« Melodifestivalen 2024

Melodifestivalen 2026 »


 

Fakta


Melodifestivalen 2025 är planerad att vara den 65:e Eurovision-uttagningen som Sveriges Television anordnar för att utse Sveriges artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 2025. Turnén kommer att pågå mellan den 1:a februari och 8:e mars 2025, men det saknas ännu uppgifter om vem eller vilka som kommer att vara programledare.

Enligt tävlingsreglerna, som presenterades i samband med antagningen pågick under sensommaren 2024, planerar SVT för att startfältet som vanligt ska utgöras av deltävlingar, finalkval (uppsamlingsprogram) och final. Totalt beräknas det att 30 tävlingsbidrag ska tävla. Inför antagningen bekräftades en del intressanta förändringar i tävlingsupplägget som vi berättar om längre ned i artikeln.

 

Vilka städer besöker Melodifestivalen 2025?

 

Under den turné som är planerad är det sagt att Melodifestivalen ska besöka följande städer (vi kommer att presentera mer om varje stads startfält när hela startfältet har offentliggjorts):

Deltävling 1: Luleå, 1 februari

Deltävling 2: Göteborg, 8 februari

Deltävling 3: Västerås, 15 februari

Deltävling 4: Malmö, 22 februari

Deltävling 5: Jönköping, 1 mars*

Finalkvalet: Jönköping, 1 mars*

Finalen: Stockholm, 8 mars


* Deltävling 5 och Finalkvalet äger rum i samma sändning och arena.

 

Några förändringar i upplägget

Startfältet till uttagningen kommer för andra året i följd att utgöras av 30 tävlingsbidrag där en hälft om 15 låtar utses av en urvalsjury (som väljer bland de 2 724 låtar som skickades in till antagningen) och resterande hälft om 15 låtar utses av SVT:s Melodifestivalredaktion. De kan i sin tur både välja in bidrag från juryns ratade hög samt genom så kallade specialbeställningar.

Låtarna som väljs ut till startfältet kommer sedan att placeras in i fem deltävlingar där varje startfält får 6 tävlande. I respektive deltävling sker sedan en eller flera omröstningar som avgör två finalister samt ett kvalbidrag medan resterande låtar lämnar tävlingen. Det betyder att det för första gången sedan 2002 kommer inga fjärdeplacerade bidrag längre ges chansen att kunna kvala sig tillbaka till finalen.

Finalkvalet, som uppsamlingsprogrammet numera heter, kommer att ha fem bidrag som har den gemensamma nämnaren att de blev tredjeplacerade i sina deltävlingar. Här utses två av dessa till finalister: den första finalisten blir den av de fem som fick flest röster i sin deltävling medan den andra finalisten blir den av de fyra kvarvarande som fått flest röster i sin deltävling adderat med nya röster i finalkvalet.

I finalen är det sagt att 12 bidrag ska tävla om vinsten och äran att få representera Sverige i Eurovision 2025.

 

Bidragen släpps tidigare denna gång

En stor nyhet för denna upplaga är att SVT delvis har valt att släppa på regeln kring när tävlingsbidrag får spelas före tävlingen. I tidigare upplagor har bidragen alltid spelats upp för första gången i direktsändning, med undantag för diverse smygklipp som släpps inför, men i denna upplaga kommer varje startfälts studioversioner att släppas ett dygn före varje deltävling.

Till detta gäller också att SVT inte längre håller någon begränsning i när finalbidragen får spelas på nytt. Det betyder att när en deltävling är avgjord kommer samtliga bidrag i den sändningen, oberoende av kvalificering eller ej, att finnas tillgänglig även efter sändning.

 

Turnéplanen


Deltävling 1

Luleå, 1 februari


Deltävling 2

Göteborg, 8 februari


Deltävling 3

Västerås, 15 februari


Deltävling 4

Malmö, 22 februari


Deltävling 5

Jönköping, 1 mars*


Finalkvalet

Jönköping, 1 mars*


Finalen

Stockholm, 8 mars


* Deltävling 5 och Finalkvalet äger rum i samma sändning och arena.


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »