Melodifestivalfinalist 2024: Medina

Foto: ESC-Panelen

PANELEN PRESENTERAR. Inför finalen i Melodifestivalen 2024 presenterar vi Medina som är en av de 12 tävlande.

 

Fakta

Medina
”Que Sera”

Bidraget är gjort av
Ali Jammali, Sami Rekik, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov

Bidraget har startnummer
9 av 12 i finalen

Medinas tidigare medverkan i nationella uttagningar (som inte gav någon ESC-resa)

  • ”In i dimman”
  • (finalist 2022)

Vilka är Medina?

Medina bildades år 2003 av Sami Rekik och Ali Jammali från Stockholm och Göteborg. Från det att de träffades 2002 och fram till 2018 spelade de ihop och de hann släppa en rad singlar och en mängd album. Under den här perioden hann de även med att starta eget produktionsbolag. Flera av deras låtar har blivit stora hits exempelvis Där palmerna bor, Miss Decibel och Se på mig nu, bara för att nämna några av deras låtar.

2018 bestämde sig Sami och Ali för att lägga ned Medina och fram tills nu har de hållit på med andra projekt. Exempelvis tävlade Sami ihop med WAHL i fjolårets Melodifestival med bidraget 90-taletsom dock åkte ut direkt i sin deltävling. Men i Melodifestivalen 2022 gjorde Medina en comeback och debut i Melodifestivalen – både med sitt bidrag ”In i dimman” samt som två av låtskrivarna bakom Liamoos låt ”Bluffin”. Bägge bidragen tog sig till final och slutade i toppen. Även i år, 2024, gick det hela vägen till final.

 

Deltävlingsframträdande 2024

 

Nu 2024 är Medina tillbaka igen med låten Que Sera” som de har skapat ihop med låtskrivarna Anderz Wrethov och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt. Låten kommer att avsluta de fem deltävlingarna och blir därmed det 30:e bidraget i ordningen för denna tävlingsupplaga. Både Sami och Ali beskriver att det är med glädje att de får avsluta deltävlingen, även om det är en olidlig väntan på att få komma in. De har suttit vecka för vecka under de tidigare fyra deltävlingarna och nu är det deras tid.

 

Vad tar ni med er för lärdomar från senaste gången ni medverkade?

– Nu vet man liksom lite mer vad som händer runtomkring de här tre minuterna som vi gäller på lördag. Och när man är färsking så går man runt och är fokuserad på helspänn dag för dag, nu vet vi vad det handlar om och hur vi kan fördela ut vår energi på dagarna så att vi inte bränner ut oss totalt. Så lite mer avslappnade än vad vi var första gången. Vi hjälper och pratar med varandra, säger Sami Rekik.

 

Vi är nyfikna på scenframträdandet och där utlovar duon att det kommer att hända mycket varje sekund. Det kommer även hända saker som man kanske inte har förväntat sig och ett nummer som är mer avancerat än med ”In i dimman”. Däremot finns det vissa element kvar från deras förra tillfälle i tävlingen.

– Ljudmässigt så finns den här lilla auran kvar av en liten, liten vemodighet kanske i verserna, men den här blommar ut till något mycket mer positivt och lite mer sprudlande glädje än vad In i dimman gjorde, säger Ali Jammali.

– Soundet är lite ljusare än In i dimman men i princip som du säger det kan vara samma upplägg då det är dansant, fartigt och vi hoppas att publiken ställer sig upp utan att vi säger till dem att ställa sig upp. Det är lite den känslan vi vill förmedla men förutom det är att musiken får en att känna sig glad och optimistisk inför framtiden så finns det ett litet djup i texten, säger Sami Rekik.

– Vi kommer aldrig kunna förbereda oss för allt i livet, man kan inte planera allt i livet för allt komma underway. Då är det fortsätt kör bara till din bästa förmåga och försök njuta av din tid här på jorden, inflikar Ali Jammali.

 

Översätter inte låten till Eurovision

Inför sin deltävlingsmedverkan frågade vi Medina vad målet var med deras medverkan den här gången.

– Om vi säger så här, det är klart det är en tävling det är klart vi går för att vinna. Med det sagt så har man alltid i baktanken att jag tror inte en svensksjungen låt har vunnit sedan Carola (2006, reds.anm), så vi vet historiskt att det är inte många svenska låtar som vinner. Men självklart går vi för vinst, säger Sami Rekik.

 

Eurovision hålls i år på hemmaplan i Malmö, hur gärna vill ni nå dit mer er låt och hur skulle det kännas att få representera Sverige i ett sånt stort sammanhang?

– Om vi säger så skulle det vara kul att få representera Sverige med på vårat språk även om vi blandar in lite spanska, italienska och franska lite småord här och där är den ändå på svenska. Så det hade varit en otrolig ära och något unikt. Även om det inte hade varit vi hade det varit roligt att skicka ett svenskt bidrag för en gångs skull och visar världen vårat språk, säger Sami Rekik.

– Att få representera Sverige på svenska det hade varit wooow, inflikar Ali Jammali.

 

Med det sagt vill vi passa på att önska Medina stort lycka till i finalen i Melodifestivalen 2024!

 

 


 

Kommentera