Avslutad

TV-bolaget ERR utsåg Estlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen Eesti Laul 2024 . Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

20 januari 2024: Semifinalen

Inför semifinalen »

Resultat »

Panelens åsikter (inför) »


17 februari 2024: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Under sommaren 2023 meddelade ERR att det skulle bli en rad förändringar i tävlingsupplägget för Eesti Laul 2024 jämfört med de senaste årens uttagningar. Det nya upplägget bestod i att man skrotade en semifinal och lät några av finalisterna vara direktkvalificerade till finalen.

Från en antagning utsåg en urvalsjury 20 bidrag från en nationell antagning (bland i år 215 inskickade låtar), där 15 låtar skickades vidare till semifinalen och resterande fem slapp kvala till sig finalplatserna.

TV-sändningarna avgjordes i januari och februari med duon Tõnis Niinemets och Grete Kuld som programledare.

 

Flera återkommande artister i startfältet

I startfältet fanns två artister som tidigare har representerat Estland i Eurovision. Det handlade om Ivo Etti (som tävlade som en del av Ewert & The Two Dragons) som var med i bandet Ruffus som framförde Eighties Coming Back 2003 samt Laura Põldvere som tävlade som en del av gruppen Suntribe och låten Let’s Get Loud 2005 och i duett med Koit Toome med låten Verona2017. Hon har även tävlat flera gånger tidigare i Estlands Eurovision-uttagningar och även en gång i finska UMK.

Andra artister vi kände igen i startfältet var sångaren Ollie (Oliver Mazurtšak), som förra året (2023) kom tvåa i Eesti Laul med sin låtVenom och gruppen Traffic, som den här gången fick med sig låtskrivaren Stig Rästa på upphovet (tidigare Eurovision-representant och flitig deltagare i Eesti Laul). Även artister och grupper som Peter Põder, Antsud, Silver Jusilo, Sofia Rubina och Inga hade medverkat förut i sammanhanget. Bland de direktkvalificerade kände vi igen Carolos Ukrareda, Uudo Sepp och Daniel Levi. Här hade även den svenska artisten Victor Crone fått med ett tävlingsbidrag som låtskrivare.

Det bör även noteras att artisten Ewert Sundja tävlade med två bidrag i semifinalen som artist på scenen, både med Ewert & The Two Dragons och sedan med gruppen Cartoons. Han fick med ett av dessa bidrag i finalen.

 

Resultat

I finalen den 17:e februari röstades 5miinust & Puuluup med bidraget ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” fram till att bli Estlands representant i Eurovision 2024.

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommentarer från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen
 • När?
 • 17 februari 2024, kl. 18:30 CET

 • Var?
 • Tondiraba Ishall, Tallinn

 • Hur?
 • 10 bidrag tävlar i två rundor, först gemensam jury- och tittarröstning sedan bara tittarröstning

 • Vem/vilka var programledare?
 • Tõnis Niinemets och Grete Kuld

 • TV-bolag/Stream:
 • ERR – Se programmet »

Fakta om programmet

Finalen i Eesti Laul 2024 hade tio tävlingsbidrag där fem av låtarna kvalade in från semifinalen och resterande fem var direktkvalificerade.

Själva omröstningen avgjordes i två röstningsomgångar, där först en gemensam jury- och tittaromröstning skickade topp 3-bidragen vidare till en andra omgång där tittarna själva fick rösta fram vinnaren.

 

Mer information

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i alfabetisk ordning efter artist!
 • Notera att de fem direktkvalificerade bidragen ej uppträdde i semifinalen och saknar därför klipp från liveframträdande från det programmet.

 

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. Ollie – ”My Friend”
 2. Brother Apollo – ”Bad Boy”
 3. Daniel Levi – ”Over the Moon”
 4. 5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”
 5. Uudo Sepp & Sarah Murray – ”Still Love”

 

Kommentar

Ska vara helt ärlig här och säga att jag är helt såld på rocklåtarna i årets estniska final. Jag hoppas verkligen att esterna väljer någon av dessa två – detta är riktigt bra! Estland behöver komma med något nytt – varför då inte rock? När man kan uppvisa den här kvaliteten så finns all anledning att rösta fram något av de bidragen till Malmö! Men jag ska också flagga för de två andra förkvalificerade bidragen – ”Over the moon” och ”Still love” som är riktigt vackra. Dock är det såklart väldigt svårt att säga om detta blir bra på scenen – det får jag avvakta med att bedöma. Tyvärr är det tydligt att min tidigare favorit, ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” inte riktigt är så effektfull live. Detta känns mer som en högstadieklassredovisning än ESC-nivå. Samtidigt är det en väldigt klistrig låt, så den får ändå vara med i min topp-5.


Min topplista

 1. Ollie – ”My Friend”
 2. Brother Apollo – ”Bad Boy”
 3. Uudo Sepp & Sarah Murray – ”Still Love”
 4. Daniel Levi – ”Over the Moon”
 5. Anet Vaikmaa  – ”Serotoniin”

 

Kommentar

Överlag är det en bra final Estland bjuder på även om jag tappade fyra av fem toppfavoriter från semifinalen. Däremot är jag väldigt glad över att min toppfavorit ”My Friend” med Ollie gick vidare i första omgången och jag hoppas verkligen nu att det är den låten som vinner finalen. Men det finns utmanare till vinsten och själv förstår jag inte riktigt storheten kring låten ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” som just nu toppar oddsen. Men även om jag nu inte riktigt förstår den låten fullt ut så tror jag precis som min kollega Lukas skriver om nedan att det förmodligen lär stå mellan Ollie och 5miinust & Puuluup i den avgörande omgången, och om så blir fallet hoppas jag att Ollies rocklåt vinner.

Frågan blir då vem den tredje låten som ska röstas vidare till den andra omgången blir. Jag skulle inte bli förvånad om det blir Ewert & The Two Dragons som ju också tog sig vidare via semifinalens första omgång. Om det istället blir någon av de direktkvalificerade låtarna skulle jag inte bli förvånad om det är duetten mellan Uudo Sepp och Sarah Muray alternativt Daniel Levis bidrag. Men det skulle såklart precis lika gärna kunna bli vem som helst. Eller så har jag helt fel i min tippning och så är det tre andra av finalisterna som röstas vidare den 17:e februari.

 


Min topplista

 1. Daniel Levi – ”Over the Moon”
 2. Carlos Ukareda – ”Never Growing Up”
 3. Uudo Sepp & Sarah Murray – ”Still Love”
 4. 5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”
 5. Ollie – ”My Friend”

 

Kommentar

Jag tappade ju dessvärre min storfavorit ”FOMO” i semifinalen, så därför får jag hålla extra hårt på Daniel Levi i finalen. Däremot så känns det ju som tidigare panelkollegor nämnt, att det kommer bli ett jämnt slag om vinsten mellan Ollie & 5miinust & Puuluup. Men jag hade ju hellre sett drömska Daniel Levi som vinnare. Hans emotionella ballad ger mig rysningar och går rakt in i hjärtat. Jag får hoppas på en skräll helt enkelt!


Min topplista

 1. Daniel Levi – ”Over the Moon”
 2. Ollie – ”My Friend”
 3. Brother Apollo – ”Bad Boy”
 4. Peter Põder – ”Korra veel”
 5. Uudo Sepp & Sarah Murray – ”Still Love”

 

Kommentar

Gruppen 5miinust & Puuluup skulle varit med på min lista för några veckor sen men ärligt talat så har jag redan tröttnat på den och det är inget bra tecken för en låt. ”Over the moon” är i min topp 3 av alla bidrag i alla nationella tävlingar hittills. Från första stund blev jag helt förälskad i den. Har inget emot om Ollie vinner heller för den killen är grym. Min ”guilty pleasure” för i år är nog Brother Apollo. Älskar den men ändå är den lite löjlig eller så är det för att deras musikvideo är så pinsamt dålig så jag tror det kommer vara likadant på scen.


Min topplista

 1. 5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”
 2. Peter Põder – ”Korra veel”
 3. Ollie – ”My Friend”
 4. Ewert & The Two Dragons – ”Hold Me Now”
 5. Anet Vaikmaa  – ”Serotoniin”

 

Kommentar

Final stundar i Estland och där ska de fem som gick vidare i semin mäta svärd med fem direktkvalificerade. Jag satt som ett frågetecken när jag hörde de låtar som var färdigt kvalificerade. Hur tänkte man där? Vad för meriter rättfärdigade det? Goda kontakter inom ERR? Nej, tydligen inte. Det ska ha varit så enkelt att en urvalsjury hade fått lyssna sig till alla låtar som skickats in och då hade deras gemensamma topp 5 vunnit fribiljett.

Med det sagt så hade man uppenbarligen slumrat till en del då kvalitén (eller i alla fall standarden) bland de låtar som var i semin slog de direktkvalificerades dito med hästlängder – åtminstone om man frågar mig. Det är ganska talande att min topp 5 består av just de som gick via semin. Men det säger också hur vansinnigt hög standard de höll – samtliga fem låtar får minst 4,5 från mig, och i många fall var det inte jättekonstigt gällande de som gick vidare. Ollie, fjolårets silvermedaljör som glänste ännu bättre live. 5miinust & Puuluup vars låt blivit en enorm hit i Estland. Sen gick Anet Vaikmaa vidare, mycket tack vare att hon var uppbackad av Sven Lõhmus som kan vara Estlands egen Bobby Ljuggren, evighetsmaskin som låtskrivare med mången populär låt i bagaget. Och Ewert & The Two Dragons där Ewert Sundja är ett populärt namn bland den äldre generationen (att rösta i Estland är fasligt dyrt – ungefär 20 spänn per röst, vilket gör att de som gör det ofta är äldre och välbärgade). Det fanns uppenbarligen ingen risk att Ewerts två låtar skulle ta ut varandra, till skillnad från vad jag trodde. Desto större skräll var ju Peter Põder, jag hade inte trott han skulle klara sig vidare. Men jag klagar definitivt inte!

Om jag sen ska gissa mig till hur jag tror – så känns det som ett tvåkejsarslag mellan Ollie samt 5miinust & Puuluup. Jag tror ärligt talat inte att någon av de andra tävlande har en sula – åtminstone inte från vad jag hört bland tyckare där ute. Nog för att Eesti Laul kan ställa till med skrällar här och var, men ofta har storfavoriterna hållit när det väl gällt. Alika 2023, Stefan 2022, Elina Nechayeva 2018… jag tror det står mellan de jag just nämnt och jag hoppas jag har rätt. Oavsett vem av de två som vinner kommer den ta titeln som min personliga favoritlåt i Estlands ESC-historia.

Åtminstone hoppas jag på det. Estlands uttagning har under många år haft ett pärlband av intressanta akter, men när det sen kommer till att välja låt i ESC har de fegat ur och kört på en konventionell låt istället. Det är dags att spränga vallen nu!


Min topplista

 1. 5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”
 2. Ollie – ”My Friend”
 3. Brother Apollo – ”Bad Boy”
 4. Daniel Levi – ”Over the Moon”
 5. Nele-Liis Vaiksoo – ”Käte ümber jää”

 

Kommentar

Personligen har jag en solklar favorit samt en solklart tvåa i startfälet. (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi & My Friend är i en liga för sig, och till min stora glädje är båda två favoriter att vinna hela Eesti Laul. Hurra!

Jag tycker att Estland bjuder på ett bra startfältet, även om det finns ett och annat bottennapp. Förhoppningvis vinner rätt låt och då kommer landet sluta tämligen högt på min topplista i år.


Min topplista

 1. Ollie – ”My Friend”
 2. 5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”
 3. Daniel Levi – ”Over the Moon”
 4. Anet Vaikmaa  – ”Serotoniin”
 5. Carlos Ukareda – ”Never Growing Up”

 

Kommentar

Estland har haft bra resultat i de senaste två Eurovision-upplagorna och kvalat sig vidare till finalen med en 13:e plats (2022) och 8:e plats (2023). Ska det bli tredje gången gillt med ytterligare en finalplats och en ännu bättre placering i år? Mycket talar för detta, om man nu väljer en stark kandidat dvs.

Ollie som kom tvåa i Eesti Laul 2023 med låten ”Venom” var min förhandsfavorit ifjol och är även i år min stora favorit till segern. En härlig rocklåt precis i min smak. Enligt oddsen ligger han på en stark andra plats efter oddsfavoriterna 5miinust & Puuluup, som jag tycker är underhållande & har en medryckande låt på estniska. En helgalen grupp som vuxit starkt på mig efter ett starkt framträdande i semifinalen.


Min topplista

 1. Ollie – ”My Friend”
 2. Brother Apollo – ”Bad Boy”
 3. 5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”
 4. Uudo Sepp & Sarah Murray – ”Still Love”
 5. Daniel Levi – ”Over the Moon”

 

Kommentar

Estland vaskar 2024 fram några pärlor till finalen. På femte och fjärde plats hamnar två direktkvalificerade bidrag. Det är sköna, vackra melodier, vackra harmonier och ren feel good-musik. På tredje plats hamnar studsbollarna. Inte att de ÄR det, utan att jag själv känner mig uppskruvad, hajpad. Ja, det är något med energin och den smittande melodin i bidraget jag inte kan värja mig mot. Mycket väl att detta bidrag blir Estlands representant till ESC, ett bidrag som antingen älskas eller något man tar fram skämskudden för. Tror snarare det förra faktiskt, för jag kan se det framför mig hur publikhavet slamdansar till det här. Min andra plats blir rockbidraget Bad boy” med Brother Apollo. Ett härligt sound som blandar snäll rock med boybandssound såsom N’Sync och Backstreet boys. Men, mitt hjärta klappar för Ollie i år. Han har rockballaden som har lite kött på benen och hans röst gifter sig så väl med låten. Det blir en oerhört intressant final det här, för jag blir ändå glad för nästan vad som i år.

 

 

Resultat


Det blir musikgruppen 5miinust tillsammans med musikduon Puuluup och deras gemensamma bidrag ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” som kommer att representera Estland i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Eesti Laul 2024 som sändes den 17:e februari 2024.

 

Så var finalen

Finalen i Eesti Laul 2024 hade totalt tio tävlingsbidrag varav fem låtar som framfördes av artister som hade kvalat in från en tidigare semifinal (5miinust & Puuluup, Anet Vaikmaa, Ewert & The Two Dragons, Ollie och Peter Põder) och fem låtar som framfördes av artister som hade skickats vidare direkt till finalen via urvalsjuryns val (Brother Apollo, Carlos Ukareda, Daniel Levi, Nele-Liis Vaiksoo och Uudo Sepp & Sarah Murray). Dessa låtar fick tävla i två röstningsomgångar – först där en jury tillsammans med tittarna röstade fram tre gemensamma favoriter följt av en ny omgång där tittarna hade hela makten att rösta fram vinnaren.

 

Jury vs tittarna

Inför avgörandet av vilka tre bidrag som skulle kvala vidare valde ERR att hemliggöra hur tittarna hade rangordnat de fyra toppbidragen. Däremot var det öppet att juryn hade Ollie som sin vinnare följt av Nele-Liis Vaiksoo som tvåa och 5miinust & Puuluup som trea. Det var också de tre som fick högst totalpoäng när tittarna lade till sina poäng även om ERR först flera dagar senare berättade vilka tittarpoäng som juryns topp fyra fick, vilket inkluderade juryfyran Daniel Levi. Det man visste inför avslöjandet var att de fyra hade fått poängerna 12, 10, 8 och 7 från tittarna i och med att ingen av de andra deltagarna hade fått dessa poäng.

 

Hela resultatet

Omgång 1

Till andra omgången:

 

Utröstade låtar (i ordning jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 • 4. Daniel Levi – Over the Moon
 • (5 + 8 = 13 poäng)

 • 5. Anet Vaikmaa  – Serotoniin
 • (7 + 6 = 13 poäng)

 • 6. Carlos Ukareda – Never Growing Up
 • (6 + 2 = 8 poäng)

 • 7. Ewert & The Two Dragons – Hold Me Now
 • (4 + 3 = 7 poäng)

 • 8. Uudo Sepp & Sarah Murray – Still Love
 • (1 + 5 = 6 poäng)

 • 9. Peter Põder – Korra veel
 • (2 + 4 = 6 poäng)

 • 10. Brother Apollo – Bad Boy
 • (3 + 1 = 4 poäng)

 

Omgång 2

Så här blev topp 3 efter tittarnas omröstning

 • 1. 5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”

 • Vinstprocent: 60% (26 422 röster)

 • 2. Ollie – ”My Friend”

 • Vinstprocent: 29% (12 494 röster)

 • 3. Nele-Liis Vaiksoo – ”Käte ümber jää”

 • Vinstprocent: 11% (5 014 röster)

 

Tycker du att Estland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Ärligt talat, vad håller ni på med i Estland?

För andra året I RAD väljer ni bort en artist som gång på gång levererar otroliga rocklåtar. Förra året var pianoballaden med Alika ändå ett helt okej val men i år förlorar Ollie alltså mot ett gäng som verkar ha gruppen Kreisiraadio som sina stora idoler och efter 16 års lång och efterlängtad återkomst har komponerat ihop sin tolkning á la 2024. Underbart, eller inte (jag tror ni fattar att det är skrivet med ironi).

Jag vill inte på något sätt förstöra stämningen kring den här s.k. ”hitlåten” som nu fick hemmapublikens jubel, men jag vill då bara påminna er alla om att senast Estland skickade något liknande slutade det med 8 poäng i totaltabellen…och that’s it. Men om det är det resultatet som den här gruppen eftersträvar så varsågoda, jag ska inte stå i vägen.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Det här var ju verkligen ett skojfriskt bidrag och jag tycker det behövs lite sådana i ESC så jag är helt okej med detta.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Helt rätt val i finalen! Och ärligt talat så känns det så här i efterhand som att det inte fanns någon anledning att oroa sig. Så fort 5miinust & Puuluup gick upp och skulle framföra sin låt var publiken i total extas, och man rev ner applåder som det inte liknande någonting annat. Även om några enstaka i juryn skruvade på sig så räckte deras poäng ändå till sista finalomgången även utan tittarnas stöd, och då var det klappat och klart redan. Helt klart är detta Estlands bästa bidrag någonsin i ESC om man frågar mig, även om jag har svårt att avgöra om de eller Finland är bäst just i år så har man i alla fall en scenshow som jag definitivt kommer dansa med till när de äntrar scenen i ESC.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Denna helgalna grupp o tillika odds-favorit vann finalen med sin underhållande & medryckande låt på estniska. Dessutom blir ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” den längsta låttiteln i Eurovision Song Contest någonsin och överätts till svenska: ”Vi (vet) ingenting om (dessa) droger”. Även om jag hade föredragit andra bidrag som vinnare, så tycker jag ändå det är ett klockrent val att ta ut svängarna. För detta är verkligen ett bidrag som sticker ut och som kommer bli en publikfriare i Malmö.

 

Semifinalen
 • När?
 • 20 januari 2024, sändningen uppdelad i två delar:
 • – Kl. 18:15-20:00 CET
 • – Kl. 20:30-21:35 CET

 • Var?
 • Sporthall vid universitet i Tartu

 • Hur?
 • 15 bidrag tävlar där totalt fem av låtarna kvalar in till finalen

 • Vem/vilka var programledare?
 • Tõnis Niinemets och Grete Kuld

 • TV-bolag/Stream:
 • ERR – Se programmet »

Fakta om programmet

Inför finalen hölls en semifinal där 15 bidrag fick framträda på scenen innan en jury- och tittarröstning avgjorde tre gemensamma favoriter till finalen. Därefter fick tittarna rösta igen och utse två wildcards. Totalt gick fem bidrag vidare till finalen.

Förutom de låtar som gick till final är ytterligare fem bidrag klara för finalen. Dessa uppträdde dock inte i semifinalen.

Programmet sändes från en sporthall vid universitetet i staden Tartu. Förutom tävlingsbidragen gästades sändningen av dansgruppen Põmaki! samt den tidigare Eesti Laul-deltagaren Anett Kulbin tillsammans med Angus som sjöng en cover av fjolårets ESC-vinnarlåt ”Tattoo”.

 

Mer information

Resultat »

Panelens åsikter (inför) »

 

 

Startfält

Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning. Länkarna går till musikvideos/officiella studioversioner.


 • 1. 5miinust & Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
 • Låtskrivare: Põhja Korea, kohver, Lancelot, Päevakoer, Marko Veisson, Ramo Teder, Kim Wennerström

 • 2. Inga – No Dog On a Leash
 • Låtskrivare: Inga Tislar, Markus Palo

 • 3. Ollie – My Friend
 • Låtskrivare: Oliver Mazurtšak

 • 4. Yonna – I Don’t Know About You
 • Låtskrivare: Johanna Eendra, Jakob Kaarma, Semjon Greef

 • 5. Peter Põder – Korra veel
 • Låtskrivare: Peter Põder

 • 6. Cartoon & Ewert Sundja – Oblivion
 • Låtskrivare: Joosep Järvesaar, Hugo Martin Maasikas, Ewert Sundja

 • 7. Traffic – Wunderbar
 • Låtskrivare: Stig Rästa, Silver Laas

 • 8. Ingmar – Dreaming
 • Låtskrivare: Ingmar Erik Kiviloo

 • 9. Anet Vaikmaa  – Serotoniin
 • Låtskrivare: Sven Lõhmus

 • 10. Laura – Here’s Where I Draw the Line
 • Låtskrivare: Laura Põldvere, Johannes Lõhmus

 • 11. Sofia Rubina – Be Good
 • Låtskrivare: Jason Hunter, Robert Stanley Montes, Renae Rain

 • 12. Antsud – Vetevaim
 • Låtskrivare: Aile Alveus, Antsud

 • 13. Silver Jusilo – Lately
 • Låtskrivare: Silver Jusilo, Markus Palo

 • 14. Cecilia – FOMO
 • Låtskrivare: Cecilia-Martina Mägi, Sander Sadam, Liis Hainla

 • 15. Ewert & The Two Dragons – Hold Me Now
 • Låtskrivare: Ewert Sundja, Erki Pärnoja, Ivo Etti, Kristjan Kallas

 

Semifinalens resultat


Semifinalen i Estlands uttagning Eesti Laul 2024 är avklarad och vi har ett resultat. Av de 15 tävlingsbidrag i programmet röstades endast fem bidrag vidare till finalen. Nedan finner du resultatet gällande vilka som gick vidare respektive åkte ut.

Den första rundan avgjordes genom en gemensam jury- och tittaromröstning där vardera part delade ut en uppsättning av 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till tio av de 15 bidragen. När totalsummorna lagts ihop var det topp 3 som kvalade vidare till finalen. Vid delad placering avgjorde tittarnas rangordning.

Den andra rundan avgjordes mellan de 12 kvarvarande bidragen som nu tävlade om ytterligare två finalplatser. Här fick tittarna själva rösta fram de två finalisterna.

I sändningen valde ERR att ropa upp alla finalister utan inbördes ordning. Däremot var det känt vilka tre låtar som kvalade vidare från första omgången och vilka som gick vidare från den andra omgången.

 

Omgång 1

Listas i jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma


 • 1. Ollie – ”My Friend”
 • (7 + 10 = 17 p)

 • 2. 5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”
 • (4 + 12 = 16 p)

 • 3. Ewert & The Two Dragons – ”Hold Me Now”
 • (12 + 4 = 16 p)

 • 4. Traffic – ”Wunderbar”
 • (6 + 6 = 12 p)

 • 5. Ingmar – ”Dreaming”
 • (3 + 8 = 11 p)

 • 6. Cartoon & Ewert Sundja – ”Oblivion”
 • (10 + 1 = 11 p)

 • 7. Inga – ”No Dog On a Leash”
 • (8 + 2 = 10 p)

 • 8. Laura – ”Here’s Where I Draw the Line”
 • (1 + 7 = 8 p)

 • 9. Anet Vaikmaa  – ”Serotoniin”
 • (0 + 5 = 5 p)

 • 10. Cecilia – ”FOMO”
 • (2 + 3 = 5 p)

 • 11. Sofia Rubina – ”Be Good”
 • (5 + 0 = 5 p)

 

Bidrag som hamnade utanför juryns och tittarnas respektive topp 10 och som därmed fick noll poäng vardera:

 • 12. Antsud – ”Vetevaim”
 • 13. Yonna – ”I Don’t Know About You”
 • 14. Peter Põder – ”Korra veel”
 • 15. Silver Jusilo – ”Lately”

 

Omgång 2


 • 1. Anet Vaikmaa  – ”Serotoniin”
 • Röster: 1 864

 • 2. Peter Põder – ”Korra veel”
 • Röster: 1 413

 • 3. Traffic – ”Wunderbar”
 • Röster: 1 278

 • 4. Ingmar – ”Dreaming”
 • Röster: 1 078

 • 5. Cartoon & Ewert Sundja – ”Oblivion”
 • Röster: 850

 • 6. Cecilia – ”FOMO”
 • Röster: 515

 • 7. Inga – ”No Dog On a Leash”
 • Röster: 435

 • 8. Laura – ”Here’s Where I Draw the Line”
 • Röster: 349

 • 9. Yonna – ”I Don’t Know About You”
 • Röster: 213

 • 10. Antsud – ”Vetevaim”
 • Röster: 199

 • 11. Silver Jusilo – ”Lately”
 • Röster: 109

 • 12. Sofia Rubina – ”Be Good”
 • Röster: 102

 

Gemensamt slutresultat


Finalister

 

Utröstade (resultat efter den andra omgången)

 

 

Panelens åsikter (inför sändningen)


Min topplista

 1. Ingmar – ”Dreaming”
 2. Ollie – ”My Friend”
 3. 5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”
 4. Laura – ”Here’s Where I Draw the Line”
 5. Cartoon & Ewert Sundja – ”Oblivion”
 6. Anet Vaikmaa  – ”Serotoniin”
 7. Antsud – ”Vetevaim”
 8. Peter Põder – ”Korra veel”
 9. Traffic – ”Wunderbar”
 10. Cecilia – ”FOMO”

 

Kommentar

Spännande startfält i Estland i år, jag är för en gångs skull positivt överraskad! Detta är ett startfält med en del riktigt starka låtar och med 2-3 låtar som faktiskt skulle kunna gå rikigt bra i Eurovision. Delad etta på min lista är Ingmar och Ollie – som framför två bidrag som jag tror riktigt mycket på. Ingmar känns som en lite mer ”gospel”-variant, inte alltför långt ifrån John Lundviks ”Too late for love”. Ollie däremot är ju ett mer spännande kort, där Estland faktiskt har chansen att skicka ett starkt metalnummer till ESC. Även om jag föredrar Ingmar så tror jag Ollie hade funkat bättre i Malmö. Förvånansvärt nog tror jag även att 5miinust & Puuluup skulle funka bra med sitt väldigt udda bidrag – som faktiskt sätter sig rätt snabbt! De har alltså fina möjligheter i år – men de brukar aldrig skicka mina favoriter till Eurovision, så jag förväntar mig verkligen inget.


Min topplista

 1. Ollie – ”My Friend”
 2. Cecilia – ”FOMO”
 3. Ingmar – ”Dreaming”
 4. Traffic – ”Wunderbar”
 5. Sofia Rubina – ”Be Good”
 6. Anet Vaikmaa  – ”Serotoniin”
 7. Peter Põder – ”Korra veel”
 8. Yonna – ”I Don’t Know About You”
 9. Silver Jusilo – ”Lately”
 10. Laura – ”Here’s Where I Draw the Line”

 

Kommentar

Överlag är det en bra semifinal samtidigt som jag tycker att lägstanivån är lägre än jag förväntat mig. Det finns dock en del guldkorn, inte minst tycker jag att Ollie har inte bara en bra låt, hans låt borde redan vara i final om du frågar mig. Det känns lite jobbigt faktiskt att han måste kvala där han riskerar att åka ut, inte minst då det bara finns fem finalplatser. Men jag tror att han kommer att ta sig till final. Annars känns det väldigt öppet och jag hoppas att åminstone några av mina favoriter kvalar vidare.


Min topplista

 1. Cecilia – ”FOMO”
 2. Yonna – ”I Don’t Know About You”
 3. Silver Jusilo – ”Lately”
 4. Inga – ”No Dog On a Leash”
 5. Traffic – ”Wunderbar”
 6. Ingmar – ”Dreaming”
 7. Ollie – ”My Friend”
 8. Laura – ”Here’s Where I Draw the Line”
 9. 5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”
 10. Cartoon & Ewert Sundja – ”Oblivion”

 

Kommentar

Det jag verkligen tycker är ett stort plus med startfältet i år för Estland är att det är så mycket olika genrer som är med och tävlar, det är verkligen som en stor gott och blandat påse och det finns något som tilltalar alla. För personlig del så har jag Cecilia som min etta med låten ”Fomo”, första gången jag hörde den älskade jag den och jag gör det fortfarande. En riktig club banger med mycket elektroniska inputs och härlig kaxig attityd. Jag hoppas verkligen det håller live och låter lika bra. Sedan måste jag även nämna Yonna! Hon gjorde ett starkt intryck från start och det var något som var annorlunda med hennes låt, och det älskar jag. Älskar hela soundet i låten överlag och det är något mystiskt över det hela. Hade önskat att låten skulle höjas något extra till slutet så hade det varit pricken över i:et men är grymt imponerad över Estland i år.


Min topplista

 1. Ollie – ”My Friend”
 2. Cartoon & Ewert Sundja – ”Oblivion”
 3. 5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”
 4. Cecilia – ”FOMO”
 5. Traffic – ”Wunderbar”
 6. Peter Põder – ”Korra veel”
 7. Anet Vaikmaa  – ”Serotoniin”
 8. Antsud – ”Vetevaim”
 9. Inga – ”No Dog On a Leash”
 10. Silver Jusilo – ”Lately”

 

Kommentar

Estland bjuder verkligen på en gottepåse i år. Både sångmässigt och innehåll håller hög standard och jag är väldigt glad att Ollie ställde upp i år igen. Är det något jag saknar så är det att ingen förutom Ollie som berör mig känslomässigt. Det är mest kul och intressanta låtar men saknar pilen som skjuts genom min själ. Just ett sådant bidrag fanns bland de redan utslagna men vem vet vad finalen bjuder på i slutändan.


Min topplista

 1. Cartoon & Ewert Sundja – ”Oblivion”
 2. 5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”
 3. Cecilia – ”FOMO”
 4. Peter Põder – ”Korra veel”
 5. Ollie – ”My Friend”
 6. Ewert & The Two Dragons – ”Hold Me Now”
 7. Anet Vaikmaa  – ”Serotoniin”
 8. Antsud – ”Vetevaim”
 9. Traffic – ”Wunderbar”
 10. Yonna – ”I Don’t Know About You”

 

Kommentar

I skrivande stund har jag jättesvårt att utse vilka jag vill ha vidare – kvalitén på semifinalen är skyhög! Jag tror att jag säkert skulle sätta minst en fyra i betyg på hela min topp 9, och sen har jag kämpat otroligt mycket med hur jag ska placera de fyra låtar jag har högst upp. Solklara fempoängare alla fyra! (Resten är inte oävna heller) Det är så bisarrt detta – kul är det att jag har så många låtar att hålla på – samtidigt som jag också stört mig så mycket på att kvalitén i semin är så mycket högre jämfört med de som redan är färdigt kvalificerade, men det får vi komma tillbaks till inför finalen. Överlag känns det som att av min topp 5 så är tre givna – Cecilia, Ollie och 5miinust + Puuluup.


Min topplista

 1. Ollie – ”My Friend”
 2. Cecilia – ”FOMO”
 3. Traffic – ”Wunderbar”
 4. Anet Vaikmaa  – ”Serotoniin”
 5. Silver Jusilo – ”Lately”
 6. Ingmar – ”Dreaming”
 7. Peter Põder – ”Korra veel”
 8. Laura – ”Here’s Where I Draw the Line”
 9. Yonna – ”I Don’t Know About You”
 10. 5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”

 

Kommentar

Ett intressant startfält helt klart, med en hel del bra låtar. Jag har upplevt starkare upplagor av Eesti Laul historiskt sett, men hela min topp 5 känns gjuten och klar och jag hoppas framförallt att min förhandsfavorit Ollie (som kom tvåa ifjol) tar sig till finalen. Han hade förvisso en starkare låt förra gången, men årets låt är även den en riktigt melodisk och skön rock-pärla. Laura (Põldvere) som tävlat för Estland i ESC 2005 och 2017 var en besvikelse.


Min topplista

 1. Ollie – ”My Friend”
 2. Cartoon & Ewert Sundja – ”Oblivion”
 3. Cecilia – ”FOMO”
 4. Traffic – ”Wunderbar”
 5. Peter Põder – ”Korra veel”
 6. Anet Vaikmaa  – ”Serotoniin”
 7. 5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”
 8. Ingmar – ”Dreaming”
 9. Ewert & The Two Dragons – ”Hold Me Now”
 10. Inga – ”No Dog On a Leash”

 

Kommentar

Estlands bidrag är alltid en fröjd att lyssna till. Många låtar som får ”godkänt” eller högre. Så, om man bortser från de som är direktkvalificerade så tycker jag det är kul att Laura återbesöker tävlingen, men jag saknar känslan som låten ”Verona” gav 2017. Ja tyvärr når hennes bidrag inte upp på min lista överhuvudtaget. Men, besvikelsen höljs i dunkel bakom flera bidrag jag istället placerar på min topplista. För att nämna några så vill jag lyfta Cecilia med sitt bidrag ”FOMO”, en skön låt med clubkänsla som bara känns….rätt. Cartoon & Ewert Sundja men ”Oblivion”, ett intro som sen går över i drum ’n’ bass-vibes. En snygg kombination av stilar! Men, mitt hjärta klappar för Ollie. Med hans ballad ”My friend” tar hans rockiga, raspiga röst sig in under skinnet. Detta är ett bidrag med ”mycket väl godkänt” som betyg. Det kommer helt enkelt att bli en mycket spännande final för Estland!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »