Intervju med Liamoo (inför Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför lördagens deltävling i Göteborg fick vi en pratstund med Liamoo som tävlar med bidraget ”Dragon”.

 

Liam Cacatian Thomassen, eller Liamoo som han är mer känd som, slog igenom via Idol 2016 som han vann och därefter har han deltagit flera gånger i Melodifestivalen. Den här gången blir hans fjärde medverkan som artist på scenen och just nu förbereder han sig för sitt scenframträdande.

– Det känns fantastiskt, det ska bli spännande, säger han.

 

Egentligen är det femte gången Liamoo deltar då han var låtskrivare bakom Paul Reys Royals i förra årets Melodifestival.

– Det var najs, det var trevligt, det var väldigt intressant att se det från det andra perspektivet. Men, jag kände också då extra starkt att det är artist som var min grej, berättar han.

 

En annan sak han berättar är att det är hans åttonde år som artist och att han har lärt sig mycket på den resa som varit och som är.

– Hade jag fått träffat mig själv när jag var som nyast i branschen då hade jag haft mycket att säga till mig själv. Så man har lärt sig mycket och det skapar en viss typ av trygghet.

 

Tävlar med eld på scenen

Liamoo har tidigare framfört låtarna Last Breath”, ”Hold You (med Hanna Ferm) och ”Bluffin, som alla har den gemensamma nämnaren att de gick direkt till final och har placerat sig högt. Vad som fick honom att komma tillbaka till tävlingen den här gången var låten då han hade en ganska stark vision av vilken slags låt han ville tävla med och till och med låttiteln ”Dragon” var bestämd innan han och låtskrivarkollegorna (Anderz Wrethov, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt och Julie ”Kill J” Aagaard) hade hunnit börja. Namnet var bestämt i förväg då det är något han har burit med sig ett tag.

– De tidigare gångerna var det liksom låten som hittat mig, nu känns det mer jag hittade låten vilket kändes väldigt bra och ärligt mot mig själv, säger han.

 

Hitta sin inre styrka

Låten berättar han är en slags ballad även om den inte är en ballad utan något som är mer maffigt och som börjar fint avskalat och leder upp till något mycket större. Sedan har titeln en betydelse av en slags metafor för honom själv.

– Draken kommer egentligen från nervositeten, jag gick runt och harklade mig själv hela tiden för att jag ville vara redo i halsen. Mina hjärnspöken i halsen utvecklade det till kväljningar. Då var jag hos min sångcoach Kishti Tomita som tyckte det var roligt och sa att det påminner lite om en bebisdrake som precis har börjat få sin första eld. Det tyckte jag om så jag tittade djupare in på draken och den står för styrka. Just i mitt fall kopplade jag det till sin inre styrka. Om man har hittat den har man hittat draken – din drake.

– Jag ser det lite som en metafor att ’gör det inte för svårt för dig själv’ för det är det jag alltid gör mot mig själv och då är det ganska svårt att bara slappna av och njuta, men det är det jag måste lära mig att göra och det är det låten handlar om, tillägger han.

 

Hur kommer scenframträdandet att bli?

– Det är lite asiatiskt influerat, säger han hemlighetsfullt.

 

Vill gärna representera Sverige i Eurovision

Vi är även nyfikna på vilken målsättning Liamoo har med att delta i Melodifestivalen en fjärde gång, och här är det tydligt vad han vill.

– För mig som kom från Idol med en vinst i nacken så var det klart det första man ville göra. Men jag tror inte jag har gjort varje nummer för att vinna. Däremot så är det här den första gången som jag säger att jag kommer gå för vinst. Det är hård konkurrens men jag känner att det här är min starkaste låt. Det är den låt jag gillar mest själv och det finns ingen låt kan ge folk mer Liamoo än detta. Så det känner jag att jag kommer gå in med huvudet högt och jag kommer gå ut med huvudet högt, säger Liamoo.

 

Så hur skulle det kännas för dig om det är du som blir framröstad att representera Sverige i Eurovision 2024?

– Det skulle kännas väldigt stort, få en sångfågel och sedan få representera sitt land. Det är nog det största man kan göra. Mello är ju den största musiktävlingen och för mig som vill ut känns det som en perfekt dörr att öppna och en perfekt start. Och en ännu större ära att få representera sitt land i sitt land för då är det lite att alla länder som kommer hit då ska vi visa vad vi går för, säger han.

 

Och det blir inte riktigt samma press heller?

– Exakt för vi har redan visat det med Loreen och då kan man verkligen så här visa att det blir inte lika stenhård tävling utan det är så här vi gör det, säger han.

 

Internationellt artistsamarbete

Avslutningsvis vill vi också tipsa om att Liamoo nyligen släppte singeln Running With Lightning med den polska artisten Kuba som går bra på streamingen. Det är början på en annan dröm Liamoo berättar om, att han vill nå ut internationellt i sin musik.

– Definitivt, jag känner att det finns väldigt mycket mer att upptäcka. Det må vara mitt åttonde år men jag känner att jag har så många fler vyer jag vill se, jag vill ställa mig på andra typer av scener, säger Liamoo.

 

Andra planer för den närmaste tiden, utöver Melodifestivalen, är medverkan vid Rix FM-festivalen både under vintern och sommaren samt på den här sommarens Diggiloo-turné. Med det sagt vill vi passa på att önska Liamoo stort lycka till i Melodifestivalen 2024!

 


 

Kommentera