Nederländerna får inte tävla i finalen i Eurovision 2024

EUROVISION 2024. Bara timmar före finalen i Malmö har EBU tagit beslut om att inte låta Nederländernas artist Joost Klein uppträda. Det här betyder att finalen får 25 istället för 26 tävlande.

 

Vad har hänt?

Under finalrepetitionerna har Joost Klein inte deltagit alls, vid det första produktionsrepetitionen hoppade EBU över Nederländernas bidrag helt och hållet och vid jurygenrepet visades ett bandat inslag från hans scenframträdande i den andra semifinalen. Därefter var det länge tyst men under lördagseftermiddagen gick EBU ut med att Nederländernas artist inte kommer att uppträda i finalen.

Det har inte riktigt klarlagts vad det är som har hänt mer än att Nederländernas artist inte inte längre tillåts delta. Beslutet är fattat och det betyder som tidigare nämnt att årets final får 25 istället för 26 tävlande, i sin tur betyder det även att i programmet direkt efter bidrag nummer 4 går vidare till bidrag nummer 6 istället för att köra Nederländerna (som hade startnummer 5).

 

Vad innebär förändringen för sändningen?

Förändringen innebär följande saker:

– Det blir 25 länder som kommer att tävla i finalen.

– Nederländerna skulle ha tävlat som låt nummer 5, men EBU kommer att låsa möjligheten att rösta på det startnumret. Istället kommer programmet efter bidrag nummer 4 att fortsätta till bidrag nummer 6 och sedan varje låt som följer till och med bidrag 26.

– Nederländernas jury och tv-tittare får delta i omröstningen.

– Alla 37 länders jurygrupper ska fortfarande rangordna alla 26 bidrag men nu flyttas Nederländernas ranking till plats 26. Det i sin tur gör att övriga bidrag åker upp en placering vilket i sin tur kan leda till att andra bidrag får poäng. Om Nederländerna exempelvis rangordnades som tia i en jurygrupp kommer bidraget de satte som elva få tiondeplatsen och den poängen.

 

Framträdandet i semifinalen

Så här såg Joost Kleins scenframträdande ut i semifinal 2 i Malmö Arena

 


 

Kommentera