« ESC-bubblan juli-dec 2023

ESC-bubblan juli-dec 2024 »


Välkommen till vår Eurovisionrapportering

Denna direktrapportering ger dig senaste nyheterna och uppdateringarna från Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Det rör både aktuella som kommande tävlingar inom Eurovisionbubblan.

Här nedan finns sammanställd information om vad vi för närvarande vet om tävlingarnas projektfaser och i kolumnen bredvid ger vi dig mer fördjupande uppdateringar om respektive tävling eller uttagning.

All information är med reservation för eventuella framtida justeringar och tillägg!


Senaste nytt

Denna direktrapportering ger dig senaste nyheterna och uppdateringarna från Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Det rör både aktuella som kommande tävlingar inom Eurovisionbubblan.

Här nedan finns sammanställd information om vad vi för närvarande vet om tävlingarnas projektfaser och längre ner hittar du mer fördjupande uppdateringar.

All information är med reservation för eventuella framtida justeringar och tillägg!


Valen till Eurovision 2024


Färdiga artist- och bidragsval*

Albanien • Belgien • Cypern • Danmark • Estland • Finland • Frankrike • Irland • Italien • Kroatien • Lettland • Litauen • Luxemburg • Malta • Moldavien • Nederländerna • Norge • Polen • San Marino • Schweiz • Slovenien • Spanien • Storbritannien • Tjeckien • Tyskland • Ukraina • Österrike


Endast artistvalet är gjort/presenterat

Georgien • Grekland • Israel


Val som görs genom ej ännu avgjorda uttagningar och/eller internval

Armenien • Australien • Azerbajdzjan • Island • Portugal • Serbien • Sverige


* Valet/valen kan ha avgjorts genom alltifrån längre uttagningar till bara enskilda finaler och/eller internval. Vi reserverar oss för att eventuella slutversioner av tävlingsbidrag släpps först mot slutet av uttagningssäsongen.

Aktuellt

 

Nyhetshändelser i mars


Inför Deltävling 5, Melodifestivalen 2024

2 mars. Ikväll lördag avgörs deltävling 5 som sänds från Löfbergs Arena i Karlstad. Här berättar vi mer om startfältet, tävlingsupplägget, röstningsreglerna samt hur några spelbolag tippar slutresultatet.

Mer fakta om programmet »


Vecka 9 – Helgens uttagningar

2 mars. Under lördagen sker som tidigare meddelat följande uttagningar.

 

Lördagens uttagningar

Island: Söngvakeppin 2024 (FINAL)

Två semifinaler har korat fyra finalister samt ett wildcard som nu ska tävla om vem som ska få representera Island i Eurovision Song Contest 2024. Finalen går av stapeln från Laugardalshöll med trion Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson och Unnsteinn Manuel Stefánsson som programledare. Upplägget är enkelt – bidragen framförs, tittarna och en jury röstar och de två bidrag som har fått flest röster går vidare till den avgörande omgången där vinnaren koras.

I semifinalerna var alla tävlande tvungna att framföra sitt bidrag på isländska medan i finalen får man byta språk. Fyra finalister (Anita, Bashar Murad, Hera Björk och Sigga Ózk) kommer att framföra den engelska version som togs fram av respektive tävlingsbidrag inför uttagningen. Den enda akt som inte väljer att använda sin engelskspråkiga version i finalen är duon VÆB som istället framför låten på isländska såsom de gjorde i sin semifinal.

Mer fakta »

 

Serbien: Pesma za Evroviziju ’24 (FINAL)

I tisdags och i torsdags avgjordes de två semifinalerna i Serbiens ESC-uttagning. Under dessa två sändningar har tittarna och en jury tagit ställning till sammanlagt 28 tävlingsbidrag och skickat vidare 16 av dem till finalen. Nu ska det alltså avgöras vem av dessa låtar som ska få representera Serbien i Eurovision 2024 i Malmö.

Mer fakta »

 

Portugal: Festival da Canção 2024 (semifinal 2)

Efter den föregående semifinalen förra lördagen (24:e februari) är det så dags för den andra semifinalen att avgöras. Precis som då tävlar tio bidrag där först en gemensam jury- och tittaromröstning korar fem finalister. Därefter får tittarna utse ett wildcard bland de kvarvarande fem låtarna i programmet.

När programmet är avgjort vet vi vilka 12 bidrag som kommer att tävla i finalen som avgörs nästkommande lördag.

Mer fakta »


Nu kan man lyssna på Storbritanniens ESC-låt

1 mars. I Malmö i maj blir det sångaren Olly Alexander med bidraget ”Dizzy” som ska representera Storbritannien. Nu kan man lyssna på tävlingsbidraget som har släppts officiellt.

Läs mer »


Lyssna på Österrikes tävlingsbidrag till Malmö

1 mars. Sedan tidigare har det varit känt att sångerskan Kaleen ska representera Österrike i Eurovision med bidraget ”We Will Rave” och vid månadsskiftet från februari till mars blev låten officiellt släppt i studioversion.

Läs mer »


Vi följer fredagsrepetitionerna i Karlstad

1 mars. Nu under fredagen följer vi både de enskilda scenrepetitionerna i Löfbergs Arena samt fredagens första publikgenrep. Allt uppdateras i vår LIVE-kommentering under dagen.

Till vår LIVE-rapportering »


Resultatet av den andra semin i Serbiens Pesma za Evroviziju ‘24

1 mars. På torsdagskvällen, natten mot fredagen, genomförde Serbien den andra av två semifinaler inför lördagens final i Pesma za Evroviziju ‘24. Det var 14 bidrag som tävlade om finalplatserna och nu vet vi vilka åtta av dessa låtar som gör den första semifinalens vinnare sällskap i finalen.

Mer om resultatet »

 

 

Nyhetshändelser i februari


Våra intryck från torsdagsrepetitionerna

29 februari. Under torsdagen fick de 6 tävlande artisterna i Karlstads startfält för första gången uppträda på scenen i Löfbergs Arena inför den ackrediterade presskåren. Här är några av våra reflektioner från dessa repetitioner.

Så tycker vi »


Lyssna på Cyperns tävlingsbidrag i Eurovision 2024

29 februari. Sedan tidigare har det varit känt att Cypern internt utsett sångerskan Sillia Kapsis med bidraget ”Liar” som sin representant till Eurovision 2024. Från och med denna dag går det att lyssna på låtens studioversion samt ta del av musikvideon.

Läs mer »


Lyssna på Nederländernas tävlingsbidrag till Malmö

29 februari. Sedan i höstas har det varit känt att artisten Joost Klein ska tävla för Nederländerna i årets Eurovision Song Contest och nu kan man också lyssna på det tävlingsbidrag som han ska tävla med i Malmö. Bidraget heter ”Europapa” och har idag släppts både i studioversion och som musikvideo.

Läs mer »


Nemo representerar Schweiz i Eurovision 2024

29 februari. För sjätte året i rad har Schweiz valt ut artist och tävlingsbidrag via en intern omröstning mellan en rekryterad publikpanel och en expertjury. Nu många månader efter att omröstningen blev avgjord har TV-bolaget SRG SSR gått ut med att vinnaren blev artisten Nemo med bidraget ”The Code”. Låten har också släppts i musikvideoform.

Läs mer »


Nyhetssammanfattning för februari

29 februari. Inför månadsskiftet släpper vi sammanfattningen för nyheterna från ESC-bubblan som har släppts till och med februari månad.

Läs mer »


Inför den andra semin i Serbiens Pesma za Evroviziju ‘24

29 februari. Ikväll torsdag genomför Serbien den andra av två semifinaler inför lördagens final i Pesma za Evroviziju ‘24. Totalt handlar det om 14 bidrag som tävlar om åtta finalplatser.

Mer fakta »

Panelen tycker till (inför) »


Smyglyssna på låtarna i Karlstad

29 februari. SVT har släppt smyglyssningar av veckans Melodifestivalstartfält. Den här gången handlar det om 60 sekunder per tävlingsbidrag vilket är bara en tredjedel av varje låt. Men lyssna gärna och säg vad du tycker!

Lyssna här »


NRK och Yle producerar Inför Eurovision-serier i vår

28 februari. Sedan tidigare har det varit känt att NRK fortsätter att producera sin Adresse-serie för att presentera och betygsätta alla tävlingsbidrag i årets Eurovision, och en liknande serie får även fortsättning i Finland.

I Norge kommer inspelningarna av Adresse Malmø att äga rum i mitten av mars medan sändningarna publiceras i etern den 5:e, 12:e, 19:e och 26:e april samt 3:e maj. Marte Stokstad är programledare för alla sändningar och med sig har hon dels en expertjury och en s.k. folkets jury som får bedöma och betygsätta alla tävlingsbidrag.

Yle i Finland har bekräftat att deras nedräkningsserie Viisukupla – Eurovisionsbubblan fortsätter för tredje året i rad. Programledare för sändningarna blir duon Katri Norrlin och Märta Westerlund som tillsammans med Eva Frantz och Mikko Silvennoinen och fler inbjudna gäster snackar om alla tävlingsbidrag. Inspelningarna görs i slutet av mars och sändningarna planeras till den 28:e april och 5:e maj.


Resultatet av den första semin i Serbiens Pesma za Evroviziju ‘24

27 februari. På tisdagskvällen genomförde Serbien den första av två semifinaler inför lördagens final i Pesma za Evroviziju ‘24. Det var 14 bidrag som tävlade om finalplatserna och nu vet vi vilka åtta låtar som gick vidare!

Mer om resultatet »


Vi har fått höra studioversionerna i Karlstad

27 februari. Inför lördagens deltävling har vår skribent Lukas fått smyglyssna på veckans tävlingsbidrag. Så här sammanfattar han intrycken av låtarna efter att ha fått hört dem i studioversioner (scenframträdandena görs först senare under veckan).

Till intrycken »


Inför den första semin i Serbiens Pesma za Evroviziju ‘24

27 februari. Ikväll tisdag genomför Serbien den första av två semifinaler inför lördagens final i Pesma za Evroviziju ‘24. Totalt handlar det om 14 bidrag som tävlar om åtta finalplatser.

Mer fakta »

Panelen tycker till (inför) »


Fyra av fem finalister i Islands Söngvakeppnin byter till ny låtversion

26 februari. Inför lördagens Söngvakeppnin-final på Island har TV-bolaget RÚV bekräftat att fyra av finalisterna (Anita, Bashar Murad, Hera Björk och Sigga Ózk) kommer att framföra den engelska version som togs fram av respektive tävlingsbidrag inför uttagningen. Den enda akt som inte väljer att använda sin engelskspråkiga version i finalen är duon VÆB som istället framför låten på isländska såsom de gjorde i sin semifinal.


Vi räknar ner till den femte och sista deltävlingen i Karlstad

26 februari. Nu på lördag (2 mars) sänds den femte och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Under hela veckan kommer vi att uppdatera om allt som händer och det första vi gör är att presentera fakta om Karlstadstartfältets artister.

Läs mer »


Eurovision-schema vecka 9

26 februari. En ny tävlingsvecka äger rum inför årets Eurovision. Här följer uttagningsschemat för veckan som i vanlig ordning är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


Baby Lasagna representerar Kroatien i Eurovision 2024

25 februari. På söndagskvällen avgjordes finalen i Dora 2024 i Kroatien där sångaren Baby Lasagna med bidraget ”Rim tim tagi dim” vann och kommer därför att få representera Kroatien i Eurovision 2024 i maj.

Mer om resultatet »


Panelen tycker till om den fjärde deltävlingen

25 februari. Nu har det blivit dags för oss i ESC-Panelen att recensera och betygsätta låtarna i den senaste avgjorda deltävlingen i Melodifestivalen 2024.

Nytt för i år är att vi växlar roller om vilka som tycker till om deltävlingarna enligt följande modell:

 • – Varje vecka blir det en slags minipanel om fyra personer som kommenterar och betygsätter alla tävlingsbidrag samt skriver ett helhetsomdöme om sändningen.
 • – Övriga 6 panelmedlemmar betygsätter endast varje låt.
 • – Hela panelen rangordnar alla bidrag i personliga topplistor.

Vi bedömer låtarna & programmet »


Inför Kroatiens Dora-final

25 februari. På söndagskvällen avgörs finalen i Dora 2024 i Kroatien där en vinnare bland 16 framröstade låtar ska utses. Till skillnad från semifinalerna avgörs resultatet med hjälp av både 50% juryröster och 50% tittarröster. Jurygrupperna kommer att vara åtta till antalet och representerar fyra kroatiska städer (Osijek, Rijeka, Split och Zagreb) samt fyra ESC-tävlande länder (Island, Italien, Tyskland och Ukraina).

Mer fakta »

Panelen tycker till (inför) »


Megara representerar San Marino i Eurovision 2024

25 februari. Den tredje upplagan av Una voce per San Marino är avgjord och i finalen röstades den spanska musikgruppen Megara med bidraget 11:11fram till vinnare. Det blir landets representant i Eurovision 2024.

Till resultatet »


Resultat: Deltävling 4, Melodifestivalen 2024

24 februari. Den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2024, som sändes från Volvo CE Arena i Eskilstuna, är nu avklarad och vi har ett resultat. Av 6 tävlingsbidrag röstades först ett bidrag vidare direkt till final, sedan fick de fem kvarvarande bidragen tävla i en andra omgång om den andra finalplatsen samt två semifinalplatser.

Till resultatet »

Vi kommenterade från sändningen »


Inför Deltävling 4, Melodifestivalen 2024

24 februari. Ikväll lördag avgörs deltävling 4 som sänds från Volvo CE Arena i Eskilstuna. Här berättar vi mer om startfältet, tävlingsupplägget, röstningsreglerna samt hur några spelbolag tippar slutresultatet.

Mer fakta om programmet »


Vecka 8 – Lördagens uttagningar

24 februari. Under lördagen sker som tidigare meddelat följande uttagningar.

 

Lördagens uttagningar

Una voce per San Marino (FINAL)

Efter förra veckans heats har det blivit dags för San Marino att välja ut vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som ska representera landet i Eurovision 2024 i Malmö. Det handlar om 17 bidrag varav åtta som kvalade in från de heats som har hållits under veckan (med artister som fått genomgå auditions sedan i höstas) och åtta som har bjudits in direkt av produktionen bakom uttagningen. Den sjuttonde finalisten blev en låt som valdes in från en egen uttagning med bidrag framtagna med bland annat hjälp av AI.

Precis som tidigare under veckan är det 100 procent juryröstning som korar vinnaren.

Mer fakta »

 

Island: Söngvakeppin 2024 – Semifinal 2 (av 2)

I den andra semifinalen i Islands Söngvakeppnin 2024 kommer fem bidrag att tävla där tittarna röstar fram en topp två till finalen. De bidrag som röstas ut kommer dock eventuellt kunna komma tillbaka igen som juryns wildcards, däremot kan bara en låt av alla utröstade få den chansen. Om någon får den chansen presenteras troligen under resultatdelen av sändningen. Som vanligt framförs alla bidrag på isländska i semifinalerna.

Mer fakta »

 

Portugal: Festival da Canção 2024 – Semifinal 1 (av 2)

I den första semifinalen i Portugals uttagning ska tio bidrag tävla om 6 finalplatser. Först framförs låtarna, därefter genomförs en gemensam jury- och tittaromröstning som korar fem finalister. Sedan får tittarna rösta fram ett wildcard bland de kvarvarande låtarna i programmet.

Mer fakta »


Resultatet av den andra semin i Kroatiens Dora 2024

23 februari. På fredagskvällen genomförde Kroatien den andra av två semifinaler inför söndagens final i Dora 2024. Det var 12 bidrag som tävlade om finalplatserna och nu vet vi vilka åtta låtar som gick vidare med tittarna (som var de enda som fick bestämma). Den här semifinalens åtta vinnare gör nu den första semifinalens åtta vinnare sällskap i finalen som avgörs på söndag kväll.

Mer om resultatet »


Ytterligare ett biljettsläpp till Eurovision i Malmö

23 februari. I höstas släpptes de första biljetterna till årets Eurovision Song Contest och därefter har det gjorts ett antal fler biljettsläpp. Denna fredagsförmiddag gick man ut med ännu ett biljettsläpp till alla nio sändningar. Vill du vara på plats i Malmö i arenan i maj finns det alltså fortfarande en chans. Alla tillgängliga biljetter hittas på Ticketmaster.se


Vi följer fredagsrepetitionerna

23 februari. Nu under fredagen följer vi både de enskilda scenrepetitionerna i Volvo CE Arena samt fredagens första publikgenrep. Allt uppdateras i vår LIVE-kommentering under dagen.

Till vår LIVE-rapportering »


Inför den andra semin i Kroatiens Dora 2024

23 februari. Ikväll fredag genomför Kroatien den andra av två semifinaler inför söndagens final i Dora 2024. Totalt handlar det om 12 bidrag som tävlar om de sista åtta finalplatserna. Precis som i torsdagens semifinal avgörs alla resultat med hjälp av endast tittarnas röster.

Mer fakta »

Panelen tycker till (inför) »


Resultatet av den första semin i Kroatiens Dora 2024

22 februari. På torsdagskvällen genomförde Kroatien den första av två semifinaler inför söndagens final i Dora 2024. Det var 12 bidrag som tävlade om finalplatserna och nu vet vi vilka åtta låtar som tittarna röstade vidare till söndagens final.

Mer om resultatet »


Våra intryck från torsdagsrepetitionerna

22 februari. Under torsdagen fick de 6 tävlande artisterna i Eskilstunas startfält för första gången uppträda på scenen i Volvo CE Arena inför den ackrediterade presskåren. Här är några av våra reflektioner från dessa repetitioner.

Så tycker vi »


Smyglyssna på låtarna i Eskilstuna

22 februari. SVT har släppt smyglyssningar av veckans Melodifestivalstartfält. Den här gången handlar det om 60 sekunder per tävlingsbidrag vilket är bara en tredjedel av varje låt. Men lyssna gärna och säg vad du tycker!

Lyssna här »


Inför den första semin i Kroatiens Dora 2024

22 februari. Ikväll torsdag genomför Kroatien den första av två semifinaler inför söndagens final i Dora 2024. Totalt handlar det om 12 bidrag som tävlar om åtta finalplatser där resultatet avgörs med endast tittarnas röster.

Mer fakta »

Panelen tycker till (inför) »


Nederländernas tävlingsbidrag till Malmö släpps snart

20 februari. Sedan i höstas har det varit känt att artisten Joost Klein ska tävla för Nederländerna i årets Eurovision Song Contest. Fram till nu har det varit oklart vad hans bidrag ska heta men nu har det gått ut information om det. Bidraget som är utvalt heter ”Europapa” och låten kommer att släppas officiellt den 29:e februari.


Lyssna på Belgiens ESC-låt i Malmö

20 februari. Under tisdagen släppte det belgiska TV-bolaget RTBF studioversionen till låten ”Before The Party’s Over” som ska framföras av sångaren Mustii i Eurovision 2024. Belgien var som bekant första landet ut att presentera sitt artistval men blir inte sista landet att släppa sitt tävlingsbidrag.

Läs mer »


Vi har fått höra studioversionerna i Eskilstuna

20 februari. Inför lördagens deltävling har vi fått smyglyssna på veckans tävlingsbidrag. Så här sammanfattar vi intrycken av låtarna efter att ha fått hört dem i studioversioner (scenframträdandena görs först senare under veckan).

Till intrycken »


De inbjudna artisterna till Una voce per San Marino presenterade

19 februari. TV-bolaget SMRTV har bekräftat vilka åtta artister som har bjudits in direkt till finalen av Una voce per San Marino, som avgörs nu till helgen. Förutom de åtta som bjudits in kommer startfältet att bestå av nio tävlande till varav åtta som kvalar in från auditionheats (som hålls dagarna före finalen) samt en artist som har valts ut från en egen separat uttagning.

Läs mer »


Luna representerar Polen i Eurovision 2024

19 februari. I år har polska TV-bolaget TVP valt att välja ut landets artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 via ett internval istället för att anordna en nationell final (som man annars gjort de två senaste åren). Under måndagsmorgonen presenterades sångerskan Luna med tävlingsbidraget ”The Tower” samtidigt som den officiella musikvideon också släpptes.

Läs mer »


Vi räknar ner till den fjärde deltävlingen i Eskilstuna

19 februari. Nu på lördag (24 februari) sänds den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Under hela veckan kommer vi att uppdatera om allt som händer och det första vi gör är att presentera fakta om Eskilstunastartfältets artister.

Läs mer »


Eurovision-schema vecka 8

19 februari. En ny tävlingsvecka äger rum inför årets Eurovision. Här följer uttagningsschemat för veckan som i vanlig ordning är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


Panelen tycker till om den tredje deltävlingen

18 februari. Nu har det blivit dags för oss i ESC-Panelen att recensera och betygsätta låtarna i den senaste avgjorda deltävlingen i Melodifestivalen 2024.

Nytt för i år är att vi växlar roller om vilka som tycker till om deltävlingarna enligt följande modell:

 • – Varje vecka blir det en slags minipanel om fyra personer som kommenterar och betygsätter alla tävlingsbidrag samt skriver ett helhetsomdöme om sändningen.
 • – Övriga 6 panelmedlemmar betygsätter endast varje låt.
 • – Hela panelen rangordnar alla bidrag i personliga topplistor.

Vi bedömer låtarna & programmet »


Resultat av den första semifinalen i Söngkvakeppnin

17 februari. Den här veckan startade även Island sin uttagning Söngvakeppnin med den första semifinalen där fem bidrag deltog. Av dessa röstade tittarna vidare två av låtarna till finalen. Nästa vecka avgörs den andra semifinalen och då blir det också känt om någon av de utröstade låtarna ges en ny chans på finalplats.

Resultat »


Silvester Belt vann Litauens uttagningsfinal till Malmö

17 februari. Efter fem heats med 40 bidrag var det dags för Litauen att avgöra sin ESC-uttagning till Malmö. Tio av bidragen tävlade i finalen där tittarna fick slutordet och de valde att ge vinsten till sångaren Silvester Belt och hans låt ”Luktelk”.

Resultat »


Saba representerar Danmark i Eurovision 2024

17 februari. I finalen i årets Dansk Melodi Grand Prix, som sändes från DR Koncerthuset i Köpenhamn, blev det sångerskan Saba med bidraget ”Sand” som vann. Hon kommer därmed att få representera Danmark i årets Eurovision Song Contest.

Resultat »


5miinust & Puuluup representerar Estland i Eurovision 2024

17 februari. Det blir musikgruppen 5miinust tillsammans med musikduon Puuluup och deras gemensamma bidrag ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” som kommer att representera Estland i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i Eesti Laul 2024 som sändes den 17:e februari 2024.

Resultat »


Natalia Barbu representerar Moldavien i Eurovision 2024

17 februari. Det blir för tredje året i rad en återkommande artist som får representera Moldavien i Eurovision. I det här fallet handlar det om sångerskan Natalia Barbu, som senast tävlade i Eurovision 2007, vann årets moldaviska uttagning med bidraget ”In the Middle”.

Här ska sägas att vinsten blev en tajt sådan då hon hamnade på delad förstaplats med sångerskan Valeria Pashas ”Anti-Princess” men vann tack vare en högre jurypoäng.

Resultat »


Resultat: Deltävling 3, Melodifestivalen 2024

17 februari. Den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2024, som sändes från VIDA Arena i Växjö, är nu avklarad och vi har ett resultat. Av 6 tävlingsbidrag röstades först ett bidrag vidare direkt till final, sedan fick de fem kvarvarande bidragen tävla i en andra omgång om den andra finalplatsen samt två semifinalplatser.

Till resultatet »

Vi kommenterade från sändningen »


Inför Deltävling 3, Melodifestivalen 2024

17 februari. Ikväll lördag avgörs deltävling 3 som sänds från VIDA Arena i Växjö. Här berättar vi mer om startfältet, tävlingsupplägget, röstningsreglerna samt hur några spelbolag tippar slutresultatet.

Mer fakta om programmet »


Fakta om lördagens uttagningar

17 februari. Under lördagen sker som tidigare meddelat följande uttagningar:

 

denmark_smallDanmark: Dansk MGP 2024 (FINAL)

I finalen, som har åtta tävlande, sker omröstningen mellan å ena sidan tittarnas omröstning och å andra sidan en 20-mannajury som består av personer från både Danmark men även andra länder. Dessa ska tillsammans först enas om en topp 3 innan man korar vinnaren. Både juryn och tittarna röstar i bägge omgångarna.

Mer fakta »

 

estonia_smallEstland: Eesti Laul 2024 (FINAL)

Det har blivit dags för Estland att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024. I finalen tävlar dels de fem bidrag som röstades vidare från semifinalen, dels de fem bidrag som urvalsjuryn korade till direktkvalificerade bidrag. Resultatet avgörs sedan i två rundor – först där juryn och tittarna tillsammans enas om en topp 3 innan tittarna själva röstar fram sin vinnare tillika Estland ESC-representant till Malmö.

Mer fakta »

 

Litauen: Eurovizija.LT (FINAL)

Efter fem veckovisa heats som har gett tio finalister ska nu Litauen rösta fram en vinnare bland dessa låtar. Finalen avgörs precis som Estlands, dvs. att en gemensam jury- och tittarröstning först avgör tre favoriter innan tittarna själva får ta ställning till vem av de tre som ska bli Litauens ESC-representant i Malmö.

Mer fakta »

 

Moldavien: Etapa națională 2024 (FINAL)

Från början tävlade 30 låtar i Moldaviens uttagning men efter en liveaudition i januari, där en jury hade hela makten, har startfältet minskat till 11 tävlingsbidrag. Under finalkvällen ska tittarna och en jury tillsammans rösta fram en av dessa låtar som ska få representera Moldavien i Eurovision 2024.

Mer fakta »

 

Island: Söngvakeppin 2024 – Semifinal 1 (av 2)

I den första semifinalen i Islands Söngvakeppnin 2024 kommer fem bidrag att tävla där tittarna röstar fram en topp två till finalen. De bidrag som röstas ut kommer dock eventuellt kunna komma tillbaka igen som juryns wildcards, däremot kan bara en låt av alla utröstade få den chansen. Som vanligt framförs alla bidrag på isländska i semifinalerna.

Mer fakta »


Isaak representerar Tyskland i Eurovision 2024

17 februari. Finalen i Tyskland är nu avgjord och efter omröstningarna står det klart att det blir Isaak med bidraget ”Always on the Run” som kommer att representera landet i Eurovision 2024. I och med att Tyskland är direktkvalificerad till ESC-finalen kan Isaak därmed redan nu göra sig redo för sitt finalframträdande i Malmö Arena den 11:e maj.

Mer om resultatet »


Polens representant till Eurovision 2024 presenteras på måndag

16 februari. I år har polska TV-bolaget TVP valt att välja ut landets artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 via ett internval istället för att anordna en nationell final (som man annars gjort de två senaste åren). Och nu på måndag (19:e februari) kommer beskedet att meddelas samtidigt som den officiella musikvideon släpps.


Inför ’Das Deutsche Finale 2024’ – Tysklands val till Eurovision 2024

16 februari. Under fredagskvällen kommer Tyskland att välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag i en direktsänd final från Berlin. Programledare för finalen är Barbara Schöneberger. I finalen tävlar de nio bidrag som valdes ut av urvalsjuryn inklusive det bidrag som valdes ut från Ich will zum ESC! förra veckan. Den här gången koras vinnaren med hjälp av tittarröster och juryröster.

Mer om finalen »

Panelen tycker till (inför) »


Vi följer fredagsrepetitionerna i Växjö

16 februari. Nu under fredagen följer vi både de enskilda scenrepetitionerna i VIDA Arena samt fredagens första publikgenrep. Allt uppdateras i vår LIVE-kommentering under dagen.

Till vår LIVE-rapportering »


Våra intryck från torsdagsrepetitionerna

15 februari. Under torsdagen fick de 6 tävlande artisterna i Växjös startfält för första gången uppträda på scenen i VIDA Arena inför den ackrediterade presskåren. Här är några av våra reflektioner från dessa repetitioner.

Så tycker vi »


Datum för flera internval presenterade

15 februari. I årets upplaga av Eurovision är det 15 länder som har valt att gå helt eller delvis internt till sina val gällande att utse artist och tävlingsbidrag. Några av dessa länder redan presenterat hela eller delar av respektive internval (exempelvis släppte Frankrike sin låt i början av november förra året) medan andra väntar till slutminuten med att presentera. Nedan är några av de senaste beskeden vi har fått:

 

Cyperns artist Sillia Kapsis kommer att framföra låten ”Liar” som premiärspelas den 29:e februari.

Storbritannien som har meddelat att Olly Alexanders låt ”Dizzy” kommer att premiärspelas den 1:a mars. Artisten gästar samma kväll den på BBC populära talkshowen Graham Norton Show.

SBS i Australien har meddelat att deras artist- och bidragsval till Malmö meddelas officiellt den 6:e mars.

Grekland har, genom TV-bolaget ERT, bekräftat att den låt som deras artist Marina Satti kommer att framföra i tävlingen ska presenteras i ett TV-program den 7:e mars.


Smyglyssna på låtarna i Växjö

15 februari. SVT har släppt smyglyssningar av veckans Melodifestivalstartfält. Den här gången handlar det om 60 sekunder per tävlingsbidrag vilket är bara en tredjedel av varje låt. Men lyssna gärna och säg vad du tycker!

Lyssna här »


Spanien blir värd för Junior Eurovision 2024

14 februari. Efter Frankrikes tredje JESC-seger på fyra år i höstas står det nu klart att landet har valt att lämna över produktionsansvaret till ett annat land inför årets upplaga. I det här fallet har frågan gått till Spaniens nationella TV-bolag RTVE i och med att Spanien kom på andra plats 2023. EBU har nu bekräftat att RTVE accepterat erbjudandet även om det än så länge saknas värdstad, tävlingsarena och finaldatum.

Det är första gången som Spanien arrangerar Junior Eurovision Song Contest även om de har en vinst sedan tidigare och flera pallplatser. Som tillägg kan sägas att det blir den första upplagan sedan 2018 som inte äger rum i förra årets vinnarland (inför 2018 hade Belarus tilldelats värdskapet lite drygt ett år i förväg).


Vi har fått höra studioversionerna i Växjö

13 februari. Inför lördagens deltävling har vår skribent Lukas fått smyglyssna på veckans tävlingsbidrag. Så här sammanfattar han intrycken av låtarna efter att ha fått hört dem i studioversioner (scenframträdandena görs först senare under veckan).

Till intrycken »


Vi räknar ner till den tredje deltävlingen i Växjö

12 februari. Nu på lördag (17 februari) sänds den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Under hela veckan kommer vi att uppdatera om allt som händer och det första vi gör är att presentera fakta om Växjöstartfältets artister.

Läs mer »


Eurovision-schema vecka 7

12 februari. En ny tävlingsvecka äger rum inför årets Eurovision. Här följer uttagningsschemat för veckan som i vanlig ordning är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


Panelen tycker till om den andra deltävlingen

11 februari. Nu har det blivit dags för oss i ESC-Panelen att recensera och betygsätta låtarna i den senaste avgjorda deltävlingen i Melodifestivalen 2024.

Nytt för i år är att vi växlar roller om vilka som tycker till om deltävlingarna enligt följande modell:

 • – Varje vecka blir det en slags minipanel om fyra personer som kommenterar och betygsätter alla tävlingsbidrag samt skriver ett helhetsomdöme om sändningen.
 • – Övriga 6 panelmedlemmar betygsätter endast varje låt.
 • – Hela panelen rangordnar alla bidrag i personliga topplistor.

Vi bedömer låtarna & programmet »


Angelina Mango representerar Italien vid Eurovision 2024

11 februari. Natten mot söndagen avgjorde Italien sin Festival di Sanremo, där det blev Angelina Mango med bidraget ”La noia” som vann. Timmarna efter uttagningen står det klart att hon vill åka och representera Italien vid Eurovision 2024 i Malmö.

Resultatet av finalen »


Litauens finalstartfältet klart

10 februari. I Litauens Eurovizija.LT hölls det femte och sista heatet där de två sista finalisterna utsågs. Därmed är finalstartfältet nu komplett inför den avgörande finalen nästa lördag.

Resultatet av det sista heatet »

Vilka bidrag tävlar i finalen? »


Dons representerar Lettland vid Eurovision 2024

10 februari. Under lördagskvällen anordnades finalen i Supernova i Lettland där det efter jury- och tittaromröstningen blev Dons med bidraget ”Hollow” som vann. Lettland har därmed gjort sitt val till årets Eurovision.

Resultatet av finalen »


Windows95Man ft. Henri Piispanen representerar Finland i Eurovision 2024

10 februari. Under lördagskvällen anordnade Finland sin UMK-final där det blev Windows95Man ft. Henri Piispanen med bidraget ”No Rules!” som vann. De kommer således att få representera Finland vid årets Eurovision Song Contest.

Resultatet av finalen »


Resultat: Deltävling 2, Melodifestivalen 2024

10 februari. Den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2024, som sändes från Scandinavium i Göteborg, är nu avklarad och vi har ett resultat. Av 6 tävlingsbidrag röstades först ett bidrag vidare direkt till final, sedan fick de fem kvarvarande bidragen tävla i en andra omgång om den andra finalplatsen samt två semifinalplatser.

Till resultatet »

Vi kommenterade från sändningen »


Inför Deltävling 2, Melodifestivalen 2024

10 februari. Ikväll lördag avgörs deltävling 2 som sänds från Scandinavium i Göteborg. Här berättar vi mer om startfältet, tävlingsupplägget, röstningsreglerna samt hur några spelbolag tippar slutresultatet.

Mer fakta om programmet »


Vecka 6 – Helgens uttagningar

10 februari. Under helgen sker som tidigare meddelat följande uttagningar.

 

Finland: UMK 2024 (FINAL)

Årets finländska uttagningsfinal äger rum i Nokia Arena i Tammerfors med trion Pilvi Hämäläinen, Benjamin Peltonen och Viivi Pumpanen som programledare. De ska guida tittarna genom de sju tävlingsbidrag som tävlar om vinsten. Resultatet kommer att avgöras av delad jury- och tittarröstning, där tittarna återigen har 75 procent makt av resultatet.

Mer fakta »

 

Italien: Festival di Sanremo (FINAL)

Under den här veckan har italienska Rai sänt sin traditionella Festival di Sanremo där inte mindre än 30 bidrag är med och tävlar. De första fyra sändningarna används som uppvisningsprogram där artisterna har getts möjlighet att både framföra sina låtar men även andra låtar. I sändningarna har jury- och/eller tittarröstningar genomförts som blir avgörande under finalen.

I finalen uppträder alla 30 bidrag på nytt medan tittarna kan rösta igen, därefter vägs resultatet av alla omröstningar samman och de fem som ligger bäst till går vidare. Tidigare röster nollställs och en ny omröstning mellan tittarna och två jurygrupper påbörjas. Vinnaren i den andra omgången erbjuds sedan att tävla för Italien i Eurovision 2024 men vinnaren har rätt att avstå erbjudandet. Om så skulle inträffa får Rai själva bestämma sitt val till Malmö.

Mer fakta »

 

Lettland: Supernova (FINAL)

Efter den nu avgjorda semifinalen har det blivit dags för Lettland att utse sin representant till Eurovision 2024. Det finns tio bidrag som fortfarande har vinstchansen och precis som i föregående sändning avgörs alla resultat av såväl juryns som tittarnas röster.

Mer fakta »

 

Litauen: Eurovizija.LT – Heat 5 (av 5)

I programmet uppträder de sista åtta artisterna (av de 40 som valdes ut från start) med varsin låt, därefter sker en tittar- och juryröstning som tillsammans röstar fram två gemensamma favoriter till finalen. När resultatet är klart har startfältet fått tio finalister och nästa vecka är planen att finalen ska äga rum.

Mer fakta »


50 år sedan ABBA vann Melodifestivalen

9 februari. Idag den 9:e februari 2024 är det 50 år sedan ABBA vann Melodifestivalen 1974 med låten ”Waterloo” en vinst som skulle visa sig bli en början på både Eurovisionvinst och en internationell storkarriär för Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad. Grattis på årsdagen önskar ESC-Panelen!

Se om den finalen »


Vi följer fredagsrepetitionerna i Göteborg

9 februari. Nu under fredagen följer vi både de enskilda scenrepetitionerna i Scandinavium samt fredagens första publikgenrep. Allt uppdateras i vår LIVE-kommentering under dagen.

Till vår LIVE-rapportering »


Tysklands wildcard har röstats fram

8 februari. Inför Tysklands uttagningsfinal, som äger rum nästa fredag från skrivande stund, har det hållits en separat uttagning vid namn Ich will zum ESC! där ytterligare en finalist/ett wildcard har valts ut. Nu har den finalen avgjorts och vinnaren blev Floryan med bidraget ”Scars” som därmed blir wildcard i finalen i Das deutsche Finale 2024 nästa fredag (16:e februari).

Initialt skulle finalen ha haft fyra tävlande, men dagen före Ich will zum ESC!-finalen meddelade finalisten Bibiane, som skulle ha tävlat med bidraget ”Walk You Home Safe”, sitt avhopp i finalsändningen. Detta var till följd av sjukdom. Därför var det bara tre finalister (Anne med bidraget ”Yellow Brick Road”, Floryan med bidraget ”Scars” och Luca med bidraget ”Farben neuer Tage”) som tävlade om att bli wildcard i Tysklands final.


Våra intryck från torsdagsrepetitionerna

8 februari. Under torsdagen fick de 6 tävlande artisterna i Göteborgs startfält för första gången uppträda på scenen i Scandinavium inför den ackrediterade presskåren. Här är några av våra reflektioner från dessa repetitioner.

Så tycker vi »


Smyglyssna på låtarna i Göteborg

8 februari. SVT har släppt smyglyssningar av veckans Melodifestivalstartfält. Den här gången handlar det om 60 sekunder per tävlingsbidrag vilket är bara en tredjedel av varje låt. Men lyssna gärna och säg vad du tycker!

Lyssna här »


Storbritanniens låt till Malmö släpps 1 mars

6 februari. I december förra året bekräftade BBC rekordtidigt sitt artistval till Eurovision, som i år är sångaren Olly Alexander. Nu är det även bekräftat att han kommer att framföra bidraget ”Dizzy” som han har gjort tillsammans med
Daniel Harle
. Enligt uppgifter ska låten premiärspelas första gången den 1:a mars.


Resultatet för tittarröstningen i Norsk MGP 2024

6 februari. TV-bolaget NRK har nu efter finalen i Norsk MGP 2024 gått ut med hur många röster som varje finalist fick under sändningen. Den visar att tittarnas vinnare Gåte fick 76 672 röster, vilket var 26,9 procent av alla röster som inkom. Endast 12415 röster bakom dem hamnade KEiiNO som stannade på 64 257 röster, vilket var 22,6 procent av rösterna. Super Rob & Erika Norwich som fick tredje flest röster fick 53 048 röster vilket var 18,6 procent av alla röster.

NRK har även berättat vilka personer som utgjorde de röstande ländernas jurygrupper. I Sveriges jury satt Natalie Carrion, Robert Sehlberg, Helene Wigren, Natasha Azarmi och Mathias Bridfelt.


Vi har fått höra studioversionerna i Göteborg

6 februari. Inför lördagens deltävling har vår skribent Lukas fått smyglyssna på veckans tävlingsbidrag. Så här sammanfattar han intrycken av låtarna efter att ha fått hört dem i studioversioner (scenframträdandena görs först senare under veckan).

Till intrycken »


Datumen för Una voce per San Marino

6 februari. TV-bolaget SMRTV har bekräftat datum för sändningarna av de fem heats som ska utse halva finalstartfältet i årets Una voce per San Marino. Inspelningarna äger rum den 15:e och 16:e februari medan sändningarna sker veckan därpå i dagliga sändningar mellan måndagen och fredagen. På lördagen sänds sedan finalen där ett antal av de som tävlat i heaten får tävla i finalen tillsammans med akter som valts in direkt av produktionen.


NRK förbereder sig för Adresse: Malmö

5 februari. NRK har bekräftat att de för ytterligare en säsong kommer att göra sin nedräkningsserie till Eurovision Song Contest även den här gången med Marte Stokstad som programledare. Upplägget kommer fortsatt att vara två tyckarpaneler, en med kändistyckare och en som kallas för ”folkets jury”, som tillsammans röstar fram sina favoriter i startfältet.

Fram till den 18:e februari kan man ansöka om att vara med i folkets jury och inspelningarna är planerade till vecka 12. Exakt hur många avsnitt som ska spelas in är okänt men de senaste säsongerna har haft fyra avsnitt per säsong.

Programmet kallas alltid för Adresse följt av Eurovisions värdstad som i år är Malmö.


Duo programleder Eurovision 2024

5 februari. I maj när ESC kommer tillbaka till Sverige igen blir det duon Petra Mede och Malin Åkerman som kommer att vara programledare för de tre sändningar. Det blir första gången för Åkerman och tredje gången för Mede, vilket är näst flest genom tiderna.

Läs mer »


Vi räknar ner till den andra deltävlingen i Göteborg

5 februari. Nu på lördag (10 februari) sänds den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Under hela veckan kommer vi att uppdatera om allt som händer och det första vi gör är att presentera fakta om Göteborgstartfältets artister.

Läs mer »


Dags för Italiens Festival di Sanremo 2024

5 februari. Under den här veckan, med start imorgon (tisdag) kväll, kommer Italien att kora sin vinnare av Festival di Sanremo. Det handlar om 30 bidrag som tävlar om vinsten samt att ges möjligheten att representera Italien vid Eurovision 2024. Det sistnämnda är dock endast ett erbjudande för vinnaren som går att avstå om man vill.

Inför sändningarna presenterar vi upplägget för uttagningen där artisterna framträder flera gånger på scenen i Sanremo innan finalen avgörs.

Så funkar uttagningen i år »


Eurovision-schema vecka 6

5 februari. En ny tävlingsvecka äger rum inför årets Eurovision. Här följer uttagningsschemat för veckan som i vanlig ordning är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


Panelen tycker till om den första deltävlingen

4 februari. Nu har det blivit dags för oss i ESC-Panelen att recensera och betygsätta låtarna i den senaste avgjorda deltävlingen i Melodifestivalen 2024.

Nytt för i år är att vi växlar roller om vilka som tycker till om deltävlingarna enligt följande modell:

 • – Varje vecka blir det en slags minipanel om fyra personer som kommenterar och betygsätter alla tävlingsbidrag samt skriver ett helhetsomdöme om sändningen.
 • – Övriga 6 panelmedlemmar betygsätter endast varje låt.
 • – Hela panelen rangordnar alla bidrag i personliga topplistor.

Vi bedömer låtarna & programmet »


Duo representerar Ukraina i Eurovision 2024

4 februari. Med nästan ett dygns försening står det nu klart vem av de 11 finalisterna i Ukrainas uttagning Vidbir 2024 som har vunnit. När tittarnas och juryns poäng lagts samman var det duon Alyona Alyona & Jerry Heil med bidraget ”Teresa & Maria” som hade röstats fram till vinnare av finalen och därmed även som ESC-representant i Malmö.

Mer om resultatet »


Ukrainas finalresultat flyttades fram ett dygn

3 februari. Under lördagskvällen hölls finalen i Vidbir i Ukraina där 11 tävlingsbidrag framfördes och ett antal gästartister deltog. Däremot fick den app som skulle användas till tittaromröstningen tekniska problem varför TV-bolaget UA:PBC bestämde att tittaromröstningen ska göras om.

Man kommer att öppna omröstningen på nytt under ett par timmar på söndageseftermiddagen och därefter lägga ihop tittarnas röster med den röstande juryn. Först därefter utses vinnaren.


Nebulossa representerar Spanien i Eurovision 2024

3 februari. På lördagskvällen, natten mot söndagen, genomförde Spanien finalen i Benidorm Fest 2024. I sändningen deltog de åtta bidrag som hade röstats fram från tisdagens och torsdagens två semifinaler. Därefter var det upp till programmets spansk-internationella jury, demoskopundersökningen och tittaromröstningen att kora en gemensam vinnare.

När alla poäng hade delats ut var det gruppen Nebulossa med bidraget ”Zorra” som hade fått ihop högst totalpoäng och därmed vunnit. Det blir också landets representant i Eurovision 2024. I och med att Spanien är direktkvalificerad till ESC-finalen kan vinnaren redan nu göra sig redo för sitt finalframträdande i Malmö Arena den 11:e maj.

Mer om resultatet »


Sara Bonnici representerar Malta i Eurovision 2024

3 februari. Finalen i MESC 2024 på Malta är nu avgjord där det blev sångerskan Sara Bonnici med bidraget ”Loop” som tog hem segern efter det att juryn och tittarna fått bedöma scenframträdandena och rösta fram en av de 12 finalisterna till att få representera Malta i Eurovision 2024.

Mer om resultatet »


Gåte representerar Norge i Eurovision 2024

3 februari. Efter tre heats och en final står det nu klart att det blev förhandstippade Gåte med bidraget ”Ulveham” som kommer att representera Norge vid årets Eurovision i Malmö. Detta avgjordes i samband med finalen i Norsk MGP 2024. I och med att bidraget framförs på norska är det första gången sedan 2006 som Norge skickar en låt på norska.

Mer om resultatet »


Resultat i Lettlands semi och Litauens heat

3 februari. Under lördagskvällen hölls det förutom finalerna i de fyra länderna samt Melodifestival i Sverige även heats och semifinal i Lettland och Litauen. I Lettlands Supernova-uttagning tävlade 15 bidrag om tio finalplatser (delad jury- och tittarröstning korade vinnarna) medan i Litauens Eurovizija.LT uppträdde åtta bidrag varpå en jury- och tittaromröstning röstade fram två finalister.


Resultat: Deltävling 1, Melodifestivalen 2024

3 februari. Den första deltävlingen i Melodifestivalen 2024, som sändes från Malmö Arena i Malmö, är nu avklarad och vi har ett resultat. Av 6 tävlingsbidrag röstades först ett bidrag vidare direkt till final, sedan fick de fem kvarvarande bidragen tävla i en andra omgång om den andra finalplatsen samt två semifinalplatser.

Till resultatet »

Vi kommenterade från sändningen »


Inför Deltävling 1, Melodifestivalen 2024

3 februari. Ikväll lördag avgörs deltävling 1 som sänds från Malmö Arena i Malmö, som ju också är värdstad för Eurovision i maj. Ikväll är dock allt fokus på den nationella uttagningen Melodifestivalen och här berättar vi mer om startfältet, tävlingsupplägget, röstningsreglerna samt hur några spelbolag tippar slutresultatet.

Mer fakta om programmet »


Vecka 5 – Helgens uttagningar

3 februari. Under helgen sker som tidigare meddelat följande uttagningar.

 

Malta: MESC 2024 (FINAL)

I höstas röstades Maltas finalstartfält om 12 bidrag fram av en tittar- och juryomröstning. Därefter har finalisterna både fått spela in varsin musikvideo (som har släppts inför finalen) samt gjort varsitt s.k. förinspelat live-on-tape-framträdande som kommer att visas under finalsändningen. Därefter får en ny jury- och tittaromröstning ta ställning till vem av finalisterna som ska få representera Malta i Eurovision 2024.

Mer fakta »

 

Norge: Norsk MGP (FINAL)

Det har blivit dags för Norge att välja ut sin artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024. Efter de tre heaten under januari skickade tittarna vidare nio bidrag och nu ska jury- och tittarröstning avgöra vinnaren. I år har tittarna 60 procent makt och juryn 40 procent makt att avgöra resultatet.

Mer fakta »

Lär känna startfältet »

 

Spanien: Benidorm Fest (FINAL)

Efter tisdagens och torsdagens semifinaler har åtta bidrag kvalat vidare då det har blivit dags för Spanien att välja ut sin representant till Eurovision 2024. Omröstningen avgörs även nu av den spansk-internationella juryn, demoskopundersökningen och tv-tittarnas omröstningar.

Mer fakta »

 

Ukraina: Vidbir 2024 (FINAL)

I Ukrainas nationella final tävlar 11 bidrag om vinsten, där delad jury- och tittarröstning utser vinnaren. Startfältet har valts ut i två kvoter – tio bidrag av en urvalsjury medan det elfte bidraget röstades fram som publikens wildcard.

Mer fakta »

 

latvia_smallLettland: Supernova 2024 – semifinal

Supernova inleds i år med en semifinal där 15 utvalda tävlingsbidrag tävlar om tio finalplatser. Resultatet avgörs av en gemensam jury- och tittaromröstning.

Mer fakta »

 

Litauen: Eurovizija.LT – Heat 4 (av 5)

I programmet uppträder åtta artister med varsin låt, därefter sker en tittar- och juryröstning som tillsammans röstar fram två gemensamma favoriter till finalen.

Mer fakta »


Vi följer fredagsrepetitionerna i Malmö

2 februari. Nu under fredagen följer vi både de enskilda scenrepetitionerna i Malmö Arena samt fredagens första publikgenrep. Allt uppdateras i vår LIVE-kommentering under dagen.

Till vår LIVE-rapportering »


Resultatet av den andra semin i Spaniens Benidorm Fest 2024

2 februari. På torsdagskvällen, natten mot fredagen, genomförde Spanien den andra av två semifinaler inför lördagens final i Benidorm Fest 2024. Det var precis som i den föregående semifinalen åtta bidrag som tävlade varav fyra som röstades vidare till finalen efter det att juryn, demoskopundersökningen och tv-tittarna sagt sitt.

Mer om resultatet »


Våra intryck från torsdagsrepetitionerna

1 februari. Under torsdagen fick de 6 tävlande artisterna i Malmös startfält för första gången uppträda på scenen i Malmö Arena inför den ackrediterade presskåren. Här är några av våra reflektioner från dessa repetitioner.

Så tycker vi »


Smyglyssna på låtarna i Malmö

1 februari. I samband med månadsskiftet släpper nu SVT smyglyssningar av veckans Melodifestivalstartfält. Den här gången handlar det om 60 sekunder per tävlingsbidrag vilket är bara en tredjedel av varje låt. Men lyssna gärna och säg vad du tycker!

Lyssna här »


Inför den andra semin i Spaniens Benidorm Fest 2024

1 februari. Ikväll torsdag genomför Spanien den andra av två semifinaler inför lördagens final i Benidorm Fest 2024. Totalt handlar det om åtta bidrag som tävlar om fyra finalplatser.

Mer fakta »

Panelen tycker till (inför) »

 

Nyhetshändelser i januari


Nyhetssammanfattning för januari

31 januari. Inför månadsskiftet släpper vi sammanfattningen för nyheterna från ESC-bubblan som har släppts till och med januari månad.

Läs mer »


ESC-Panelen fyller 15 år

31 januari. Idag firar vi vårt stora jubileum då panelen har funnits i 15 år, eller 5 479 dagar för att vara exakt (dock med några uppehåll vid vissa tidpunkter)

Läs mer »

Vi som skriver för panelen idag »


Resultatet av den första semin i Spaniens Benidorm Fest 2024

31 januari. På tisdagskvällen, natten mot onsdagen, genomförde Spanien den första av två semifinaler inför lördagens final i Benidorm Fest 2024. Det var åtta bidrag som tävlade varav fyra som röstades vidare till finalen!

Mer om resultatet »


Semifinalerna i Eurovision 2024 lottade

30 januari. Den 7:e och 9:e maj avgörs de två semifinalerna i Eurovision 2024 och nu vet vi vilka länder som ska tävla i respektive semifinal. Detta skedde i en semifinallottning i värdstaden Malmö.

Läs mer »

Vi LIVE-kommenterade från lottningen »

Allt du behövde veta inför lottningen »


Vi har fått höra studioversionerna i Malmö

30 januari. Inför lördagens deltävling har vi fått smyglyssna på veckans tävlingsbidrag. Så här sammanfattar vi intrycken av låtarna efter att ha fått hört dem i studioversioner (scenframträdandena görs först senare under veckan).

Till intrycken »


Inför den första semin i Spaniens Benidorm Fest 2024

30 januari. Ikväll tisdag genomför Spanien den första av två semifinaler inför lördagens final i Benidorm Fest 2024. Totalt handlar det om åtta bidrag som tävlar om fyra finalplatser.

Mer fakta »

Panelen tycker till (inför) »


Lär känna finalisterna i Norsk MGP 2024

30 januari. Nu på lördag, den 3:e februari, avgörs finalen i Norsk MGP 2024. Under de tre heaten här i januari har sammanlagt 18 bidrag tävlat där tittarna har skickat vidare sina nio gemensamma favoriter till finalen. Nu ska allting avgöras i Trondheim Spektrum och inför finalen presenterar vi finalisterna.

Till presentationerna »


Så blir för-grupperna i semifinalottningen 2024

29 januari. Imorgon tisdag kväll kommer SVT att hålla i den så kallade semifinallottningen där de 31 länderna som ska tävla om de 20 finalplatserna i årets Eurovision ska fördelas ut i de två semifinalerna. Inför lottningen har EBU presenterat hur de i förväg har fördelat ut länderna i för-grupper, vilket bland annat bygger på röstningshistorik de senaste åren.

Läs mer »


Vi räknar ner till den första deltävlingen i Malmö

29 januari. Nu på lördag (3 februari) sänds den första deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Under hela veckan kommer vi att uppdatera om allt som händer och det första vi gör är att presentera fakta om Malmöstartfältets artister.

Läs mer »


Eurovision-schema vecka 5

29 januari. En ny tävlingsvecka äger rum inför årets Eurovision. Här följer uttagningsschemat för veckan som i vanlig ordning är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


Här är startfältet i Islands Söngvakeppnin 2024

28 januari. Även i år väljer Island artist och bidrag till Eurovision genom Söngvakeppnin och nu har vi fått veta vilka akter som ska vara med och tävla i uttagningen.

Läs mer »


Tali representerar Luxemburg i Eurovision 2024

27 januari. I år är det första gången sedan 1993 som Luxemburg deltar i Eurovision Song Contest och nu är deras artist och tävlingsbidrag valda till årets upplaga. Allting avgjordes under en finalkväll där det blev Tali med bidraget ”Fighter” som vann.

Så blev resultatet »


Bambi Thug representerar Irland i Eurovision 2024

27 januari. Sent på fredagskvällen blev det klart att Irland kommer att representeras av Bambi Thug med bidraget ”Doomsday Blue”. Detta valdes i finalen i Eurosong 2024 som sändes som en del av talkshowen Late Late Show.

Resultat »

Mer fakta om finalen »


Vecka 4 – Helgens uttagningar

26-27 januari. Under helgen sker som tidigare meddelat följande uttagningar.

 

Fredagens uttagningar

Irland: Late Late Show – Eurosong 2024 (FINAL)

I den irländska uttagningsfinalen tävlade 6 bidrag om vinsten genom en gemensam jury- och tittaromröstning. Programmet sändes som en del av talkshowen Late Late Show med Patrick Kielty som programledare.

Till resultatet »

 

Lördagens uttagningar

Luxemburg Song Contest (FINAL)

Luxemburg gör comeback och anordnade en finalkväll där åtta bidrag tävlade om vinsten. Resultatet avgjordes i två röstningsomgångar av en kombinerad jury- och tittarröstning.

Till resultatet »

 

Norge: Norsk MGP – Heat 3 (av 3)

Det sista heatets 6 tävlande uppträdde på scenen i Marienlyst varpå tittarna fick rösta fram tre favoriter till finalen. Nu har alla finalplatser tillsatts inför nästa veckas final.

Till resultatet »

 

Litauen: Eurovizija.LT – Heat 3 (av 5)

I programmet uppträdde åtta artister med varsin låt, därefter skedde en tittar- och juryröstning som tillsammans röstade fram två gemensamma favoriter till finalen. Sändningen var förinspelad men resultatet presenterades live i slutet av programmet.

Till resultatet »


Lär känna startfältet i Norsk MGP 2024

26 januari. Nu på lördag, den 27:e januari, sänds det sista heatet i Norsk MGP 2024. I programmet ska 6 bidrag med hjälp av tittarnas hjälp tävla om de sista tre finalplatserna. Inför sändningen presenterar vi startfältets tävlande.

Lär känna startfältet »


Semifinalfördelningen klar i Kroatiens Dora 2024

26 januari. Om en månad från skrivande stund sänds Kroatiens Dora 2024 som är landets ESC-uttagning till årets Eurovision Song Contest. Redan nu har TV-bolaget HRT meddelat fördelningen av de 24 tävlingsbidragen, alltså vilka 12 som ska tävla i respektive semifinal. Det står även klart att i varje semifinal kommer åtta bidrag att röstas vidare till finalen, vilket sker i en kombination av jury- och tittarröster.

Mer fakta om uttagningen »


A-Teens mellanakt i Melodifestivalens första deltävling

25 januari. Nästa lördag då Melodifestivalen drar igång igen med start i Malmö Arena är det gruppen A-Teens som gästar som mellanakt. De kommer enligt uppgifter från Expressen att framföra ett antal av sina tidigare hits samt covers på ABBA-låtar. Gruppen bildades år 1999 vilket är 25 år sedan idag men de lade ned projektet 2006. Därefter har de fyra medlemmarna Marie Serneholt, Sara Lumholdt, Dhani Lennevald och Amit Paul haft andra sysselsättningar både inom musikbranschen men även i andra branscher. Nu blir det en tillfällig återförening på 25-årsjubiléet.


Lyssna på tävlingsbidragen i Serbiens Pesma za Evroviziju ’24

25 januari. I månadsskiftet februari och mars avgör Serbien sitt artist- och bidragsval via uttagningen Pesma za Evroviziju ‘24. Inför uttagningen har en urvalsjury valt ut 28 bidrag som ska tävla och nu finns alla bidrags studioversioner tillgängliga på YouTube. Vi har självklart länkat till låtarna på vår nationellasida om Serbien 2024.

Det står också klart vilken startordning det kommer att vara i semifinalerna. Respektive sändning får 14 tävlande varav topp 8 som kvalar vidare till finalen. Alla resultat, både i semifinalerna och finalen, avgörs med hjälp av delad jury- och tittarröstning.


Rumänien tackar nej till Eurovision 2024

25 januari. TV-bolaget TVR i Rumänien erbjöds en längre tidsfrist för att bestämma sig för om de ville delta i Eurovision 2024 eller ej. Under torsdagen hölls en intern omröstning inom bolaget som fick majoritet på nej-sidan. Det gör att Rumänien inte kommer till start i Malmö, för övrigt för andra gången sedan 2016.

Läs mer »


Dansk MGP-startfältet 2024 presenterat

25 januari. TV-bolaget DR i Danmark har offentliggjort vilka tävlingsbidrag och artister som ska delta i årets upplaga av Dansk Melodi Grand Prix. Själva finalen hålls lördagen den 17:e februari från DR Koncerthuset i Köpenhamn.

Läs mer »


Spaniens semifinalfördelning klar

22 januari. Nästkommande vecka, på tisdag, torsdag och lördag, avgör Spanien sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2024 genom Benidorm Fest. Årets startfält utgörs av 16 bidrag som ska tävla om åtta finalplatser och nu vet vi hur semifinalfördelningen har blivit.

Läs mer »


Eurovision-schema vecka 4

22 januari. En ny tävlingsvecka äger rum inför årets Eurovision. Här följer uttagningsschemat för veckan som i vanlig ordning är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


Så avgörs Melodifestivalen 2024

22 januari. Nästa lördag (3:e februari) är det dags för den första deltävlingen i årets Melodifestival. Här har vi sammanfattat upplägget för hur årets upplaga av tävlingen kommer att gå till.

Så avgörs tävlingen »

PS: Vi har även presenterat alla tävlande i startfältet. Se alla artistpresentationer här.


Sloveniens tävlingsbidrag ”Veronika” finns i musikvideoform

20 januari. I december blev det känt att Slovenien frångick sin plan om att välja artist och bidrag genom en mindre final. Istället valde de internt ut sångerskan Raiven som representant med bidraget ”Veronika”. Raiven har tidigare tävlat i tre upplagor av den slovenska ESC-uttagningen EMA och varit snubblande nära alla tre gånger att vinna. Nu får hon alltså äntligen chansen.

Under lördagskvällen presenterades hennes tävlingsbidrag officiellt och bland annat finns nu en musikvideo släppt.

Läs mer »

Se musikvideon »


Vecka 3 – Helgens uttagningar

20 januari. Under lördagen genomfördes nedan uttagningar.

 

Norge: Norsk MGP – Heat 2 (av 3)

TV-tittarna fick se 6 låtar framföras på scenen och röstade därefter fram tre av dessa låtar till finalen.

Till resultatet »

 

Litauen: Eurovizija.LT – Heat 2 (av 5)

I programmet uppträdde åtta artister med varsin låt, därefter skedde en tittar- och juryröstning som skickade två gemensamma favoriter vidare till finalen.

Till resultatet »

 

Estland: Eesti Laul – Semifinalen

Inför finalen i Eesti Laul tävlade 15 bidrag om fem finalplatser, vilket skedde genom en jury- och tittaromröstning. De möter nu de fem bidrag som sedan tidigare har varit klara för finaltävlan som direktkvalificerade finalister.

Till resultatet »

 

Slovenien: Officiell bidragspresentation

Slovenska TV-bolaget RTVSLO valde redan i december förra året ut sångerskan Raiven och låten ”Veronika” som sin representant till Eurovision 2024. Först nu under lördagen släpptes låten officiellt vilket sker i samband med en TV-sändning där Raiven medverkar.

Se musikvideon »


Lär känna startfältet i Norsk MGP 2024

19 januari. Nu på lördag, den 20:e januari, sänds det andra heatet i Norsk MGP 2024. I programmet ska 6 bidrag med hjälp av tittarnas hjälp tävla om tre finalplatser. Inför sändningen presenterar vi startfältets tävlande.

Lär känna startfältet »


Startfältet i Tysklands final presenterat

19 januari. Om ett par veckor väljer Tyskland artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024. Med ett par veckor kvar till sändningsdags har startfältets åtta av nio finalister presenterats medan den sista finalisten väljs genom den separata uttagningen Ich will zum ESC! (som pågår mellan den 25:e januari och 8:e februari).

Läs mer »


Lär känna Mikael Gabriel & Nublu i Finlands UMK 2024

18 januari. Natten till fredagen presenterade Yle i Finland den sjunde och sista finalisten i UMK-startfältet, som är duon Mikael Gabriel & Nublu med bidraget ”Vox populi”. Här är fakta om dem inklusive klipp från den officiella musikvideon.

Till presentationen »


Vilka tävlar i Portugals Festival da Canção 2024?

18 januari. I februari väljer Portugal ut sina finalister till årets upplaga av Festival da Canção och i mars utses slutligen vilken av finalisterna med tillhörande tävlingsbidrag som ska få representera landet i Eurovision 2024. Redan nu har TV-bolaget RTP meddelat de 20 bidrag som har valts ut – både de som bjöds in internt av RTP och de som valdes ut via den allmänna antagningen i höstas.

Läs mer »


Lär känna Sini Sabotage i Finlands UMK 2024

17 januari. Natten till torsdagen presenterade Yle i Finland den sjätte finalisten i UMK-startfältet, som är Sini Sabotage med bidraget ”Kuori mua”. Här är fakta om henne inklusive klipp från den officiella musikvideon.

Till presentationen »


Lär känna Windows95man ft. Henri Piispanen i Finlands UMK 2024

16 januari. Natten till onsdagen presenterade Yle i Finland den femte finalisten i UMK-startfältet, som är duon Windows95man ft. Henri Piispanen med bidraget ”No Rules”. Här är fakta om dem inklusive klipp från den officiella musikvideon.

Till presentationen »


Inför semifinalen i Eesti Laul

16 januari. På lördag kväll sänder TV-bolaget ERR i Estland semifinalen i Eesti Laul 2024. Inför sändningen presenterar vi programmets upplägg inklusive vilka låtar som tävlar

Läs mer »

Panelen tycker till (inför) »


Kaleen representerar Österrike i Eurovision 2024

16 januari. Under tisdagsmorhonen meddelade TV-bolaget ORF i Österrike att de internt valt ut sångerskan Kaleen med bidraget ”We Will Rave” som har minst en svensk låtskrivare på upphovet. Låten släpps enligt uppgifter först i slutet av uttagningssäsongen, dvs i mars.

Läs mer om artisten »


Lär känna Jesse Markin i Finlands UMK 2024

15 januari. Natten mot tisdagen presenterade Yle i Finland den fjärde finalisten i UMK-startfältet, som är Jesse Markin med bidraget ”Glow”. Här är fakta om honom inklusive klipp från den officiella musikvideon.

Till presentationen »


Eurovision-schema vecka 3

15 januari. En ny tävlingsvecka äger rum inför årets Eurovision. Här följer uttagningsschemat för veckan som i vanlig ordning är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


Resultat föregående veckas uttagningar

15 januari. Efter den vecka som gått sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes inklusive fakta om internval och länder som är helt eller delvis färdiga med sina artist- och bidragsval till Malmö.

Läs mer »


Lär känna Sara Siipola i Finlands UMK 2024

14 januari. Natten mot måndagen presenterade Yle i Finland den tredje finalisten i UMK-startfältet, som är Sara Siipola med bidraget ”Paskana”. Här är fakta om henne inklusive klipp från den officiella musikvideon.

Till presentationen »


Vilka tävlar i Irlands Eurosong 2024?

14 januari. Under vecka 2 har irländska RTÉ presenterat de 6 artister som ska delta i Eurosong 2024, som är Irlands ESC-uttagning till årets Eurovision Song Contest. Här har vi sammanställt mer om programmet samt låtarna som tävlar i finalen som hålls den 26:e januari.

Läs mer »


Vecka 2 – Helgens uttagningar

13 januari. Under lördagen skedde som tidigare meddelat följande uttagningar.

 

Norge: Norsk MGP – Heat 1 (av 3)

TV-tittarna fick se 6 låtar framföras på scenen och röstade därefter fram tre av dessa låtar till finalen.

Till resultatet »

 

Litauen: Eurovizija.LT – Heat 1 (av 5)

I programmet uppträdde åtta artister med varsin låt, därefter skedde en tittar- och juryröstning som skickade två gemensamma favoriter vidare till finalen.

Till resultatet »

 

Moldavien: Etapa națională – Audition

30 bidrag framfördes i en direktsändning varpå en jury röstade vidare 11 favoriter till finalen.

Till resultatet »


Nutza Buzaladze representerar Georgien i Eurovision 2024

12 januari. TV-bolaget GPB har nu bekräftat att den internationellt kända sångerskan Nutsa Buzaladze kommer att representera Georgien i Eurovision Song Contest 2024. Valet av artist och tävlingsbidrag görs i år internt.

Läs mer »


Inför helgens uttagningar (vecka 2)

12 januari. Den här helgen startar Eurovision-uttagningarna på allvar även om det än så länge bara handlar om heats och auditions. I det här fallet Norges och Litauens första heats samt Moldaviens liveaudition. För att förenkla processen sammanställer vi allt du behöver veta inför dessa sändningar.

Läs mer »


Sista finalisten i Irlands Eurosong 2024 presenterad

12 januari. Under fredagseftermiddagen offentliggjordes den sista finalisten Irlands Eurosong 2024, i det här fallet gruppen Next In Line med bidraget Love Like Us”. Därmed är nu hela startfältet presenterat som förutom gruppen utgörs av Alishas ”Go Tobann”, Bambi Thugs ”Doomsday Blue”, Erica-Codys ”Love Me like I Do”, Isabella Kearneys ”Let Me Be the Fire” och JyellowL feat. Toshín med ”Judas”.

Vem av de här artisterna som kommer att få representera Irland i Eurovision 2024 avgörs i Late Late Show – Eurosong 2024 som sänds fredagen den 26:e januari.


Carina Berg programledare för Melodifestivalen 2024

12 januari. SVT har nu under fredagen bekräftat att det blir Carina Berg som blir programledare för Melodifestivalen 2024. Eventuella sidekicks har inte presenterats.

Läs mer »


Lär känna Sexmane i Finlands UMK 2024

11 januari. Natten mot fredagen presenterade Yle i Finland den andra finalisten i UMK-startfältet, som är Sexmane med bidraget ”Mania”. Här är fakta om honom inklusive klipp från den officiella musikvideon.

Till presentationen »


Finalist 5 i Irlands Eurosong 2024 presenterad

11 januari. Under torsdagseftermiddagen offentliggjordes den näst sista finalisten i Eurosong 2024, i det här fallet artisten Bambie Thug med bidraget Doomsday Blue”. Bidraget är gjort av Cuntry Ray Robinson, Olivia Cassy Brooking, Sam Matlock och Tylr Rydr.


Ukrainas startordning i Vidbir 2024 presenterad

11 januari. TV-bolaget UA:PBC i Ukraina har hållit en startordningslottning för att bestämma de 11 Vidbir-finalisternas startnummer i finalen den 3:e februari. Samtidigt har finalbidragens studioversioner släppts officiellt.

Läs mer »


Allt du behöver veta inför Litauens Eurovizija.LT 2024

11 januari. Nu i januari och februari genomför Litauen sin uttagning till Eurovision 2024. Här berättar vi mer om upplägget och vilka totalt 40 låtar som ska tävla.

Läs mer »


Lär känna Cyan Kicks i Finlands UMK 2024

10 januari. Natten mot torsdagen presenterade Yle i Finland den första finalisten i UMK-startfältet, som är rockgruppen Cyan Kicks med bidraget ”Dancing With Demons”. Här är fakta om de inklusive klipp från den officiella musikvideon.

Till presentationen »


Här är startfältet i Finlands UMK 2024

10 januari. Under onsdagskvällen presenterade finska Yle vilka bidrag som har valts ut att tävla i uttagningen UMK 2024 vars final avgörs i Nokia Arena i Tammerfors om exakt en månad från skrivande stund. Det handlar om sju bidrag som även kommer att presenteras under januari månad.

Läs mer »


Finalist 3 och 4 i Irlands Eurosong 2024 presenterade

10 januari. Under onsdagseftermiddagen offentliggjordes ytterligare två finalister i Eurosong 2024, i det här fallet rapparen JyellowL med bidraget Judas (gjord av artisten själv samt Gavin Wigglesworth) samt singer-songwriter Isabella Kearney med bidraget Let Me Be The Fire(gjord av artisten själv). Bidragen är det tredje respektive det fjärde som har offentliggjorts inför finalen den 26:e januari.


Lär känna startfältet i Norsk MGP 2024

10 januari. Nu på lördag, den 13:e januari, sänds det första av tre heats i Norsk MGP 2024. I programmet ska 6 bidrag med hjälp av tittarnas hjälp tävla om tre finalplatser. Inför sändningen presenterar vi startfältets tävlande.

Till presentationerna »


Finalist 2 i Irlands Eurosong 2024 presenterad

9 januari. Under tisdagseftermiddagen offentliggjordes ytterligare en finalist i Eurosong 2024, i det här fallet Ailsha med bidraget Go tobann”. Bidraget är det andra av totalt 6 finalister som kommer att presenteras under veckan. Här är det artisten själv tillsammans med Peadar Connolly Davey som har skapat låten.

Intressant med just det här bidraget är att det kommer att framföras på engelska samt irländska. Vinner låten finalen den 26:e januari blir det första gången sedan 1972 som Irland tävlar med en låt på irländska.


TVM meddelar Maltas finalupplägg

9 januari. Under vecka 5, med start den 29 januari, påbörjas Maltas finalvecka i MESC 2024. Förutom att göra enskilda intervjuer med finalisterna kommer även de förinspelade musikvideorna att släppas under den veckan, närmare bestämt två dagar före finalen som äger rum den 3 februari.

Precis som tidigare meddelat kommer alla framträdanden att vara förinspelade och resultatet avgörs av både jury och tittarna.


Lyssna på låtarna i Kroatiens Dora 2024

9 januari. Föregående vecka spelades de 24 bidrag som ska tävla i Kroatiens Dora-uttagning upp för allmänheten i kroatiska HRT. Nu finns alla studioversioner också presenterade via HRT:s YouTube-kanal för Dora.


Lyssna på Luxemburgs tävlingsbidrag

9 januari. För ett par veckor sedan presenterades de åtta artisterna till Luxemburgs finalstartfält och nu har även tävlingsbidragen släppts officiellt. På låtskrivarsidan är det mycket intressant då flera av låtarna har både svenskt och norskt på upphovet.

Läs mer »


Internval för Polen till Eurovision 2024

9 januari. För första gången sedan 2021 väljer Polen artist och tävlingsbidrag via ett internval istället för en nationell final.

Den här gången vill TVP få inskickade förslag innan de bestämmer sig för vilken artist och låt som ska utses. De krav som finns på artisten är att denne måste vara minst 16 år gammal samt inneha polskt medborgarskap. I övrigt ska låten och alla involverade (artist som låtskrivare) uppfylla EBU:s Eurovision-regler. Det innebär dock att låtar släppta efter den 1 september 2023 får vara med och tävla.


Lyssna på Lettlands tävlingsbidrag i Supernova 2024

9 januari. Efter en tid av väntan har TV-bolaget LTV i Lettland bekräftat både tävlingsupplägg och startfält för den nationella ESC-uttagningen Supernova 2024.

Läs mer »


Startordningen för deltävlingarna i Melodifestivalen 2024 presenterade

9 januari. SVT har offentliggjort hur de 30 låtarna i årets Melodifestival kommer att ha för startnummer i de fem deltävlingarna.

Läs mer »


Finalist 1 i Irlands Eurosong 2024 presenterad

8 januari. Under måndagseftermiddagen spelades låten Love Me Like I Domed artisten Erica-Cody upp för första gången i ett radioprogram i irländska RTÉ. Bidraget är den första av totalt 6 finalister som kommer att presenteras under veckan inför Irlands Eurosong-final som är planerad till den 26:e januari.

Bidraget är gjort av artisten själv tillsammans med Ruthanne, Aimee och Richey McCourt (producent och co-författare).


Avhopp och ersättare i Litauens Eurovizija.LT

8 januari. TV-bolaget LRT i Litauen har meddelat att sångerskan Kotryna Juodzevičiūtė med bidraget “Let’s Get Lost” har valt att hoppa av sin medverkan i årets litauiska ESC-uttagningen. Anledningen sägs bero på att scennumret inte har hunnit färdigställas i tid. Därför har första reserven som är Marius Petrauskas’ “Kol laiko yra” bjudits in att ta över platsen i startfältet.

Det är oklart i vilket av de fem heaten som Kotryna skulle ha tävlat i. Nu på lördag sänds det första heatet av totalt fem.


Semifinaler planerade i Kroatiens Dora 2024

8 januari. TV-bolaget HRT i Kroatien har bekräftat att det för första gången sedan 2011 kommer att hållas semifinaler inför finalen i uttagningen Dora. Sedan tidigare har det varit känt att 24 bidrag har valts ut varav en av dessa har klivit in som reservbidrag. Semifinalerna kommer att hållas torsdagen den 22:a februari och fredagen den 23:e februari medan finalen sänds söndagen den 25:e februari.

Exakt hur fördelningen blir mellan tävlingsbidragen är i skrivande stund inte känt, ej heller hur många av låtarna som kommer att kvala vidare till finalsändningen.


Cyperns låt till ESC 2024 också internt vald

8 januari. I höstas meddelade Cypern att sångerskan Silia Kapsis internt valts ut för att representera Cypern vid Eurovision 2024. Ett antal månader senare är det bekräftat via CyBC:s Instagram att hennes tävlingsbidrag i Malmö kommer att heta ”Liar” och är gjord av låtskrivarna Dimitris Kontopoulos och Elke Tiel. Det framgår dock inte när under säsongen som låten släpps officiellt.


Eurovision-schema vecka 2

8 januari. Då har uttagningssäsongen för 2024 startat på allvar och med det presenterar vi säsongens första artikel gällande händelser för veckan som naturligtvis är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


EBU förtydligar regel kring användande av s.k. autotune

7 januari. På förfrågan från norska NRK har EBU förtydligat regelverket kring användning av så kallad autotune i Eurovisions scenframträdanden. Sedan tidigare har använd av autotune varit förbjuden att använda sig av vid dessa scenframträdanden, även om de egna ländernas ESC-uttagningar kan ha separata regelverk, såsom att Melodifestivalen tillåter både förinspelad körsång, mer än 6 personer per scenframträdande och användning av ett liveinstrument på scenen.

Resultatet av regelförtydligandet gör dock att s.k. autotune kan vara tillåten i vissa enstaka fall. I det här fallet kan man använda det som en slags ljudeffekt i delar av en sång men inte som ett instrument genom en hel låt.

Att NRK ställde frågan till EBU beror på att NRK sedan förra året tillåter att scenframträdanden i Norsk Melodi Grand Prix får använda sig av autotune, även om det sedan behöver tas bort om vinnarlåten innehar detta. På samma sätt som att SVT behöver justera Sveriges vinnarframträdande ifall numret har förinspelad körsång och/eller fler än 6 personer på scenen och/eller använder sig av ett liveinstrument på scenen.


Finaldatum för Irlands Eurosong 2024

5 januari. Enligt uppgifter från den irländska ESC-podcasten Éirevision kommer finalen i Irlands Eurosong 2024 att sändas fredagen den 26:e januari. Totalt kommer 6 bidrag att tävla vilka kommer att premiärspelas i ett radioprogram under den kommande veckan. Själva finalen kommer att sändas som en del av den populära talkshowen Late Late Show.


Startfältet i Norsk MGP 2024 presenterat

5 januari. Snart är det dags för en ny upplaga av Norges Melodi Grand Prix-uttagning till Eurovision och med cirka en vecka kvar till sändningsstart har nu NRK meddelat vilka 18 artister som ska tävla i de tre heaten i januari.

Läs mer »


Fortsatt oklart kring Rumäniens (eventuella) deltagande i ESC 2024

3 januari. I december presenterade EBU deltagarlistan till Eurovision 2024 som innehåller 37 länder. Det finns ett förbehåll om att Rumänien eventuellt kommer att delta som det 38:e landet men det är bara preliminärt. Landets nationella TV-bolag TVR har bekräftat till sajten Eurovoix.com att de inväntar besked om den rumänska statsbudgeten innan de kan ge ett definitivt ja eller nej till att tävla i Malmö i maj.

En liknande situation skedde inför Eurovision 2014 då EBU gav förlängd deadline till det slovenska TV-bolaget RTVSLO. Den gången slutade det med att bolaget fick klartecken att delta och kom med på startlistan.


Förändring i Kroatiens Dora 2024-uppställning

3 januari. När Kroatiens nationella TV-bolag HRT i december förra året meddelade startfältet till Dora 2024 bekräftades 24 utvalda bidrag samt fyra reserver. De senare skulle bara få delta i startfältet ifall någon av de uttagna lämnade återbud. Så har nu skett då artisten Zsa Zsa med bidraget ”Probudi usne moje” har valt att dra sig ur tävlingen. Bidraget ersätts med första reserv som är Baby Lasagna med bidraget ”Rim tim tagi dim”.

Om fler artister i Dora-startfältet hoppar av kommer de att ersättas av följande låtar:

 • Cota G4 – ”Stavi se na mjesto”
 • Ether – ”Duboko roni”
 • Mihael Kvorka – ”Vrati se”

Hur blev ESC Topp 250 förra året?

1 januari. Vi inleder det nya året med att ta en titt på hur topplistan för projektet ESC Topp 250 slutade förra året. Projektet har gjorts av den belgiska fansajten Songfestival.be i samarbete med radiokanalen EFR12 Radio.

Läs mer »


Adjö 2023 & välkommen 2024

1 januari. Så här i nyårshelgen vill vi skribenter hälsa dig hjärtligt välkommen till högsäsongen i 2024 års Eurovision-säsong. Även om säsongen smygstartade redan under slutet av förra året är det nu under vintern och sedan under våren som det mesta kommer att hända – både med uttagningar och inte minst med Eurovision i Malmö i maj.

Vi kommer att fortsätta bevaka alla nationella uttagningar med självklart stort fokus på Melodifestivalen. Bland de uttagningar som består av final eller fler program inför final är vår målsättning att tycka till om låtarna och kommentera våra favoriter. När vi senare under våren rör oss mot Malmö och Eurovision kommer det bli mer fokuserat på varje lands utvalda artist och låt, men det tar vi lite längre fram.

Nu ser vi fram emot en rolig och spännande säsong anno 2024!


PS: Om du vill gå tillbaka till 2023 års bubblan-rapporteringar finns dessa nu i arkivet: en för juli-december respektive januari-juni. Du hittar även alla enskilda artiklar via vårt nyhetsarkiv.

Frågor & svar

Eurovision 2024


– Den 68:e upplagan av musiktävlingen Eurovision Song Contest är planerad att äga rum i Malmö Arena i Malmö.

– ESC 2024 produceras av Sveriges Television.

– Tävlingen kommer att bestå av två semifinaler och en final som sänds den 7:e, 9:e och 11:e maj.

– Duon Petra Mede och Malin Åkerman blir programledare för sändningarna.

– Den 30:e januari höll SVT i semifinallottningen som avgjorde vilka länder som ska tävla respektive extrarösta i varje semifinal.

 

Vilka länder tävlar?

37 länder har anmält sitt intresse att delta i årets Eurovision. Av dessa kommer 31 att behöva kvala genom de två semifinalerna medan resterande länder är direktkvalificerade till finalen.

Nedan är länderna fördelade inom respektive semifinal samt vilka som är direktkvalificerade listade i alfabetisk ordning efter land.

 

Semifinal 1

 

Semifinal 2

 

Direktkvalificerade

 

Melodifestivalen 2024


Tävlingsdatumen

 • Deltävling 1 (avgjord):
 • Malmö, 3 februari

 • Deltävling 2 (avgjord):
 • Göteborg, 10 februari

 • Deltävling 3 (avgjord):
 • Växjö, 17 februari

 • Deltävling 4:
 • Eskilstuna, 24 februari

 • Deltävling 5 & semifinalen:
 • Karlstad, 2 mars

 • Finalen:
 • Stockholm, 9 mars

 

Grundläggande fakta

30 bidrag, fördelat på 6 bidrag à fem deltävlingar, kommer att tävla. Därefter följer semifinalen och den avgörande finalen som korar vinnaren som blir Sveriges representant i Eurovision 2024.

– I varje deltävling röstas publikens favoriter vidare till final, antingen som deltävlingsvinnare eller att de får en chans till via semifinalen.

– När alla deltävlingar är avgjorda har tio bidrag röstats vidare direkt till finalen medan ytterligare tio bidrag (tredje- och fjärdeplacerade i deltävlingarna) får tävla i en semifinal om två platser i finalstartfältet.

– Notera att semifinalen sänds som en förlängd del av deltävling 5 vilket gör att inga bidrag kommer att tas om utan det visas bara bandade inslag från respektive deltävling.

– I semifinalen tar alla bidrag med sig de röster de fick i sina deltävlingar vilka adderas med nya röster i semifinalen.

– Fram till semifinalen har tittarna 100 procent makt att avgöra alla resultat, i finalen delar man makten tillsammans med internationella jurygrupper.

– Vinnaren i finalen får representera Sverige på hemmaplan i Eurovision 2024.

 

Junior Eurovision


I november 2023 avgjordes den 21:a upplagan av Junior Eurovision Song Contest där det blev Frankrikes Zoé Clauzure med bidraget ”Cœur” som vann.

Inför nästa upplaga, planerad att avgöras under hösten det här året, blir det Spanien, som kom tvåa i finalen 2023, som tar över värdskapet. Detta bekräftade EBU den 14:e februari. Vilken stad i Spanien respektive vilket finaldatum som är aktuellt presenteras senare under året.

Mer information om tävlingen följer under året.

 

Vi bevakar

Allt om Mello 2024 »


Aktuella uttagningar 2024 »


Säsongskalender »


Allt om ESC 2024 »

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »