Intervju med Maria Sur (inför Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför lördagens deltävling i Göteborg fick vi en pratstund med Maria Sur som tävlar med bidraget ”When I’m Gone”.

 

Förra året gjorde sångerskan Maria Sur storartad debut i Melodifestivalen med balladen Never Give Up som tog sig till final och var sedan förhandstippad att placera sig högt även om det slutade med en niondeplats. Nu är hon tillbaka igen i tävlingen och hon känner sig mycket redo att få framföra låten för tittarna på lördag och förberedelserna går också bra.

– Jag är väldigt glad och det är mycket adrenalin, säger hon.

 

Född och uppvuxen i Ukraina

Maria Sur är född i Zaporizjzja i Ukraina och i hemlandet har hon bland annat hunnit delta i X Factor och The Voice. Den senare blev dock avbruten i samband med att Ryssland invaderade Ukraina och Maria och hennes mamma lämnade landet och hamnade i Sverige. Här har Maria kunnat fortsätta med musiken.

– Livet i Sverige är överväldigande, det händer så mycket i mitt liv. Jag gillar Sverige och det bästa är folket för jag har träffat så många trevliga människor här och alla är så snälla, säger hon.

– I början var allt nytt och vi var i en slags bubbla jag och min mamma när vi var i ett nytt land medan nu är vi mer vana och vi älskar det här landet, tillägger hon.

 

Lite nervös inför årets deltagande

Som tidigare nämnt tävlade Maria Sur förra året med och det var en härlig upplevelse och en bra lärdom i hennes musikalitet berättar hon för oss.

– Vid den tidpunkten kunde jag inte förstå hur stort det här är och därför är jag lite mer nervös det här året även om jag gjorde det förra året men jag förstår nu mer hela sammanhanget med det här stora projektet. Så jag var mer lugn förra året, men jag är glad och ärad att jag har fått chansen att få göra det här igen, berättar hon.

 

Du har också fått nya fans här i Sverige.

– Ja och det är så, jag är så glad över alla som supportar mig och säger så snälla saker. Det betyder så mycket. Jag kom hit och ingen visste något om mig och jag gick direkt till final och fick så fin respons och kärlek. Det var en ’crazy i en bra väg’-upplevelse för mig och det var roligt och något av det största jag har upplevt, säger Maria.

 

Något annat som hände för Maria förra året var att hon var med på Diggiloo-turnén, något som hon också gillade då det var ännu en bra skola för henne i den musikaliska resa hon är ute på. Det var också första gången som hon var på turné något hon tyckte var roligt och att få uppträda med många kända artister. Hon släppte också tre singlar förra året, en på sommaren och två som släpptes som jullåtar.

 

Tävlar med en upptempolåt

Nu ett år efter hennes senaste försök i Melodifestivalen deltar hon igen i tävlingen, den här gången med låten ”When I’m Gone” som hon har varit med och skapat tillsammans med låtskrivarna Anderz Wrethov, Jimmy Thörnfeldt och Julie ”Kill J” Aagaard. Beslutet att vara med var enligt henne lätt då hon ville vara med igen även om hon såklart ville ha rätt låt för tävlingen.

– Så vi fokuserade på att hitta min stil som artist, den musik jag gillar och vill uppträda med och den låt som vi vill ställa på Mello-scenen. Och det hände vilket är väldigt roligt, säger Maria.

– Jag är väldigt glad över det för det här året kommer jag visa mitt artistiska jag, för förra året var det mer en storytelling om mig och min bakgrund och allt som hände i mitt liv. Det här året ska jag visa min artistiska sida, berättar hon.

 

Maria Sur berättar för oss att hennes Melodifestivalbidrag skrevs i slutet av förra sommaren då hon, Anderz Wrethow (som skrev hennes bidrag förra året), Jimmy Thörnfeldt och Julie Aagard träffades och pratade igenom vad hon ville visa för artisteri den här gången. Processen beskriver hon gick ganska fort och till skillnad från ifjol är årets låt en upptempolåt – och att hon får gå ut först av alla i Göteborgs startfält (förra året fick hon avsluta sin deltävling). Hennes scenframträdande kommer att innehålla en del dans men hon vill inte avslöja för mycket innan sändning.

– Det här året har jag ett danspopnummer med en liten clubvibe som har mycket power och attityd, berättar hon.

 

Om Maria Sur tar sig hela vägen till final och vinner får hon representera Sverige i Eurovision, något hon ser som en stor ära.

– Ifall publiken gillar min låt och mitt framträdande och ger mig möjligheten att representera Sverige skulle betyda så mycket för mig och vara en ära. Jag skulle bli så glad, så jag ska göra mitt bästa, säger hon.

 

Med det sagt vill vi passa på att önska Maria Sur stort lycka till i Melodifestivalen 2024!

 


 

Kommentera