Intervju med Klaudy (inför Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför lördagens deltävling i Växjö fick vi en pratstund med Klaudy som tävlar med bidraget ”För dig”.

 

William Schenberg, eller Klaudy som han kallar sig som artist, är född den 22:a september 1999 och är idag en 24-årig artist från Tolered i Göteborg även om han numera är bosatt i Stockholm. För oss berättar han att musik har alltid funnits med honom även om det var först vid 13 års ålder som han stod på en scen för första gången. Tillfället var på en julkonsert. Han berättar vidare att vägen till att bli artist inte har varit spikrak.

– Jag skulle bli dykare först var planen så jag stod och jobbade på ett lager för att bli dykare. Men 2019 bestämde jag mig för att satsa på musiken. Så det har absolut inte varit spikrakt men det har funnits med hela tiden, säger han.

 

Var kommer ditt artistnamn Klaudy från?

– Det är inte sån dramatisk historia, men jag hette Klaudyfuzz på Fortnite. Så skulle vi pitcha ett projekt till ett skivbolag för några år sedan och då sa dem ’du måste ha ett artistnamn’. Så då tog jag Klaudy därifrån, säger han.

 

Sjunger genren skärgårdspop

Den genre som Klaudy har etablerat sig inom kallar han för skärgårdspop, vilket är en blandning mellan artisterna Håkan Hellström, Batsi och John Mayer. Han säger dock att man kan kalla det för vis-pop också. Klaudy har tidigare släppt en del musik och förra året medverkade han i programmet Songland där han släppte singeln ”Svarta moln” tillsammans med Cherrie. Han har även haft ett samarbete med låtskrivare Åke Olofsson med vilken han bland annat har skrivit sin Melodifestivallåt. De har idag ett etablerat samarbete.

– Jag skrev jättemycket med folk innan jag träffade Åke. Men jag vet inte redan på första mötet sa det klick bara. Så det har varit lite svårt att träffa andra producenter, för alla bra idéer jag har vill jag spara till Åke. Så just nu är det han och jag som kör, berättar Klaudy.

– Vi har skrivit i ett halvår tillsammans ungefär, så det var vår andra låt vi skrev ihop, tillägger han.

 

Bidraget han ska framföra i årets Melodifestival heter ”För dig” men att den skulle skickas in till Melodifestivalen var inte självklart från början.

– Nej, vi skrev inte låten till Mello till första början. Det var helt prestigelöst och sedan fick vi frågan och då var det självklart. Men det var inte planen från början, säger Klaudy.

 

Är din låt ”För dig” dig?

– Det här är mig till tusen procent, det är bland det bästa jag har gjort hittills och jag kan verkligen stå för det. Det är en skön känsla att det verkligen är jag.

 

Han ser för övrigt positiv på sin medverkan i tävlingen och ser det redan som en vinst att bara vara med i sammanhanget. Han hoppas på att det finns vinnarchanser. Klaudy berättar att han har växt upp med Melodifestivalen och att det är roligt att kolla på programmet tillsammans med andra. Han nämner Lordis vinnarlåt i Eurovision 2006 som sin favoritlåt.

 

Har släppt en EP

Inför Melodifestivalen har Klaudy precis släppt EP:n Joselyn som innehåller de fyra låtarna ”Förlåt”, ”Sommarvind”, ”Blåvit Opium” och ”Sång till Sophie”. Det finns planer på att släppa mer musik och ge sig ut på fler spelningar under året.

Med det sagt vill vi passa på att önska Klaudy stort lycka till i Melodifestivalen 2024.

 


 

Kommentera