Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Eurovision 2023

Eurovision 2025 »


EUROVISION 2024. Den 68:e upplagan av musiktävlingen Eurovision Song Contest är planerad att äga rum i Sverige någon gång under våren eller försommaren 2024. Detta gjordes möjligt efter att Loreen vann finalen i Eurovision 2023 för Sverige med bidraget “Tattoo”. Enligt uppgifter är det Sveriges Television som kommer att producera tävlingen.

I och med att produktionen av 2024 års tävling befinner sig i ett tidigt skede är det än så länge en hel del detaljer som är inte kända. Exempelvis är det inte sagt hur omfattande tävlingen kommer att bli, ej heller vilket/vilka tävlingsdatum som är aktuella eller vilken stad och arena som kommer att stå värd. Detta och mer information kommer bli känt inför tävlingen, däremot är det inte sagt när.

Vi uppdaterar denna sida med aktuell information om tävlingen fram till dess att 2024 års tävling har avgjorts.

 

Preliminär deltagarlista


Här listar vi de länder vars TV-bolag har uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2024. Notera att länderna listas i bokstavsordning och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande:

 

Cypern

Danmark

Finland

Frankrike

Island

Israel

Luxemburg (comeback bekräftad av Eurovision.tv)

Malta

Nederländerna

Norge

Spanien

Sverige (värdland)

Tyskland

 

 

Noteringar


* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2023 eller i början av 2024. Först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som har för avsikt att delta i 2024 års Eurovision Song Contest.

Till den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 


Sveriges sjunde Eurovision-arrangemang

I och med Loreens vinst i Eurovision 2023 gick Sverige upp på sju vinster i tävlingen, vilket är ett tangerat rekord med Irland. Samtidigt blev Loreen också den första kvinnan att vinna tävlingen två gånger och den andra i historien att vinna två gånger (efter Irlands Johnny Logan).

Direkt efter segern gick Sveriges Televisions verkställde direktör Hanna Stjärne ut och bekräftade att arbetet med att ta fram produktionen för 2024 års tävling hade börjat. Enligt uppgifter kommer man att försöka arrangera tävlingen på ett ekonomiskt hållbart sätt.

 

Städer som visar intresse för arrangemanget

Det finns ännu inga uppgifter om vilken stad och arena som tävlingen ska hållas i, ej heller några uppgifter om vilka datum som är aktuella. Däremot gick flera städer i Sverige ut tidigt efter segern 2023 och visade intresse att stå värd. Om sedan alla städer uppfyller de krav som EBU ställer är inte känt ej heller om alla eller bara några kommer att vara med i det avgörande valet.

Nedan är städer som har visat intresse för värdskapet (med tilltänkt arenaval):

Eskilstuna (Stiga Sport Arena)

Göteborg (Scandinavium)

Jönköping (Husqvarna Garden)

Malmö (Malmö Arena)

Partille (Partille Arena)

Sandviken (Göransson Arena)

Stockholm (Friends Arena eller Tele2 Arena)

Örnsköldsvik (Hägglunds Arena)

 

 


Fakta


 • Värdstad & värdland
 • Sverige

 • Tävlingsdatum
 • Våren/försommaren 2024

 • Röstningssystem
 • Vi inväntar EBU:s besked om det system som användes i ESC 2023 (med bara tittarröstning i semifinaler och delad jury- och tittarröstning i finalen samt onlineröstning i alla sändningar) kommer att fortsätta att användas eller ej.

 • Programledare
 • Ej presenterat

 • Debuterande länder
 • Inget som officiellt har presenterats

 • Återvändande länder
 • Luxemburg

 • Tillbakadragande länder
 • Inget som officiellt har presenterats

 • Vinnare
 • Avgörs under 2024

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »