NATIONELLA UTTAGNINGAR. För första gången på ett decennium planerar det grekiska TV-bolaget ERT i Grekland att utse landets artist och tävlingsbidrag via en nationell final istället för ett internval. Antagningen som i skrivande stund pågår är dessutom den första på över två decennier som är öppen för hela allmänheten.
Hur ser upplägget ut?
Utifrån de tävlingsregler som har presenterats kommer det att bli en nationell final med maximalt 12 tävlingsbidrag. Finalisterna väljs ut av en urvalsjury som får lyssna och bedöma bidragen som skickas in via den öppna antagningen. För att säkerställa allt kommer juryn dessutom att utse tre reserver ifall någon av de ordinarie deltagarna inte kommer att tävla. Urvalsjuryn kommer att bestå av personer som har musik till yrket exempelvis som låtskrivare, artist eller producent.
När startfältet är utsett kommer en lottning att hållas för att fastställa startordningen. I själva direktsändningen av finalen, vars datum ännu inte har offentliggjorts, kommer bidragen att framföras till förinspelad musik men alla sånginsatser görs live-on-stage. Därefter är det sagt att resultatet ska avgöras till 50 procent av två jurygrupper (varav en grekisk och en internationell) och till 50 procent av tittarröstning. Både jurygrupperna och tittarna delar ut poäng till finalisterna enligt en bestämd poängskala, där bidraget som har fått högst totalpoäng blir finalens vinnare tillika Greklands Eurovision-representant i Basel 2025.
Var skickas bidrag in?
Antagningen, som äger rum digitalt via denna länk, pågår till och med den 10:e november 2024 klockan 00.00 (natt mot den 11:e november), observera att klockslaget gäller lokal tid i Grekland. Varje låtskrivare respektive artist kan skicka in maximalt två bidrag.
Tävlingsreglerna
Nedan presenterar vi uttagningens regler i sammanfattad form.
Låtskrivare
Vem som helst i världen får skicka in tävlingsbidrag till uttagningen. Det finns således inga geografiska hinder.
Tävlingsbidrag
– Varje inskickat tävlingsbidrag måste vara ett nyskrivet och aldrig tidigare publicerat originalverk som låtskrivaren eller låtskrivarteamet äger all upphovsrätt till som vid ett scenframträdande ska kunna framföras på maximalt tre minuter. Formuleringen aldrig tidigare publicerat betyder här att låten inte får ha släppts förrän TV-bolaget ERT har godkänt detta men låten får absolut inte ha gjorts publik före den 1:a september 2024.
– Bidraget ska framföras på grekiska, engelska eller i en kombination av bägge språken.
– Låttexten får inte innehålla några som helst kommersiella, religiösa eller politiska ord och uttryck och får heller inte nedvärdera tävlingen eller ha andra former av svordomar och stötande uttryck.
– Tävlingsbidraget ska vara i princip i slutversion när det skickas in. Den artist som framför bidraget vid antagningen ska vara den tilltänkta artisten som framför låten i finalen (om låten väljs ut).
Artist
– För att få tävla som artist i finalen måste man dels vara 16 år eller äldre, lägsta åldersgräns behöver vara uppfylld senast på dagen då finalen hålls, dels måste man inneha grekiskt medborgarskap alternativt vara permanent bosatt i Grekland och/eller ha en förälder med påbrå från Grekland.
– Alla sånginsatser kommer att göras live-on-stage, däremot är all musik förinspelad på band.
– Varje scenframträdande får ha max 6 personer på scenen samtidigt i vilket eventuell användning av körsång, dansare och bandmedlemmar ingår.
– En artist får bara framföra en låt vardera.
Övrigt
– Reglerna innehåller en hel del annan viktig information gällande upphovsrätt, övriga villkor samt rättigheter och skyldigheter som finns ifall ens låt blir uttagen till finalen som kan vara bra att känna till innan du skickar in en låt.
Förändrat uttagningssätt denna gång |
Det var i mitten av september i år som VD:n för ERT, Aikaterini Kaskanioti, gick ut och meddelade att 2025 års grekiska Eurovision-uttagning skulle bli en publik final, något som fansajten Eurovisionfun.com rapporterade om. Senast Grekland anordnade något sådant för sitt ESC-val var inför Eurovision 2015 (även om de förvisso hade en mindre publikfinal för att utse sitt tävlingsbidrag till Eurovision 2017). Den antagning som just nu pågår är dessutom den första på 22 år som ERT håller öppen för allmänheten, dvs. att vem som helst kan skicka in låtar. Finaler som har hållits efter 2003 har istället haft andra krav på vem eller vilka som får skicka in tävlingsbidrag. Ett flertal av dessa finaler har exempelvis artisten valts ut internt och låten via en final men nu blir det ett val för bägge delarna.
Greklands svajiga Eurovision-resultatEfter att ha deltagit i Eurovision Song Contest sedan mitten av 1970-talet med varierande slutresultat lyckades Grekland under decenniet 2000-talet gå in i toppskiktet av Eurovision. 2001 fick landet sin första pallplats med gruppen Antique (som utgörs av Helena Paparizou och Nikos Panagiotidis) och låten ”Die For You” och därefter följde förvisso två år i följd med bottenresultat men det skulle sedan bli topp 10-placeringar varje år fram till 2011, inkluderat den vinst de fick med Helena Paparizous ”My Number One” 2005. Därefter började resultaten att svaja rejält, först med en oväntad bottenplacering i finalen i Baku 2012 som räddades upp med en ny topplacering i Malmö 2013. Sedan började det att gå sämre och sämre och i Stockholm 2016 åkte Grekland på sin första missade finalplats från semifinalerna! Det skulle dröja fram till Rotterdam 2021 när sångerskan Stefania och låten ”Last Dance” tog Grekland tillbaka till topp 10 igen, vilket även Amanda Georgiadi Tenfjord gjorde i Turin 2022 med låten ”Die Together”. I Liverpool 2023 tog det dock stopp igen i semifinalerna men i Malmö ifjol blev det en elfteplats i finalen för Marina Sattis ”Zari”. |