Intervju med Elecktra (inför Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför lördagens deltävling i Karlstad fick vi en pratstund med artisten Elecktra som tävlar med bidraget ”Banne maj”.

 

Elecktra, som spelas av artisten Robin Werner, växte upp i Skåne och har i snart 20 år uppträtt på såväl de stora som mindre scenerna. Redan under tonårstiden byggde Robin upp karaktären då han ville ha ett så glamoröst namn som möjligt med ett stort intresse i smink, hår och styling och allt det visuella samt skådespeleri och show.

– Så från början var jag då dragqueenen Elecktra som inte hade den karaktär som man känner igen idag, utan då var det mer ’jag är dragqueen och heter Elecktra och ska vara jättesnygg’. Sedan under åren som gått när jag började utöva dragshow i Cabaret Moulin som är dragshowen som jag startade med min man för snart 20 år sedan, då har vi spelat en massa otroligt dumma karaktärer och tokiga tanter och allt klassisk dragshow med massa parodier och då har jag funnit vad jag tycker är roligt att göra och det är just det här vardagskvinnorna som ’Helene i kassan på ICA’ och så och då har det blivit Elecktra som det man kännetecknar mig som. Det är det jag är bekväm med att göra, säger Robin.

 

Robin tillägger här att han gillar kontraster mellan att se ut som en glamourös kvinna och tala som en skånsk bonde.

– Man har sett drag-karaktärer genom åren som jag mycket möjligt har fått inspiration ifrån som Tiffany Persson (i Hipp-Hipp, reds.anm) och sådana. Men där har dem inte det showiga och visuella som jag också brinner mycket för som Las Vegas-shower och hur Beyoncé gör sina shower. Jag är lika intresserad av det som jag är av den här otroligt tokiga humorn, säger Robin.

 

En annan kontrast är den som Robin beskriver om sitt vardagsliv med att han och maken Jonny Werner (som själv har arbetat som dragshowartist sedan 1990-talet) bor i ett hus i Skåne där de hittar ett stort lugn samtidigt som Robin har blivit en av Sveriges mest turnerande dragqueen som fick ett uppsving i bland annat sin medverkan i Drag Race Sverige med låtar som Unna dajoch Lugna daj. Robin säger att lugnet på landet är ett av det bästa som finns samtidigt som det är roligt att underhålla på scenen.

 

Processen med Melodifestivalen

Då har det blivit dags för Elecktra att få ställa sig på ännu en scen och den här gången heter låten ”Banne maj”, en låt som Electra har skapat ihop med sin make Jonny Werner och de välkända låtskrivarna Anderz och Elin Wrethov. Robin beskriver att låten, eller samarbetet med Wrethovs, kom till under perioden med Unna daj då Robin fick ett meddelande från Anderz Wrethov med en fråga om han skulle vara intresserad att träffas och göra något ihop. Robin berättar att Anderz Wrethov bor ganska nära dem och vid deras första möte klickade det direkt då det kändes genuint och folkligt.

– Så visade han (Anders Wrethov, reds.anm.) oss sitt förslag på sitt utkast och vi sa direkt att ’wow det här kan vi bygga på’. Sedan har vi tillsammans byggt upp det ni ska få se snart, säger Robin.

 

Själva låten beskriver Robin som att man först och främst kommer att höra vem det är som sjunger och att det inte tummas på vilken dialekt det ska sjungas på.

– Det är absolut en flört från Unna daj men det här är 3.0 en blandning av discopop, La dolce vita och After Dark och Unna daj. Det är enligt mig det bästa av alla världar, säger Robin.

 

Förutom det utlovas det en påkostad scenkostym med bland annat en dräkt som bär över 30 000 kristaller, något som är medvetet valt med tanke på sammanhanget.

– Det är det som är halva grejen med att göra drag. Jag ser fram emot att få folk att tappa hakan av det visuella, bara där får man en kittlande känsla är jag övertygad, tillägger Robin.

 

Skulle bli glad att få kvala vidare i tävlingen

På lördag avgörs det då om tittarna vill se mer av Elecktra i finalkvalet och även i finalen. För Robins del försöker han dels påminna sig själv om att hitta tillbaka till känslan av när de fick beskedet att låten hade kommit med samtidigt som det såklart finns förhoppningar om att det ska gå bra.

– Nu är man här, träffar alla artister och det börjar snackas om favoriter och då börjar man bli att man vill till final, det hade varit helt guld värt och drömmen. Men jag försöker ändå tänka att ’vad är det värsta som kan hända?’, det är att jag kommer sist och åker ut men då har jag ändå stått på Sveriges största musikscen och jag har varit den enda dragshow-artisten i Sverige som på många år som har stått här på den här scenen och den här möjligheten är guld värd.

– Det är klart att jag blir besviken om jag inte går vidare men jag försöker bara landa i tanken att det riktiga livet är kvar här hemma, alla djuren och familjen. Det är det som egentligen spelar roll. Sedan vill jag komma med mitt statement och för det är ett viktigt budskap med låten som jag hoppas Sverige vill ta hand om och föra vidare, tillägger Robin.

 

Du har haft Unna daj och Lugna daj och nu blir det Banne maj. Vad blir det för planer efteråt?

– Jag hoppas att Banne maj ska få en framgångssaga likt Guld och gröna skogar eller La dolce vita eller likt, något som folk kan nynna på och ha kul med som kommer att få ett långt liv hoppas man. Jag hoppas fortsätta i det folkliga. Med min drag är jag inte ute efter att stå på tuffa internationella dragscener utan jag vill jättegärna vara med i Bingolotto och Allsång på Skansen. Jag tycker vi är duktiga på musikunderhållning här i Sverige så jag skulle gärna vilja ta mer plats på dem scenerna även i Sverige som mer musikprogram eller andra folkliga tv-shower och skådespeleri. Så vi får se, säger Robin.

 

Med det sagt vill vi passa på att önska Elecktra stort lycka till i Melodifestivalen 2024!

 


 

Kommentera