Joost Klein representerar Nederländerna i Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under måndagen den 11:e december blev det känt att artisten Joost Klein kommer att representera Nederländerna vid Eurovision 2024, vilket har bekräftats av det nederländska TV-bolaget AVROTROS. Valet av både artist och tävlingsbidrag har även denna gång gjorts internt.

 

Vem är Joost Klein?

26-åriga Joost Klein föddes den 10 november 1997 i Leeuwarden i Nederländerna. Som artist är han rappare och han har bland annat gjort sig känd genom att ladda upp sin musik på YouTube, däribland låten ”Bitches” som har över en miljon visningar! Andra låtar han har på sin repertoar är bland andra ”Scandinavian Boy”, ”Wachtmuziek” och inte minst ”Friesenjung” som blev en stor hit även i Tyskland och Österrike. Joost har även uppträtt på en rad olika festivaler genom åren och han spelade även för utsålda hus på AFAS Live i Amsterdam under hösten.

Nästa scen för Joost Klein blir på Eurovision-scenen i Malmö. Vilket tävlingsbidrag han får med sig dit i maj presenteras vid ett senare tillfälle under säsongen.

 

Fakta: Så har Nederländerna gjort sitt val till Malmö

Under högsommaren 2023 öppnade AVROTROS i Nederländerna en nationell antagning för tävlingsbidrag till Eurovision. När den hade avslutats tog en kommitté över under ledning av den nya delegationschefen Twan van de Nieuwenhuijzen som fick bedöma de cirka 600 låtar som hade skickats in. Därefter gjorde de en gemensam topp 9 som i slutändan reducerades till en topp 5. Dessa fem låtar framfördes av de tilltänkta artisterna i en studiomiljö varpå kommittén fattade sitt beslut. Valet har alltså återigen gjorts internt, något Nederländerna har gjort varje år sedan ESC 2013.

Kommittén har utgjorts av Twan van de Nieuwenhuijzen, Carolien Borgers, Hila Noorzai, Cornald Maas, Sander Lantinga, Jacqueline Govaert och Jaap Reesema.

 


 

Kommentera