« Inför ESC Nederländerna 2023

Inför ESC Nederländerna 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Joost Klein med bidraget ”Europapa” som representerade Nederländerna. Bidraget var från början allokerad att tävla i den andra semifinalen den 9:e maj med startnummer 16 av 16 (dvs. den sista akten i startfältet), där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 5 av 26, men bara timmarna före sändningen meddelade EBU att bidraget hade tagits ut ur tävlan. Det betydde att låten aldrig fick tävla i finalen.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Nederländerna gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Joost Klein?

 

Joost Klein är född den 10 november 1997 i Leeuwarden i Nederländerna. Som artist är han rappare och han har bland annat gjort sig känd genom att ladda upp sin musik på YouTube, däribland låten Bitches som har över en miljon visningar! Andra låtar han har på sin repertoar är bland andra Scandinavian Boy”, ”Wachtmuziekoch inte minst Friesenjungsom tillsammans med kollegorna Ski Aggu och Otto Waalkes blev en stor hit även i Tyskland och Österrike. Joost har även uppträtt på en rad olika festivaler genom åren och han spelade även för utsålda hus på AFAS Live i Amsterdam förra hösten.

Bidraget som han ska framföra i årets Eurovision heter ”Europapa” och är gjord av artisten själv tillsammans med Dylan van Dael, Donald Ellerström, Paul Elstak, Teun de Kruif, Thijmen Melissant och Tim Haars. Musikvideon som släpptes till bidraget är för övrigt en av de som på snabbast tid setts av flest personer den här säsongen.

Hur valde Nederländerna till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Nederländerna sitt val genom ett internval. Den började redan sommaren 2023 då man kunde skicka in tävlingsbidrag. Därefter lyssnade en tillsatt kommitté på de inskickade låtarna och utsåg en av dem till sitt val som representant i Eurovision 2024.

I mitten av december 2023 presenterades artistvalet medan låten släpptes först den sista februari.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Då har vi nästa Käärijä-kopia på listan då. Vi kan kryssa av galen låt, text, kläder, gränslös manlig artist och upptempo, och såklart en hel del överdriven (och ironisk) machokultur. Visst, detta är lite klämmigt! Jag kommer på mig själv att nynna med ibland, men samtidigt är det väldigt tröttsamt att höra ännu ett försök att mjölka ur Finlands framgång från ifjol. Det funkar inte igen, och i synnerhet inte när vi redan har så många i startfältet som gör det. Nej, jag är ledsen, men Nederländerna behöver komma med en egen idé, och inte göra spoofs på tidigare idéer.

 

Betyg (0–5):


.

Här kommer min sista fempoängare i årets startfält! Jag älskar låten Europapa och den får mig på glatt humör de dagar saker känns tufft. Skulle inte förvåna mig om Nederländerna kommer ta sig till en top 5 placering i årets tävling, eventuellt kanske vinna?

 

Betyg (0–5):


.

Är inte helt såld på den här som många andra blivit! Men vem vet den kanske växer på mig också, men för tillfället är det så här jag kommer betygsätta låten. Självklart har låten en fin story bakom sig, men samtidigt så är det låten jag betygsätter och inget annat och den här går väl inte riktigt hem hela vägen för min del! Men absolut ett intressant bidrag.

Betyg (0–5):


.

Mycket 90-tals musik i årets upplaga och här har vi en av dem. Att den blivit så hypad förstår inte jag. Den är ganska basic men visst är den medryckande och lätt att sjunga med likt allt annat från 90-talet. Älskar språket men upplever den lite tjatig.

 

Betyg (0–5):


.

En av de stora fan-favoriterna och snackisarna är definitivt Nederländerna som kommer med något humoristiskt och fartfyllt. Personligen är jag inget fan av detta bidrag, men kan ändå förstå dess popularitet. Bra att de framför den på hemspråket.

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
35,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Nederländerna 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Nederländerna kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Nederländerna kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Nederländernas chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…JA, även om en har satt tveksamt till finalplats råder det inget tvivel om att vi panelmedlemmar gemensamt tror att Nederländerna kvalar in till finalen med årets tävlingsbidrag. Den fråga man kan ställa sig utifrån detta är om det slutar i toppen eller botten av topp 10, och det lär vi inte få svar på förrän efter tävlingen är avgjord.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera