« Inför ESC Israel 2023

Inför ESC Israel 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Eden Golan med bidraget ”Hurricane” som representerade Israel. Bidraget var från början allokerad att tävla i den andra semifinalen den 9:e maj med startnummer 14 av 16, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 6 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Israel gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Eden Golan?

 

Eden Golan är född den 5:e oktober 2003 i Kfar Saba i Israel. De första åren av hennes liv växte hon upp i Israel men vid 6 års ålder flyttade hon och hennes familj till Moskva i Ryssland där hon bodde fram till 2022 innan hon flyttade tillbaka till Israel igen. Under tiden i Ryssland startade hon upp sin musikkarriär där hon bland annat medverkade i den ryska Junior Eurovision-uttagningen 2015 med bidraget ”Schastye” som hamnade på femte plats i uttagningen.

Hon har efter det uppträtt på en rad olika festivaler och deltagit i fler talangprogram. Nu i vuxen ålder sökte hon sig till den senaste säsongen av den israeliska ESC-uttagningen HaKokhav HaBa där hon röstades vidare hela vägen till final och sedan korades till uttagningens vinnare. Det gör att hon kommer att få representera Israel i Eurovision. Hennes tävlingsbidrag heter ”Hurricane” och är gjord av Avi Ohayon, Keren Peles och Stav Beger.

Hur valde Israel till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Israel sitt val genom en kombination av publikuttagning och internval.

Det började med artistuttagningen HaKokhav HaBa som gjorde comeback efter att det senast använts inför Eurovision 2020. Det är en slags talangtävling som inleddes med auditions inför en jury innan det sedan blev olika kvalificeringsrundor där några av de tävlande gick vidare i tävlingen och några åkte ut.

Till sist hölls en final där en vinnande artist röstades fram vilket skedde mellan jury- och tittarröster i olika röstningsrundor.

Först efter finalen var avklarad valdes tävlingsbidraget ut vilket denna gång skedde i en intern process.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Säga vad man vill om landet, men detta är den bästa låten i årets Eurovision. Det är en helt fantastiskt fin ballad i midtempo som verkligen lyckas sätta den musikaliska ribban högt. Vi slipper excentriska artister i galna kläder, vi slipper modern pop och dansnummer. Istället blir det känsla och harmoni här – med en riktigt stark röst i centrum. Nu ska sägas jag är väldigt tveksam om Israel kommer att få några röster p.g.a. situationen, men samtidigt kan det såklart bli en tvärtomeffekt att många väljer att rösta på landet för att visa sitt stöd. Oavsett tycker jag att det är fel – det är musiken man ska rösta på. Och då är det här ett av de starkaste i årets ESC – iallafall i min bok.

 

Betyg (0–5):


.

Politik hör inte hit – glöm inte det! Israel är ett av mina favoritländer i denna tävling och har även i år lyckats plocka fram en underbar låt. Edens vackra röst passar så bra ihop med detta bidrag. I vanliga fall hade den kunnat vinna men det vet vi att den inte gör.

 

Betyg (0–5):


.

Ja hörni… Israel då… och vad ska man säga om detta. Jag tror att oavsett vilken sida i debatten man står på så är det inte särskilt lätt att inte känna ett visst obehag just i år av att de är med. Det som jag tycker är väldigt synd är att jag inser att det kommer vara snudd på omöjligt för mig att lyssna och bedöma låten med allt som sker i bakhuvudet – inte minst då de som skrivit låten varit tydliga med att de haft för avsikt att göra en politisk markering med den. Men, även utan det i åtanke, vad spelar det för roll att balladen kunnat vara mörk och vacker när texten blir så banal och full av klichéer? Detta blir en dödsdom då en sån här låt kräver trovärdighet på ett sätt som hastverket till låttext och det stukade engelska uttalet tar död på, på direkten. Trots det jag nämnt, plus irritationen om låtens intention, kan jag inte ranka den lägre än så här – mest för att jag tycker så synd om Eden. Blott 20 år gammal ska hon framföra ett politiskt statement som några andra skrivit, och hon kommer bli utbuad av en hel kontinent. Det är så hemskt att teamet försatt henne i en sån sits!

 

Betyg (0–5):


.

Eurovision handlar om musiken, och inte om politik. Jag väljer därför att enbart fokusera på själva låten när jag skriver min recension.

När jag först hörde Hurricane blev jag betagen och tyckte att det var en av de bästa låtarna Israel skickat till Eurovision. Jag uppskattar den mäktiga atmosfären i låten samt den gripande texten. Att Eden dessutom framför låten på ett väldigt känslosamt sätt bara stärker helheten.

Hur vacker låten än må vara så hoppas jag inte att Israel vinner i år, då vette sjutton om det ens blir någon tävling 2025. Visst, Eden som person hade varit en värdig vinnare. Men med tanke på de kontroverser som uppstått enbart p.g.a landets deltagande kan man ju bara föreställa sig vad en vinst hade inneburit…

 

Betyg (0–5):


.

Israel bidrar med en vacker ballad framfört av en sångerska som sjunger som en gudinna. En heshet på randen av att spricka och hennes falsett får mig att rysa. Som helhet och innehåll finns dock en viss ambivalens. Om man bortser från låten och sångerskan finns många motsättningar kring deltagandet och tongångarna sätter tyvärr blodets färg på tävlingen och kommer garanterat påverka den slutliga placeringen.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
30,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Israel 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Israel kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Israel kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Israels chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE. När det gäller Israels tävlingsbidrag i år är det ingen som har satt att det inte blir någon finalplats, men det är fortfarande tveksamt var i tabellen bidraget hamnar. Två av oss tror dock att Israels finalplats är säkrad.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera