Startfältet i Heat 1, Norsk MGP 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu på lördag (13:e januari) avgörs det första av tre heats i årets Norsk Melodi Grand Prix. I startfältet tävlar 6 bidrag om tre finalplatser och inför sändningen presenterar vi startfältet samt tävlingsupplägget.

Notera att presentationerna sker enligt den presenterade startordningen.

 

1. Mathilde SPZ ft. Chris Archer & Slam Dunk

Den 28-åriga sångerskan Mathilde Espeseth, eller Mathilde SPZ som hon kallar sig om artist, är 28 år gammal och kommer från Oslo. Under de senaste åtta åren har hon varit ett välkänt namn på den norska musikscenen och det här här hennes soloprojekt även om hon i det här sammanhanget tävlar tillsammans med Chris Archer och Slam Dunk som också har gett ut låtar förutom som “Mango Ipa”. Mathilde har bland annat gett ut låtarna Insomniaoch Echo”.

Även om samtliga i den här trion har musikaliska erfarenheter sedan tidigare är det första gången som de tävlar i Norsk MGP. Deras låt heter “Women Show” och är gjord av Audun Agnar Guldbrandsen, Silje Montsko Blandkjenn, Emmy Kristine Guttulsrud Kristiansen (tidigare MGP-tävlande), Linda Dale (en av låtskrivarna bakom fjolårets Norsk MGP-vinnarlåt), Christopher Colin Archer och Mathilde Espeseth.

 


 

2. Fredrik Halland

Artisten Fredrik Halland är 30 år och arbetar som artist. Han kommer från Bergen i Norge men har under många år bott i Los Angeles i USA. Faktum är att han var bara 16 år gammal då han flyttade till USA där han gick på en musikskola och under sina år i staterna har han turnerat med kända artister som Michael Jackson, Colbie Caillat och Gavin DeGraw. Han spelar en del instrument som piano och gitarr.

Även Fredrik gör sin första medverkan i Norsk MGP i år med sin låt ”Stranded” som är en av få ballader i startfältet. Låten är gjord av honom själv tillsammans med Jenson Vaughan och Ruthy Raba.

 


 

3. Myra

29-åriga sångerskan MYRA , som egentligen heter Regina Tucker, och kommer precis som tidigare nämnda Fredrik Halland från Bergen i västra Norge. Som artist är hon inom hiphop och RnB och har bland annat gett ut låtar som “Hjemløs i egen by”och Vi ble til i hverandres blikk. Hon har även vunnit pris på norska P3 Gull (P3 Guld). Nu ska hon tävla för första gången i Norsk MGP och det med bidraget “Heart On Fire” som hon har gjort tillsammans med låtskrivarna David Atarodiyan och Svein Hermansen.

 


 

4. Gothminister

Bjørn Alexander Brem är 49 år och arbetar till vardags som advokat i Oslo. På sin lediga tid blir han dock karaktären Gothminister och han har varit i branschen sedan slutet av 1980-talet. Han har även ett band med samma namn som tävlade i Norsk MGP 2013 med låten “Utopia som den gången inte gick vidare till final. Anno 2024 gör han nu ett nytt försök, själv på scenen med sitt tävlingsbidrag “We Come Alive”.

 


 

5. Ingrid Jasmin

Sångerskan Ingrid Jasmin är 37 år och kommer från Kragerø i Telemark i Norge. Hon har även bott på Kuba och i Spanien, vars musikstilar hon har inspirerats av. 2021 inledde hon sin musikkarriär med att släppa låten Pilgrimoch året därpå vann hon priset för bästa album på en gala. Nu ska hon tävla i Norsk MGP med bidraget “Eya” och hon har varit med och gjort tillsammans med låtskrivaren Jonas Kroon.

 


 

6. Margaret Berger

Sångerskan Margaret Berger är 38 år gammal och kommer från Trondheim i Norge. Publikt debuterade hon genom sin medverkan i norska Idol 2004 där hon tog sig hela vägen till final och hamnade på andra plats. Trots att det inte blev någon vinst fick hon skivkontrakt och gav ut både album och singlar. 2013 ställde hon upp i Melodi Grand Prix med låten “I Feed You My Loveoch vann uttagningen. Då, som nu, ägde Eurovision rum i Malmö Arena i Malmö där hon tog sig till final och blev fyra.

Under de år som gått därefter har Margaret hunnit med att skriva ny musik och varit musikproducent, och nu 11 år efter sin senaste vinst ställer hon upp igen. Den här gången heter låten “Oblivion” som hon har skapat tillsammans med Anders Kjær, Monika Engeseth och Sivert Hagtvet Hjelenes. 

 

Mer fakta om Norsk MGP 2024

 

Varje år sedan 2020 har NRK valt att ha upplägget med kvalprogram inför finalen och så blir det även i år. I likhet med fjolårets upplaga är det sammanlagt en grundomgång där totalt 18 bidrag tävlar om nio finalplatser. Från början är startfältet uppdelat i tre heats med 6 bidrag per heat där omröstning i varje heat avgör tre finalister. Totalt går nio bidrag vidare till finalen och det blir inga wildcards eller för-kvalificerade finalister.

Sändningarna äger rum på lördagar med den första sändningen den 13:e januari följt av heat 2 den 20:e januari och heat 3 den 27:e januari. Samtliga heats sänds från en TV-studio i Marienlyst i Oslo. Därefter flyttar produktionen in i Trondheim Spektrum där finalen avgörs den 3:e februari.

Programledare för samtliga sändningar blir duon Fredrik Solvang och Marion Ravn.

 


 

Kommentera