« ESC-bubblan jan-juni 2024

ESC-bubblan jan-juni 2025 »


 

Välkommen till vår Eurovisionrapportering

Denna direktrapportering ger dig senaste nyheterna och uppdateringarna från Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Det rör både aktuella som kommande tävlingar inom Eurovisionbubblan.

Här nedan finns sammanställd information om vad vi för närvarande vet om tävlingarnas projektfaser och i kolumnen bredvid ger vi dig mer fördjupande uppdateringar om respektive tävling eller uttagning.

All information är med reservation för eventuella framtida justeringar och tillägg!


Senaste nytt

Denna direktrapportering ger dig senaste nyheterna och uppdateringarna från Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Det rör både aktuella som kommande tävlingar inom Eurovisionbubblan.

Här nedan finns sammanställd information om vad vi för närvarande vet om tävlingarnas projektfaser och längre ner hittar du mer fördjupande uppdateringar.

All information är med reservation för eventuella framtida justeringar och tillägg!


Deltagarlistan i Eurovision 2025

Till och med har följande länder bekräftat* sitt deltagande i den kommande Eurovisionen:

Belgien • Cypern • Danmark • Finland • Italien • Kroatien • Lettland • Luxemburg • Malta • Norge • Portugal • Schweiz • Serbien • Spanien • Sverige • Tyskland • Österrike


* Deltagarlistan här ovanför ska läsas som preliminär till och med slutet av 2024 eller början av 2025 då EBU meddelar den officiella deltagarlistan. Samtliga bekräftelser bygger för tillfället på s.k. indikationer om deltagande som har lämnats direkt av respektive lands TV-bolag och/eller från andra säkra källor som kan bekräfta i deras ställe.

Notera att preliminärbegreppet gäller även i de fall där länder har börjat att förbereda för respektive uttagning. Detta då länder fortfarande har möjlighet att tacka nej till att delta i tävlingen 2025.

Aktuellt

 

Nyhetshändelser i juli


Lettland har bekräftat deltagande i Eurovision 2025

16 juli. Även om det än så länge saknas bekräftelse på vilken slags uttagning som väntar har det lettiska TV-bolaget LTV bekräftat till Eurofestivales att de kommer att delta i Eurovision 2025. Senast blev det en 16:e plats i finalen tack vare sångaren Dons och hans ”Hollow” som för övrigt var den första lettiska ESC-representanten att nå Eurovisions final sedan 2016. Bägge dessa gånger var Sverige värdland.


Friends Arena i Stockholm har bytt namn

12 juli. Från och med fredagen har Friends Arena, där bland annat Melodifestivalsfinalerna som ägt rum sedan 2013, bytt namn till Strawberry Arena. Anledningen till namnbytet är ett ägarbyte gällande namnrättigheterna. Om nästa års Melodifestivalfinal också äger rum i den arenan blir det således i Strawberry Arena och om det blir så eller ej får vi förmodligen veta först senare i höst.


Italien bekräftar deltagande i Eurovision 2025

12 juli. Enligt uppgifter till sajten Eurofestivales har italienska TV-bolaget RAI bekräftat Italiens deltagande i Eurovision 2025 samt att artist och bidrag hämtas från Festival di Sanremo.

Som tidigare meddelat kommer nästa års upplaga att ha lite annat upplägg, vilket bekräftats av Carlos Conti som är Italiens Festival di Sanremos ny/återtillträdde konstnärliga ledare och programledare. En sådan förändring är att startfältet inte kommer att ha några jokrar från nykomlingstävlingen Sanremo Giovani, istället delas festivalveckan upp i två tävlingar – en för kända artister och en för nykomlingsartister. Det i sin tur gör att det är troligt att bara en av de artister/musikgrupper som ingår i kategorin kända artister ges möjlighet att vinna hela festivalen och därmed ges möjlighet att få representera Italien vid Eurovision 2025 i Schweiz.

Enligt uppgifter ska det vara 24 artister i den kända kategorin som uppträder i först fyra program innan finalen avgörs.


Cypern bekräftar internt val till Eurovision 2025

10 juli. Enligt uppgifter till sajten Eurovisionfun.com kommer det cypriotiska TV-bolaget ännu en gång att hålla ett internt val för att utse artist och tävlingsbidrag. Vem det blir som får representera Cypern i tävlingen presenteras vid ett senare tillfälle under säsongen.


Förändring i Benidorm Fests semifinalprogram 2025

8 juli. I de tre senaste upplagorna av Spaniens ESC-uttagning Benidorm Fest har RTVE alltid hållit redovisningen av poängutdelningen öppen för tittarna, både i semifinalerna och i finalen. Från och med nästa år kommer dock detta att hemlighållas i semifinalerna för att skapa en större spänning i själva finalen. Det betyder att de bidrag som juryn, demoskopundersökningen och tv-tittarna röstar vidare till finalen kommer att presenteras utan någon som helst inbördes ordning i respektive sändning.

RTVE har även bekräftat sändningsdatumen för uttagningen till 28:e och 30:e januari samt 1:a februari 2025.


Även Österrike fortsätter med internval i Eurovision

3 juli. Till Eurovision 2025 har det blivit offentligt att Österrike nu har börjat sitt sökande efter sin nästa representant. En av teammedlemmarna som sitter med i den ORF-tillsatta grupp som utser artist och tävlingsbidrag är Peter Schreiber som har lagt ut en öppen inbjudan på sin Instagram. Där beskriver han att artister som är intresserade av att vilja tävla för Österrike i Eurovision kan ta kontakt med honom för att få mer information om hur man ansöker. Exakt hur processen kommer att gå till är oklart, däremot är ansökan öppen till och med den 15:e september.


Schweiz fortsätter med internval i Eurovision 2025

3 juli. Sedan 2019 har Schweiz alltid utsett artist och bidrag internt till Eurovision enligt en modell där man låter en expertjury tillsammans med en större publikpanel rösta fram landets tävlingsbidrag. Modellen har givit goda resultat, inte minst att landet har varit i final alla år sedan dess (jämfört med åren innan där Schweiz hade svårare att kvala vidare från semifinalerna) men framförallt att det ju blev en vinst 2024!

Nu har besked lämnats att det blir denna modell som även till värdskapet 2025 avgör Schweiz’ artist och tävlingsbidrag. Processen inleds med en öppen antagning som är igång under två veckor i augusti innan själva juryarbetet påbörjas. Det har sagts att omröstningens vinnare kommer att presenteras i början av 2025.

Läs mer »


Core Team för Eurovision 2025 presenterat

3 juli. Schweiziska SRG SSR, som är värdbolag för nästa års Eurovision Song Contest, har presenterat sitt s.k. Core Team, dvs. de personer som ingår i produktionens ledningsgrupp under det år som man har ansvar för tävlingen. Två av dessa personer är Christer Björkman och Tobias Åberg var även med och producerade Eurovision i Malmö och nu får de alltså chansen igen.

Läs mer »


Norge bekräftar deltagande i Eurovision 2025

2 juli. Efter det att EBU har presenterat sin rapport om de händelser som skedde under Eurovision i Malmö har nu NRK gått ut och bekräftat att Norge kommer att delta i Schweiz 2025. NRK kommer även denna gång att använda sig av Norsk MGP som uttagning, däremot saknas uppgifter om hur upplagan kommer att se ut. Det enda bekräftade just nu är att en antagning kommer att hållas som avslutas i mitten av september, dock har det inte sagts när den öppnar (eller om den redan har öppnat).


Förändringar i Eurovision efter Malmötävlingen

1 juli. Efter Eurovision i Malmö tillsatte EBU en oberoende utredning som skulle granska de händelser som förekom under tävlingen. Denna rapport har, i samband med månadsskiftet, offentliggjorts i ett pressutskick som bekräftar att granskningen leddes av en oberoende branschexpert som samlade in synpunkter och därefter givit EBU rekommendationer på hur vad de kan göra framgent.

Granskningen visar att det behövs ytterligare en chefsroll inom Eurovisions ledning, varför EBU nu tillsätter en s.k. ESC-chef som blir chef för Executive Supervisor, som kommer att arbeta med främst produktionsfrågor och medlemsrelationer. I övrigt har granskningen också sett över EBU:s styrning och deltagande (som bland annat ska se över acceptans för de olika åsikter som finns mellan medlemsbolagen i olika ESC-frågor, exempelvis deltagarlistan), säkerhet och riskhantering (som ska stärka de redan befintliga policyerna inom organisationen) samt säkerställa ett ökat samarbete mellan produktion och fansen och medierna.

EBU skriver även i pressmeddelandet att de redan nu har tillsatt en arbetsgrupp med både EBU-personal och medlemsbolagsrepresentanter som har som uppgift den närmaste tiden att övervaka att förändringarna kan genomföras.

I samband med publiceringen av pressmeddelandet har det från svensk media gjorts intervjuer med EBU-personer. Exempelvis gjorde Sveriges Radios Carolina Norén en radiointervju med EBU:s vice generaldirektör Jean Philip De Tender och SR Kulturnytt har också gjort ett inslag om detta. Dessutom finns det en intervju med Eurovisions nuvarande Executive Supervisor Martin Österdahl som har fått kommentera hur de ska arbeta framgent inom organisationen.


Luxemburg fortsätter med samma uttagning 2025

1 juli. Luxemburgs nationella TV-bolag RTL har precis bekräftat att de för ett andra år kommer att hålla finalen Luxemburg Song Contest som nationell uttagning till Eurovision 2025. Det betyder att landet deltar i tävlingen för andra året i följd.

Läs mer »


Andra halvåret är här – vi startar en ny rapporteringsomgång

1 juli. Det första halvåret av år 2024 är nu avklarat och därför startar vi en ny rapportering som åtminstone kommer att sträcka sig fram till årsskiftet 2024/2025.

Våra fokusområden under detta halvår blir bland mycket annat att följa förberedelserna till Eurovision 2025 exempelvis länder som anmäler sitt deltagande, vilka uttagningar som är planerade att genomföras och var man kan skicka in tävlingsbidrag. Självklart håller vi ett minst lika stort fokus på Melodifestivalen 2025!

Förutom dessa förberedelser är vi också i nuläge där vi håller koll på alla andra events i Eurovisionbubblan, inte minst höstens kommande final i Junior Eurovision Song Contest.


PS: Om du vill gå tillbaka till första halvårets rapportering (januari till juni) finns den arkiverad här. Du hittar även alla enskilda artiklar via vårt nyhetsarkiv.

Frågor & svar

Eurovision 2025

– Tävlingen är planerad att äga rum i Schweiz någon gång under våren eller försommaren 2025.

– EBU har ännu inte bekräftat om upplägget med två semifinaler och en final är fortsatt aktuellt. Det saknas också bekräftelser kring tävlingsdatum.

– Någon värdstad och värdarena är heller inte vald eller presenterad, utan det är ett val som görs vid ett senare tillfälle. Enligt tidigare uppgifter från TV-bolaget SRF i Schweiz kommer beskedet i slutet av sommaren 2024.

– Mer information om Eurovision 2025 kommer att dyka upp under året. Vi följer detta noggrant och vi uppdaterar denna sida kontinuerligt.

 

Vilka länder tävlar?

Det finns ännu ingen officiell deltagarlista. Fram till den släpps sker endast preliminära anmälningar om deltagande.

– En del länder som bekräftar deltagande meddelar även vilken slags uttagning de ska genomföra för att utse artist och bidrag, medan andra länder avvaktar med sådan publicering tills vidare.

– Någon gång under slutet av 2024 eller början av 2025 lär det bli helt officiellt vilka länder som ska tävla.

 

Junior Eurovision

Årets upplaga av Junior Eurovision, vilken är den 22:a i ordningen, är planerad att arrangeras i Madrid i Spanien den 15:e november. Det är första gången sedan 2018 som inte fjolårets vinnarland får arrangera, detta sedan Frankrike vunnit på hemmaplan. Beskedet om värdland bekräftades av EBU i februari.

En annan förändring är att det blir den första JESC-finalen sedan 2015 som sänds på en lördag (mellan 2016 och 2023 har den alltid ägt rum på söndagar).

EBU har ännu inte presenterat en deltagarlista även om ett flertal nationer har lämnat ett preliminärt deltagande, vissa har även pågående och/eller kommande nationella uttagningar.

Mer information om tävlingen följer under året.

 

Antagningar till Nationella uttagningar

Pågående

Luxemburg

Luxemburg Song Contest


Spanien

Benidorm Fest 2025

 

Kommande

Schweiz

Internval


Finland

UMK 2025

 

Vi bevakar

Allt om Eurovision 2025 »


Allt om Mello 2025 »


Aktuella uttagningar 2025 »

 

 

Arkivet från 2024

Produktion våren 2024 »

Tävlingsfakta »

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »