Etapa națională utser Moldaviens artist och bidrag till Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I februari nästa år utser Moldavien artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 och i likhet med fjolåret innehåller processen både en liveaudition och en final.

 

Upplägget

Uttagningen inleds nu under slutet av 2023 med en nationell antagning som enligt det publicerade regelverket pågår fram till den 22:a december klockan 17.00 lokal tid. Under ett par dagar därefter kommer en jury att få lyssna igenom alla tävlingsbidrag som skickats in och välja ut ett idag okänt antal bidrag som får uppträda i en direktsänd audition som är planerad att äga rum den 13:e januari. Under den audition får en jury bedöma alla framträdanden och sedan utse max tio finalister, vilket sker genom poängsättning. Sedan går tävlingen över till en final, som sänds den 17:e februari, där vinnaren koras med hjälp av både jury- och tittarröster.

Ansökan, som alltså är öppen just nu, äger endast rum via detta webbformulär.

 

Moldavien i Eurovision

Sedan Moldavien började delta i Eurovision 2005 har man varit med alla år sedan dess och fått mycket varierande resultat. Oftast har det gått bäst med lite mer spexigare bidrag som de tre låtar som Zdob și Zdub tävlat med 2005 (Boonika bate doba), 2011 (So Lucky) och 2022 (Trenulețul) eller varför inte gruppen SunStroke Projects Run Away från 2010 eller Hey Mamma från 2017, den senare kom ju faktiskt trea i ESC-finalen det året! Senast var det Pasha Parfeni som tävlade för andra gången för Moldavien som artist (men tredje gången som låtskrivare). När han tävlade med Lăutar 2012 och som låtskrivare bakom Aliona Moons O Mie 2013 blev det bägge gångerna elfteplats i final, i Liverpool hamnade han på 18:e plats av 26 tävlande med sitt bidrag ”Soarele și luna”.

 


 

Kommentera