« Inför ESC Belgien 2023

Inför ESC Belgien 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Mustii med bidraget ”Before the Party’s Over” som representerade Belgien. Bidraget var från början allokerad att tävla i den andra semifinalen den 9:e maj med startnummer 12 av 16, där låten inte fick tillräckligt med totalpoäng för att röstas vidare till finalen.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Belgien gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Mustii?

 

Artisten Mustii, eller Thomas Mustin som han egentligen heter, är född den 21 november 1990 i Bryssel. Han är både artist och skådespelare och har bland annat synts till i TV-serien À tort ou à raison. 2014 släppte han sin första singel The Golden Age och sedan dess har karriären bara fortsatt framåt. Han är också domare i Belgiens version av Drag Race och kommer även att synas till i filmen La nuit se traîne.

Bidraget han ska framföra i tävlingen heter ”Before the Party’s Over” och har förutom honom själv även Alloysius Lloyd, Arianna D’amato, Benoit Leclercq, Charlotte Clark, Nina Sampermans och Pierre Dumoulin på upphovet.

Hur valde Belgien till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Belgien sitt val genom ett internval.

Efter att det flamländska TV-bolaget VRT hade året innan hållit i Belgiens första nationell final sedan 2016 valde det fransktalande TV-bolaget RTBF, som är årets belgiska representant-bolag, att välja artist och bidrag internt. Som första land och det redan i slutet av augusti ifjol (2023) presenterades artistvalet medan det dröjde till slutet av februari innan låten presenterades officiellt.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta luktar juryfavorit långa vägar! Här har vi en av topplåtarna i årets ESC, det vågar jag lova! Mina tankar går direkt till Cezar Sampsons bidrag från 2018, som känns väldigt snarlik i uppbyggnad. Samtidigt är ju halva poängen i den här låten just Mustiis scenuttryck, och jag har mycket höga förväntningar på detta på scenen i Malmö. Det blir mycket tryck i arenan i slutet av låten! Men trots det så känner jag att låten har en trög start och blir nästan lite tråkig halvvägs in. Därför tror jag kanske inte att detta blir någon publikfavorit, då den lite grann missar att hålla intresset uppe genom alla 3 minuter. Men en gissning är att vi här ändå har en av topp-5 bidragen i år!

 

Betyg (0–5):


.

Belgien har i år mixat ihop alla bidrag de har skickat senaste 10 åren och fått ihop ”Before the Party’s Over” och vad tycker jag om denna låt? Den är väldigt bra! Hoppas Mustii verkligen kan framföra den på scen bra.

 

Betyg (0–5):


.

Belgien verkar ha siktat in sig på juryn i år. Detta är en låt som på förhand känns som en potentiell juryfavorit. Det är också en personlig favorit. Jag gillar det mörka och mystiska. Dock har jag en invändning, som gör att den också tappat lite på min egna personliga lista. Det känns som att de glömde en refräng när de skrev låten. Låten stiger alldeles för länge innan man kör refrängen en gång på slutet. Hade man strukturerat låten bättre hade detta nästan varit en femma för mig, men nu tröttnar jag istället för varje lyssning.

 

Betyg (0–5):


.

En svår och känslosam powerballad som jag verkligen fastnar för. Det finns en sorts dynamisk kraft i denna låt som får en fängslad. Det här tycker jag är riktigt snyggt och jag får en mäktig känsla när jag lyssnar på låten. Wow, bra jobbat Belgien!

 

Betyg (0–5):


.

En standard Eurovisionballad som låter som något man hade kunnat höra på slutet i en något för dramatisk film. Tycker ärligt talat att Mustii är bättre än själva låten. Sånginsaten är utan tvekan riktigt bra. Men låten som sagt lämnar mer att önska.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
35 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Belgien 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Belgien kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Belgien kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Belgiens chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…JA, här var vi så gott som rörande överens om vad vi tror om Belgiens chanser i år att ta sig till final. Däremot är två panelmedlemmar tveksamma men resten tror i alla fall att Belgien kommer att kvala vidare i år (vilket i så fall skulle bli fjärde ESC-året i följd).

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera