« Inför ESC Italien 2023

Inför ESC Italien 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Angelina Mango med bidraget ”La noia” som representerade ”Big Five”-landet Italien. Det innebar att bidraget var direktkvalificerad till finalen där låten tilldelades startnummer 15 av 26. Artisten medverkade även som gäst i den andra semifinalen som sändes den 9:e maj.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Italien gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Angelina Mango?

 

Sångerskan Angelina Mango är född den 10:e april 2001 i Maratea i Italien. Musiken fick hon med sig direkt i och med att hennes mamma tidigare varit med i en musikgrupp och under uppväxten spelade hon både instrument och sjöng. Senare gick hon med i en musikgrupp men hon gjorde också en del soloprojekt och startade en grupp tillsammans med sin bror.

Under 2020-talet har hon gått mer solo och släppte bland annat sin första solosingel 2020 som hette ”Va tutto bene” och året därpå uppträdde hon också på en konsertturné. Samma höst sökte hon in till Sanremo Giovani men kom inte med, däremot skulle hon få en ny chans att tävla i hela Festival di Sanremo bara 2,5 år senare vilket bland annat kom efter att hon fick ett skivkontrakt och släppte flera singlar i hemlandet som låten ”Formica” men även ”Ci pensiamo domani” som släpptes i maj 2023 och ”Che t’o dico a fa'” blev succéer.

År 2024 blev hon en av de tävlande i Festival di Sanremo i Italien, som är en av de största musikfestivalerna i landet. Hon tävlade med sitt bidrag ”La noia” (gjord av henne själv samt låtskrivarna och artisterna Madame och Dardust) som blev en av favoriterna i de omröstningar som hölls under tävlingsveckan. I finalen lyckades bidraget kvala in till den avgörande omgången och när resultaten från tittar- och juryomröstningarna hade kombinerats var det Angelina Mango som hade vunnit. Segern innebar att hon fick frågan om att få representera Italien i Eurovision 2024, vilket hon tackade ja till, samt att hon blev den första kvinnliga soloartisten på tio år att vinna Festival di Sanremo.

Hur valde Italien till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Italien sitt val genom uttagningen Festival di Sanremo.

Det här var den 74:e upplagan som producerades och den hade inte mindre än 30 bidrag varav 27 hade utsetts genom kategorin kända artister medan resterande tre platser hade getts till artister som kvalat in från Sanremo Giovani.

Under fyra sändningar under lika många dagar ii följd uppträdde de tävlande artisterna samtidigt som tittarna och/eller olika jurygrupper kunde rösta. Artisterna framträdde både med sina tävlingsbidrag och covers på andra hits.

De omröstningar som hölls vägdes sedan samman med en sista tittaromröstning i finalsändningen där de fem låtar som hamnat bäst till gick vidare till en avgörande röstningsomgång där vinnaren sedan korades.

I likhet med Albaniens uttagning FiK framfördes alla tävlingsbidrag till en levande orkester (istället för förinspelad musik) där bidragen hade olika dirigenter även om några återkom till flera bidrag.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Italien alltså, vilket musikland! Året Sanremofestival var utan någon tvekan den bästa nationella uttagningen i år, och även om min favorit inte vann, så är detta en låt i en helt egen klass i året Eurovision. Den är full av personlighet på ett sätt som bara italienska låtar kan vara – vilket är lite svårt att förklara. Samtidigt är det en otroligt duktig artist som framför den – hon har en stark röst som verkligen lyckas bära låten. Men tyvärr, som alltid med Italiens bidrag, så faller det på framförandet. Var är showen? Var är koreografin? Nej, scenframträdandet måste verkligen utvecklas om den ska ha en chans på ett toppresultat. Man har satsat för mycket på musikalisk kvalitet – och för lite på det visuella. Lägger man ned energi även på det sistnämnda i Malmö – så har vi ett topp-3 bidrag här.

 

Betyg (0–5):


.

Tänk om de andra länderna i Big 5 brydde sig lika mycket om Eurovision som Italien? Ännu en gång sätter Italien låten och kommer med ett garanterat topp 5 bidrag. Angelina visar klass i sin sång och en makalös kontroll. Det är en låt som passar i tiden och det italienska språket i sig gör låten ännu starkare. På hemmaplan i San Remo Festivalen stod Angelina mer eller mindre bara och sjöng. Det var ingen koreografi eller scenshow. Det kommer behövas i Eurovision. Denna låt har potential för att bygga något mer intressant än en sångerska som bara står rakt och sjunger. Sätter man det är det en femma. Tills dess håller jag tillbaka en halva.

 

Betyg (0–5):


.

Den här låten har gått på repeat hos mig och växer för varje gång. Jag vill inget annat än att dansa när jag hör denna och jag tror den kommer komma högt i finalen. Får hoppas att Angelina kommer göra ett karismatiskt framträdande i finalen som kanske kommer resultera i en topplacering för Italien.

 

Betyg (0–5):


.

Det måste tyvärr bli en nolla till för mig, men nu är det inte nödvändigtvis för att jag inte klickar med låtens stil, utan mer för att jag inte förstår idén bakom den. Varför låter melodin som en ettrig ringsignal från en gammal Nokiatelefon? Vad är denna ”Cumbia” (en colombiansk dans) Angelina sjunger om och vad har den med nånting att göra? Hur hjälper den mot tristessen? Jag fattar ingenting. Hur var allt detta tänkt? Nej nej och åh nej, sämsta låten som Italien har skickat sen man kom tillbaka 2011, kan jag lugnt intyga. Tänk er scenariot att lyssna på någon som klagar hur högljutt som helst över nånting bara de bryr sig om och man sitter där och inte har något att tillägga och helst bara vill att de lägger av. Det är så den här låten känns som. Inte bra!

 

Betyg (0–5):


.

Jag tycker det är ett vågat och kaxigt val av Italien och tror Angelina Mango kommer placera sig högt i Malmö. Hon har rösten, energin och rörelsemönster och låten är medryckande med en fin uppbyggnad. Den lär gå hem hos både folket och juryn. Det finns potential till ett ännu bättre scenframträdande än det vi fick bevittna från San Remo, med att lägga till lite bakgrundsdansare och snygg scenografi till Eurovision.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
35 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Italien 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Italien kommer att uppnå 2024. I och med att det här är ett så kallad ”Big Five”-land som är direktkvalificerad till finalen gissar vi bara mellan vilka placeringar vi tror bidraget hamnar i finalen (se förklaringarna).

Vi ska också säga att våra gissningar är endast preliminära och kan komma att justeras när det väl är dags att göra de slutgiltiga tippningarna inför finalsändningen den 11:e maj. Gissningarna behöver ej heller överensstämma med vad man själv helst vill eller hoppas mest på att det ska bli för resultat.

Förklaringar


= troligt topp 10-bidrag


= förmodligen en mittenplacering


= hamnar under plats 20

 

Så här gissar vi om Italiens slutplacering i finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således att bidraget hamnar…

…I TOPP 10! Precis som Italien tidigare fått för resultat sedan comebacken 2011 är det många av oss som tror att Italien ånyo kommer att få en topplacering. Däremot är det några som också tror att det kan sluta lägre än vad det har tippats och spekulerats om.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera