fagermo, Dag Erik Oksvold

 • Eli Kristin – Touch of Venus
 • Låtskrivare: Eli Kristin Hanssveen, Ronny Graff Janssen

 • Farida – Heartache
 • Låtskrivare: Kristian Wiik, Ilja Eriksson, Farida Louise Bolseth Benounis, Olav Tokerud

 • Gåte – Ulveham
 • Låtskrivare: Gunnhild Sundli, Jon Even Schärer, Marit Jensen Lillebuen, Markus Børkman, Ronny Graff Janssen, Sveinung Ekloo Sundli

 • Mileo – You’re Mine
 • Låtskrivare: Miles Curtis Sesselmann

 • Super Rob & Erika Norwich – My AI
 • Låtskrivare: Erika Norwich, Kristian Liljan, Lars Horn Lavik, Super Rob

 

Heat 3
(27:e januari)


 • Annprincess – Save Me
 • Låtskrivare: Annprincess Johnson

 • KEiiNO – Damdiggida
 • Låtskrivare: Alexander N. Olsson, Alexandra Rotan, Fred Buljo, Jakob Redtzer, Tom Hugo Hermansen

 • Miia – Green Lights
 • Låtskrivare: Benjamin Dan Ravn Fahre, Emelie Hollow, Ida Botten, Mia Virik Kristensen, Mugoshi David Nhonzi

 • Mistra – Waltz of Death
 • Låtskrivare: Anders Odden, Benedicte Adrian

 • Thomas Jenssen – Take Me to Heaven
 • Låtskrivare: David Fremberg, Jonas Holteberg Jensen, Ricky Hanley, Thomas Jenssen

 • Vidar Villa – Mer
 • Låtskrivare: Jonas Thomassen, Martin Thomassen, Mathias Nilsen, Vidar Mohaugen

 

Återkommande i startfältet

Artister

Det finns några artister det här året, inte minst med de tre tidigare MGP-vinnarna Margaret Berger (som representerade Norge i ESC 2013 med I Feed You My Love), Benedicte Adrian (som representerade Norge i ESC 1984 i gruppen Dollie de Luxe med låten Lenge leve livet) och gruppen KEiiNO (som representerade Norge i ESC 2019 med Spirit In The Skyoch som blev tvåa efter TIX i Norsk MGP-finalen 2020 med låten Monument). Det finns även några artister som tävlat förut men inte vunnit Norsk MGP. Här gäller det Vidar Villa (deltog 2018 med Moren din), Farida (deltog 2022 med Dangerous) och gruppen Gothminister (deltog 2013 med Utopia).

 

Låtskrivare

På låtskrivarsidan hittar vi också några artister som tävlat förut men nu endast är med som låtskrivare. Exempel på detta är Emmy Kristine Guttulsrud Kristiansen (som tävlade i MGP 2021 med låten ”Witch Woods”), Erika Norwich (som tävlade i MGP 2020 med ”Vertigo”),

Sedan har även Linda Dale, som ifjol var med på upphovet bakom Norsk MGP-vinnarlåten Queen of Kings (som framfördes av Alessandra Mele), fått med ett bidrag i startfältet. Samma gäller även låtskrivaren Emelie Hollow som 2021 var med och gjorde TIX’ MGP-vinnarlåt Fallen Angel. De svenska låtskrivarna Jakob Redtzer, som tidigare har gjort Melodifestivallåtar för artister som Lillasyster, Theoz, Cazzi Opeia och Emil Henrohn, och samt Alexander N Olsson, som även var med till upphovet bakom KEiiNO:s ESC-låt 2019) har också fått med ett bidrag tillsammans för KEiiNO.

 

Mer fakta om Norsk MGP 2024

 

Varje år sedan 2020 har NRK valt att ha upplägget med kvalprogram inför finalen och så blir det även i år. I likhet med fjolårets upplaga är det sammanlagt en grundomgång där totalt 18 bidrag tävlar om nio finalplatser. Från början är startfältet uppdelat i tre heats med 6 bidrag per heat där omröstning i varje heat avgör tre finalister. Totalt går nio bidrag vidare till finalen och det blir inga wildcards eller för-kvalificerade finalister.

Sändningarna kommer att äga rum lördagarna den 13:e, 20:e och 27:e januari med final den 3:e februari. Samtliga heats hålls i en studiomiljö i Marienlyst i Oslo medan finalen äger rum i Trondheim Spektrum, där den senast var ifjol. Det blir således den femte upplagan där finalen i Norsk Melodi Grand Prix inte hålls i Oslo. Tidigare då Norsk MGP-finalen inte har varit i huvudstaden har den två gånger avgjorts i Trondheim (2020 och 2023) respektive i Stavanger (1986 och 1989).

Programledare för samtliga sändningar blir duon Fredrik Solvang och Marion Ravn.

 


 

Kommentera