Startfältet i Heat 3, Norsk MGP 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu på lördag (27:e januari) avgörs det tredje och sista heatet i årets Norsk Melodi Grand Prix där startfältets 6 sista bidrag tävlar om de sista tre finalbiljetterna. Inför sändningen presenterar vi artisterna som tävlar samt tävlingsupplägget i sin helhet.

Notera att presentationerna sker i alfabetisk ordning efter artist.

 

1. Vidar Villa

34-åriga Vidar Villa, eller Vidar André Grødset Mohaugen som han egentligen heter, kommer från Lillestrøm i Norge. Han blev känd i hemlandet 2017 när han släppte singeln One Night Stand som bland annat tog sig in på VG-listan och som streamades miljontals gånger på bland annat Spotify. Året därpå deltog han i Norsk MGP med låten Moren din men tog sig inte vidare till finalens avgörande runda. Musiken har han fortsatt med och han släppte bland annat ett album 2020 och har kontinuerligt släppt fler låtar vartefter.

Nu ska han återigen tävla i det här sammanhanget, den här gången med bidraget ”Mer” som han har skapat tillsammans med Jonas Thomassen, Martin Thomassen och Mathias Nilsen. Bröderna Jonas och Martin Thomassen har han haft ett samarbete med sedan många år så det är inte första gången de skapar något ihop.

 


 

2. Mistra

Benedicte Adrian (60 år, från Akershus) debuterade på 1980-talet i gruppen Dollie de Luxe (tillsammans med Ingrid Bjørnov) som spelade ihop under 14 års tid och under den tiden bland annat fick representera Norge i Eurovision 1984 med låten Lenge leve livet”. Efter det har hon mestadels varit soloartist och har bland annat uppträtt på operascener.

Anders Odden (51 år från Stavanger) är bland annat känd från metalgruppen Cadaver men har även spelat i flera andra rockgrupper sedan 1980-talet till idag.

Både Benedicte och Anders har som tydligt varit med i musikbranschen i många år och i helt olika musikgenrer. Nu har de tillsammans bildat gruppen Mistra som ska tävla i Norsk Melodi Grand Prix med bidraget ”Waltz of Death” som de har skapat tillsammans.

 


 

3. Thomas Jenssen

32-åriga Thomas Jenssen kommer från Levanger i Trøndelag. Han har genom åren släppt ett antal singlar, bland annat låtarna Ice Cream Baby”, ”Crowd Pleaser” och ”Donutsoch har även studerat musik i universitetsstudier. Nu får han tillfälligt pausa detta då han deltar i Norsk MGP med låten ”Take Me to Heaven” som han har gjort själv tillsammans med David Fremberg, Jonas Holteberg Jensen och Ricky Hanley.

 


 

4. Annprincess

Annprincess Johnson är 32 år, född i Liberia och uppväxt i Lier i Norge sedan sju års ålder. Hon har sedan 2019 varit med i musikbranschen och gjort sig känd för den norska publiken genom medverkan i Norska talenter och när hon 2022 deltog i The Voice i Norge. Nästa scen för hennes del blir Norsk MGP-scenen där hon ska framföra sitt eget tävlingsbidrag ”Save Me”.

 


 

5. Miia

Mia Virik Kristensen, eller Miia som är hennes artistnamn, kommer från Kragerø i Norge. Hon slog igenom 2015 med låten Dynasty som blev en stor succé med miljontals streams på bland annat Spotify. Med ytterligare låtsläpp som exempelvis låtarna Oxide och Can’t Remember a Smile är det nu dags för henne att delta i Norsk MGP med bidraget ”Green Lights” som hon har skapat tillsammans med Benjamin Dan Ravn Fahre, Emelie Hollow, Ida Botten och Mugoshi David Nhonzi.

PS: Om låtskrivarkollegan Emelie Hollow kan för övrigt tilläggas att hon har en tidigare vinnarlåt i Norsk MGP i bagaget, nämligen för TIX’ ”Fallen Angel” 2021.

 


 

6. KEiiNO

Sist ut i det här startfältet och för årets deltagare i Norsk MGP 2024 är gruppen KEiiNO som utgörs av trion Alexandra Rotan (27 år från Råholt), Tom Hugo Hermansen (44 år från Kristiansand) och Fred Buljo (35 år från Kautokeino).

De bildade gruppen KEiiNO sommaren 2018 efter att alla tre varit soloartister och det första som hände var att de tävlade i Norsk MGP 2019 med låten ”Sprit In The Sky som vann finalen och där trion fick tävla i Eurovision. De lyckades i sin semifinal bli topp 10 och fick därför tävla i finalen där de vann tittaromröstningen och hamnade på sjätte plats när alla poäng delats ut. Att de inte hamnade högre berodde på att jurygrupperna hade de endast som 18:e (av 26) plats.

Både Tom Hugo och Alexandra Rotan har tidigare tävlat i Norsk MGP tidigare. Tom Hugo gjorde försök både 2013 (med låten ”Det er du” som åkte ut i ett av heaten) och 2018 (med låten ”I Like I Like I Like” som inte gick vidare till finalrundan) och Alexandra tävlade även hon år 2018 (då tillsammans med Stella Mwangi) och hamnade på en tredjeplats (med låten ”You Got Me”). Tom Hugo har även gjort låtar till andra artister och har flera hits på sitt CV. Fred Buljo gjorde sig känd när han tävlade i norska Talang 2008 med gruppen Dulova Duottar och han har sedan dess fått uppträda på många stora scener i framförallt Norden. De släppte bland annat låten Márkanstállu”.

2021 gjorde duon comeback i det här sammanhanget med låten Monument. De var då direktkvalificerade till Norsk MGP-finalen och hamnade sedan tvåa bakom TIX’ ”Fallen Angel”. Nu deltar de för tredje gången gillt och den här gången med låten”Damdiggida” som de tre gruppmedlemmarna har skapat tillsammans med de svenska låtskrivarna Jakob Redtzer och Alexander N. Olsson.

 

Mer fakta om Norsk MGP 2024

 

Varje år sedan 2020 har NRK valt att ha upplägget med kvalprogram inför finalen och så blir det även i år. I likhet med fjolårets upplaga är det sammanlagt en grundomgång där totalt 18 bidrag tävlar om nio finalplatser. Från början är startfältet uppdelat i tre heats med 6 bidrag per heat där omröstning i varje heat avgör tre finalister. Totalt går nio bidrag vidare till finalen och det blir inga wildcards eller för-kvalificerade finalister.

Sändningarna äger rum på lördagar med veckans sändning den 27:e januari som också är det sista heatet innan finalen. Detta heat sänds från en TV-studio i Marienlyst i Oslo innan NRK flyttar över produktionen till Trondheim Spektrum där finalen avgörs nästkommande lördag (den 3:e februari). Programledare för samtliga sändningar är duon Fredrik Solvang och Marion Ravn.

 

Avgjorda heats

Heat 1: resultat inklusive topplistor (gjorda före sändningen)

Heat 2: resultat inklusive topplistor (gjorda före sändningen)

 


 

Kommentera