Melodifestivalfinalist 2024: Jay Smith

Foto: ESC-Panelen

PANELEN PRESENTERAR. Inför finalen i Melodifestivalen 2024 presenterar vi Jay Smith som är en av de 12 tävlande.

 

Fakta

Jay Smith
”Back to My Roots”

Bidraget är gjort av
Jonas Jurström, Jonathan Keyes, Jay Smith, Maria Jane Smith och Victor Thell

Bidraget har startnummer
2 av 12 i finalen

Jay Smiths tidigare medverkan i nationella uttagningar (som inte gav någon ESC-resa)
Debutant

Vem är Jay Smith?

Jay Smith är som många nog känner till mest känd från sin medverkan i Idol 2010 där han tog sig hela vägen från audition via slutaudition, kvalvecka, veckofinaler och final där han slutligen röstades fram till vinnare. Sedan dess har han gett ut såväl vinnarlåten Dreaming Peopleoch en kort tid efter finalen släppte han också ett debutalbum. Han har sedan dess gett ut ytterligare två album åren 2013 och 2019 och en rad singlar, bland annat låten Boomerangsom han gjorde med Smash Into Pieces.

I år tävlar han i Melodifestivalen och tog sig till final via finalkvalet. Så här såg hans deltävlingsframträdande ut:

 

Skapat låten med bland annat sin syster

Melodifestivalresan med tävlingsbidraget ”Back to My Roots” startade för två år sedan när Jay fick tips om låtskrivare som behövde demosångare. Han berättade detta för sin syster Maria Smith och fick frågan om han ville arbeta med hennes team, vilket han ville.

– Så sa jag det till min syster på en familjemiddag och då sa hon att ’om du ska göra Mello ska du inte göra det med oss då?’, säger Jay.

– Jag älskar att jobba med min syster, hon är så duktig, tillägger Jay.

 

De skapade en låt först som inte kom med i startfältet den gången, men de gjorde ett nytt försök året därpå och då kom de med. Förutom han själv och systern har de med sig Jonas Jurström, Jonathan Keyes och Victor Thell på upphovet. Bidraget de har skapat beskriver han som en countrypoplåt som, enligt Jay, handlar om att när man trillar så reser man sig och att det viktiga är inte hur man trillar utan hur man reser sig. Det är en upptempolåt som man blir glad av även om det blir ett ganska avskalat nummer utan utan pyro.

Jay Smith har tidigare jobbat mycket med hårdrocksgenren men har nu gått över till mer åt countryhållet något man kunde höra på hans senaste album. Han utlovar också att det kan bli fler samarbeten framöver med Maja Gullstrand som han har samarbetat med förut.

 

Vill helst inte spekulera resultat

Inför sin deltävling förra veckan sade Jay till oss att han inte försöker spekulera så mycket kring resultatet. Han utvecklade resonemanget att det är inget som artisterna själva kan påverka.

– Vi kan bara göra vårt bästa, sedan kommer folket att styra det där vilket är ganska skönt på ett sätt. Så länge man gör sitt bästa så är det enda man kan göra, sedan är det helt och hållet ur händerna.

 

Med det sagt vill vi passa på att önska Jay Smith stort lycka till i finalen i Melodifestivalen 2024.

 

  

 


 

Kommentera