« ESC-bubblan juli-dec 2023

ESC-bubblan juli-dec 2024 »


Välkommen till vår Eurovisionrapportering

Denna direktrapportering ger dig senaste nyheterna och uppdateringarna från Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Det rör både aktuella som kommande tävlingar inom Eurovisionbubblan.

Här nedan finns sammanställd information om vad vi för närvarande vet om tävlingarnas projektfaser och i kolumnen bredvid ger vi dig mer fördjupande uppdateringar om respektive tävling eller uttagning.

All information är med reservation för eventuella framtida justeringar och tillägg!


Senaste nytt

Denna direktrapportering ger dig senaste nyheterna och uppdateringarna från Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Det rör både aktuella som kommande tävlingar inom Eurovisionbubblan.

Här nedan finns sammanställd information om vad vi för närvarande vet om tävlingarnas projektfaser och längre ner hittar du mer fördjupande uppdateringar.

All information är med reservation för eventuella framtida justeringar och tillägg!


Vilka tävlade i årets Eurovision?

Deltagarländerna i finalen (alfabetisk ordning)

Armenien • Cypern • Estland • Finland • Frankrike • Georgien • Grekland • Irland • Israel • Italien • Kroatien • Lettland • Litauen • Luxemburg • Norge • Portugal • Schweiz • Serbien • Slovenien • Spanien • Storbritannien • Sverige • Tyskland • Ukraina • Österrike

OBS! Nederländernas artist fick inte delta i finalen efter ett beslut av EBU.


Semifinalister som inte röstades vidare till finalen (alfabetisk ordning)

Albanien • Australien • Azerbajdzjan • Belgien • Danmark • Island • Malta • Moldavien • Polen • San Marino • Tjeckien

Aktuellt

Nyhetshändelser i juni


Sverige deltar i Eurovision 2025

23 juni. Under midsommarhelgen bekräftade Sveriges Television sitt deltagande i Eurovision 2025 till ESCToday.com. Det är även klart att artist och tävlingsbidrag kommer ännu en gång att utses via Melodifestivalen. Mer exakta tävlingsregler och information om uttagningen har dock inte presenterats än.


Eurovision on Tour 2024

14 juni. Från oktober i år och en bit in i 2025 kommer flera kända artister som tidigare bland annat tävlat i Eurovision Song Contest att ge sig ut på en gemensam turné över världen. Det finns möjlighet att se festen live på plats på de ställen där de spelar och biljetter finns att köpa.

Läs mer »


Förändring i nästa års Festival di Sanremo

13 juni. I en intervju med kanalen TG1 berättar Carlo Conti, som är Italiens Festival di Sanremos ny/återtillträdde konstnärliga ledare och programledare, om förändringar som införs till nästa års upplaga. En sådan förändring är att startfältet inte kommer att ha några jokrar från nykomlingstävlingen Sanremo Giovani, istället delas festivalveckan upp i två tävlingar – en för kända artister och en för nykomlingsartister. Det i sin tur gör att det är troligt att bara en av de artister/musikgrupper som ingår i kategorin kända artister ges möjlighet att vinna hela festivalen.

I skrivande stund har italienska TV-bolaget Rai ännu inte presenterat om man vill delta i Eurovision 2025 eller ej och om man i så fall kommer att välja sin artist och tävlingsbidrag från Festival di Sanremo eller från någon annan slags uttagning. Fortsättning lär följa under året.


NDR får behålla Tysklands Eurovision-uttagning

7 juni. Enligt tidigare uppgifter hade det tyska TV-bolaget ARD, som sedan år 1996 har låtit kanalen NDR anordna Tysklands årliga Eurovision-uttagning, planerat att byta bolag för själva uttagningen. Nu bekräftar dock ARD till ESC Kompakt att NDR får behålla uppdraget minst ett år. Det här gör att NDR blir arrangör av den tyska ESC-uttagningen 2025, men i vilken form det blir återstår att se.

I den senaste Eurovisionen bröt Tyskland sin negativa placeringstrend med att bli 12:a i finalen. Sedan 2015 har landet, med bara undantag för 2018 och 2024 års Eurovisioner, aldrig placerat sig bättre än på 24:e plats varav fyra gånger på sista plats.


Två exekutiva producenter för Eurovision 2025

4 juni. SRG SSR i Schweiz har via ett pressmeddelande meddelat att man har utsett två av sina medarbetare att axla rollen som exekutiva producenter för Eurovision 2025. Tjänsten, som således delas på två personer, har gått till TV-bolaget SRF:s underhållningsdirektör Reto Peritz samt TV-bolaget RTS’ verksamhetschef Moritz Stadler. Bägge har tidigare varit en del av Eurovision-världen som tidigare schweizisk ESC-delegationschef och medlem av Eurovisions referensgrupp (Peritz) samt som tidigare EBU-medarbetare (Stadler).

Under det år som de kommer att arbeta med Eurovisionproduktionen kommer bägge två att tillfälligt överlämna sina nuvarande positioner till andra personer, åtminstone fram till juni 2025.

SRG SSR har inte meddelat hur rollfördelningen kommer att se ut sinsemellan de två exekutiva producenterna.


Regelverket till UMK 2025 i Finland presenterat

3 juni. Precis som ifjol kommer Yle i Finland att hålla antagningen till sin Eurovision-uttagning UMK öppen under ett par dagar i augusti. Det står klart i den inbjudan som precis har skickats ut. Antagningen kommer att vara öppen under ett antal dagar i augusti.

Läs mer »


Belgien utser Eurosong 2025-startfältet via specialinbjudningar

3 juni. I likhet med 2023 års säsong kommer Belgien att välja artist och tävlingsbidrag via programmet Eurosong istället för att göra ett internval såsom man gjorde till 2024. TV-bolaget VRT har nu enligt Eurovoix.com bekräftat att det inte kommer att bli någon allmän antagning som utser startfältet, utan alla tävlande kommer att bjudas in specifikt av VRT. Det här är dock inget nytt arbetssätt utan så gjorde VRT även 2023 när de hade ansvaret för uttagningen.


Vilka jurypoäng hade Nederländerna fått i ESC-finalen i Malmö?

1 juni. Som bekant fick inte Nederländernas artist Joost Klein med låten ”Europapa” delta i finalen i årets Eurovision i Malmö. Däremot är det genom den tidigare presenterade finalstatistiken bekräftat hur många poäng landet hade fått av jurygrupperna. Här berättar vi mer om det samt vilka länder som hade fått förändrade juryresultat till följd av detta.

Till statistiken »

 

Nyhetshändelser i maj


Nyhetssammanfattning för maj

31 maj. Inför månadsskiftet släpper vi sammanfattningen för nyheterna från ESC-bubblan som har släppts till och med maj månad.

Läs mer »


Så ser värdstadsprocessen ut till Eurovision 2025

31 maj. Tre veckor efter att Schweiz vunnit Eurovision 2024 i Malmö gick TV-bolaget SRG SSR i Schweiz ut med en nyhetsuppdatering kring hur de ska utse värdstaden till tävlingen. Det är de som kommer att vara värdbolag för 2025 års tävling.

Enligt uppgifter har SRG SSR skickat ut information till de städer som visat intresse för att få uppdraget vilka i sin tur får fram till slutet av juni på sig att se över utifrån de förutsättningar de har och de krav som ställs om de har möjlighet att stå värd. Det finns inga uppgifter huruvida det blir en slags budgivning eller ej, däremot beräknar TV-bolaget att kunna presentera värdstadsvalet i slutet av denna sommar.

Än så länge finns det inga bestämda tävlingsdatum för ESC 2025 mer än att den som vanligt planeras att äga rum i maj månad. Om det blir tidigt eller sent under våren får vi förmodligen veta när värdstaden presenterats.

 

Annat kring produktionen

Parallellt med att välja värdstad håller SRG SSR på med att bygga upp sin projektledning för Eurovision 2025, exempelvis vilka som ska utgöra Core Team (med bland annat exekutiv producent) men även andra viktiga funktioner. Just nu finns det inte så mycket mer att säga om den saken utan det får vi återkomma till senare under säsongen.


Krönika: 25 år sedan Charlotte Perrelli vann Eurovision 1999

29 maj. Denna dag uppmärksammar vår Schlagermagister Adrian att det har gått 25 år sedan Charlotte Perrelli vann Eurovision för Sverige, vilket blev landets dittills fjärde vinst.

Till krönikan »


Krönika: 12 år sedan Loreen vann Eurovision 2012

26 maj. Denna dag uppmärksammar vår Schlagermagister Adrian att det har gått 12 år sedan Loreen vann Eurovision för första gången, vilket blev ett historiskt ögonblick. Vinnarlåten heter ”Euphoria” och blev som vi alla känner till en världssuccé.

Till krönikan »


Vad vet vi än så länge om Eurovision 2025?

25 maj. Nu har det gått två veckor sedan Schweiz vann finalen i Eurovision 2024. Även om det är tidigt för säsongen till nästa års tävling har vissa nyheter redan hunnit presenteras.

Läs mer »


163 miljoner såg årets Eurovision

24 maj. EBU har presenterat att det var 163 miljoner som såg årets Eurovision Song Contest från Malmö. Siffrorna bygger på sammanställd statistik från de olika TV-bolagen samt från de som har sett programmen och klipp digitalt.

Läs mer »


Krönika: Nio år sedan Måns Zelmerlöw vann Eurovision 2015

23 maj. Denna dag uppmärksammar vår Schlagermagister Adrian att det har gått nio år sedan Måns Zelmerlöw vann Eurovision med bidraget ”Heroes”.

Till krönikan »


Ny programledare för Festival di Sanremo 2025

22 maj. Även om italienska TV-bolaget Rai ännu inte har bekräftat huruvida man ska delta i nästa års Eurovision eller ej står det redan klart att förberedelserna för Festival di Sanremo pågår för fullt. En stor nyhet som har presenterats är att TV-personligheten Amadeus, som varit programmets konstnärliga ledare och programledare sedan 2020, inte kommer att vara programledare för 2025 års Festival di Sanremo. Istället har Rai utsett Carlo Conti i den rollen, som tidigare hade rollen mellan 2015 och 2017. Conti kommer att ha den rollen för både 2025 och 2026 års Festival di Sanremo.


Antagningen till Benidorm Fest 2025 öppen

20 maj. Redan i samband med Eurovision 2024 bekräftade RTVE i Spanien fortsättningen med Benidorm Fest för ett fjärde år. Nu har regelverket för uttagningen presenterats och antagningen öppnat.

Fakta om uttagningen »


Dags för våra Best of-projekt 2024

16 maj. Under de sista veckorna i maj och första veckorna i juni kommer vi att presentera resultaten i säsongens Best of Nationella. I dessa projekt har fem av våra skribenter valt ut favoritlåtar från de nationella uttagningarna som hölls inför årets Eurovision (ett bidrag per land) som inte vann eller kom på andra plats. Den senare gäller då vi även gör ett projekt med alla uttagningstvåor, vilket blir det första projektet som presenteras.

Mer om det Bästa andraplacerade bidraget »


Fler länder bekräftar (preliminärt) deltagande i Eurovision 2025

14 maj. Med föregående Eurovision nu sänd börjar några länder delge besked om de ska vara med eller inte till nästa tävlingsupplaga. Än så länge har bara ett fåtal länder bekräftat deltagande och senast i ordningen är nedanstående länder som lämnar besked.

 

Det finska TV-bolaget Yle har i Finland har bekräftat att de ska producera en ny upplaga av den populära Eurovision-uttagningen UMK till nästa år, vilken för övrigt blir den 14:e i ordningen. En antagning kommer att hållas under en vecka i augusti men några tävlingsregler har i skrivande stund inte presenterats.

 

Portugals nationella TV-bolag RTP har efter Eurovision gått ut och sagt att de i alla fall preliminärt beräknar att vara med i tävlingen nästa år. Däremot saknas uppgifter om hur i så fall artist och bidrag ska utses.

 

TV-bolaget RTVSLO i Slovenien verkar i alla falll ha preliminära planer på att återinföra ett koncept med en nationell uttagning efter två år med internval. Däremot är det oklart hur långt dessa planer har kommit och hur ett sådant koncept skulle se ut. Mer information lär följa under den kommande säsongen!


Sammanställd statistik från ESC-sändningarna

14 maj. När de tre sändningarna från årets Eurovision Song Contest nu är avgjorda och EBU har presenterat alla röstningssiffror har vi sammanställt spännande statistik från tävlingen.

Den första semifinalens resultatstatistik »

Den andra semifinalens resultatstatistik »

Finalens resultatstatistik »


Värdstadsvalet till ESC 2025 planeras bli klart i september

13 maj. Med bara några dagar efter finalen i årets Eurovision har nu TV-bolaget SRF i Schweiz gått ut med uppgifter om när valet av värdstad till nästa års tävling kommer att bli klart. Till årets upplaga gick SVT ut med valet redan under sommaren men den här gången ser det mer ut som att det blir i september.

Det finns enligt uppgift några städer som är intresserade men vilka som i slutändan uppfyller alla de krav som finns på infrastruktur, tillgänglig arena, hotellrum etc. får vi alltså veta först vid ett senare tillfälle.

Noteras bör att det i skrivande stund inte finns något publicerat datum när värdstaden kommer att presenteras, ej heller vilka krav som Schweiz kommer att sätta.


Krönika: Ett år sedan Loreen vann Eurovision 2023

13 maj. Denna dag uppmärksammar vår Schlagermagister Adrian att det har gått ett år sedan Loreen vann Eurovision för andra gången, vilket blev ett historiskt ögonblick. Vinnarlåten heter ”Tattoo”.

Till krönikan »


Schlagermagisterns krönika efter årets Eurovision

12 maj. Hur ska man sammanfatta årets Eurovision i Malmö? Frågan är om det ens går att göra. Det blev ett ständigt pågående drama, både på och utanför scenen. Ingen lämnades oberörd – allra minst artisterna själva. Och vi som följde det hela från TV-soffan kunde inte annat än att sitta still och hoppas på det bästa. Så låt oss börja med att kika på vad som gjorde årets Eurovision så dramatiskt.

Till krönikan »


Luxemburg bekräftar deltagande i Eurovision 2025

12 maj. TV-bolaget RTL i Luxemburg har direkt dagen efter finalen i 2024 års Eurovision bekräftat att de är intresserade av att delta igen 2025. Än så länge betyder det att comebacken inte bara var en engångsföreteelse även om vi ännu inte vet hur artist och bidrag ska utses denna gång. Landet lyckades kvala in till finalen i år där man slutade på en hedrande 13:e plats.


Så slutade semifinalerna i Eurovision 2024

12 maj. I samband med att årets final var avgjord släppte EBU alla poäng och placeringar som bidragen hade fått i såväl semifinalerna som i finalen. Nu presenterar vi de totala resultaten i semifinalerna, senare kommer vi detaljgranska allt.

Till sammanställningen »


Schweiz vann Eurovision 2024

12 maj. Det blev en av de förhandstippade artisterna som vann finalen, nämligen Nemo som representerade Schweiz med bidraget ”The Code”. Det betyder att tävlingen nu har fått sin 68:e vinnare genom tiderna och att vi med stor sannolikhet vet var vi ska åka nästa år!

På andra plats hamnade förhandsfavoriten Kroatiens Baby Lasagna medan Ukrainas duo Alyona Alyona & Jerry Heil blev trea. Sveriges Marcus & Martinus slutade på nionde plats.

Till resultatet »


LIVE: Finalen i Eurovision 2024

11 maj. Just nu pågår direktsändningen från Finalen i Eurovision 2024 där 26 länder tävlar om vinsten. I liveflödet nedan uppdaterar vi dig om allt som händer i programmet.

Notering: Sverige deltar i omröstningen och det går att rösta redan från start. Däremot kan du INTE rösta på låt nummer 1 om du röstar från Sverige.

Till kommenteringen »


EBU tillåter inte Nederländernas artist att uppträda i finalen

11 maj. Bara timmar inför finalen i Eurovision 2024 har EBU tagit beslut om att inte låta Nederländernas artist Joost Klein delta i finalen. Vad detta beror på har inte till fullo klarlagts ännu.

 

Förändringen innebär följande saker:

– Det blir 25 länder som kommer att tävla i finalen.

– Nederländerna skulle ha tävlat som låt nummer 5, men EBU kommer att låsa möjligheten att rösta på det startnumret. Istället kommer programmet efter bidrag nummer 4 att fortsätta till bidrag nummer 6 och sedan varje låt som följer till och med bidrag 26.

– Nederländernas jury och tv-tittare får delta i omröstningen.

– Alla 37 länders jurygrupper ska fortfarande rangordna alla 26 bidrag men nu flyttas Nederländernas ranking till plats 26. Det i sin tur gör att övriga bidrag åker upp en placering vilket i sin tur kan leda till att andra bidrag får poäng. Om Nederländerna exempelvis rangordnades som tia i en jurygrupp kommer bidraget de satte som elva få tiondeplatsen och den poängen.

Läs mer om beslutet »


Schlagermagisterns analys inför Finalen i Eurovision 2024

11 maj. Ikväll lördag sänds den finalen från Malmö Arena i Malmö. Inför avgörandet analyserar vår Schlagermagister Adrian startfältet utifrån olika perspektiv för att ta reda på vilket bidrag som är trolig att vinna när alla poäng har delats ut.

OBS! Denna artikel publicerades innan EBU:s beslut om att inte längre tillåta Nederländernas artist uppträda i programmet.

Till analysen »


Panelen spekulerar och tycker till inför Finalen

11 maj. Snart ska årets Eurovision Song Contest avgöras där Sverige får överlämna vinnarpokalen till nästa ESC-vinnare. Innan vi vet vem som har vunnit gör vi en sista spekulation om hur vi tror det går i finalen samt vilka personliga favoriter vi har av de som är kvar i tävlingen.

Våra gissningar »


Allt du behöver veta inför Finalen

11 maj. Ikväll (lördag 11:e maj) avgörs finalen i årets Eurovision Song Contest från Malmö Arena. Här har vi samlat allt som du behöver veta inför kvällens avgörande!

Läs mer i inför-guiden »

Lär känna finalisterna »


Följ jurygenrepet med oss

10 maj. Just nu pågår det så kallade jurygenrepet inför morgondagens ESC-final i Malmö Arena. I sändningen uppträder de 26 artister som tävlar om vinsten som om det vore en direktsändning, även om inget avgörs på riktigt ikväll.

Till kommenteringen »


Madrid värdstad för Junior Eurovision 2024

10 maj. I mitten av november i år, rättare sagt lördagen den 16:e november, hålls finalen i årets Junior Eurovision Song Contest. Exakt hur många länder som kommer att delta är inte känt, däremot har EBU bekräftat att finalen ska hållas i Caja Mágica i Madrid.

Spanien kom egentligen på andra plats i förra årets Junior Eurovision men accepterade att överta tävlingsansvaret från Frankrike som ju vann på hemmaplan. Det är första gången någonsin som landet arrangerar tävlingen (de arrangerade inte efter sin JESC-vinst med María Isabel 2004).


Minianalys efter den andra semifinalen

10 maj. Igår kväll (läs: torsdag 9:e maj) avgjordes den andra semifinalen i Eurovision 2024 där tio lyckliga vinnare tog plats i lördagens final. I väntan på att finalen ska sändas gör vi en analys om intrycken från gårdagen samt sammanställer hur många rätt var och en fick i sin inför-tippning.

Till analysen »


Finalens startordning presenterad

10 maj. Under natten mot fredagen presenterade EBU startordningen för de 26 finalisterna i årets Eurovision. Sedan i mars har det varit känt att värdlandet Sverige startar finalen och nu vet vi vilka respektive startnummer resterande finalister har tilldelats.

Läs mer »


Tio vinnare framröstade i den andra semifinalen

9 maj. Den andra semifinalen i årets Eurovision är avgjord därmed är nu finalstartfältet komplett. Här presenterar vi hur resultatet blev i programmet.

Läs mer »

De tio finalisterna har nu lottat sina starthalvor, se hur resultatet blev här.


Följ Semifinal 2 med oss

9 maj. Just nu pågår direktsändningen från den andra semifinalen i Eurovision 2024. I liveflödet uppdaterar vi dig om allt som händer i programmet. För kännedom får Sverige INTE vara med och rösta i denna semifinal.

Till kommenteringen »


Belgien bekräftar deltagande i Eurovision 2025

9 maj. Nu i samband med årets Eurovision-vecka bekräftade den belgiska Eurovisionkommentatorn för VRT till fansajten Songfestival.be att VRT, som ansvarar för nästa års belgiska ESC-uttagning, planerar att anordna den nationella uttagningen Eurosong som uttagning. Denna uttagning användes senast 2023 (efter att dessförinnan senast använts 2016) och gör således comeback efter det internval Belgien gjorde till årets Eurovision.

Än så länge har ingen mer information än detta bekräftats så vi får återkomma senare med detaljer.


Allt du behöver veta om Semifinal 2

9 maj. Ikväll torsdag är det dags för den andra semifinalen i årets Eurovision Song Contest där 16 bidrag tävlar om tio finalplatser. Vi har samlat allt du behöver veta om startfältet, tävlingsregler och våra analyser, gissningar och topplistor.

Läs mer i inför-guiden »


Följ genrepet inför semifinal 2 med oss

8 maj. Under onsdagskvällen genomförde SVT det första av två publikgenrep inför den andra semifinalen. Vi följde hela sändningen och kommenterade vad som händer. Spoilers förekom men inga ljudklipp från själva sändningen.

Till kommenteringen »


Spanien bekräftar deltagande i Eurovision 2025

8 maj. Spanien är det tredje landet som redan har bekräftat deltagande i Eurovision 2025. I samband med detta besked står det även klart att artist och bidrag ska utses från Benidorm Fest, vilket blir den fjärde upplagan i följd.

RTVE kommer enligt uppgift att hålla en antagning öppet mellan den 20:e maj och 10:e oktober, men exakta tävlingsregler släpps först efter det att årets Eurovision är avgjord.


Vi analyserar och spekulerar inför den andra semifinalen

8 maj. Med den första semifinalen nu avgjord går vi direkt på nästa semifinal där 16 bidrag tävlar om de sista tio finalplatserna. Precis som vid den första semifinalen har vår Schlagermagister Adrian gjort en analys om hur statistiken kan ge en hint om hur resultatet kan bli. Förutom det har samtliga tio panelmedlemmar också tyckt till och spekulerat hur vi tror att resultatet blir i sändningen.

Schlagermagisterns inför-analys »

Panelen spekulerar finalister »

Våra personliga favoritlåtar i programmet »


Minianalys efter den första semifinalen

8 maj. Igår kväll (läs: tisdag 7:e maj) avgjordes den första semifinalen i Eurovision 2024 där tio lyckliga vinnare tog plats i lördagens final. I väntan på att den andra semifinalen ska sändas gör vi en analys om intrycken från gårdagen samt sammanställer hur många rätt var och en fick i sin inför-tippning.

Till analysen »


Tio vinnare framröstade i den första semifinalen

7 maj. Den första semifinalen i årets Eurovision är avgjord och tio bidrag har nu avancerat vidare till finalen. Här presenterar vi hur resultatet blev i programmet.

Läs mer »

PS: Direkt efter sändningen fick finalisterna lotta sin starthalvor. Här kan du läsa mer om hur starthalvorna fördelades.


Följ Semifinal 1 med oss

7 maj. Just nu pågår direktsändningen från den första semifinalen i Eurovision 2024. I liveflödet uppdaterar vi dig om allt som händer i programmet.

I och med att Sverige är med och extraröstar i denna semifinal kan du som tittar eller lyssnar på programmet i Sverige vara med och rösta i sändningen. Mer information om röstningsnummer följer i LIVE-kommenteringen under kvällen.

Till kommenteringen »


Allt du behöver veta om Semifinal 1

7 maj. Ikväll tisdag är det dags för den första semifinalen i årets Eurovision Song Contest där 15 bidrag tävlar om tio finalplatser. Vi har samlat allt du behöver veta om startfältet, tävlingsregler och våra analyser, gissningar och topplistor.

Läs mer i inför-guiden »


Malta bekräftar deltagande i Eurovision 2025

6 maj. Nästa land i ordningen som bekräftar att de tänker vara med i Eurovision 2025 är Malta. Detta går TV-bolaget PBS ut med inför 2024 års uttagning är över. Bland annat kommer det att hållas ett s.k. låtskrivarcamp i början av denna sommar där artister ges möjlighet att ansöka om att medverka. Om låtar som skapas där senare kommer att tävla i uttagningen MESC 2025 är ännu inte känd.


Följ genrepet inför semifinal 1 med oss

6 maj. Under måndagskvällen genomförde SVT det första av två publikgenrep inför den första semifinalen. Vi följde hela sändningen och kommenterade vad som händer. Spoilers förekom men inga ljudklipp från själva sändningen.

Till kommenteringen »


Loreen uppträder i finalen

6 maj. Instagram har förra årets vinnare Loreen lagt ut en video där hon bekräftar att hon kommer att uppträda som gästartist i finalen på lördag. Det är däremot ännu inte bekräftat vilka låtar hon ska framföra.


Danmark bekräftar deltagande i Eurovision 2025

6 maj. Trots att Eurovision 2024 inte ens har hunnit avgöras har vi fått ett land som har bekräftat sitt deltagande för nästa års tävling. Det handlar om Danmark vars nationella TV-bolag Danmarks Radio (DR) under måndagen gick ut med sitt besked.

Förutom detta står det klart att DR återigen avser att använda sig av Dansk Melodi Grand Prix som uttagning. Exakta regler och antagningsinformation släpps vid ett senare tillfälle, däremot är det redan nu i maj 2024 bestämt att finalkvällen ska äga rum i arenan Jyske Bank Boxen i staden Herning lördagen den 1:a mars 2025. Biljetter finns redan släppta.

Det är för övrigt sjunde gången Herning är värd för uttagningen varav den femte gången i samma arena. Tidigare Dansk MGP-upplagor som har hållits i staden gjordes åren 2001, 2009, 2013, 2017, 2019 och 2022. Det är också första gången sedan 2022 som finalen hålls i mars istället för i februari.


Vi analyserar och spekulerar inför den första semifinalen

6 maj. Snart är det dags för avgörande i den första semifinalen där 15 bidrag tävlar om tio finalplatser. Inför programmet börjar har vår Schlagermagister gjort en analys om hur statistiken kan ge en hint om hur resultatet kan bli. Förutom det har samtliga tio panelmedlemmar också tyckt till och spekulerat hur vi tror att resultatet blir i sändningen.

Schlagermagisterns inför-analys »

Panelen spekulerar finalister »

Våra personliga favoritlåtar i programmet »


2024 års Eurovision-artisters tidigare verk

6 maj. Inför Eurovision 2024 presenterar vi bidrag som årets Eurovision-deltagande artister har tävlat med i tidigare års nationella uttagningar till Eurovision Song Contest (inte Junior Eurovision) som i vissa fall även lett till tävlan i tidigare års Eurovision Song Contest-upplagor.

Till översikten »


Dags för Eurovision 2024!

6 maj. Årets stora höjdpunkt är här – Eurovisionveckan som i år äger rum i Malmö. Under en hel vecka kommer 37 bidrag att uppträda på scenen i Malmö Arena och när veckan är över har en av låtarna korats till årets vinnare, den 68:e i ordningen bör tilläggas till protokollet.

Vi kommer att uppdatera er med senaste nytt under hela veckan med bland annat inför-artiklar där vi presenterar fakta om startfältet och analyserar hur resultatet kan bli. Vi tycker även till om låtarna och gissar vilka bidrag vi tror kommer att kvala in till finalen och därefter hur resultatet kan bli i finalen. Dessutom LIVE-kommenterar vi från samtliga kvällsgenrep på måndagen, onsdagen och fredagen samt alla direktsändningar under tisdags-, torsdags- och lördagskvällen.

Vi önskar er alla en underbar Eurovisionvecka i musikens och kärlekens tecken!

/ESC-Panelen


Följ invigningen av årets Eurovision

5 maj. Under söndagen invigdes årets Eurovision och det sändes via YouTube.

Läs mer »

Se sändningen »


Panelens andra topplista inför Eurovision 2024

5 maj. Under den här säsongen har vi presenterat två topplistor över favoriterna i årets startfält. Den första topplistan släpptes i slutet av mars och nu presenterar vi panelmedlemmarnas slutgiltiga topplista som bygger på åsikter inför sändningarna äger rum.

För att göra spänningen lite större presenteras topplistorna i bakvänd ordning, dvs. från plats 37 till 1.

 

Panelmedlemmarnas enskilda topplistor


Krönika: 40 år sedan Herreys vann Eurovision 1984

5 maj. Denna dag uppmärksammar vår Schlagermagister Adrian att det har gått 40 år sedan Herreys vann Eurovision 1984 för Sverige, faktiskt till dags dato senaste gången som startbidraget i en ESC-final vunnit.

Till krönikan »


Hur ser oddsen ut efter den andra repetitionsomgången?

4 maj. Samtliga 37 bidrag har nu repeterat två gånger vardera i Malmö Arena och därför tar vi nu en sista titt på oddsen inför de stundande genrepen och direktsändningarna.

Läs mer »


Repetitionsdag 8 i Malmö Arena

4 maj. Under lördagen avslutades de enskilda repetitionsomgångarna för artisterna i årets Eurovisionstartfält. Detta det var dags för ”Big Five”, dvs. Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland, samt värdlandet Sverige att för en andra gång genomföra repetitioner i Malmö Arena.

Från och med nu väntar genrep och direktsändningar, vilka vi kommer att följa mer i detalj med start på måndag (6:e maj).

Till sammanfattningen »


”Big Five” har lottat starthalvor till finalen

4 maj. I samband med de enskilda artistrepetitionerna har de direktkvalificerade ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland fått lotta sina starthalvor till finalen. Den här gången kan de lottas till att tävla i den första eller andra starthalvan eller låta produktionen välja starthalvan.

Till resultatet »


Trio öppnar Eurovisions första semifinal

4 maj. I tisdagens semifinal, som sänds den 7:e maj, kommer att öppnas av artisterna Eric Saade (Sverige 2011), Eleni Foueira (Cypern 2018) och Chanel (Spanien 2022), vilka alla tre tidigare har tävlat i Eurovision. De kommer att framföra numret United by Music som även är slogan för årets tävling. Numret framförs med ett stort antal dansare på scenen.


Krönika: 33 år sedan Carola vann Eurovision 1991

4 maj. Denna dag uppmärksammar vår Schlagermagister Adrian att det är 33 år sedan som Carola Häggkvist tog hem Sveriges tredje Eurovision-vinst år 1991.

Till krönikan »


Säsongens sista Eurovision Pre Party

4 maj. Parallellt med repetitionerna inför Eurovision i Malmö hålls ett sista Pre Party i grannstaden Köpenhamn i Danmark som har fått namnet Malmöhagen Eurovision Party.

Läs mer »


Repetitionsdag 7 i Malmö Arena

3 maj. Under fredagen genomfördes den näst sista enskilda repetitionsomgången för artisterna i årets Eurovisionstartfält. Precis som föregående omgång får vi i presskåren endast följa repetitionerna via stillbilder och klipp i sociala medier.

Den här dagen ägnades åt de avslutande bidragen i den andra semifinalen, dvs. San Marino, Georgien, Belgien, Estland, Israel, Norge och Nederländerna. Därefter har samtliga semifinalister gjort sina två enskilda repetitioner.

Till sammanfattningen »


Electra och Tia Kofi programledare för Eurovisions invigning

3 maj. Under söndagen (5:e maj) kommer invigningen av årets Eurovision att hållas och nu har det avslöjats att det blir dragshowartisterna Elecktra (som tidigare tävlade i årets Melodifestival) och Tia Kofi som kommer att presentera alla de artister som kommer att få gå längs med den turkosa mattan i Malmö.


Repetitionsdag 6 i Malmö Arena

2 maj. Under torsdagen fortsatte den andra enskilda repetitionsomgången för artisterna i årets Eurovisionstartfält. Precis som föregående omgång får vi i presskåren endast följa repetitionerna via stillbilder och klipp i sociala medier.

Den här dagen ägnades först åt de nio första bidragen i den andra semifinalen, dvs. Malta, Albanien, Grekland, Schweiz, Tjeckien, Österrike, Danmark, Armenien och Lettland, för att sedan byta fokus till ”Big Five” och värdlandet Sverige vilka fick repetera sin första gång i arenan.

Till sammanfattningen »


Johnny Logan gästar Eurovision

2 maj. Eurovision.tv har bekräftat att en av gästartisterna i den första semifinalen kommande tisdag blir Eurovision-vinnaren Johnny Logan (som vann 1980 och 1987 som artist och 1992 som låtskrivare för Irland) som precis som Loreen tillhör få artister som vunnit Eurovision mer än en gång.


Lär känna startfälten

1 maj. Snart är det dags för Eurovision 2024 och därför har vi sammanställt fakta om de artister som tävlar.

Startfältet i den första semifinalen »

Startfältet i den andra semifinalen »


Repetitionsdag 5 i Malmö Arena

1 maj. Under onsdagen inleddes den andra enskilda repetitionsomgången för artisterna i årets Eurovisionstartfält. Precis som föregående omgång får vi i presskåren endast följa repetitionerna via stillbilder och klipp i sociala medier.

Den här dagen ägnades helt och hållet åt de 15 bidragen som tävlar i den första semifinalen, dvs. Cypern, Serbien, Litauen, Irland, Ukraina, Polen, Kroatien, Island, Slovenien, Finland, Moldavien, Azerbajdzjan, Portugal och Luxemburg. Däremot sker repetitionerna för direktkvalificerade Storbritannien, Sverige och Tyskland först under morgondagen (2:a maj).

Till sammanfattningen »


Gästartister i semifinalerna

1 maj. Sveriges Television har nu presenterat vilka artister som har bjudits in som mellanakter till de två semifinalerna i Malmö. Det handlar om fyra tidigare Eurovision-representanter varav tre som sedan tidigare har varsin vinst.

Läs mer »


Hur ser oddsen ut efter första repetitionsomgången?

1 maj . Samtliga semifinalister har nu repeterat varsin gång i Malmö Arena. Därför har vi återigen tagit reda på hur spelbolagen gissar utgången av såväl de två semifinalerna som topp 37. Har det exempelvis blivit några förändringar i listorna sedan föregående mätningar som gjorts under veckan och innan repetitionerna började?

Läs mer »

 

Nyhetshändelser i april


Nyhetssammanfattning för april

30 april. Inför månadsskiftet släpper vi sammanfattningen för nyheterna från ESC-bubblan som har släppts till och med april månad.

Läs mer »


Repetitionsdag 4 i Malmö Arena

30 april. Under tisdagen var det dags för fler bidrag i årets Eurovisionstartfält att repetera enskilt på scenen i Malmö Arena. Presskåren följer repetitionerna via stillbilder och klipp i sociala medier.

Den fjärde repetitionsdagen ägnades åt de resterande bidragen i den andra semifinalen, dvs. Lettland, San Marino, Georgien, Belgien, Estland, Israel, Norge och Nederländerna. Däremot repeterar direktkvalificerade Italien och Spanien först den 2:a maj.

Nu har samtliga 31 semifinalbidrag genomfört den första enskilda repetitionsrundan.

Till sammanfattningen »


Repetitionsdag 3 i Malmö Arena

29 april. Under måndagen var det dags för fler bidrag i årets Eurovisionstartfält att repetera enskilt på scenen i Malmö Arena. Presskåren följer repetitionerna via stillbilder och klipp i sociala medier.

Den tredje repetitionsdagen ägnades åt de första åtta bidragen i den andra semifinalen, dvs. Malta, Albanien, Grekland, Schweiz, Tjeckien, Österrike, Danmark och Armenien. Däremot repeterar direktkvalificerade Frankrike först den 2:a maj.

Till sammanfattningen »


Selfies-inspirerade vykort i årets Eurovision

29 april. De så kallade vykorten som visas inför varje artists scenframträdande kommer enligt vad Eurovision.tv har berättat vara gjorda på ett annat sätt i år än tidigare. Istället för att värdlandet har skickat iväg sitt team till respektive land eller att värdlandet bjuder in artisten att besöka värdlandet för inspelning har dessa istället gjorts i respektive deltagarland. Varje deltagarland har spelat in filmer som ska likna att artisten själv styr kameran och filmar sig själv på hemmaplan.

Vykorten används som ett mellanspel i sändningen mellan att föregående akt och nästa akt går på scenen. De används även av produktionstekniska skäl för att de som riggar på scenen ska hinna med att göra det under de cirka 40-50 sekunder som vykortet pågår.


Repetitionsdag 2 i Malmö Arena

28 april. Under söndagen var det dags för fler bidrag i årets Eurovisionstartfält att repetera enskilt på scenen i Malmö Arena. Presskåren följer repetitionerna via stillbilder och klipp i sociala medier.

Den andra repetitionsdagen ägnades åt resterande bidrag i den första semifinalen, dvs. Island, Slovenien, Finland, Moldavien, Azerbajdzjan, Portugal och Luxemburg. Däremot repeterar direktkvalificerade Tyskland och Sverige först den 2:a maj.

Till sammanfattningen »


Nu påbörjas repetitionerna i Malmö Arena

27 april. Med start under lördagen och en vecka framåt kommer de 37 artisterna i årets Eurovisionstartfält att repetera enskilt på scenen i Malmö Arena. Presskåren följer repetitionerna via stillbilder och klipp i sociala medier.

Den första repetitionsdagen ägnades åt bidragen som tävlar i den första semifinalen med startnummer 1 till 7, dvs. Cypern, Serbien, Litauen, Irland, Ukraina, Polen och Kroatien. Däremot repeterar direktkvalificerade Storbritannien först den 2:a maj.

Så var Repetitionsdag 1 »


Kroatien vann OGAE-omröstningen inför Eurovision

27 april. Inför årets Eurovision har nu fanklubbarna i OGAE-nätverket avlagt sina poäng och därmed korat sin vinnare, som i det här fallet blev Kroatiens Baby Lasagna med låten ”Rim Tim Tagi Dim”.

Hela resultatet »


Repetitionsschemat presenterat

25 april. Mellan den 27:e april och 4:e maj kommer årets 37 deltagande artister att repetera enskilt på scenen i Malmö Arena. Precis som ifjol är repetitionerna stängda för alla utom delegationerna och produktionspersonalen varför vi i presskåren får bevaka genom bildsläpp och kortare klipp som läggs ut. Detta görs i väntan på tävlingsveckan då vi ges möjlighet att bevaka genrepen och direktsändningarna, vilket vi såklart kommer att göra.

Schemat för de inledande repetitionerna ser annars som vanligt ut på följande sätt. Varje land får möjlighet att scenrepetera vid två tillfällen under åtta dagar om totalt 50 minuter. Vid det första tillfället får varje delegation en inblick backstage tillsammans med konsultationer hos de olika avdelningarna samt 30 minuter scenrepetitionstid i arenan. Vid det andra tillfället är konsultationstiderna kortare och scenrepetitionstiden satt till 20 minuter per land.

 

Hur ser schemat ut i år?

Såsom det schema som bland annat har lagts på Eurovisionworld.com säger kommer antalet repetitionsdagar att vara åtta till antalet.

De fyra första dagarna (27-30 april) ägnas enbart åt semifinalisterna uppdelat på vilken halva de tilldelades vid semifinallottningen. Därefter startar den andra rundan som den 1:a maj inleds med att hela semi 1 repeterar igen, dagen därpå repeterar de nio första bidragen i semi 2 innan dagen avslutas med att ”Big Five”-länderna och Sverige genomför sin första repetition (enligt reglerna som gäller för första omgången). Ytterligare en dag repeterar de sista bidragen i semi 2 och den sista repetitionsdagen får ”Big Five” och Sverige repetera sin andra gång.

Från och med måndagen den 6:e maj inleds fasen med genrep och direktsändningar. Detta betyder att produktionen först ägnar två dagar åt semi 1 (måndagen och tisdagen), två dagar åt semi 2 (onsdagen och torsdagen) och slutligen två dagar åt finalen (fredagen och lördagen, och gissningsvis en stund inpå söndagen).


Eurovision-scenen är klar i Malmö Arena

25 april. Efter några veckor med scenbygge och tester är nu Malmö Arena redo att ta emot de 37 tävlingsbidrag som ska medverka i årets Eurovision. Från och med lördag kommer repetitionerna att starta och därefter pågår dessa tills det är dags för genrep och direktsändningar.

Om du vill läsa mer om scenen finns all fakta på Eurovision.tv.


Eurovision Pre Party i Oslo

20 april. Inför Eurovision i Malmö genomförs ett antal fester i olika städer där artister som ska tävla inklusive gästartister medverkar på klubbspelningar. Näst på tur väntar Nordic Music Celebration i Oslo.

Läs mer om festen »


Sveriges kommentatorer i Eurovision 2024

19 april. Sveriges Television och Sveriges Radio har bekräftat vilka som ska vara respektive bolags kommentatorer i Malmö i maj.

Läs mer »


Tekniska repetitioner inledda i Malmö

18 april. Efter några veckors intensivt arbete har nu Eurovision-produktionen byggt klart scenen och allt därtill inne i Malmö Arena. Det betyder att de tekniska repetitionerna nu tar vid innan man går vidare med de s.k. stand-in-repetitionerna. Först därefter startar de individuella artistrepetitionerna vilket är planerat till den 27:e april.


Tredje lottningskategori införs i ESC-finalen

16 april. EBU har gått ut med en nyhet inför årets Eurovision som gör gällande att tävlingsproducenterna får större makt att bestämma finalens startordning jämfört med tidigare år.

Läs mer »


Premiär för NRK:s Adresse Malmø

13 april. Under fyra veckor kommer NRK i Norge att sända sin nedräkningsserie till årets Eurovision. Programmen sänds i NRK1 den 13:e, 20:e och 27:e april samt den 3:e och 4:e maj under ledning av Marte Stokstad. Första programmet går att se via denna länk.

I varje program får en expertjury på fyra personer tillsammans med en ”folkets jury”, som också utgörs av fyra personer, diskutera vad de tycker om varje låt och sedan dela ut poäng. Fasta jurymedlemmar i expertjuryn är redaktören Ingeborg Heldal och artisten Stian ”Staysman” Thorbjørnsen medan de får sällskap av två nya gästtyckare i varje sändning. Fast medlem i folkets jury är Jim Ødegård Pedersen.

Det är värt att påpeka att sändningarna inte följer någon särskild ordning på tävlingsbidragen utan de spelas upp i en slumpvis vald ordning bestämd av NRK.


Monaco har fått nytt medlemskap i EBU

13 april. Förra hösten startades det nationella TV-bolag TV Monaco i Monaco som har ersatt det tidigare TV-bolaget TMC som övergick till ett franskägt bolag och som tappade sitt EBU-medlemskap 2021. Nu cirka sju månader efter lanseringen av det nya bolaget har man lyckas få fullt medlemskap i EBU vilket bland andra Eurovoix.com skriver om.

Det här garanterar att TV Monaco kan, om de vill, ansöka om att delta i framtida Eurovision Song Contests. Om det sedan blir så eller inte återstår att se framgent.


Pre Party i Amsterdam

13 april. Inför Eurovision i Malmö genomförs ett antal fester i olika städer där artister som ska tävla inklusive gästartister medverkar på klubbspelningar. Näst på tur väntar Eurovision in Concert som är en av de större Eurovisionfesterna för säsongen.

Läs mer om EiC »


Uppdatering om scenarbetet i Malmö Arena

12 april. Sedan en kort tid tillbaka pågår scenbygget i Malmö Arena inför årets Eurovision. Under fredagen fick media besöka arenan där det bland annat stod klart att själva bygget snart är klart inför de tekniska repetitionerna som ska genomföras innan artisterna anländer till Malmö.


Nu börjar vi presentera Eurovision-startfältet

12 april. Om bara några veckor är det dags för Eurovision Song Contest från Malmö. Inför det presenterar och tycker vi till om alla 37 bidrag som medverkar i årets upplaga. Vill du följa detta finns delar publicerade (tre nya delar släpps per dag till och med den 24:e april) på denna sida.

I år har vi gjort en förändring gällande vår kommentering. Istället för att alla panelmedlemmar skriver sin åsikt är det numera bara fem panelmedlemmar per bidrag som kommenterar. Ordningen gällande vilka som kommenterar när roterar mellan alla skribenter så att alla får kommentera lika många bidrag vardera. Undantag har gjorts för Sverige som alla tio kommenterar.

Även om inte alla kommenterar alla låtar sätter varje panelmedlem ett betyg mellan noll (lägst) och fem (högst). Vi adderar sedan poängerna och får ut ett gemensamt resultat.


Uppgifter: Slovakien gör ingen ESC-comeback 2025

8 april. Till följd av ekonomiska orsaker ser det just nu inte ut som att Slovakien kommer att kunna göra någon Eurovision-comeback nästa år. Tidigare har det funnits uppgifter om att det slovakiska TV-bolaget RTVS visat intresse att tävla igen men nu i april 2024 efter att bolaget fått veta om de ekonomiska förutsättningarna verkar den budget som behövs avsättas inte bli verklighet.

Slovakien deltog tre gånger i Eurovision på 1990-talet innan de gjorde ett längre uppehåll. 2009 var man tillbaka igen och deltog även 2010, 2011 och 2012 – samtliga gånger gick landets bidrag inte vidare till finalen. Därefter har Slovakien gång på gång inte valt att delta.


Scenarbetet pågår i Malmö Arena

7 april. Sedan en kort tid tillbaka pågår scenbygget i Malmö Arena inför årets Eurovision. Arbetet kan man bland annat följa genom Ola Melzigs uppdateringar på Facebook där han som del av den scentekniska produktionen berättar senaste nytt.

I slutet av månaden kommer tekniska repetitioner att starta följt av stand-in-repetitioner innan artisterna anländer till Malmö då de enskilda repetitionerna startar.


Pre Party i London

7 april. Inför Eurovision i Malmö genomförs ett antal fester i olika städer där artister som ska tävla inklusive gästartister medverkar på klubbspelningar. Näst på tur väntar Londons Eurovisionfest.

Läs mer om Londons fest »


50 år sedan ABBA:s Eurovision-vinst

6 april. Idag den 6:e april 2024 är det 50 år sedan Sverige vann sin första Eurovisiontitel – en legendarisk vinst som förde in tävlingen i en helt ny era. Schlagermagister Adrian skriver om händelsen.

Till krönikan »


Dags för nästa Pre Party-helg

4 april. Under det här veckoslutet, torsdag till söndag 4-7 april, äger två Eurovision Pre Partyn rum efter förra veckans säsongspremiär i Madrid. Den här gången är det först Barcelonas Eurovision-fest som äger rum torsdag till lördag och under söndagen (7:e april) är det dags för Eurovision-festen i London.

Läs mer om Barcelonas fest »

 

 

Nyhetshändelser i mars


Nyhetssammanfattning för mars

31 mars. Inför månadsskiftet släpper vi sammanfattningen för nyheterna från ESC-bubblan som har släppts till och med mars månad.

Läs mer »


Så blir NRK:s Adresse Malmø

28 mars. Som tidigare meddelat kommer NRK att sända sin Inför Eurovision-serie i april och maj på samma sätt som de gjort förut och nu inför sändningarna har det släppts mer information. Sedan tidigare har det varit känt att Marte Stokstad fortsätter i programledarrollen och varje vecka kommer hon att ha med sig fyra personer i en expertjury samt fyra personer i folkets jury som bedömer alla tävlingsbidrag, dock bedömer de inte Norges tävlingsbidrag mer än vilken placering det kan bli i tävlingen.

Nytt för säsongen är att endast två av expertjuryns medlemmar är fasta i alla program, i det här fallet redaktören Ingeborg Heldal och artisten Stian ”Staysman” Thorbjørnsen (som båda varit med i flera säsonger av Adresse-serien). Resterande två platser byts ut mellan varje sändning till olika kända profiler i Norge.

I folkets jury sitter även i år Jim Ødegård Pedersen med och i varje sändning får han tre kollegor med sig som också blir nya för varje sändning. Juryn utgörs av personer som ansökt om att få vara med i folkets jury.

Sändningarna kommer att ske lördagarna den 13:e, 20:e och 27:e april samt den 3:e och 4:e maj. Ordningen för vilken låtarna spelas upp i programmet brukar vara slumpvis.


Ett sista biljettsläpp till årets Eurovision

28 mars. EBU har uppdaterat att den 5:e april görs ett sista officiellt biljettsläpp till årets Eurovision. Det ska finnas biljetter kvar till alla nio tillfällen (vilket inkluderar genrepen inför respektive semifinal och finalen) det framgår däremot inte vilka platser som är lediga. Biljettpriserna varierar ganska mycket, där det kostar mellan cirka 400 och 800 kronor för en genrepsbiljett till semifinal medan finalbiljetterna kostar över 1000 kronor styck.

Det är rekommenderat att bara köpa biljetter från den officiella biljettpartnern, i det här fallet Ticketmaster.se


Semifinalstartordningarna presenterade

26 mars. Efter semifinallottningen i januari och sedan några veckor tillbaka att samtliga artist- och bidragsval är gjorda inför Malmö har SVT kunnat sätta startordningarna för de två semifinalerna vilka nu har offentliggjorts för allmänheten.

Nytt för det här året är att värdlandet tillsammans med Big Five uppträder mellan semifinalbidragen även om de inte är med i omröstningarna (förrän i finalen).

Läs mer »


Uttagningarna är över – nu startar säsongens Eurovision Pre Partyn

25 mars. Inför tävlingsveckan i Malmö i maj kommer det att ske uppladdning i form av ESC-fester runt om i Europa. Det handlar om de så kallade Eurovision Pre Partyn där såväl artister som ska delta i årets Eurovision som gästartister från tidigare års tävlingar, nationella uttagningar eller andra tillfällen medverkar. Under den här våren sker fester i följande städer och tillfällen:

 • 29 och 30 mars: PrePartyES (Madrid, Spanien)
 • 4, 5 och 6 april: Barcelona Eurovision Party (Barcelona, Spanien)
 • 7 april: London Eurovision Party (London, Storbritannien)
 • 13 april: Eurovision in Concert (Amsterdam, Nederländerna)
 • 14 april: Nordic Eurovision Party (Stockholm, Sverige)
 • 20 april: Eurovision Party i Oslo, Norge
 • 4 maj: Copenhagen Eurovision Party (Köpenhamn, Danmark)

 

Några av de här evenemangen är återkommande medan andra är nya för året. Exempelvis är planen att Nordic Eurovision Party ska bli ett återkommande Eurovision Pre Party som för varje år arrangeras i något av de nordiska länderna.


Skånetrafiken erbjuder unika biljetter under Eurovision

23 mars. I samband med årets Eurovision erbjuder Skånetrafiken, som sköter kollektivtrafiken i hela Skåne, unika biljetter för resenärerna. Bland annat kan man mellan den 5:e och 12:e maj resa obegränsat överallt i Skåne för endast 350 kronor per person, eller resa mellan Köpenhamn och överallt i Skåne för bara 700 kronor.

Biljetterna går att köpa från och med den 15:e april men de börjar som sagt att gälla först från den 5:e maj. De köps via Skånetrafikens applikation som går att ladda ned där appar finns tillgängliga.


Panelens första topplista inför Malmö

23 mars. Under den här säsongen kommer vi att presentera två topplistor – en nu i slutet av mars och en strax för ESC startar – där var och en i panelen rangordnar alla 37 tävlingsbidrag i startfältet. Den första topplistan är nu släppt och nedan är länkar till respektive panelmedlems topplista:


Då släpps årets Eurovision-CD och vinyl

22 mars. Från och med nu i mars finns möjlighet att förbeställa årets Eurovision-CD och vinyl som sedan släpps den 19:e april (CD) respektive 24:e april (Vinyl). Dessa produkter kan beställas både från Eurovision.tv:s shop såväl som hos andra återförsäljare.

Det finns ännu inget datum för när Eurovision-DVD:n kommer att släppas även om det tidigare år har skett i juni månad.


Flera artister uppträder under ESC-veckorna i Malmö

22 mars. Förutom den ABBA-utställning som vi tidigare tipsat om kommer Malmö att engageras i en hel del andra musikaliska händelser när Eurovision landar i stan i månadsskiftet april och maj.

I Folkets park, som blir Eurovision Village, kommer det bland annat att finnas två scener – Euphoria och Tattoo – där artister som Go_A, Dotter, Malena Ernman och Schlagerfeber kommer att uppträda (fler artister lär tillkomma). Det kommer även att anordnas andra saker i Eurovision village som är öppet för allmänheten samtidigt som Eurovision är i stan.


Eurovision in Concert aktuellt även 2025

22 mars. Även om årets upplaga av Eurovision Pre Partyt Eurovision in Concert i Amsterdam ännu inte har ägt rum har arrangörerna meddelat att det blir en fortsättning även till 2025. De har även meddelat vilket datum i april som det äger rum.

EiC, som eventet också kallas, har arrangerats varje vår sedan 2009 med undantag för pandemiåren 2020 och 2021. Det brukar vara ett av de tillfällen där flest deltagande artister för det aktuella tävlingsåret medverkar tillsammans med en rad inbjudna gästartister.


Tillfällig ABBA-utställning i Malmö i april och maj

19 mars. Med start den 29:e april fram till 12:e maj kommer en tillfällig ABBA-utställning kallad ABBA World vara öppen i årets Eurovisionvärdstad Malmö. Utställningen kommer att kretsa mycket kring historiken samt föremål som finns på ABBA-museet i Stockholm och det ABBA Voyage där de fyra medlemmarna uppträder som digitala figurer för publiken. Men det kommer även finnas med andra saker som exempelvis allt som rör Mamma Mia-projekten.

I år, 2024, är det exakt 50 år sedan ABBA vann Eurovision Song Contest för Sverige, vilket var Sveriges första av hittills sju vinster.


Marcus & Martinus uppträder på flera ESC-partyn

18 mars. Inför ESC i Malmö kommer Sveriges representant Marcus & Martinus att uppträda vid några av säsongens så kallade Eurovision Pre Partyn. Det kan självklart bli tal om fler tillfällen också, men just nu är de i alla fall bekräftade att uppträda på PrePartyES i Madrid den 30:e mars, London Eurovision Party den 7 april och Eurovision in Concert i Amsterdam den 14:e april.


Alla röstningssiffror i Melodifestivalen 2024 presenterade

15 mars. Föregående lördag avgjordes som bekant Melodifestivalen 2024 och efter fem deltävlingar, ett finalkval och final har SVT nu offentliggjort hur många röster varje låt fick i respektive program inklusive en massa annan spännande fakta.

Läs mer »


Lyssna på Azerbajdzjans tävlingsbidrag

15 mars. I slutet av augusti ifjol meddelades det första artistvalet till Eurovision 2024 och nu på dagen 6,5 månader senare har nu det sista bidraget presenterats. Allra sist ut blev låten ”Özünlə apar” som duon Fahree feat. Ilkin Dovlatov ska framföra för Azerbajdzjan. Låten är nu officiellt presenterad i musikvideo och studioversion.

Läs mer »


Malmö Live bjuder in till ESC-fest på finalkvällen 11 maj

14 mars. Om du blev utan biljett till finalen i årets Eurovision i Malmö finns nu chansen på nytt. Detta då Malmö stad öppnar upp Malmö Live till att bli en festpunkt den 11:e maj där de förutom att hålla i ESC-party också erbjuder att kunna se sändningen på storbildsskärmar.

Läs mer »


Lyssna på Armeniens tävlingsbidrag

13 mars. I slutet av föregående vecka meddelade TV-bolaget AMPTV att duon Ladaniva, som utgörs av Jaklin Baghdasaryan och Louis Thomas, kommer att representera Armenien i Eurovision Song Contest 2024. Nu står det klart att tävlingsbidraget som de ska framföra i tävlingen heter ”Jako” och nu finns den officiella musikvideon presenterad.

Läs mer »


Island bekräftar Hera Björk som representant i Malmö

11 mars. Efter en lång överläggning har det isländska TV-bolaget RÚV bestämt sig för att behålla sin plats i Eurovision-startfältet istället för att göra ett sent avhopp. Detta bekräftades samma dag som EBU:s deadline att presentera artist och tävlingsbidrag.

Det betyder att vinnaren av Söngvakeppnin, Hera Björk, kommer att representera Island i Malmö som planerat.

Läs mer »


Sverige går ut först i ESC-finalen

11 mars. I samband med delegationsmötet i Malmö blev det klart att Sveriges representant Marcus & Martinus kommer att öppna finalen som låt nummer 1 av 26. Startnumret bestämdes genom ett lottningsförfarande. Resterande 25 finalister kommer istället att få lotta om de ska tävla i finalens första eller andra starthalva, dessa lottningar görs under repetitionsveckan samt i samband med respektive semifinals avgörande.

Läs mer »


Lyssna på Georgiens tävlingsbidrag

11 mars. TV-bolaget GPB har tidigare under säsongen internt valt ut sångerskan Nutsa Buzaladze som representant för Georgien i Eurovision Song Contest 2024. Nu har även det tävlingsbidrag som hon ska framföra i tävlingen presenterats.

Bidraget heter ”Firefighter” och nu finns den officiella musikvideon presenterad.

Läs mer »


Ny version av Albaniens tävlingsbidrag släppt

11 mars. Som tidigare meddelat kommer Albaniens tävlingsbidrag i år att framföras av sångerskan Besa Kokëdhima med låttiteln ”Titan”. När bidraget vann uttagningstävlingen Festivali i Këngës förra året (2023) var det en låt på albanska med titeln ”Zemrën n’dorë” som framfördes till en liveorkester. Den nya versionen, som släpptes under måndagen, framförs på engelska.

Läs mer »


Vad väntar framgent under våren?

11 mars. Nu när alla nationella uttagningar är över för den här säsongen är det dags att börja starta uppladdningen inför maj och Eurovision-veckan. Här berättar vi mer om vad vi planerar att göra under våren.

Läs mer »


Delegationsmöte i Malmö

11 mars. Då har dagen då alla länder som ska tävla i Eurovision 2024 kommit när artist- och bidragsvalen ska vara meddelade till EBU. Än så länge är dock inte alla låtar på plats då både Armenien och Azerbajdzjan har kvar att presentera sitt val, men vi får förmoda att dessa låtar redan är inskickade till EBU.

Det kommer förmodligen också släppas nyversioner av redan utvalda tävlingsbidrag nu under den kommande tiden samt officiella musikvideos.

 

Förändringar i upplägget

I samband med att alla länder var klara med sina val till tävlingen presenterades tre stora förändringar i upplägget:

– De direktkvalificerade länderna deltar i startordningarna i respektive semifinal (tre länder per program) – dock utom tävlan då de behåller respektive finalplats.

– ”Rest of the World” ges möjlighet att börja rösta 24 timmar innan varje sändning startar.

– Under finalkvällen startar tittarnas omröstning redan när första låten framförs. Detta istället för att den öppnar när alla bidrag har framförts. Förändringen gäller dock inte i semifinalerna.


SVT startar upp ’Hello Mello’ för tonåringar

11 mars. I samband med helgens final i Melodifestivalen presenterades ett Melodifestivalkoncept för personer som är födda mellan åren 2009 och 2011 (dvs. 13-, 14- och 15-åringar) ska lanseras i höst.

För närvarande (till och med 12:e april) tar SVT emot ansökningar från intresserade ungdomar i dessa åldrar. De som sedan väljs ut efter castingen kommer att få samarbeta med professionella låtskrivare att ta fram tävlingsbidrag. Tanken är sedan att deltagarna framträder i en direktsändning i höst. Vad man vinner i ’Hello Mello’ är inte känt.

Enligt ansökningssidan är det smart att ansöka så tidigt som möjligt då castingprocessen pågår löpande.


Israels bidrag har släppts officiellt

10 mars. I februari utsåg Israel sitt artistval till Malmö, vilket blev sångerskan Eden Golan. Efter ett par veckors väntan står det klart att hon ska tävla med låten ”Hurricane” i årets Eurovision. Låten släpptes officiellt under söndagskvällen.

Lyssna på låten »


Iolanda representerar Portugal i Eurovision 2024

10 mars. Portugal blev det sista landet för den här säsongen att avgöra sitt artist- och bidragsval genom en publik nationell uttagning. I finalen av Festival da Canção blev Iolanda med bidraget ”Grito” framröstad som representant för Portugal i Eurovision 2024.

Det är för övrigt första gången sedan 1992 som Portugal deltar i Eurovision när Sverige arrangerar tävlingen (åren 2000, 2013 och 2016 deltog inte Portugal, år då Sverige var värdland). Då (1992) som nu (2024) äger ESC rum i Malmö.

Mer om resultatet »


Marcus & Martinus representerar Sverige i Eurovision 2024

9 mars. Efter en spännande final är nu Melodifestivalresan över för den här gången – och vinnare blev tvillingbröderna Marcus & Martinus med bidraget ”Unforgettable”. Det innebär att de kommer att få representera Sverige på hemmaplan när Eurovision 2024 ska avgöras i Malmö Arena i maj.

I och med att Sverige är värdland slipper Melodifestivalvinnaren också kvala om finalplatserna varför man redan nu kan börja förbereda sig på sitt finalframträdande den 11:e maj!

Till resultatet »

Vi kommenterade från sändningen »


Ladaniva representerar Armenien i Eurovision 2024

9 mars. TV-bolaget AMPTV har nu bekräftat att musikgruppen Ladaniva kommer att representera Armenien i Eurovision Song Contest 2024. Tävlingsbidraget presenteras vid ett litet senare tillfälle under säsongen.

Läs mer »


Inför finalen i Portugals Festival da Canção 2024

9 mars. Portugal blir tillsammans med Sverige de två sista länderna för den här uttagningssäsongen som väljer artist och bidrag till Eurovision 2024 genom publika uttagningar. Därefter återstår bara några interna val som ska presenteras.

I den portugisiska finalen kommer 12 bidrag att tävla om vinsten, alltså lika många som det är i Sveriges Melodifestivalfinal. Sedan kommer en juryröstning och tittarröstning tillsammans att avgöra vilken av låtarna som vinner. Via länkarna nedan finns allt som du behöver veta om uttagningen.

PS: Det här året blir första gången sedan 1992 som Portugal deltar i Eurovision när Sverige arrangerar tävlingen. Åren 2000, 2013 och 2016 avstod Portugal från att delta i Eurovision vilka är de tre senaste gångerna som Sverige var värdland. Nu blir det istället en comeback till Malmö vilket var samma stad tävlingen hölls i då Sverige senast deltog när Sverige var värd.

Fakta om finalen »

Panelen tycker till (inför) »


Inför Finalen, Melodifestivalen 2024

9 mars. Ikväll lördag avgörs Sveriges artist- och bidragsval till Eurovision 2024. Detta sker LIVE från Friends Arena i Stockholm där 12 bidrag tävlar om att få representera Sverige på hemmaplan när ESC kommer till Malmö Arena i maj. I den här artikeln har vi samlat allt du behöver veta inför finalavgörandet.

Mer fakta om programmet »

Schlagermagisterns analys »

Länderna som röstar i finalen »


Vem vinner Melodifestivalen 2024?

9 mars. Inför finalen i Friends Arena har vi panelmedlemmar gjort våra gissningar och egna topplistor gällande hur vi tror respektive vill att resultatet ska bli i finalen.

Panelen tycker till (inför) »


Vi följer fredagsgenrepet i Melodifestivalfinalen

8 mars. Nu under fredagen följer vi det viktiga jurygenrepet som genomförs som ett publikgenrep i Friends Arena. Allt uppdateras i vår LIVE-kommentering nedan.

Till vår LIVE-rapporteringen »


Lär känna Melodifestivalfinalisterna 2024

8 mars. Inför finalen presenterar vi de 12 finalisterna.


Fahree representerar Azerbajdzjan i Eurovision 2024

7 mars. Efter det interval som Azerbajdzjan har haft står det klart att det nu blir sångaren Fahree som ska få tävla för landet i årets Eurovision. Tävlingsbidraget presenteras vid ett litet senare tillfälle under säsongen.

Läs mer »


Marina Satti framför låten ”Zari” för Grekland i Eurovision 2024

7 mars. Under torsdagen har det grekiska TV-bolaget ERT släppt musikvideon till Greklands ESC-låt ”Zari” som framförs av sångerskan Marina Satti. Låten och artisten har valts ut internt.

Läs mer »


Vi följer artistrepetitionerna inför Finalen i Melodifestivalen 2024

7 mars. Under torsdagen följer vi på plats i Friends Arena i Stockholm de 12 finalisternas enskilda artistrepetitioner. Dessutom blir det andra uppdateringar under dagen i vårt flöde.

Till LIVE-rapporteringen »


Georgiens ESC-låt har fått sin titel

6 mars. Sedan tidigare har det varit känt att Georgien kommer att skicka sångerskan Nutzsa Buzaladze som sin representant till årets Eurovision. Först nu i slutet av uttagningssäsongen är det officiellt presenterat att det tävlingsbidrag hon ska framföra kommer att heta ”Fire Fighter”. Låten är gjord av de nordmakedonska låtskrivarna Ada Skitka och Darko Dimitrov, den senare är en välkänd låtskrivare i sammanhanget som i år därmed får med sitt 13:e bidrag genom tiderna.

Det finns ännu inga bekräftade uppgifter om när låten släpps till allmänheten.


Ny version av Albaniens tävlingsbidrag till Malmö

5 mars. I december förra året (2023) röstade Albanien fram sångerskan Besa Kokëdhima med bidraget ”Zemrën n’dorë” som sitt val till Eurovision i Malmö. Då Albanien var ett av de första länderna för säsongen att utse sitt val fanns det gott om tid att göra bearbetningar av originalversionen. Nu i slutet av uttagningarna släpps låtens nya version, rättare sagt sker släppet den 11:e mars (samma dag som EBU:s artist- och bidragsdeadline infaller.

Den nya versionen kommer att framföras på engelska med låttiteln ”Titan”.


Electric Fields representerar Australien i Eurovision 2024

5 mars. Även i år har australiensiska TV-bolaget SBS valt att välja artist och bidrag till Eurovision internt. Den här gången blir det musiksgruppen Electric Fields som får representera landet i tävlingen vilket blir tillsammans med låten ”One Milkali (One Blood)”.

Gruppen har tidigare tävlat i en uttagningstävling till Eurovision där de hamnade på andra plats. Nu får de äran att representera landet i tävlingen med sitt bidrag.

Läs mer »

Panelens gemensamma topp 30 i Melodifestivalen 2024

5 mars. Efter varje deltävling har vi varit uppdelade i mindre paneler för att kommentera och betygsätta alla låtar. Nu får var och en av oss tio i ESC-Panelen göra sin personliga topp 30 av alla årets låtar som vi sedan har slagit ihop till en gemensam topplista.

Notera att listorna inte utgår från resultat eller deltävlingsfördelningar.

Våra topplistor »


Panelen tycker till om den femte och sista deltävlingen

4 mars. Nu har det blivit dags för oss i ESC-Panelen att recensera och betygsätta låtarna i den senaste avgjorda deltävlingen i Melodifestivalen 2024.

Nytt för i år är att vi växlar roller om vilka som tycker till om deltävlingarna enligt följande modell:

 • – Varje vecka blir det en slags minipanel om fyra personer som kommenterar och betygsätter alla tävlingsbidrag samt skriver ett helhetsomdöme om sändningen.
 • – Övriga 6 panelmedlemmar betygsätter endast varje låt.
 • – Hela panelen rangordnar alla bidrag i personliga topplistor.

Vi bedömer låtarna & programmet »


Eurovision-schema vecka 10

4 mars. Den sista ordinarie tävlingsveckan där länder utser artist och tävlingsbidrag via längre uttagningar äger rum den här veckan. Här har vi sammanställt vilka uttagningar det gäller. Som vanligt är schemat med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


Så blir finalens startordning i Melodifestivalen 2024

3 mars. Efter lördagens deltävlings- och semifinalavgörande är nu samtliga 12 finalister på plats och därmed har SVT också publicerat startordningen till finalen.

Läs mer »


Teya Dora representerar Serbien i Eurovision 2024

3 mars. På lördagskvällen, med resultat när lördagen hade blivit söndag, genomförde Serbien finalen i Pesma za Evroviziju ‘24. Det var 16 bidrag som tävlade där en delad jury- och tittarröstning fick bestämma en vinnare som blev Teya Dora med bidraget ”Ramonda” som får representera Serbien i Eurovision 2024.

Mer om resultatet »


Hera Björk vann Söngvakeppnin 2024

2 mars. Nu har Island valt artist och bidrag till Eurovision 2024, där det efter finalen i Söngvakeppnin blev Hera Björk med bidraget ”Scared of Heights” som vann finalen. Det är andra gången som Hera Björk vinner Islands ESC-uttagning.

Dock vet vi inte än om Island ska behålla sin startplats i Eurovision i maj eller om de kommer att hoppa av. Mer information om detta kommer sannolikt att dyka upp inom de närmaste veckorna.

Läs mer »


Lyssna på låtarna i Melodifestivalen 2024

2 mars. Samtliga fem deltävlingar är nu avklarade vilket innebär att du nu kan lyssna på årets 30 tävlingsbidrag. Det här inkluderar även de åtta låtar som efter de fyra första deltävlingarna satts i en slags karantän i väntan på att alla deltävlingar skulle ha avgjorts.

Att karantänen släppt betyder också att det går att se om tidigare avgjorda sändningar från året i SVT Play. De kommer att finnas kvar där åtminstone ett halvår framåt (till augusti och september i år) innan de avpubliceras.

Läs mer »


Resultat: Deltävling 5 + semifinalen, Melodifestivalen 2024

2 mars. Den femte och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2024, som sändes från Löfbergs Arena i Karlstad, är nu avklarad och vi har ett resultat. Av 6 tävlingsbidrag röstades först ett bidrag vidare direkt till final, sedan fick de fem kvarvarande bidragen tävla i en andra omgång om den andra finalplatsen samt två semifinalplatser.

Till deltävlingsresultatet »

Till semifinalens resultat »

Vi kommenterade från sändningen »


Inför Deltävling 5, Melodifestivalen 2024

2 mars. Ikväll lördag avgörs deltävling 5 som sänds från Löfbergs Arena i Karlstad. Här berättar vi mer om startfältet, tävlingsupplägget, röstningsreglerna samt hur några spelbolag tippar slutresultatet.

Mer fakta om programmet »


Vecka 9 – Helgens uttagningar

2 mars. Under lördagen sker som tidigare meddelat följande uttagningar.

 

Lördagens uttagningar

Island: Söngvakeppin 2024 (FINAL)

Två semifinaler har korat fyra finalister samt ett wildcard som nu ska tävla om vem som ska få representera Island i Eurovision Song Contest 2024. Finalen går av stapeln från Laugardalshöll med trion Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson och Unnsteinn Manuel Stefánsson som programledare. Upplägget är enkelt – bidragen framförs, tittarna och en jury röstar och de två bidrag som har fått flest röster går vidare till den avgörande omgången där vinnaren koras.

I semifinalerna var alla tävlande tvungna att framföra sitt bidrag på isländska medan i finalen får man byta språk. Fyra finalister (Anita, Bashar Murad, Hera Björk och Sigga Ózk) kommer att framföra den engelska version som togs fram av respektive tävlingsbidrag inför uttagningen. Den enda akt som inte väljer att använda sin engelskspråkiga version i finalen är duon VÆB som istället framför låten på isländska såsom de gjorde i sin semifinal.

Mer fakta »

 

Serbien: Pesma za Evroviziju ’24 (FINAL)

I tisdags och i torsdags avgjordes de två semifinalerna i Serbiens ESC-uttagning. Under dessa två sändningar har tittarna och en jury tagit ställning till sammanlagt 28 tävlingsbidrag och skickat vidare 16 av dem till finalen. Nu ska det alltså avgöras vem av dessa låtar som ska få representera Serbien i Eurovision 2024 i Malmö.

Mer fakta »

 

Portugal: Festival da Canção 2024 (semifinal 2)

Efter den föregående semifinalen förra lördagen (24:e februari) är det så dags för den andra semifinalen att avgöras. Precis som då tävlar tio bidrag där först en gemensam jury- och tittaromröstning korar fem finalister. Därefter får tittarna utse ett wildcard bland de kvarvarande fem låtarna i programmet.

När programmet är avgjort vet vi vilka 12 bidrag som kommer att tävla i finalen som avgörs nästkommande lördag.

Mer fakta »


Nu kan man lyssna på Storbritanniens ESC-låt

1 mars. I Malmö i maj blir det sångaren Olly Alexander med bidraget ”Dizzy” som ska representera Storbritannien. Nu kan man lyssna på tävlingsbidraget som har släppts officiellt.

Läs mer »


Lyssna på Österrikes tävlingsbidrag till Malmö

1 mars. Sedan tidigare har det varit känt att sångerskan Kaleen ska representera Österrike i Eurovision med bidraget ”We Will Rave” och vid månadsskiftet från februari till mars blev låten officiellt släppt i studioversion.

Läs mer »


Vi följer fredagsrepetitionerna i Karlstad

1 mars. Nu under fredagen följer vi både de enskilda scenrepetitionerna i Löfbergs Arena samt fredagens första publikgenrep. Allt uppdateras i vår LIVE-kommentering under dagen.

Till vår LIVE-rapportering »


Resultatet av den andra semin i Serbiens Pesma za Evroviziju ‘24

1 mars. På torsdagskvällen, natten mot fredagen, genomförde Serbien den andra av två semifinaler inför lördagens final i Pesma za Evroviziju ‘24. Det var 14 bidrag som tävlade om finalplatserna och nu vet vi vilka åtta av dessa låtar som gör den första semifinalens vinnare sällskap i finalen.

Mer om resultatet »

 

 

Nyhetshändelser i februari


Våra intryck från torsdagsrepetitionerna

29 februari. Under torsdagen fick de 6 tävlande artisterna i Karlstads startfält för första gången uppträda på scenen i Löfbergs Arena inför den ackrediterade presskåren. Här är några av våra reflektioner från dessa repetitioner.

Så tycker vi »


Lyssna på Cyperns tävlingsbidrag i Eurovision 2024

29 februari. Sedan tidigare har det varit känt att Cypern internt utsett sångerskan Sillia Kapsis med bidraget ”Liar” som sin representant till Eurovision 2024. Från och med denna dag går det att lyssna på låtens studioversion samt ta del av musikvideon.

Läs mer »


Lyssna på Nederländernas tävlingsbidrag till Malmö

29 februari. Sedan i höstas har det varit känt att artisten Joost Klein ska tävla för Nederländerna i årets Eurovision Song Contest och nu kan man också lyssna på det tävlingsbidrag som han ska tävla med i Malmö. Bidraget heter ”Europapa” och har idag släppts både i studioversion och som musikvideo.

Läs mer »


Nemo representerar Schweiz i Eurovision 2024

29 februari. För sjätte året i rad har Schweiz valt ut artist och tävlingsbidrag via en intern omröstning mellan en rekryterad publikpanel och en expertjury. Nu många månader efter att omröstningen blev avgjord har TV-bolaget SRG SSR gått ut med att vinnaren blev artisten Nemo med bidraget ”The Code”. Låten har också släppts i musikvideoform.

Läs mer »


Nyhetssammanfattning för februari

29 februari. Inför månadsskiftet släpper vi sammanfattningen för nyheterna från ESC-bubblan som har släppts till och med februari månad.

Läs mer »


Inför den andra semin i Serbiens Pesma za Evroviziju ‘24

29 februari. Ikväll torsdag genomför Serbien den andra av två semifinaler inför lördagens final i Pesma za Evroviziju ‘24. Totalt handlar det om 14 bidrag som tävlar om åtta finalplatser.

Mer fakta »

Panelen tycker till (inför) »


Smyglyssna på låtarna i Karlstad

29 februari. SVT har släppt smyglyssningar av veckans Melodifestivalstartfält. Den här gången handlar det om 60 sekunder per tävlingsbidrag vilket är bara en tredjedel av varje låt. Men lyssna gärna och säg vad du tycker!

Lyssna här »


NRK och Yle producerar Inför Eurovision-serier i vår

28 februari. Sedan tidigare har det varit känt att NRK fortsätter att producera sin Adresse-serie för att presentera och betygsätta alla tävlingsbidrag i årets Eurovision, och en liknande serie får även fortsättning i Finland.

I Norge kommer inspelningarna av Adresse Malmø att äga rum i mitten av mars medan sändningarna publiceras i etern den 5:e, 12:e, 19:e och 26:e april samt 3:e maj. Marte Stokstad är programledare för alla sändningar och med sig har hon dels en expertjury och en s.k. folkets jury som får bedöma och betygsätta alla tävlingsbidrag.

Yle i Finland har bekräftat att deras nedräkningsserie Viisukupla – Eurovisionsbubblan fortsätter för tredje året i rad. Programledare för sändningarna blir duon Katri Norrlin och Märta Westerlund som tillsammans med Eva Frantz och Mikko Silvennoinen och fler inbjudna gäster snackar om alla tävlingsbidrag. Inspelningarna görs i slutet av mars och sändningarna planeras till den 28:e april och 5:e maj.


Resultatet av den första semin i Serbiens Pesma za Evroviziju ‘24

27 februari. På tisdagskvällen genomförde Serbien den första av två semifinaler inför lördagens final i Pesma za Evroviziju ‘24. Det var 14 bidrag som tävlade om finalplatserna och nu vet vi vilka åtta låtar som gick vidare!

Mer om resultatet »


Vi har fått höra studioversionerna i Karlstad

27 februari. Inför lördagens deltävling har vår skribent Lukas fått smyglyssna på veckans tävlingsbidrag. Så här sammanfattar han intrycken av låtarna efter att ha fått hört dem i studioversioner (scenframträdandena görs först senare under veckan).

Till intrycken »


Inför den första semin i Serbiens Pesma za Evroviziju ‘24

27 februari. Ikväll tisdag genomför Serbien den första av två semifinaler inför lördagens final i Pesma za Evroviziju ‘24. Totalt handlar det om 14 bidrag som tävlar om åtta finalplatser.

Mer fakta »

Panelen tycker till (inför) »


Fyra av fem finalister i Islands Söngvakeppnin byter till ny låtversion

26 februari. Inför lördagens Söngvakeppnin-final på Island har TV-bolaget RÚV bekräftat att fyra av finalisterna (Anita, Bashar Murad, Hera Björk och Sigga Ózk) kommer att framföra den engelska version som togs fram av respektive tävlingsbidrag inför uttagningen. Den enda akt som inte väljer att använda sin engelskspråkiga version i finalen är duon VÆB som istället framför låten på isländska såsom de gjorde i sin semifinal.


Vi räknar ner till den femte och sista deltävlingen i Karlstad

26 februari. Nu på lördag (2 mars) sänds den femte och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Under hela veckan kommer vi att uppdatera om allt som händer och det första vi gör är att presentera fakta om Karlstadstartfältets artister.

Läs mer »


Eurovision-schema vecka 9

26 februari. En ny tävlingsvecka äger rum inför årets Eurovision. Här följer uttagningsschemat för veckan som i vanlig ordning är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


Baby Lasagna representerar Kroatien i Eurovision 2024

25 februari. På söndagskvällen avgjordes finalen i Dora 2024 i Kroatien där sångaren Baby Lasagna med bidraget ”Rim tim tagi dim” vann och kommer därför att få representera Kroatien i Eurovision 2024 i maj.

Mer om resultatet »


Panelen tycker till om den fjärde deltävlingen

25 februari. Nu har det blivit dags för oss i ESC-Panelen att recensera och betygsätta låtarna i den senaste avgjorda deltävlingen i Melodifestivalen 2024.

Nytt för i år är att vi växlar roller om vilka som tycker till om deltävlingarna enligt följande modell:

 • – Varje vecka blir det en slags minipanel om fyra personer som kommenterar och betygsätter alla tävlingsbidrag samt skriver ett helhetsomdöme om sändningen.
 • – Övriga 6 panelmedlemmar betygsätter endast varje låt.
 • – Hela panelen rangordnar alla bidrag i personliga topplistor.

Vi bedömer låtarna & programmet »


Inför Kroatiens Dora-final

25 februari. På söndagskvällen avgörs finalen i Dora 2024 i Kroatien där en vinnare bland 16 framröstade låtar ska utses. Till skillnad från semifinalerna avgörs resultatet med hjälp av både 50% juryröster och 50% tittarröster. Jurygrupperna kommer att vara åtta till antalet och representerar fyra kroatiska städer (Osijek, Rijeka, Split och Zagreb) samt fyra ESC-tävlande länder (Island, Italien, Tyskland och Ukraina).

Mer fakta »

Panelen tycker till (inför) »


Megara representerar San Marino i Eurovision 2024

25 februari. Den tredje upplagan av Una voce per San Marino är avgjord och i finalen röstades den spanska musikgruppen Megara med bidraget 11:11fram till vinnare. Det blir landets representant i Eurovision 2024.

Till resultatet »


Resultat: Deltävling 4, Melodifestivalen 2024

24 februari. Den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2024, som sändes från Volvo CE Arena i Eskilstuna, är nu avklarad och vi har ett resultat. Av 6 tävlingsbidrag röstades först ett bidrag vidare direkt till final, sedan fick de fem kvarvarande bidragen tävla i en andra omgång om den andra finalplatsen samt två semifinalplatser.

Till resultatet »

Vi kommenterade från sändningen »


Inför Deltävling 4, Melodifestivalen 2024

24 februari. Ikväll lördag avgörs deltävling 4 som sänds från Volvo CE Arena i Eskilstuna. Här berättar vi mer om startfältet, tävlingsupplägget, röstningsreglerna samt hur några spelbolag tippar slutresultatet.

Mer fakta om programmet »


Vecka 8 – Lördagens uttagningar

24 februari. Under lördagen sker som tidigare meddelat följande uttagningar.

 

Lördagens uttagningar

Una voce per San Marino (FINAL)

Efter förra veckans heats har det blivit dags för San Marino att välja ut vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som ska representera landet i Eurovision 2024 i Malmö. Det handlar om 17 bidrag varav åtta som kvalade in från de heats som har hållits under veckan (med artister som fått genomgå auditions sedan i höstas) och åtta som har bjudits in direkt av produktionen bakom uttagningen. Den sjuttonde finalisten blev en låt som valdes in från en egen uttagning med bidrag framtagna med bland annat hjälp av AI.

Precis som tidigare under veckan är det 100 procent juryröstning som korar vinnaren.

Mer fakta »

 

Island: Söngvakeppin 2024 – Semifinal 2 (av 2)

I den andra semifinalen i Islands Söngvakeppnin 2024 kommer fem bidrag att tävla där tittarna röstar fram en topp två till finalen. De bidrag som röstas ut kommer dock eventuellt kunna komma tillbaka igen som juryns wildcards, däremot kan bara en låt av alla utröstade få den chansen. Om någon får den chansen presenteras troligen under resultatdelen av sändningen. Som vanligt framförs alla bidrag på isländska i semifinalerna.

Mer fakta »

 

Portugal: Festival da Canção 2024 – Semifinal 1 (av 2)

I den första semifinalen i Portugals uttagning ska tio bidrag tävla om 6 finalplatser. Först framförs låtarna, därefter genomförs en gemensam jury- och tittaromröstning som korar fem finalister. Sedan får tittarna rösta fram ett wildcard bland de kvarvarande låtarna i programmet.

Mer fakta »


Resultatet av den andra semin i Kroatiens Dora 2024

23 februari. På fredagskvällen genomförde Kroatien den andra av två semifinaler inför söndagens final i Dora 2024. Det var 12 bidrag som tävlade om finalplatserna och nu vet vi vilka åtta låtar som gick vidare med tittarna (som var de enda som fick bestämma). Den här semifinalens åtta vinnare gör nu den första semifinalens åtta vinnare sällskap i finalen som avgörs på söndag kväll.

Mer om resultatet »


Ytterligare ett biljettsläpp till Eurovision i Malmö

23 februari. I höstas släpptes de första biljetterna till årets Eurovision Song Contest och därefter har det gjorts ett antal fler biljettsläpp. Denna fredagsförmiddag gick man ut med ännu ett biljettsläpp till alla nio sändningar. Vill du vara på plats i Malmö i arenan i maj finns det alltså fortfarande en chans. Alla tillgängliga biljetter hittas på Ticketmaster.se


Vi följer fredagsrepetitionerna

23 februari. Nu under fredagen följer vi både de enskilda scenrepetitionerna i Volvo CE Arena samt fredagens första publikgenrep. Allt uppdateras i vår LIVE-kommentering under dagen.

Till vår LIVE-rapportering »


Inför den andra semin i Kroatiens Dora 2024

23 februari. Ikväll fredag genomför Kroatien den andra av två semifinaler inför söndagens final i Dora 2024. Totalt handlar det om 12 bidrag som tävlar om de sista åtta finalplatserna. Precis som i torsdagens semifinal avgörs alla resultat med hjälp av endast tittarnas röster.

Mer fakta »

Panelen tycker till (inför) »


Resultatet av den första semin i Kroatiens Dora 2024

22 februari. På torsdagskvällen genomförde Kroatien den första av två semifinaler inför söndagens final i Dora 2024. Det var 12 bidrag som tävlade om finalplatserna och nu vet vi vilka åtta låtar som tittarna röstade vidare till söndagens final.

Mer om resultatet »


Våra intryck från torsdagsrepetitionerna

22 februari. Under torsdagen fick de 6 tävlande artisterna i Eskilstunas startfält för första gången uppträda på scenen i Volvo CE Arena inför den ackrediterade presskåren. Här är några av våra reflektioner från dessa repetitioner.

Så tycker vi »


Smyglyssna på låtarna i Eskilstuna

22 februari. SVT har släppt smyglyssningar av veckans Melodifestivalstartfält. Den här gången handlar det om 60 sekunder per tävlingsbidrag vilket är bara en tredjedel av varje låt. Men lyssna gärna och säg vad du tycker!

Lyssna här »


Inför den första semin i Kroatiens Dora 2024

22 februari. Ikväll torsdag genomför Kroatien den första av två semifinaler inför söndagens final i Dora 2024. Totalt handlar det om 12 bidrag som tävlar om åtta finalplatser där resultatet avgörs med endast tittarnas röster.

Mer fakta »

Panelen tycker till (inför) »


Nederländernas tävlingsbidrag till Malmö släpps snart

20 februari. Sedan i höstas har det varit känt att artisten Joost Klein ska tävla för Nederländerna i årets Eurovision Song Contest. Fram till nu har det varit oklart vad hans bidrag ska heta men nu har det gått ut information om det. Bidraget som är utvalt heter ”Europapa” och låten kommer att släppas officiellt den 29:e februari.


Lyssna på Belgiens ESC-låt i Malmö

20 februari. Under tisdagen släppte det belgiska TV-bolaget RTBF studioversionen till låten ”Before The Party’s Over” som ska framföras av sångaren Mustii i Eurovision 2024. Belgien var som bekant första landet ut att presentera sitt artistval men blir inte sista landet att släppa sitt tävlingsbidrag.

Läs mer »


Vi har fått höra studioversionerna i Eskilstuna

20 februari. Inför lördagens deltävling har vi fått smyglyssna på veckans tävlingsbidrag. Så här sammanfattar vi intrycken av låtarna efter att ha fått hört dem i studioversioner (scenframträdandena görs först senare under veckan).

Till intrycken »


De inbjudna artisterna till Una voce per San Marino presenterade

19 februari. TV-bolaget SMRTV har bekräftat vilka åtta artister som har bjudits in direkt till finalen av Una voce per San Marino, som avgörs nu till helgen. Förutom de åtta som bjudits in kommer startfältet att bestå av nio tävlande till varav åtta som kvalar in från auditionheats (som hålls dagarna före finalen) samt en artist som har valts ut från en egen separat uttagning.

Läs mer »


Luna representerar Polen i Eurovision 2024

19 februari. I år har polska TV-bolaget TVP valt att välja ut landets artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 via ett internval istället för att anordna en nationell final (som man annars gjort de två senaste åren). Under måndagsmorgonen presenterades sångerskan Luna med tävlingsbidraget ”The Tower” samtidigt som den officiella musikvideon också släpptes.

Läs mer »


Vi räknar ner till den fjärde deltävlingen i Eskilstuna

19 februari. Nu på lördag (24 februari) sänds den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Under hela veckan kommer vi att uppdatera om allt som händer och det första vi gör är att presentera fakta om Eskilstunastartfältets artister.

Läs mer »


Eurovision-schema vecka 8

19 februari. En ny tävlingsvecka äger rum inför årets Eurovision. Här följer uttagningsschemat för veckan som i vanlig ordning är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


Panelen tycker till om den tredje deltävlingen

18 februari. Nu har det blivit dags för oss i ESC-Panelen att recensera och betygsätta låtarna i den senaste avgjorda deltävlingen i Melodifestivalen 2024.

Nytt för i år är att vi växlar roller om vilka som tycker till om deltävlingarna enligt följande modell:

 • – Varje vecka blir det en slags minipanel om fyra personer som kommenterar och betygsätter alla tävlingsbidrag samt skriver ett helhetsomdöme om sändningen.
 • – Övriga 6 panelmedlemmar betygsätter endast varje låt.
 • – Hela panelen rangordnar alla bidrag i personliga topplistor.

Vi bedömer låtarna & programmet »


Resultat av den första semifinalen i Söngkvakeppnin

17 februari. Den här veckan startade även Island sin uttagning Söngvakeppnin med den första semifinalen där fem bidrag deltog. Av dessa röstade tittarna vidare två av låtarna till finalen. Nästa vecka avgörs den andra semifinalen och då blir det också känt om någon av de utröstade låtarna ges en ny chans på finalplats.

Resultat »


Silvester Belt vann Litauens uttagningsfinal till Malmö

17 februari. Efter fem heats med 40 bidrag var det dags för Litauen att avgöra sin ESC-uttagning till Malmö. Tio av bidragen tävlade i finalen där tittarna fick slutordet och de valde att ge vinsten till sångaren Silvester Belt och hans låt ”Luktelk”.

Resultat »


Saba representerar Danmark i Eurovision 2024

17 februari. I finalen i årets Dansk Melodi Grand Prix, som sändes från DR Koncerthuset i Köpenhamn, blev det sångerskan Saba med bidraget ”Sand” som vann. Hon kommer därmed att få representera Danmark i årets Eurovision Song Contest.

Resultat »


5miinust & Puuluup representerar Estland i Eurovision 2024

17 februari. Det blir musikgruppen 5miinust tillsammans med musikduon Puuluup och deras gemensamma bidrag ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” som kommer att representera Estland i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i Eesti Laul 2024 som sändes den 17:e februari 2024.

Resultat »


Natalia Barbu representerar Moldavien i Eurovision 2024

17 februari. Det blir för tredje året i rad en återkommande artist som får representera Moldavien i Eurovision. I det här fallet handlar det om sångerskan Natalia Barbu, som senast tävlade i Eurovision 2007, vann årets moldaviska uttagning med bidraget ”In the Middle”.

Här ska sägas att vinsten blev en tajt sådan då hon hamnade på delad förstaplats med sångerskan Valeria Pashas ”Anti-Princess” men vann tack vare en högre jurypoäng.

Resultat »


Resultat: Deltävling 3, Melodifestivalen 2024

17 februari. Den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2024, som sändes från VIDA Arena i Växjö, är nu avklarad och vi har ett resultat. Av 6 tävlingsbidrag röstades först ett bidrag vidare direkt till final, sedan fick de fem kvarvarande bidragen tävla i en andra omgång om den andra finalplatsen samt två semifinalplatser.

Till resultatet »

Vi kommenterade från sändningen »


Inför Deltävling 3, Melodifestivalen 2024

17 februari. Ikväll lördag avgörs deltävling 3 som sänds från VIDA Arena i Växjö. Här berättar vi mer om startfältet, tävlingsupplägget, röstningsreglerna samt hur några spelbolag tippar slutresultatet.

Mer fakta om programmet »


Fakta om lördagens uttagningar

17 februari. Under lördagen sker som tidigare meddelat följande uttagningar:

 

denmark_smallDanmark: Dansk MGP 2024 (FINAL)

I finalen, som har åtta tävlande, sker omröstningen mellan å ena sidan tittarnas omröstning och å andra sidan en 20-mannajury som består av personer från både Danmark men även andra länder. Dessa ska tillsammans först enas om en topp 3 innan man korar vinnaren. Både juryn och tittarna röstar i bägge omgångarna.

Mer fakta »

 

estonia_smallEstland: Eesti Laul 2024 (FINAL)

Det har blivit dags för Estland att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024. I finalen tävlar dels de fem bidrag som röstades vidare från semifinalen, dels de fem bidrag som urvalsjuryn korade till direktkvalificerade bidrag. Resultatet avgörs sedan i två rundor – först där juryn och tittarna tillsammans enas om en topp 3 innan tittarna själva röstar fram sin vinnare tillika Estland ESC-representant till Malmö.

Mer fakta »

 

Litauen: Eurovizija.LT (FINAL)

Efter fem veckovisa heats som har gett tio finalister ska nu Litauen rösta fram en vinnare bland dessa låtar. Finalen avgörs precis som Estlands, dvs. att en gemensam jury- och tittarröstning först avgör tre favoriter innan tittarna själva får ta ställning till vem av de tre som ska bli Litauens ESC-representant i Malmö.

Mer fakta »

 

Moldavien: Etapa națională 2024 (FINAL)

Från början tävlade 30 låtar i Moldaviens uttagning men efter en liveaudition i januari, där en jury hade hela makten, har startfältet minskat till 11 tävlingsbidrag. Under finalkvällen ska tittarna och en jury tillsammans rösta fram en av dessa låtar som ska få representera Moldavien i Eurovision 2024.

Mer fakta »

 

Island: Söngvakeppin 2024 – Semifinal 1 (av 2)

I den första semifinalen i Islands Söngvakeppnin 2024 kommer fem bidrag att tävla där tittarna röstar fram en topp två till finalen. De bidrag som röstas ut kommer dock eventuellt kunna komma tillbaka igen som juryns wildcards, däremot kan bara en låt av alla utröstade få den chansen. Som vanligt framförs alla bidrag på isländska i semifinalerna.

Mer fakta »


Isaak representerar Tyskland i Eurovision 2024

17 februari. Finalen i Tyskland är nu avgjord och efter omröstningarna står det klart att det blir Isaak med bidraget ”Always on the Run” som kommer att representera landet i Eurovision 2024. I och med att Tyskland är direktkvalificerad till ESC-finalen kan Isaak därmed redan nu göra sig redo för sitt finalframträdande i Malmö Arena den 11:e maj.

Mer om resultatet »


Polens representant till Eurovision 2024 presenteras på måndag

16 februari. I år har polska TV-bolaget TVP valt att välja ut landets artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 via ett internval istället för att anordna en nationell final (som man annars gjort de två senaste åren). Och nu på måndag (19:e februari) kommer beskedet att meddelas samtidigt som den officiella musikvideon släpps.


Inför ’Das Deutsche Finale 2024’ – Tysklands val till Eurovision 2024

16 februari. Under fredagskvällen kommer Tyskland att välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag i en direktsänd final från Berlin. Programledare för finalen är Barbara Schöneberger. I finalen tävlar de nio bidrag som valdes ut av urvalsjuryn inklusive det bidrag som valdes ut från Ich will zum ESC! förra veckan. Den här gången koras vinnaren med hjälp av tittarröster och juryröster.

Mer om finalen »

Panelen tycker till (inför) »


Vi följer fredagsrepetitionerna i Växjö

16 februari. Nu under fredagen följer vi både de enskilda scenrepetitionerna i VIDA Arena samt fredagens första publikgenrep. Allt uppdateras i vår LIVE-kommentering under dagen.

Till vår LIVE-rapportering »


Våra intryck från torsdagsrepetitionerna

15 februari. Under torsdagen fick de 6 tävlande artisterna i Växjös startfält för första gången uppträda på scenen i VIDA Arena inför den ackrediterade presskåren. Här är några av våra reflektioner från dessa repetitioner.

Så tycker vi »


Datum för flera internval presenterade

15 februari. I årets upplaga av Eurovision är det 15 länder som har valt att gå helt eller delvis internt till sina val gällande att utse artist och tävlingsbidrag. Några av dessa länder redan presenterat hela eller delar av respektive internval (exempelvis släppte Frankrike sin låt i början av november förra året) medan andra väntar till slutminuten med att presentera. Nedan är några av de senaste beskeden vi har fått:

 

Cyperns artist Sillia Kapsis kommer att framföra låten ”Liar” som premiärspelas den 29:e februari.

Storbritannien som har meddelat att Olly Alexanders låt ”Dizzy” kommer att premiärspelas den 1:a mars. Artisten gästar samma kväll den på BBC populära talkshowen Graham Norton Show.

SBS i Australien har meddelat att deras artist- och bidragsval till Malmö meddelas officiellt den 6:e mars.

Grekland har, genom TV-bolaget ERT, bekräftat att den låt som deras artist Marina Satti kommer att framföra i tävlingen ska presenteras i ett TV-program den 7:e mars.


Smyglyssna på låtarna i Växjö

15 februari. SVT har släppt smyglyssningar av veckans Melodifestivalstartfält. Den här gången handlar det om 60 sekunder per tävlingsbidrag vilket är bara en tredjedel av varje låt. Men lyssna gärna och säg vad du tycker!

Lyssna här »


Spanien blir värd för Junior Eurovision 2024

14 februari. Efter Frankrikes tredje JESC-seger på fyra år i höstas står det nu klart att landet har valt att lämna över produktionsansvaret till ett annat land inför årets upplaga. I det här fallet har frågan gått till Spaniens nationella TV-bolag RTVE i och med att Spanien kom på andra plats 2023. EBU har nu bekräftat att RTVE accepterat erbjudandet även om det än så länge saknas värdstad, tävlingsarena och finaldatum.

Det är första gången som Spanien arrangerar Junior Eurovision Song Contest även om de har en vinst sedan tidigare och flera pallplatser. Som tillägg kan sägas att det blir den första upplagan sedan 2018 som inte äger rum i förra årets vinnarland (inför 2018 hade Belarus tilldelats värdskapet lite drygt ett år i förväg).


Vi har fått höra studioversionerna i Växjö

13 februari. Inför lördagens deltävling har vår skribent Lukas fått smyglyssna på veckans tävlingsbidrag. Så här sammanfattar han intrycken av låtarna efter att ha fått hört dem i studioversioner (scenframträdandena görs först senare under veckan).

Till intrycken »


Vi räknar ner till den tredje deltävlingen i Växjö

12 februari. Nu på lördag (17 februari) sänds den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Under hela veckan kommer vi att uppdatera om allt som händer och det första vi gör är att presentera fakta om Växjöstartfältets artister.

Läs mer »


Eurovision-schema vecka 7

12 februari. En ny tävlingsvecka äger rum inför årets Eurovision. Här följer uttagningsschemat för veckan som i vanlig ordning är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


Panelen tycker till om den andra deltävlingen

11 februari. Nu har det blivit dags för oss i ESC-Panelen att recensera och betygsätta låtarna i den senaste avgjorda deltävlingen i Melodifestivalen 2024.

Nytt för i år är att vi växlar roller om vilka som tycker till om deltävlingarna enligt följande modell:

 • – Varje vecka blir det en slags minipanel om fyra personer som kommenterar och betygsätter alla tävlingsbidrag samt skriver ett helhetsomdöme om sändningen.
 • – Övriga 6 panelmedlemmar betygsätter endast varje låt.
 • – Hela panelen rangordnar alla bidrag i personliga topplistor.

Vi bedömer låtarna & programmet »


Angelina Mango representerar Italien vid Eurovision 2024

11 februari. Natten mot söndagen avgjorde Italien sin Festival di Sanremo, där det blev Angelina Mango med bidraget ”La noia” som vann. Timmarna efter uttagningen står det klart att hon vill åka och representera Italien vid Eurovision 2024 i Malmö.

Resultatet av finalen »


Litauens finalstartfältet klart

10 februari. I Litauens Eurovizija.LT hölls det femte och sista heatet där de två sista finalisterna utsågs. Därmed är finalstartfältet nu komplett inför den avgörande finalen nästa lördag.

Resultatet av det sista heatet »

Vilka bidrag tävlar i finalen? »


Dons representerar Lettland vid Eurovision 2024

10 februari. Under lördagskvällen anordnades finalen i Supernova i Lettland där det efter jury- och tittaromröstningen blev Dons med bidraget ”Hollow” som vann. Lettland har därmed gjort sitt val till årets Eurovision.

Resultatet av finalen »


Windows95Man ft. Henri Piispanen representerar Finland i Eurovision 2024

10 februari. Under lördagskvällen anordnade Finland sin UMK-final där det blev Windows95Man ft. Henri Piispanen med bidraget ”No Rules!” som vann. De kommer således att få representera Finland vid årets Eurovision Song Contest.

Resultatet av finalen »


Resultat: Deltävling 2, Melodifestivalen 2024

10 februari. Den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2024, som sändes från Scandinavium i Göteborg, är nu avklarad och vi har ett resultat. Av 6 tävlingsbidrag röstades först ett bidrag vidare direkt till final, sedan fick de fem kvarvarande bidragen tävla i en andra omgång om den andra finalplatsen samt två semifinalplatser.

Till resultatet »

Vi kommenterade från sändningen »


Inför Deltävling 2, Melodifestivalen 2024

10 februari. Ikväll lördag avgörs deltävling 2 som sänds från Scandinavium i Göteborg. Här berättar vi mer om startfältet, tävlingsupplägget, röstningsreglerna samt hur några spelbolag tippar slutresultatet.

Mer fakta om programmet »


Vecka 6 – Helgens uttagningar

10 februari. Under helgen sker som tidigare meddelat följande uttagningar.

 

Finland: UMK 2024 (FINAL)

Årets finländska uttagningsfinal äger rum i Nokia Arena i Tammerfors med trion Pilvi Hämäläinen, Benjamin Peltonen och Viivi Pumpanen som programledare. De ska guida tittarna genom de sju tävlingsbidrag som tävlar om vinsten. Resultatet kommer att avgöras av delad jury- och tittarröstning, där tittarna återigen har 75 procent makt av resultatet.

Mer fakta »

 

Italien: Festival di Sanremo (FINAL)

Under den här veckan har italienska Rai sänt sin traditionella Festival di Sanremo där inte mindre än 30 bidrag är med och tävlar. De första fyra sändningarna används som uppvisningsprogram där artisterna har getts möjlighet att både framföra sina låtar men även andra låtar. I sändningarna har jury- och/eller tittarröstningar genomförts som blir avgörande under finalen.

I finalen uppträder alla 30 bidrag på nytt medan tittarna kan rösta igen, därefter vägs resultatet av alla omröstningar samman och de fem som ligger bäst till går vidare. Tidigare röster nollställs och en ny omröstning mellan tittarna och två jurygrupper påbörjas. Vinnaren i den andra omgången erbjuds sedan att tävla för Italien i Eurovision 2024 men vinnaren har rätt att avstå erbjudandet. Om så skulle inträffa får Rai själva bestämma sitt val till Malmö.

Mer fakta »

 

Lettland: Supernova (FINAL)

Efter den nu avgjorda semifinalen har det blivit dags för Lettland att utse sin representant till Eurovision 2024. Det finns tio bidrag som fortfarande har vinstchansen och precis som i föregående sändning avgörs alla resultat av såväl juryns som tittarnas röster.

Mer fakta »

 

Litauen: Eurovizija.LT – Heat 5 (av 5)

I programmet uppträder de sista åtta artisterna (av de 40 som valdes ut från start) med varsin låt, därefter sker en tittar- och juryröstning som tillsammans röstar fram två gemensamma favoriter till finalen. När resultatet är klart har startfältet fått tio finalister och nästa vecka är planen att finalen ska äga rum.

Mer fakta »


50 år sedan ABBA vann Melodifestivalen

9 februari. Idag den 9:e februari 2024 är det 50 år sedan ABBA vann Melodifestivalen 1974 med låten ”Waterloo” en vinst som skulle visa sig bli en början på både Eurovisionvinst och en internationell storkarriär för Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad. Grattis på årsdagen önskar ESC-Panelen!

Se om den finalen »


Vi följer fredagsrepetitionerna i Göteborg

9 februari. Nu under fredagen följer vi både de enskilda scenrepetitionerna i Scandinavium samt fredagens första publikgenrep. Allt uppdateras i vår LIVE-kommentering under dagen.

Till vår LIVE-rapportering »


Tysklands wildcard har röstats fram

8 februari. Inför Tysklands uttagningsfinal, som äger rum nästa fredag från skrivande stund, har det hållits en separat uttagning vid namn Ich will zum ESC! där ytterligare en finalist/ett wildcard har valts ut. Nu har den finalen avgjorts och vinnaren blev Floryan med bidraget ”Scars” som därmed blir wildcard i finalen i Das deutsche Finale 2024 nästa fredag (16:e februari).

Initialt skulle finalen ha haft fyra tävlande, men dagen före Ich will zum ESC!-finalen meddelade finalisten Bibiane, som skulle ha tävlat med bidraget ”Walk You Home Safe”, sitt avhopp i finalsändningen. Detta var till följd av sjukdom. Därför var det bara tre finalister (Anne med bidraget ”Yellow Brick Road”, Floryan med bidraget ”Scars” och Luca med bidraget ”Farben neuer Tage”) som tävlade om att bli wildcard i Tysklands final.


Våra intryck från torsdagsrepetitionerna

8 februari. Under torsdagen fick de 6 tävlande artisterna i Göteborgs startfält för första gången uppträda på scenen i Scandinavium inför den ackrediterade presskåren. Här är några av våra reflektioner från dessa repetitioner.

Så tycker vi »


Smyglyssna på låtarna i Göteborg

8 februari. SVT har släppt smyglyssningar av veckans Melodifestivalstartfält. Den här gången handlar det om 60 sekunder per tävlingsbidrag vilket är bara en tredjedel av varje låt. Men lyssna gärna och säg vad du tycker!

Lyssna här »


Storbritanniens låt till Malmö släpps 1 mars

6 februari. I december förra året bekräftade BBC rekordtidigt sitt artistval till Eurovision, som i år är sångaren Olly Alexander. Nu är det även bekräftat att han kommer att framföra bidraget ”Dizzy” som han har gjort tillsammans med
Daniel Harle
. Enligt uppgifter ska låten premiärspelas första gången den 1:a mars.


Resultatet för tittarröstningen i Norsk MGP 2024

6 februari. TV-bolaget NRK har nu efter finalen i Norsk MGP 2024 gått ut med hur många röster som varje finalist fick under sändningen. Den visar att tittarnas vinnare Gåte fick 76 672 röster, vilket var 26,9 procent av alla röster som inkom. Endast 12415 röster bakom dem hamnade KEiiNO som stannade på 64 257 röster, vilket var 22,6 procent av rösterna. Super Rob & Erika Norwich som fick tredje flest röster fick 53 048 röster vilket var 18,6 procent av alla röster.

NRK har även berättat vilka personer som utgjorde de röstande ländernas jurygrupper. I Sveriges jury satt Natalie Carrion, Robert Sehlberg, Helene Wigren, Natasha Azarmi och Mathias Bridfelt.


Vi har fått höra studioversionerna i Göteborg

6 februari. Inför lördagens deltävling har vår skribent Lukas fått smyglyssna på veckans tävlingsbidrag. Så här sammanfattar han intrycken av låtarna efter att ha fått hört dem i studioversioner (scenframträdandena görs först senare under veckan).

Till intrycken »


Datumen för Una voce per San Marino

6 februari. TV-bolaget SMRTV har bekräftat datum för sändningarna av de fem heats som ska utse halva finalstartfältet i årets Una voce per San Marino. Inspelningarna äger rum den 15:e och 16:e februari medan sändningarna sker veckan därpå i dagliga sändningar mellan måndagen och fredagen. På lördagen sänds sedan finalen där ett antal av de som tävlat i heaten får tävla i finalen tillsammans med akter som valts in direkt av produktionen.


NRK förbereder sig för Adresse: Malmö

5 februari. NRK har bekräftat att de för ytterligare en säsong kommer att göra sin nedräkningsserie till Eurovision Song Contest även den här gången med Marte Stokstad som programledare. Upplägget kommer fortsatt att vara två tyckarpaneler, en med kändistyckare och en som kallas för ”folkets jury”, som tillsammans röstar fram sina favoriter i startfältet.

Fram till den 18:e februari kan man ansöka om att vara med i folkets jury och inspelningarna är planerade till vecka 12. Exakt hur många avsnitt som ska spelas in är okänt men de senaste säsongerna har haft fyra avsnitt per säsong.

Programmet kallas alltid för Adresse följt av Eurovisions värdstad som i år är Malmö.


Duo programleder Eurovision 2024

5 februari. I maj när ESC kommer tillbaka till Sverige igen blir det duon Petra Mede och Malin Åkerman som kommer att vara programledare för de tre sändningar. Det blir första gången för Åkerman och tredje gången för Mede, vilket är näst flest genom tiderna.

Läs mer »


Vi räknar ner till den andra deltävlingen i Göteborg

5 februari. Nu på lördag (10 februari) sänds den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Under hela veckan kommer vi att uppdatera om allt som händer och det första vi gör är att presentera fakta om Göteborgstartfältets artister.

Läs mer »


Dags för Italiens Festival di Sanremo 2024

5 februari. Under den här veckan, med start imorgon (tisdag) kväll, kommer Italien att kora sin vinnare av Festival di Sanremo. Det handlar om 30 bidrag som tävlar om vinsten samt att ges möjligheten att representera Italien vid Eurovision 2024. Det sistnämnda är dock endast ett erbjudande för vinnaren som går att avstå om man vill.

Inför sändningarna presenterar vi upplägget för uttagningen där artisterna framträder flera gånger på scenen i Sanremo innan finalen avgörs.

Så funkar uttagningen i år »


Eurovision-schema vecka 6

5 februari. En ny tävlingsvecka äger rum inför årets Eurovision. Här följer uttagningsschemat för veckan som i vanlig ordning är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


Panelen tycker till om den första deltävlingen

4 februari. Nu har det blivit dags för oss i ESC-Panelen att recensera och betygsätta låtarna i den senaste avgjorda deltävlingen i Melodifestivalen 2024.

Nytt för i år är att vi växlar roller om vilka som tycker till om deltävlingarna enligt följande modell:

 • – Varje vecka blir det en slags minipanel om fyra personer som kommenterar och betygsätter alla tävlingsbidrag samt skriver ett helhetsomdöme om sändningen.
 • – Övriga 6 panelmedlemmar betygsätter endast varje låt.
 • – Hela panelen rangordnar alla bidrag i personliga topplistor.

Vi bedömer låtarna & programmet »


Duo representerar Ukraina i Eurovision 2024

4 februari. Med nästan ett dygns försening står det nu klart vem av de 11 finalisterna i Ukrainas uttagning Vidbir 2024 som har vunnit. När tittarnas och juryns poäng lagts samman var det duon Alyona Alyona & Jerry Heil med bidraget ”Teresa & Maria” som hade röstats fram till vinnare av finalen och därmed även som ESC-representant i Malmö.

Mer om resultatet »


Ukrainas finalresultat flyttades fram ett dygn

3 februari. Under lördagskvällen hölls finalen i Vidbir i Ukraina där 11 tävlingsbidrag framfördes och ett antal gästartister deltog. Däremot fick den app som skulle användas till tittaromröstningen tekniska problem varför TV-bolaget UA:PBC bestämde att tittaromröstningen ska göras om.

Man kommer att öppna omröstningen på nytt under ett par timmar på söndageseftermiddagen och därefter lägga ihop tittarnas röster med den röstande juryn. Först därefter utses vinnaren.


Nebulossa representerar Spanien i Eurovision 2024

3 februari. På lördagskvällen, natten mot söndagen, genomförde Spanien finalen i Benidorm Fest 2024. I sändningen deltog de åtta bidrag som hade röstats fram från tisdagens och torsdagens två semifinaler. Därefter var det upp till programmets spansk-internationella jury, demoskopundersökningen och tittaromröstningen att kora en gemensam vinnare.

När alla poäng hade delats ut var det gruppen Nebulossa med bidraget ”Zorra” som hade fått ihop högst totalpoäng och därmed vunnit. Det blir också landets representant i Eurovision 2024. I och med att Spanien är direktkvalificerad till ESC-finalen kan vinnaren redan nu göra sig redo för sitt finalframträdande i Malmö Arena den 11:e maj.

Mer om resultatet »


Sara Bonnici representerar Malta i Eurovision 2024

3 februari. Finalen i MESC 2024 på Malta är nu avgjord där det blev sångerskan Sara Bonnici med bidraget ”Loop” som tog hem segern efter det att juryn och tittarna fått bedöma scenframträdandena och rösta fram en av de 12 finalisterna till att få representera Malta i Eurovision 2024.

Mer om resultatet »


Gåte representerar Norge i Eurovision 2024

3 februari. Efter tre heats och en final står det nu klart att det blev förhandstippade Gåte med bidraget ”Ulveham” som kommer att representera Norge vid årets Eurovision i Malmö. Detta avgjordes i samband med finalen i Norsk MGP 2024. I och med att bidraget framförs på norska är det första gången sedan 2006 som Norge skickar en låt på norska.

Mer om resultatet »


Resultat i Lettlands semi och Litauens heat

3 februari. Under lördagskvällen hölls det förutom finalerna i de fyra länderna samt Melodifestival i Sverige även heats och semifinal i Lettland och Litauen. I Lettlands Supernova-uttagning tävlade 15 bidrag om tio finalplatser (delad jury- och tittarröstning korade vinnarna) medan i Litauens Eurovizija.LT uppträdde åtta bidrag varpå en jury- och tittaromröstning röstade fram två finalister.


Resultat: Deltävling 1, Melodifestivalen 2024

3 februari. Den första deltävlingen i Melodifestivalen 2024, som sändes från Malmö Arena i Malmö, är nu avklarad och vi har ett resultat. Av 6 tävlingsbidrag röstades först ett bidrag vidare direkt till final, sedan fick de fem kvarvarande bidragen tävla i en andra omgång om den andra finalplatsen samt två semifinalplatser.

Till resultatet »

Vi kommenterade från sändningen »


Inför Deltävling 1, Melodifestivalen 2024

3 februari. Ikväll lördag avgörs deltävling 1 som sänds från Malmö Arena i Malmö, som ju också är värdstad för Eurovision i maj. Ikväll är dock allt fokus på den nationella uttagningen Melodifestivalen och här berättar vi mer om startfältet, tävlingsupplägget, röstningsreglerna samt hur några spelbolag tippar slutresultatet.

Mer fakta om programmet »


Vecka 5 – Helgens uttagningar

3 februari. Under helgen sker som tidigare meddelat följande uttagningar.

 

Malta: MESC 2024 (FINAL)

I höstas röstades Maltas finalstartfält om 12 bidrag fram av en tittar- och juryomröstning. Därefter har finalisterna både fått spela in varsin musikvideo (som har släppts inför finalen) samt gjort varsitt s.k. förinspelat live-on-tape-framträdande som kommer att visas under finalsändningen. Därefter får en ny jury- och tittaromröstning ta ställning till vem av finalisterna som ska få representera Malta i Eurovision 2024.

Mer fakta »

 

Norge: Norsk MGP (FINAL)

Det har blivit dags för Norge att välja ut sin artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024. Efter de tre heaten under januari skickade tittarna vidare nio bidrag och nu ska jury- och tittarröstning avgöra vinnaren. I år har tittarna 60 procent makt och juryn 40 procent makt att avgöra resultatet.

Mer fakta »

Lär känna startfältet »

 

Spanien: Benidorm Fest (FINAL)

Efter tisdagens och torsdagens semifinaler har åtta bidrag kvalat vidare då det har blivit dags för Spanien att välja ut sin representant till Eurovision 2024. Omröstningen avgörs även nu av den spansk-internationella juryn, demoskopundersökningen och tv-tittarnas omröstningar.

Mer fakta »

 

Ukraina: Vidbir 2024 (FINAL)

I Ukrainas nationella final tävlar 11 bidrag om vinsten, där delad jury- och tittarröstning utser vinnaren. Startfältet har valts ut i två kvoter – tio bidrag av en urvalsjury medan det elfte bidraget röstades fram som publikens wildcard.

Mer fakta »

 

latvia_smallLettland: Supernova 2024 – semifinal

Supernova inleds i år med en semifinal där 15 utvalda tävlingsbidrag tävlar om tio finalplatser. Resultatet avgörs av en gemensam jury- och tittaromröstning.

Mer fakta »

 

Litauen: Eurovizija.LT – Heat 4 (av 5)

I programmet uppträder åtta artister med varsin låt, därefter sker en tittar- och juryröstning som tillsammans röstar fram två gemensamma favoriter till finalen.

Mer fakta »


Vi följer fredagsrepetitionerna i Malmö

2 februari. Nu under fredagen följer vi både de enskilda scenrepetitionerna i Malmö Arena samt fredagens första publikgenrep. Allt uppdateras i vår LIVE-kommentering under dagen.

Till vår LIVE-rapportering »


Resultatet av den andra semin i Spaniens Benidorm Fest 2024

2 februari. På torsdagskvällen, natten mot fredagen, genomförde Spanien den andra av två semifinaler inför lördagens final i Benidorm Fest 2024. Det var precis som i den föregående semifinalen åtta bidrag som tävlade varav fyra som röstades vidare till finalen efter det att juryn, demoskopundersökningen och tv-tittarna sagt sitt.

Mer om resultatet »


Våra intryck från torsdagsrepetitionerna

1 februari. Under torsdagen fick de 6 tävlande artisterna i Malmös startfält för första gången uppträda på scenen i Malmö Arena inför den ackrediterade presskåren. Här är några av våra reflektioner från dessa repetitioner.

Så tycker vi »


Smyglyssna på låtarna i Malmö

1 februari. I samband med månadsskiftet släpper nu SVT smyglyssningar av veckans Melodifestivalstartfält. Den här gången handlar det om 60 sekunder per tävlingsbidrag vilket är bara en tredjedel av varje låt. Men lyssna gärna och säg vad du tycker!

Lyssna här »


Inför den andra semin i Spaniens Benidorm Fest 2024

1 februari. Ikväll torsdag genomför Spanien den andra av två semifinaler inför lördagens final i Benidorm Fest 2024. Totalt handlar det om åtta bidrag som tävlar om fyra finalplatser.

Mer fakta »

Panelen tycker till (inför) »

 

Nyhetshändelser i januari


Nyhetssammanfattning för januari

31 januari. Inför månadsskiftet släpper vi sammanfattningen för nyheterna från ESC-bubblan som har släppts till och med januari månad.

Läs mer »


ESC-Panelen fyller 15 år

31 januari. Idag firar vi vårt stora jubileum då panelen har funnits i 15 år, eller 5 479 dagar för att vara exakt (dock med några uppehåll vid vissa tidpunkter)

Läs mer »

Vi som skriver för panelen idag »


Resultatet av den första semin i Spaniens Benidorm Fest 2024

31 januari. På tisdagskvällen, natten mot onsdagen, genomförde Spanien den första av två semifinaler inför lördagens final i Benidorm Fest 2024. Det var åtta bidrag som tävlade varav fyra som röstades vidare till finalen!

Mer om resultatet »


Semifinalerna i Eurovision 2024 lottade

30 januari. Den 7:e och 9:e maj avgörs de två semifinalerna i Eurovision 2024 och nu vet vi vilka länder som ska tävla i respektive semifinal. Detta skedde i en semifinallottning i värdstaden Malmö.

Läs mer »

Vi LIVE-kommenterade från lottningen »

Allt du behövde veta inför lottningen »


Vi har fått höra studioversionerna i Malmö

30 januari. Inför lördagens deltävling har vi fått smyglyssna på veckans tävlingsbidrag. Så här sammanfattar vi intrycken av låtarna efter att ha fått hört dem i studioversioner (scenframträdandena görs först senare under veckan).

Till intrycken »


Inför den första semin i Spaniens Benidorm Fest 2024

30 januari. Ikväll tisdag genomför Spanien den första av två semifinaler inför lördagens final i Benidorm Fest 2024. Totalt handlar det om åtta bidrag som tävlar om fyra finalplatser.

Mer fakta »

Panelen tycker till (inför) »


Lär känna finalisterna i Norsk MGP 2024

30 januari. Nu på lördag, den 3:e februari, avgörs finalen i Norsk MGP 2024. Under de tre heaten här i januari har sammanlagt 18 bidrag tävlat där tittarna har skickat vidare sina nio gemensamma favoriter till finalen. Nu ska allting avgöras i Trondheim Spektrum och inför finalen presenterar vi finalisterna.

Till presentationerna »


Så blir för-grupperna i semifinalottningen 2024

29 januari. Imorgon tisdag kväll kommer SVT att hålla i den så kallade semifinallottningen där de 31 länderna som ska tävla om de 20 finalplatserna i årets Eurovision ska fördelas ut i de två semifinalerna. Inför lottningen har EBU presenterat hur de i förväg har fördelat ut länderna i för-grupper, vilket bland annat bygger på röstningshistorik de senaste åren.

Läs mer »


Vi räknar ner till den första deltävlingen i Malmö

29 januari. Nu på lördag (3 februari) sänds den första deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Under hela veckan kommer vi att uppdatera om allt som händer och det första vi gör är att presentera fakta om Malmöstartfältets artister.

Läs mer »


Eurovision-schema vecka 5

29 januari. En ny tävlingsvecka äger rum inför årets Eurovision. Här följer uttagningsschemat för veckan som i vanlig ordning är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


Här är startfältet i Islands Söngvakeppnin 2024

28 januari. Även i år väljer Island artist och bidrag till Eurovision genom Söngvakeppnin och nu har vi fått veta vilka akter som ska vara med och tävla i uttagningen.

Läs mer »


Tali representerar Luxemburg i Eurovision 2024

27 januari. I år är det första gången sedan 1993 som Luxemburg deltar i Eurovision Song Contest och nu är deras artist och tävlingsbidrag valda till årets upplaga. Allting avgjordes under en finalkväll där det blev Tali med bidraget ”Fighter” som vann.

Så blev resultatet »


Bambi Thug representerar Irland i Eurovision 2024

27 januari. Sent på fredagskvällen blev det klart att Irland kommer att representeras av Bambi Thug med bidraget ”Doomsday Blue”. Detta valdes i finalen i Eurosong 2024 som sändes som en del av talkshowen Late Late Show.

Resultat »

Mer fakta om finalen »


Vecka 4 – Helgens uttagningar

26-27 januari. Under helgen sker som tidigare meddelat följande uttagningar.

 

Fredagens uttagningar

Irland: Late Late Show – Eurosong 2024 (FINAL)

I den irländska uttagningsfinalen tävlade 6 bidrag om vinsten genom en gemensam jury- och tittaromröstning. Programmet sändes som en del av talkshowen Late Late Show med Patrick Kielty som programledare.

Till resultatet »

 

Lördagens uttagningar

Luxemburg Song Contest (FINAL)

Luxemburg gör comeback och anordnade en finalkväll där åtta bidrag tävlade om vinsten. Resultatet avgjordes i två röstningsomgångar av en kombinerad jury- och tittarröstning.

Till resultatet »

 

Norge: Norsk MGP – Heat 3 (av 3)

Det sista heatets 6 tävlande uppträdde på scenen i Marienlyst varpå tittarna fick rösta fram tre favoriter till finalen. Nu har alla finalplatser tillsatts inför nästa veckas final.

Till resultatet »

 

Litauen: Eurovizija.LT – Heat 3 (av 5)

I programmet uppträdde åtta artister med varsin låt, därefter skedde en tittar- och juryröstning som tillsammans röstade fram två gemensamma favoriter till finalen. Sändningen var förinspelad men resultatet presenterades live i slutet av programmet.

Till resultatet »


Lär känna startfältet i Norsk MGP 2024

26 januari. Nu på lördag, den 27:e januari, sänds det sista heatet i Norsk MGP 2024. I programmet ska 6 bidrag med hjälp av tittarnas hjälp tävla om de sista tre finalplatserna. Inför sändningen presenterar vi startfältets tävlande.

Lär känna startfältet »


Semifinalfördelningen klar i Kroatiens Dora 2024

26 januari. Om en månad från skrivande stund sänds Kroatiens Dora 2024 som är landets ESC-uttagning till årets Eurovision Song Contest. Redan nu har TV-bolaget HRT meddelat fördelningen av de 24 tävlingsbidragen, alltså vilka 12 som ska tävla i respektive semifinal. Det står även klart att i varje semifinal kommer åtta bidrag att röstas vidare till finalen, vilket sker i en kombination av jury- och tittarröster.

Mer fakta om uttagningen »


A-Teens mellanakt i Melodifestivalens första deltävling

25 januari. Nästa lördag då Melodifestivalen drar igång igen med start i Malmö Arena är det gruppen A-Teens som gästar som mellanakt. De kommer enligt uppgifter från Expressen att framföra ett antal av sina tidigare hits samt covers på ABBA-låtar. Gruppen bildades år 1999 vilket är 25 år sedan idag men de lade ned projektet 2006. Därefter har de fyra medlemmarna Marie Serneholt, Sara Lumholdt, Dhani Lennevald och Amit Paul haft andra sysselsättningar både inom musikbranschen men även i andra branscher. Nu blir det en tillfällig återförening på 25-årsjubiléet.


Lyssna på tävlingsbidragen i Serbiens Pesma za Evroviziju ’24

25 januari. I månadsskiftet februari och mars avgör Serbien sitt artist- och bidragsval via uttagningen Pesma za Evroviziju ‘24. Inför uttagningen har en urvalsjury valt ut 28 bidrag som ska tävla och nu finns alla bidrags studioversioner tillgängliga på YouTube. Vi har självklart länkat till låtarna på vår nationellasida om Serbien 2024.

Det står också klart vilken startordning det kommer att vara i semifinalerna. Respektive sändning får 14 tävlande varav topp 8 som kvalar vidare till finalen. Alla resultat, både i semifinalerna och finalen, avgörs med hjälp av delad jury- och tittarröstning.


Rumänien tackar nej till Eurovision 2024

25 januari. TV-bolaget TVR i Rumänien erbjöds en längre tidsfrist för att bestämma sig för om de ville delta i Eurovision 2024 eller ej. Under torsdagen hölls en intern omröstning inom bolaget som fick majoritet på nej-sidan. Det gör att Rumänien inte kommer till start i Malmö, för övrigt för andra gången sedan 2016.

Läs mer »


Dansk MGP-startfältet 2024 presenterat

25 januari. TV-bolaget DR i Danmark har offentliggjort vilka tävlingsbidrag och artister som ska delta i årets upplaga av Dansk Melodi Grand Prix. Själva finalen hålls lördagen den 17:e februari från DR Koncerthuset i Köpenhamn.

Läs mer »


Spaniens semifinalfördelning klar

22 januari. Nästkommande vecka, på tisdag, torsdag och lördag, avgör Spanien sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2024 genom Benidorm Fest. Årets startfält utgörs av 16 bidrag som ska tävla om åtta finalplatser och nu vet vi hur semifinalfördelningen har blivit.

Läs mer »


Eurovision-schema vecka 4

22 januari. En ny tävlingsvecka äger rum inför årets Eurovision. Här följer uttagningsschemat för veckan som i vanlig ordning är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


Så avgörs Melodifestivalen 2024

22 januari. Nästa lördag (3:e februari) är det dags för den första deltävlingen i årets Melodifestival. Här har vi sammanfattat upplägget för hur årets upplaga av tävlingen kommer att gå till.

Så avgörs tävlingen »

PS: Vi har även presenterat alla tävlande i startfältet. Se alla artistpresentationer här.


Sloveniens tävlingsbidrag ”Veronika” finns i musikvideoform

20 januari. I december blev det känt att Slovenien frångick sin plan om att välja artist och bidrag genom en mindre final. Istället valde de internt ut sångerskan Raiven som representant med bidraget ”Veronika”. Raiven har tidigare tävlat i tre upplagor av den slovenska ESC-uttagningen EMA och varit snubblande nära alla tre gånger att vinna. Nu får hon alltså äntligen chansen.

Under lördagskvällen presenterades hennes tävlingsbidrag officiellt och bland annat finns nu en musikvideo släppt.

Läs mer »

Se musikvideon »


Vecka 3 – Helgens uttagningar

20 januari. Under lördagen genomfördes nedan uttagningar.

 

Norge: Norsk MGP – Heat 2 (av 3)

TV-tittarna fick se 6 låtar framföras på scenen och röstade därefter fram tre av dessa låtar till finalen.

Till resultatet »

 

Litauen: Eurovizija.LT – Heat 2 (av 5)

I programmet uppträdde åtta artister med varsin låt, därefter skedde en tittar- och juryröstning som skickade två gemensamma favoriter vidare till finalen.

Till resultatet »

 

Estland: Eesti Laul – Semifinalen

Inför finalen i Eesti Laul tävlade 15 bidrag om fem finalplatser, vilket skedde genom en jury- och tittaromröstning. De möter nu de fem bidrag som sedan tidigare har varit klara för finaltävlan som direktkvalificerade finalister.

Till resultatet »

 

Slovenien: Officiell bidragspresentation

Slovenska TV-bolaget RTVSLO valde redan i december förra året ut sångerskan Raiven och låten ”Veronika” som sin representant till Eurovision 2024. Först nu under lördagen släpptes låten officiellt vilket sker i samband med en TV-sändning där Raiven medverkar.

Se musikvideon »


Lär känna startfältet i Norsk MGP 2024

19 januari. Nu på lördag, den 20:e januari, sänds det andra heatet i Norsk MGP 2024. I programmet ska 6 bidrag med hjälp av tittarnas hjälp tävla om tre finalplatser. Inför sändningen presenterar vi startfältets tävlande.

Lär känna startfältet »


Startfältet i Tysklands final presenterat

19 januari. Om ett par veckor väljer Tyskland artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024. Med ett par veckor kvar till sändningsdags har startfältets åtta av nio finalister presenterats medan den sista finalisten väljs genom den separata uttagningen Ich will zum ESC! (som pågår mellan den 25:e januari och 8:e februari).

Läs mer »


Lär känna Mikael Gabriel & Nublu i Finlands UMK 2024

18 januari. Natten till fredagen presenterade Yle i Finland den sjunde och sista finalisten i UMK-startfältet, som är duon Mikael Gabriel & Nublu med bidraget ”Vox populi”. Här är fakta om dem inklusive klipp från den officiella musikvideon.

Till presentationen »


Vilka tävlar i Portugals Festival da Canção 2024?

18 januari. I februari väljer Portugal ut sina finalister till årets upplaga av Festival da Canção och i mars utses slutligen vilken av finalisterna med tillhörande tävlingsbidrag som ska få representera landet i Eurovision 2024. Redan nu har TV-bolaget RTP meddelat de 20 bidrag som har valts ut – både de som bjöds in internt av RTP och de som valdes ut via den allmänna antagningen i höstas.

Läs mer »


Lär känna Sini Sabotage i Finlands UMK 2024

17 januari. Natten till torsdagen presenterade Yle i Finland den sjätte finalisten i UMK-startfältet, som är Sini Sabotage med bidraget ”Kuori mua”. Här är fakta om henne inklusive klipp från den officiella musikvideon.

Till presentationen »


Lär känna Windows95man ft. Henri Piispanen i Finlands UMK 2024

16 januari. Natten till onsdagen presenterade Yle i Finland den femte finalisten i UMK-startfältet, som är duon Windows95man ft. Henri Piispanen med bidraget ”No Rules”. Här är fakta om dem inklusive klipp från den officiella musikvideon.

Till presentationen »


Inför semifinalen i Eesti Laul

16 januari. På lördag kväll sänder TV-bolaget ERR i Estland semifinalen i Eesti Laul 2024. Inför sändningen presenterar vi programmets upplägg inklusive vilka låtar som tävlar

Läs mer »

Panelen tycker till (inför) »


Kaleen representerar Österrike i Eurovision 2024

16 januari. Under tisdagsmorhonen meddelade TV-bolaget ORF i Österrike att de internt valt ut sångerskan Kaleen med bidraget ”We Will Rave” som har minst en svensk låtskrivare på upphovet. Låten släpps enligt uppgifter först i slutet av uttagningssäsongen, dvs i mars.

Läs mer om artisten »


Lär känna Jesse Markin i Finlands UMK 2024

15 januari. Natten mot tisdagen presenterade Yle i Finland den fjärde finalisten i UMK-startfältet, som är Jesse Markin med bidraget ”Glow”. Här är fakta om honom inklusive klipp från den officiella musikvideon.

Till presentationen »


Eurovision-schema vecka 3

15 januari. En ny tävlingsvecka äger rum inför årets Eurovision. Här följer uttagningsschemat för veckan som i vanlig ordning är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


Resultat föregående veckas uttagningar

15 januari. Efter den vecka som gått sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes inklusive fakta om internval och länder som är helt eller delvis färdiga med sina artist- och bidragsval till Malmö.

Läs mer »


Lär känna Sara Siipola i Finlands UMK 2024

14 januari. Natten mot måndagen presenterade Yle i Finland den tredje finalisten i UMK-startfältet, som är Sara Siipola med bidraget ”Paskana”. Här är fakta om henne inklusive klipp från den officiella musikvideon.

Till presentationen »


Vilka tävlar i Irlands Eurosong 2024?

14 januari. Under vecka 2 har irländska RTÉ presenterat de 6 artister som ska delta i Eurosong 2024, som är Irlands ESC-uttagning till årets Eurovision Song Contest. Här har vi sammanställt mer om programmet samt låtarna som tävlar i finalen som hålls den 26:e januari.

Läs mer »


Vecka 2 – Helgens uttagningar

13 januari. Under lördagen skedde som tidigare meddelat följande uttagningar.

 

Norge: Norsk MGP – Heat 1 (av 3)

TV-tittarna fick se 6 låtar framföras på scenen och röstade därefter fram tre av dessa låtar till finalen.

Till resultatet »

 

Litauen: Eurovizija.LT – Heat 1 (av 5)

I programmet uppträdde åtta artister med varsin låt, därefter skedde en tittar- och juryröstning som skickade två gemensamma favoriter vidare till finalen.

Till resultatet »

 

Moldavien: Etapa națională – Audition

30 bidrag framfördes i en direktsändning varpå en jury röstade vidare 11 favoriter till finalen.

Till resultatet »


Nutza Buzaladze representerar Georgien i Eurovision 2024

12 januari. TV-bolaget GPB har nu bekräftat att den internationellt kända sångerskan Nutsa Buzaladze kommer att representera Georgien i Eurovision Song Contest 2024. Valet av artist och tävlingsbidrag görs i år internt.

Läs mer »


Inför helgens uttagningar (vecka 2)

12 januari. Den här helgen startar Eurovision-uttagningarna på allvar även om det än så länge bara handlar om heats och auditions. I det här fallet Norges och Litauens första heats samt Moldaviens liveaudition. För att förenkla processen sammanställer vi allt du behöver veta inför dessa sändningar.

Läs mer »


Sista finalisten i Irlands Eurosong 2024 presenterad

12 januari. Under fredagseftermiddagen offentliggjordes den sista finalisten Irlands Eurosong 2024, i det här fallet gruppen Next In Line med bidraget Love Like Us”. Därmed är nu hela startfältet presenterat som förutom gruppen utgörs av Alishas ”Go Tobann”, Bambi Thugs ”Doomsday Blue”, Erica-Codys ”Love Me like I Do”, Isabella Kearneys ”Let Me Be the Fire” och JyellowL feat. Toshín med ”Judas”.

Vem av de här artisterna som kommer att få representera Irland i Eurovision 2024 avgörs i Late Late Show – Eurosong 2024 som sänds fredagen den 26:e januari.


Carina Berg programledare för Melodifestivalen 2024

12 januari. SVT har nu under fredagen bekräftat att det blir Carina Berg som blir programledare för Melodifestivalen 2024. Eventuella sidekicks har inte presenterats.

Läs mer »


Lär känna Sexmane i Finlands UMK 2024

11 januari. Natten mot fredagen presenterade Yle i Finland den andra finalisten i UMK-startfältet, som är Sexmane med bidraget ”Mania”. Här är fakta om honom inklusive klipp från den officiella musikvideon.

Till presentationen »


Finalist 5 i Irlands Eurosong 2024 presenterad

11 januari. Under torsdagseftermiddagen offentliggjordes den näst sista finalisten i Eurosong 2024, i det här fallet artisten Bambie Thug med bidraget Doomsday Blue”. Bidraget är gjort av Cuntry Ray Robinson, Olivia Cassy Brooking, Sam Matlock och Tylr Rydr.


Ukrainas startordning i Vidbir 2024 presenterad

11 januari. TV-bolaget UA:PBC i Ukraina har hållit en startordningslottning för att bestämma de 11 Vidbir-finalisternas startnummer i finalen den 3:e februari. Samtidigt har finalbidragens studioversioner släppts officiellt.

Läs mer »


Allt du behöver veta inför Litauens Eurovizija.LT 2024

11 januari. Nu i januari och februari genomför Litauen sin uttagning till Eurovision 2024. Här berättar vi mer om upplägget och vilka totalt 40 låtar som ska tävla.

Läs mer »


Lär känna Cyan Kicks i Finlands UMK 2024

10 januari. Natten mot torsdagen presenterade Yle i Finland den första finalisten i UMK-startfältet, som är rockgruppen Cyan Kicks med bidraget ”Dancing With Demons”. Här är fakta om de inklusive klipp från den officiella musikvideon.

Till presentationen »


Här är startfältet i Finlands UMK 2024

10 januari. Under onsdagskvällen presenterade finska Yle vilka bidrag som har valts ut att tävla i uttagningen UMK 2024 vars final avgörs i Nokia Arena i Tammerfors om exakt en månad från skrivande stund. Det handlar om sju bidrag som även kommer att presenteras under januari månad.

Läs mer »


Finalist 3 och 4 i Irlands Eurosong 2024 presenterade

10 januari. Under onsdagseftermiddagen offentliggjordes ytterligare två finalister i Eurosong 2024, i det här fallet rapparen JyellowL med bidraget Judas (gjord av artisten själv samt Gavin Wigglesworth) samt singer-songwriter Isabella Kearney med bidraget Let Me Be The Fire(gjord av artisten själv). Bidragen är det tredje respektive det fjärde som har offentliggjorts inför finalen den 26:e januari.


Lär känna startfältet i Norsk MGP 2024

10 januari. Nu på lördag, den 13:e januari, sänds det första av tre heats i Norsk MGP 2024. I programmet ska 6 bidrag med hjälp av tittarnas hjälp tävla om tre finalplatser. Inför sändningen presenterar vi startfältets tävlande.

Till presentationerna »


Finalist 2 i Irlands Eurosong 2024 presenterad

9 januari. Under tisdagseftermiddagen offentliggjordes ytterligare en finalist i Eurosong 2024, i det här fallet Ailsha med bidraget Go tobann”. Bidraget är det andra av totalt 6 finalister som kommer att presenteras under veckan. Här är det artisten själv tillsammans med Peadar Connolly Davey som har skapat låten.

Intressant med just det här bidraget är att det kommer att framföras på engelska samt irländska. Vinner låten finalen den 26:e januari blir det första gången sedan 1972 som Irland tävlar med en låt på irländska.


TVM meddelar Maltas finalupplägg

9 januari. Under vecka 5, med start den 29 januari, påbörjas Maltas finalvecka i MESC 2024. Förutom att göra enskilda intervjuer med finalisterna kommer även de förinspelade musikvideorna att släppas under den veckan, närmare bestämt två dagar före finalen som äger rum den 3 februari.

Precis som tidigare meddelat kommer alla framträdanden att vara förinspelade och resultatet avgörs av både jury och tittarna.


Lyssna på låtarna i Kroatiens Dora 2024

9 januari. Föregående vecka spelades de 24 bidrag som ska tävla i Kroatiens Dora-uttagning upp för allmänheten i kroatiska HRT. Nu finns alla studioversioner också presenterade via HRT:s YouTube-kanal för Dora.


Lyssna på Luxemburgs tävlingsbidrag

9 januari. För ett par veckor sedan presenterades de åtta artisterna till Luxemburgs finalstartfält och nu har även tävlingsbidragen släppts officiellt. På låtskrivarsidan är det mycket intressant då flera av låtarna har både svenskt och norskt på upphovet.

Läs mer »


Internval för Polen till Eurovision 2024

9 januari. För första gången sedan 2021 väljer Polen artist och tävlingsbidrag via ett internval istället för en nationell final.

Den här gången vill TVP få inskickade förslag innan de bestämmer sig för vilken artist och låt som ska utses. De krav som finns på artisten är att denne måste vara minst 16 år gammal samt inneha polskt medborgarskap. I övrigt ska låten och alla involverade (artist som låtskrivare) uppfylla EBU:s Eurovision-regler. Det innebär dock att låtar släppta efter den 1 september 2023 får vara med och tävla.


Lyssna på Lettlands tävlingsbidrag i Supernova 2024

9 januari. Efter en tid av väntan har TV-bolaget LTV i Lettland bekräftat både tävlingsupplägg och startfält för den nationella ESC-uttagningen Supernova 2024.

Läs mer »


Startordningen för deltävlingarna i Melodifestivalen 2024 presenterade

9 januari. SVT har offentliggjort hur de 30 låtarna i årets Melodifestival kommer att ha för startnummer i de fem deltävlingarna.

Läs mer »


Finalist 1 i Irlands Eurosong 2024 presenterad

8 januari. Under måndagseftermiddagen spelades låten Love Me Like I Domed artisten Erica-Cody upp för första gången i ett radioprogram i irländska RTÉ. Bidraget är den första av totalt 6 finalister som kommer att presenteras under veckan inför Irlands Eurosong-final som är planerad till den 26:e januari.

Bidraget är gjort av artisten själv tillsammans med Ruthanne, Aimee och Richey McCourt (producent och co-författare).


Avhopp och ersättare i Litauens Eurovizija.LT

8 januari. TV-bolaget LRT i Litauen har meddelat att sångerskan Kotryna Juodzevičiūtė med bidraget “Let’s Get Lost” har valt att hoppa av sin medverkan i årets litauiska ESC-uttagningen. Anledningen sägs bero på att scennumret inte har hunnit färdigställas i tid. Därför har första reserven som är Marius Petrauskas’ “Kol laiko yra” bjudits in att ta över platsen i startfältet.

Det är oklart i vilket av de fem heaten som Kotryna skulle ha tävlat i. Nu på lördag sänds det första heatet av totalt fem.


Semifinaler planerade i Kroatiens Dora 2024

8 januari. TV-bolaget HRT i Kroatien har bekräftat att det för första gången sedan 2011 kommer att hållas semifinaler inför finalen i uttagningen Dora. Sedan tidigare har det varit känt att 24 bidrag har valts ut varav en av dessa har klivit in som reservbidrag. Semifinalerna kommer att hållas torsdagen den 22:a februari och fredagen den 23:e februari medan finalen sänds söndagen den 25:e februari.

Exakt hur fördelningen blir mellan tävlingsbidragen är i skrivande stund inte känt, ej heller hur många av låtarna som kommer att kvala vidare till finalsändningen.


Cyperns låt till ESC 2024 också internt vald

8 januari. I höstas meddelade Cypern att sångerskan Silia Kapsis internt valts ut för att representera Cypern vid Eurovision 2024. Ett antal månader senare är det bekräftat via CyBC:s Instagram att hennes tävlingsbidrag i Malmö kommer att heta ”Liar” och är gjord av låtskrivarna Dimitris Kontopoulos och Elke Tiel. Det framgår dock inte när under säsongen som låten släpps officiellt.


Eurovision-schema vecka 2

8 januari. Då har uttagningssäsongen för 2024 startat på allvar och med det presenterar vi säsongens första artikel gällande händelser för veckan som naturligtvis är med reservation för eventuella justeringar och tillägg.

Till schemat »


EBU förtydligar regel kring användande av s.k. autotune

7 januari. På förfrågan från norska NRK har EBU förtydligat regelverket kring användning av så kallad autotune i Eurovisions scenframträdanden. Sedan tidigare har använd av autotune varit förbjuden att använda sig av vid dessa scenframträdanden, även om de egna ländernas ESC-uttagningar kan ha separata regelverk, såsom att Melodifestivalen tillåter både förinspelad körsång, mer än 6 personer per scenframträdande och användning av ett liveinstrument på scenen.

Resultatet av regelförtydligandet gör dock att s.k. autotune kan vara tillåten i vissa enstaka fall. I det här fallet kan man använda det som en slags ljudeffekt i delar av en sång men inte som ett instrument genom en hel låt.

Att NRK ställde frågan till EBU beror på att NRK sedan förra året tillåter att scenframträdanden i Norsk Melodi Grand Prix får använda sig av autotune, även om det sedan behöver tas bort om vinnarlåten innehar detta. På samma sätt som att SVT behöver justera Sveriges vinnarframträdande ifall numret har förinspelad körsång och/eller fler än 6 personer på scenen och/eller använder sig av ett liveinstrument på scenen.


Finaldatum för Irlands Eurosong 2024

5 januari. Enligt uppgifter från den irländska ESC-podcasten Éirevision kommer finalen i Irlands Eurosong 2024 att sändas fredagen den 26:e januari. Totalt kommer 6 bidrag att tävla vilka kommer att premiärspelas i ett radioprogram under den kommande veckan. Själva finalen kommer att sändas som en del av den populära talkshowen Late Late Show.


Startfältet i Norsk MGP 2024 presenterat

5 januari. Snart är det dags för en ny upplaga av Norges Melodi Grand Prix-uttagning till Eurovision och med cirka en vecka kvar till sändningsstart har nu NRK meddelat vilka 18 artister som ska tävla i de tre heaten i januari.

Läs mer »


Fortsatt oklart kring Rumäniens (eventuella) deltagande i ESC 2024

3 januari. I december presenterade EBU deltagarlistan till Eurovision 2024 som innehåller 37 länder. Det finns ett förbehåll om att Rumänien eventuellt kommer att delta som det 38:e landet men det är bara preliminärt. Landets nationella TV-bolag TVR har bekräftat till sajten Eurovoix.com att de inväntar besked om den rumänska statsbudgeten innan de kan ge ett definitivt ja eller nej till att tävla i Malmö i maj.

En liknande situation skedde inför Eurovision 2014 då EBU gav förlängd deadline till det slovenska TV-bolaget RTVSLO. Den gången slutade det med att bolaget fick klartecken att delta och kom med på startlistan.


Förändring i Kroatiens Dora 2024-uppställning

3 januari. När Kroatiens nationella TV-bolag HRT i december förra året meddelade startfältet till Dora 2024 bekräftades 24 utvalda bidrag samt fyra reserver. De senare skulle bara få delta i startfältet ifall någon av de uttagna lämnade återbud. Så har nu skett då artisten Zsa Zsa med bidraget ”Probudi usne moje” har valt att dra sig ur tävlingen. Bidraget ersätts med första reserv som är Baby Lasagna med bidraget ”Rim tim tagi dim”.

Om fler artister i Dora-startfältet hoppar av kommer de att ersättas av följande låtar:

 • Cota G4 – ”Stavi se na mjesto”
 • Ether – ”Duboko roni”
 • Mihael Kvorka – ”Vrati se”

Hur blev ESC Topp 250 förra året?

1 januari. Vi inleder det nya året med att ta en titt på hur topplistan för projektet ESC Topp 250 slutade förra året. Projektet har gjorts av den belgiska fansajten Songfestival.be i samarbete med radiokanalen EFR12 Radio.

Läs mer »


Adjö 2023 & välkommen 2024

1 januari. Så här i nyårshelgen vill vi skribenter hälsa dig hjärtligt välkommen till högsäsongen i 2024 års Eurovision-säsong. Även om säsongen smygstartade redan under slutet av förra året är det nu under vintern och sedan under våren som det mesta kommer att hända – både med uttagningar och inte minst med Eurovision i Malmö i maj.

Vi kommer att fortsätta bevaka alla nationella uttagningar med självklart stort fokus på Melodifestivalen. Bland de uttagningar som består av final eller fler program inför final är vår målsättning att tycka till om låtarna och kommentera våra favoriter. När vi senare under våren rör oss mot Malmö och Eurovision kommer det bli mer fokuserat på varje lands utvalda artist och låt, men det tar vi lite längre fram.

Nu ser vi fram emot en rolig och spännande säsong anno 2024!


PS: Om du vill gå tillbaka till 2023 års bubblan-rapporteringar finns dessa nu i arkivet: en för juli-december respektive januari-juni. Du hittar även alla enskilda artiklar via vårt nyhetsarkiv.

Frågor & svar

Eurovision 2024


– Den 68:e upplagan av musiktävlingen Eurovision Song Contest ägde rum i Malmö. Tävlingen producerades av Sveriges Television.

– I två semifinaler tävlade sammanlagt 31 bidrag om 20 finalplatser.

– Tävlingen avgjordes först med semifinalomröstningarna under tisdags- och torsdagskvällen innan vinnaren korades under lördagskvällen (natten mot söndag).

– Duon Petra Mede och Malin Åkerman var programledare för de tre sändningarna.

 

Finalisterna (i resultatordning)

 

OBS! I finalen skulle även Nederländernas bidrag ha uppträtt men timmarna före sändningen kom beskedet att låten inte skulle få medverka efter ett beslut av EBU. Med anledning av den korta varsel som blev ersattes inte bidraget med någon annan låt varför finalen fick 25 istället för 26 tävlande.

 

Bidrag som inte röstades vidare från de två semifinalerna (i alfabetisk ordning)

 

Melodifestivalen 2024


Grundläggande fakta

30 bidrag, fördelat på 6 bidrag à fem deltävlingar, tävlade i uttagningen.

– I varje deltävling röstades publikens favoriter vidare till final, antingen som deltävlingsvinnare eller deltävlingstvåa.

– Tio bidrag som hade hamnat på tredje och fjärde plats i respektive deltävling fick sedan en ny chans att ta sig till final genom ett semifinalprogram. Endast två bidrag kunde röstas vidare. Bidragen fick med sig sina röster från deltävlingarna, omvandlat till poäng, och man kunde också rösta igen för att försöka påverka resultatet.

– Fram till finalen hade tittarna all makt att bestämma resultatet, därefter fick de dela makten med internationella jurygrupper om vilken av av de 12 finalisterna som skulle vinna.

– Vinnaren i finalen, som blev duon Marcus & Martinus.

 

Tävlingsdatumen

Deltävlingarna ägde rum i Malmö, Göteborg, Växjö, Eskilstuna och Karlstad medan finalen hölls i Stockholm.

Tävlingsdatumen var lördagar mellan den 3:e februari och 9:e mars.

 

Startfältet

Finalister (resultatordning)

 1. Marcus & Martinus – Unforgettable
 2. Medina – Que Sera
 3. Smash Into Pieces – Heroes Are Calling
 4. Cazzi Opeia – Give My Heart a Break
 5. Liamoo – Dragon
 6. Danny Saucedo – Happy That You Found Me
 7. Maria Sur – When I’m Gone
 8. Annika Wickihalder – Light
 9. Jacqline Moss – Effortless
 10. Jay Smith – Back to My Roots
 11. Lisa Ajax – Awful Liar
 12. Dotter – It’s Not Easy to Write a Love Song

 

Utröstade i kvalet

 

Utröstade i deltävlingarna

 

Junior Eurovision


I november 2023 avgjordes den 21:a upplagan av Junior Eurovision Song Contest där det blev Frankrikes Zoé Clauzure med bidraget ”Cœur” som vann.

Inför nästa upplaga, planerad att avgöras under hösten det här året, blir det Spanien, som kom tvåa i finalen 2023, som tar över värdskapet. Detta bekräftade EBU i februari. Senare under året blev det klart att finalen ska sändas från Madrid den 16:e november.

För första gångens sedan 2015 hålls finalen på en lördag (mellan 2016 och 2023 har den alltid ägt rum på söndagar).

Mer information om tävlingen följer under året.

 

Vi bevakar

Allt om Mello 2024 »


Aktuella uttagningar 2024 »


Allt om ESC 2024 »

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »