Melodifestivalfinalist 2024: Dotter

Foto: ESC-Panelen

PANELEN PRESENTERAR. Inför finalen i Melodifestivalen 2024 presenterar vi Dotter som är en av de 12 tävlande.

 

Fakta

Dotter
”It’s Not Easy to Write a Love Song”

Bidraget är gjort av
Johanna Jansson och Dino Medanhodzic

Bidraget har startnummer
8 av 12 i finalen

Dotters tidigare medverkan i nationella uttagningar (som inte gav någon ESC-resa)

  • ”Cry”
  • (2018, utslagen i sin deltävling)

  • ”Bulletproof”
  • (2020, tvåa i finalen)

  • ”Little Tot”
  • (2021, fyra i finalen)

Vem är Dotter?

Dotter, eller Johanna Jansson som hon egentligen heter, född 10:e juni 1987, slog igenom som 10-åring i gruppen Dizzy Woop men det var som soloartist 2014 som hon gav ut sin första singel ”My Flower”. Tre år senare kom hon med som låtskrivare i Melodifestivalen bakom Mariettes ”A Million Years” och året därpå med sin egna låt Cry som inledningsvis var förhandstippad att gå till final 2018 men åkte ut direkt i sin deltävling.

Redan året därpå var Dotter tillbaka i sammanhanget, nu åter som låtskrivare och den här gången bakom Lina Hedlunds ”Victorious” som precis som i Mariettes fall tog sig till final. 2020 gjorde Dotter ett nytt försök att tävla i Melodifestivalen och med låten Bulletproof blev det direkt succé. Låten tog sig inte bara till final utan hamnade tvåa med bara en poäng från att vinna, här bakom de andra förhandsfavoriterna The Mamas! Dotter ställde även upp med låten Little Toti Melodifestivalen 2021 som skrevs av henne och sambon Dino Medanhodzic som återigen tog sig till final och slutade fyra, återigen med endast en poäng bakom The Mamas.

I år är Dotter tillbaka för ett fjärde Melodifestivalförsök. Nu heter låten ”It’s Not Easy to Write a Love Song” som hon precis som med föregående tävlingsbidrag (”Little Tot”) har gjort tillsammans med Dino Medanhodzic.

 

Deltävlingsframträdande

 

Just nu pågår Dotters finalförberedelser i Friends Arena. Enligt henne själv går allting bra, och den förkylning som hon drabbades av under sin deltävling är nästan borta och även om hon känner av den lite fortfarande kan hon sjunga.

– Jag kände att jag kunde sjunga men jag sparade min röst ganska mycket så jag tog inte i allt jag hade, sa hon efter genrepet under fredagen.

 

En ärlig låt om hur det är att vara i en relation

Vi är nyfikna på tävlingsbidraget och hon berättar för oss att det är en ärlig låt om hur det är att vara i en relation. Med sig på scenen har Dotter en flygel som hon börjar med att ligga ned på för att sedan hoppa ned, springa runt på scenen innan hon kliver upp på flygeln igen där numret avslutas.

– Idén är att det är den nakna sanningen om en kärleksballad. Det är en väldigt ärlig låt om hur det är att vara i en relation och när man har dåliga dagar och man känner att man kan inte ge kärlek till sin partner så blir det en slags metafor att ’jag kan inte skriva en kärlekslåt till dig idag’. Ungefär så.

 

Den här gången är det som sagt fjärde gången som Dotter deltar i Melodifestivalen varav den tredje som hon är i final. Hon känner av ett visst lugn trots att det är många i publiken i arenan när det är dags för sändning.

– Jag känner mig inte nervös alls, men jag gjorde inte det 2018 heller. Den här gången tar jag det ganska lugnt och har det roligt och njuter.

 

Med det vill vi passa på att önska Dotter stort lycka till i finalen i Melodifestivalen 2024!

 

 


 

Kommentera