Startfältet i Heat 2, Norsk MGP 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu på lördag (20:e januari) avgörs det andra av tre heats i årets Norsk Melodi Grand Prix. Likt föregående vecka består startfältet av 6 bidrag om tävlar om tre finalplatser. Inför sändningen presenterar vi artisterna som tävlar samt tävlingsupplägget i sin helhet.

Notera att presentationerna sker i startordning.

 

1. Farida

Sångerskan Farida Louise Bolseth Benounis, mer känd under sitt förnamn Farida, slog igenom i den norska musikbranschen för sju år sedan och har varit ett känt namn sedan dess. Hennes debutlåt hette Solo ride och hon har därefter gett ut mer musik och uppträtt på flera ställen däribland olika festivaler. För två år sedan, 2022, deltog hon även i Norsk MGP med låten Dangerous som tog henne till final. I år är hon tillbaka igen i sammanhanget med bidraget ”Heartache” som hon har gjort tillsammans med Kristian Wiik, Ilja Eriksson och Olav Tokerud.

 


 

2. Mileo

Norsk-australiensiska artisten Milo, eller Miles Curtis Sesselmann som han egentligen heter, debuterar i årets Norsk MGP men har tidigare god erfarenhet av branschen. Han växte upp med musiken och har skapat låtar både till sig själv och andra som Adelen och Alexandra Joner, två artister som tidigare tävlat i det här sammanhanget. Den här gången ställer han upp själv med sitt eget tävlingsbidrag ”You’re Mine”.

 


 

3. Eli Kristin

Opersångerskan Eli Kristin Hanssveen har de senaste åren arbetat med opera i Norge och har haft flera huvudroller i några av uppsättningarna som gjorts. Men hon har även deltagit i norska Stjernekamp där hon förvisso inte tävlat men agerat coach och duettpartner. Nu lämnar hon tillfälligt operascenen för att tävla i Norsk MGP med sitt eget bidrag ”Touch of Venus” som hon har skapat tillsammans med Ronny Graff Janssen.

 


 

4. Super Rob & Erika Norwich

Sångerskan Erika Norwich kommer från Trondheim (och går hon till final i det här sammanhanget får hon hemmapubliken med sig då finalen hålls där) och har givit ut musik de senaste åren, bland annat låtarna Shadow”, ”Ballerina” och ”Running Outsom hon debuterade med för ett antal år sedan. Därefter har hon också hunnit med att släppa en EP och fler singlar på både norska och engelska. I år har hon slagit sig samman med roboten (eller vem det nu än är bakom masken) Super Rob i det här unika Norsk MGP-samarbetet.

Bidraget som duon framför i tävlingen heter ”My AI” och den låten är gjord av duon själva tillsammans med Kristian Liljan och Lars Horn Lavik.

 


 

5. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo

Artisten Dag Erik Oksvold slog igenom 2021 med låten Love You More” och tävlade ifjol i norska The Voice. I samma program tävlade också sångerskan Anne Fagermo som själv slagit igenom några år tidigare med låten She Can’t Save You. De har sedan dess inlett ett artistiskt samarbete som nu har lett dem till Norsk MGP  och låten ”Judge Tenderly of Me” som är gjord av duon själva tillsammans med Alexander Pettersen.

 


 

6. Gåte

Sista akten ut i det andra heatet är folkrockgruppen Gåte från Trøndelag som är välkända i Norge. De debuterade i början av 2000-talet och fick med sina spektakulära scenshower en stor publik och framgång. Efter flera år valde de dock att ta en paus som varade i närmare 12 år innan de år 2017 tog upp projektet igen och har spelat ihop sedan dess. Nu tävlar de i Norsk MGP med sitt tävlingsbidrag ”Ulveham” som är gjord av gruppmedlemmarna Gunnhild Sundli, Jon Even Schärer och Sveinung Ekloo Sundli tillsammans med Marit Jensen Lillebuen, Markus Børkman och Ronny Graff Janssen.

 

 

Mer fakta om Norsk MGP 2024

 

Varje år sedan 2020 har NRK valt att ha upplägget med kvalprogram inför finalen och så blir det även i år. I likhet med fjolårets upplaga är det sammanlagt en grundomgång där totalt 18 bidrag tävlar om nio finalplatser. Från början är startfältet uppdelat i tre heats med 6 bidrag per heat där omröstning i varje heat avgör tre finalister. Totalt går nio bidrag vidare till finalen och det blir inga wildcards eller för-kvalificerade finalister.

Sändningarna äger rum på lördagar. Förra veckan (13:e januari) sändes det första heatet och veckans sändning sänds denna lördag (20:e januari) och det tredje heatet nästkommande lördag (27:e januari). Samtliga heats sänds från en TV-studio i Marienlyst i Oslo. Därefter flyttar produktionen in i Trondheim Spektrum där finalen avgörs den 3:e februari. Programledare för samtliga sändningar är duon Fredrik Solvang och Marion Ravn.

 


 

Kommentera