Melodifestivalfinalist 2024: Maria Sur

Foto: ESC-Panelen

PANELEN PRESENTERAR. Inför finalen i Melodifestivalen 2024 presenterar vi Maria Sur som är en av de 12 tävlande.

 

Fakta

Maria Sur
”When I’m Gone”

Bidraget är gjort av
Anderz Wrethov, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Julie ”Kill J” Aagaard och Maria Sur

Bidraget har startnummer
1 av 12 i finalen

Maria Surs tidigare medverkan i nationella uttagningar (som inte gav någon ESC-resa):

  • ”Never Give Up”
  • (finalist 2023)

Vem är Maria Sur?

Sångerskan Maria Sur, född 31:a december 2004 i Zaporizjzja i Ukraina, deltog bland annat i Ukrainas X Factor 2018 (då som 14-åring) och The Voice 2022. Den senare tävlingen avbröts dock i samband med att Ryssland invaderade Ukraina och Maria och hennes mamma flydde och hamnade i Sverige där Maria kom att få skivkontrakt efter att hon uppträtt på en välgörenhetsgala. Det ena ledde till det andra och vintern 2023 tävlade hon i Melodifestivalen med låten Never Give Up som tog sig till final och var sedan förhandstippad att placera sig högt även om det slutade med en niondeplats.

Efter Melodifestivalen har Maria Sur bland annat medverkat på förra sommarens Diggiloo-turné och under 2022 gav hon även ut låten That’s The Way”.

Ett år efter senaste försöket deltar hon igen i Melodifestivalen, den här gången med låten ”When I’m Gone” som gick direkt till final.

 

Deltävlingsframträdande

 

Tävlar med en upptempolåt

Låten har hon varit med och skapat tillsammans med låtskrivarna Anderz Wrethov, Jimmy Thörnfeldt och Julie ”Kill J” Aagaard. Beslutet att vara med var enligt henne lätt då hon ville vara med igen även om hon såklart ville ha rätt låt för tävlingen.

– Så vi fokuserade på att hitta min stil som artist, den musik jag gillar och vill uppträda med och den låt som vi vill ställa på Mello-scenen. Och det hände vilket är väldigt roligt, säger Maria.

– Jag är väldigt glad över det för det här året kommer jag visa mitt artistiska jag, för förra året var det mer en storytelling om mig och min bakgrund och allt som hände i mitt liv. Det här året ska jag visa min artistiska sida, berättar hon.

 

Maria Sur berättar för oss att hennes Melodifestivalbidrag skrevs i slutet av förra sommaren då hon, Anderz Wrethow (som skrev hennes bidrag förra året), Jimmy Thörnfeldt och Julie Aagard träffades och pratade igenom vad hon ville visa för artisteri den här gången. Processen beskriver hon gick ganska fort och till skillnad från ifjol är årets låt en upptempolåt – och att hon får gå ut först av alla i Göteborgs startfält (förra året fick hon avsluta sin deltävling). Hennes scenframträdande kommer att innehålla en del dans men hon vill inte avslöja för mycket innan sändning.

– Det här året har jag ett danspopnummer med en liten clubvibe som har mycket power och attityd, berättar hon.

 

En ära om hon får representera Sverige

Tidigare har vi frågat hur Maria Sur ser på det hela om hon skulle få representera Sverige i Eurovision.

– Ifall publiken gillar min låt och mitt framträdande och ger mig möjligheten att representera Sverige skulle betyda så mycket för mig och vara en ära. Jag skulle bli så glad, så jag ska göra mitt bästa.

 

Med det sagt vill vi passa på att önska Maria Sur stort lycka till i finalen i Melodifestivalen 2024!

 

 


 

Kommentera