« Inför ESC Estland 2023

Inför ESC Estland 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi 5miinust & Puuluup med bidraget ”(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” som representerade Estland. Bidraget var från början allokerad att tävla i den andra semifinalen den 9:e maj med startnummer 13 av 16, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 9 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Estland gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vilka är 5miinust & Puuluup?

 

Hiphopgruppen 5miinust utgörs av kvartetten Kristjan Jakobson, Mihkel Tamm, Karl Kivastik och Priit Tomson som på scenen har valt att kalla sig för Estoni Kohver, Päevakoer, Põhja-Korea och Lancelot. De har spelat ihop sedan 2015 och bland annat släppt singlarna Gloriaoch Vamos” men även gjort ett flertal låtar i samarbete med andra artister (exempelvis Nublu som även tävlade i Finlands UMK-uttagning i vintras). Några studioalbum har de också släppt genom åren.

Musikduon Puuluup utgörs av Ramo Teder och Marko Veisson som har spelat ihop i snart tio år. I sin musik blandar de bland annat instrumentet hiiu kannel (talharpa) med loopar. Några av deras singlar är Martafana” och Kasekesed.

Inför 2024 skickade 5miinust och Puuluup in det gemensamma tävlingsbidraget ”(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” till Estlands Eurovision-uttagning och kom med i startfältet. De fick först kvala in sig till final, vilket de gjorde utan problem, och röstades sedan vidare till den andra omgången i finalen där tittarna gav de ett stort stöd vilket räckte till en plats i Eurovision. Tävlingsbidraget är gjord av medlemmarna i 5miinust och Puuluup tillsammans med låtskrivaren Kim Wennerström.

Oavsett hur det än går för det här samarbetet i tävlingen har de i alla fall redan inför fått en Eurovision-förstaplats – och det i rekordboken för den längsta låttiteln genom historien (40 tecken totalt).

Hur valde Estland till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Estland sitt val genom uttagningen Eesti Laul 2024.

Uttagningen fick den här gången en förändring gällande upplägget. Istället för att ha två semifinaler där alla 20 bidrag behöver kvala hölls istället bara en semifinal där 15 av de 20 uttagna bidragen behövde kvala till sig finalplatser. Endast fem av dessa låtar, varav tre som valdes ut i en delad jury- och tittaromröstning och två som tittarna själva utsåg, gick vidare till finalen. Resterande fem bidrag i startfältet som inte deltog i semifinalen var direktkvalificerade till finalen.

I finalen utsågs sedan vinnaren bland de tio finalisterna i två röstningsomgångar: först fick tittarna tillsammans med juryn rösta vidare tre gemensamma favoriter till en andra omgång där sedan tittarna fick hela makten att avgöra resultatet.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Estland går en intressant väg detta året. Den mer allmänna tittaren har de senaste åren röstat på denna typ av bidrag, och sätter man detta på scen så lär Estland få en enkel finalplats. Jag tycker det är kul att Estland släpper loss lite och slutar ta sig själva på så stort allvar. Efter förra årets sömnpiller behövdes något som lyfter publiken, och detta lär nog få en och annan i arenan att dansa loss.

 

Betyg (0–5):


.

Nu ska jag vara ärlig och säga att Estlands låt provocerar mig enormt mycket. Det beror dock inte på att min favoritlåt kom tvåa eller att det för min del fanns 19 av 20 alternativ i Eesti Laul 2024 som var bättre, utan det här handlar det bara om att det är en jättemärklig strategi att gå tillbaka till ett låtkoncept som inte alls funkade särskilt bra när det begav sig.

Jag talar om låten ”Leto Svet” som Estland skickade till Eurovision 2008. Det var en humorlåt om solljus som framfördes av tre komiker som gjorde knasiga inslag på scenen. Nu 16 år senare skickar alltså Estland samma koncept en gång till med den enda uppenbara skillnaden att de är dubbelt så många komiker på scenen. Blir det roligare då? Nej, snarare mer tragikomiskt om du frågar mig.

Som du kan förstå gillar jag inte den här låten alls. Men jag är också realist och med tanke på att både Subwoolfer (Norge 2022) och Let 3 (Kroatien 2023) gick till final med liknande (obegripliga) humorbidrag så lär Estland gå (vidare) till final där de nog lär få en del (tittar)poäng.

 

Betyg (0–5):


.

Det här är en knepig låt. Första gången jag hörde den blev jag glatt överraskad och tyckte den var cool och annorlunda men nu klarar jag knappt av att lyssna på den. Det har blivit likt måsars skri i mina öron och man får lust att ta fram hagelbössan. Värsta är att det finns nog fler som mig som älskar den vid första lyssningen och röstar den vidare!

 

Betyg (0–5):


.

Vi vet (verkligen) ingenting om (dessa) droger sjunger alltså denna kombo av två grupper. Jag tror dock knappast jag skulle behöva något sånt för att uppskatta denna! Det hade varit att fara med osanning om jag skulle säga nej till den här låten när jag, varje gång jag lyssnat på den, känner hur mina nerver skriker på mig att ställa mig upp och dansa med när 5miinust & Puuluup bjuder upp till sin dans (en traditionell folkdans från Ormsö som jag förstått det) som jag är övertygad om kommer få mycket spridning på sociala medier om den inte redan fått det. Det hjälps otroligt mycket av att grabbarna själva också har kul med det de gör, det uppmuntrar mig som lyssnare väldigt mycket. Kul också att Estland slappnat av lite och släpper loss sin inre galenskap, vilket man sett i flera låtar i deras uttagningar förr i tiden som de dragit sig från att skicka.

 

Betyg (0–5):


.

Denna helgalna grupp kommer med en underhållande & medryckande låt på estniska. Dessutom blir ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” den längsta låttiteln i Eurovision Song Contest någonsin och överätts till svenska: ”Vi vet (verkligen) ingenting om (dessa) droger”. Det är ett klockrent bidrag som tar ut svängarna rejält. För detta är verkligen ett bidrag som sticker ut och som kommer bli en publikfriare i Malmö.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
29 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Estland 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Estland kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Estland kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Estlands chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE, trots det fanfavoritskap Estland har sedan tidigare när de valde ut artist och bidrag i vintras. Här är det ganska splittrade tongångar mellan panelmedlemmarna där några tror på finalplats men en majoritet just nu svarar ”njae” på den frågan. Tre panelmedlemmar tror att Estland inte alls kommer att kvala vidare till finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera