Schweiz väljer internt till Eurovision 2025

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nästa års värdland Schweiz har via TV-bolaget SRG SSR bekräftat att uttagningsmodellen med en intern omröstning istället för publikfinal blir aktuell även till 2025. Inför juryarbetet hålls en öppen antagning och här berättar vi mer om reglerna.

 

Vad har hänt?

Schweiz är nu värdland för 2025 års tävling och man har beslutat att återigen använda sig av internvalsmodellen som uttagning. Den kommer att starta med en antagning som öppnar på morgonen den 8:e augusti och stänger två veckor senare, den 22:a augusti. Därefter kommer expertjuryn och publikpanelen, vilka båda kommer att representeras av såväl schweiziska medborgare som inbjudna gäster. Vem som kommer att röstas fram kommer preliminärt att presenteras i början av nästa år (2025).

När antagningen är avslutad kommer SRG SSR lyssna igenom låtarna och välja ut de som uppfyller reglerna som är beskrivna nedan. Därefter lämnas låtarna över till publikpanelen och expertjuryn som i omgångar får rösta till dess bara en vinnare återstår.

 

Några saker att tänka på vid antagningen i augusti

Antagningen sker endast digitalt via en plattform på TV-bolaget SRF:s hemsida som är öppen under ansökningstiden. Man skickar in musikfiler och fyller i specifik information som efterfrågas. För att bidraget ska godkännas kräver SRG SSR att den som laddar upp bidraget äger upphovsrätten, antingen själv eller tillsammans med andra, och att det inte föreligger några hinder för att bidraget kan komma att representera Schweiz i Eurovision 2025. Varje låtskrivare får maximalt ansöka med fem melodier. Störst chans att komma med är genom att skicka in en låt som håller hög internationell klass med ett enkelt och tydligt budskap då det är det som TV-bolaget framförallt söker efter.

 

Hur ser regelverket ut?

Nedan är regelverket i vår sammanfattade form (det finns att tillgå på flera språk).

 

Tävlingsbidrag

– Tävlingsbidraget ska vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts på någon publik plattform, och absolut inte före den 1:a september 2024.

– SRG SSR önskar att låten är en modern och internationell låt som har ett starkt och tydligt budskap.

– På scenen ska låten kunna framföras på som mest 3 minuter.

– Bidraget får framföras på valfritt språk.

– Alla former av politiskt och rasistiskt innehåll samt ord som uppmanar till våld är förbjudna. I detta ingår även sådana gestikuleringar och symboler.

 

Låtskrivare

Det finns inga geografiska eller medborgerliga restriktioner gällande vem som får skicka in tävlingsbidrag till Schweiz’ ESC-uttagning. Däremot kommer bidrag som är gjorda av schweiziska medborgare och/eller personer som är bosatta i Schweiz att prioriteras vid ev. tie-break. Samma gäller för artister. Ett undantag från ”vem som helst” är att alla kommersiella, ideella och religiösa organisationer och stiftelser inte tillåts att skicka in bidrag.

 

Artist

– För att få tävla för Schweiz som artist är lägsta deltagarålder 16 år (senast den 1:a maj 2025). Det finns ingen övre åldersgräns.

– Det är SRG SSR som har vetorätt gällande vilken artist som ska framföra vinnarlåten i tävlingen. Låtskrivaren/na kan dock föreslå en artist eller ge förslag på artist.

– Sånginsatser ska förekomma i låten, men exakt hur mycket sägs inte.

– Det går bra att skicka in låten utan en färdig artist, men i dessa fall ska en s.k. demosångare förekomma.

– Den artist som blir vald att representera Schweiz i Eurovision 2025 kommer att behöva skriva på ett bindande kontrakt att genomföra detta till 100 procent. Personen eller personerna kommer även behöva göra sig tillgänglig i sitt schema under årets första halvår (i alla fall mellan januari och maj) 2025 för både repetitioner och promotion.

– Vinnaren av omröstningen kommer inte att behöva tävla i Eurovisions semifinaler, detta då Schweiz som värdland är direktkvalificerad till finalen.

 

Framträdande

– Maximalt 6 personer tillåts delta på scenen per scenframträdande. I detta inkluderas alla huvudsångare samt ev. bandmedlemmar, körsångare och dansare.

— All så kallad körsång kan, om inget annat anges, förinspelas och användas på den slinga som musiken kommer att vara på.

– Liveinstrument får inte användas på scenen annat än som rekvisita.

 

Övrigt

– SRG SSR har vetorätt i utformningen av scenframträdandet.

– Alla försök till manipulation av resultatet eller oegentligheter med juryn kan leda till att ens inskickade låt blir diskvalificerad.

– Diskvalificering kan även uppstå i de fall att ett tävlingsbidrag inte uppfyller regelverket eller där någon part brutit mot detta.

 

Schweiz Eurovision-resultat sedan semifinalinförandet

 

När semifinalsystemet infördes i Eurovision 2004 fick Schweiz snabbt svårt att röstas vidare till finaler. Man bommade första året (med att dessutom komma på sistaplats med noll poäng) för att året därpå hamna topp 10 och därmed garanterades en finalplats 2006. Efter det skulle det dröja fram till 2011 innan Schweiz på nytt gick till final, för att även då sluta sist, och gången efter det var 2014.

Sedan 2019 ändrade SRG SSR sitt uttagningskoncept. Man strök den tidigare publikfinalen och rekryterade en musikalisk expertjury samt en publikpanel med cirka hundra personer som tillsammans i en sluten omröstning fick rösta fram en representant bland olika alternativ. Resultat blev lovande redan på första försöket då Schweiz inte bara röstades vidare till final utan blev även fyra. 2020 återvände samma koncept men då ESC blev inställd den gången vet vi inte hur det hade gått för artisten Gjon’s Tears. Han fick istället chansen året efter och blev då trea i finalen, vilket var Schweiz bästa placering sedan bronsmedaljen 1993. Åren 2022 och 2023 kvalade Schweiz förvisso vidare till finalen men fick inte lika starkt stöd i poängerna, bättre gick det 2024 när Nemo med låten ”The Code” vann juryröstningen överlägset och sedan vann hela tävlingen.

 

 


 

Kommentera