Intervju med Medina (inför Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför lördagens deltävling i Karlstad fick vi en pratstund med duon Medina som tävlar med bidraget ”Que Sera”.

 

Medina är tillbaka i tävlingen efter att Sami Rekik och Ali Jammali gjorde succécomeback för två år sedan med ”In i dimman”. Nu får de tävla i en favorittippad deltävling där de just nu förbereder sig för sitt scenframträdande med alla repetitioner som ska göras inför lördagens direktsändning.

– Vi är där vi vill vara just nu och vi känner oss trygga, vi slipar på saker, vi tränar när vi är ensamma och på plats, vi försöker bara göra perfektion av det här, säger Sami Rekik.

 

Hur kändes det när ni var med förra gången i tävlingen?

– Väldigt oväntat, jag gick in med inställningen i mitt huvud att ’vi hoppas på det bästa men räknar alltid med det värsta’ så jag trodde vi skulle åka ut redan i deltävlingen. Det var en positiv överraskning som gjorde väldigt mycket för oss, säger Sami Rekik.

– Vi nådde en större publik också. Plötsligt började vi bli stannade på stan av Eva-Lill 95 och lille Ahmed som var 4 år. Det var kul, tillägger Ali Jammali.

 

Startad Medina för över 20 år sedan

Medina bildades år 2003 av Sami Rekik och Ali Jammali från Stockholm och Göteborg. Från det att de träffades 2002 och fram till 2018 spelade de ihop och de hann släppa en rad singlar och en mängd album. Under den här perioden hann de även med att starta eget produktionsbolag. Flera av deras låtar har blivit stora hits exempelvis Där palmerna bor, Miss Decibel och Se på mig nu, bara för att nämna några av deras låtar. 2018 bestämde sig de dock för att lägga ned Medina och fram tills då gjorde de andra saker. Exempelvis tävlade Sami ihop med WAHL i Melodifestivalen 2021 med bidraget 90-taletsom dock åkte ut direkt i sin deltävling, en tid som Sami själv minns som väldigt speciell.

– Det blev faktiskt lite hux flux att jag var med för jag hade varit med och skrivit låten och som en demo och min röst var kvar när de skickade in den. Då bestämde sig när de gjorde uttagningarna att den här låten kommer med om Sami är med. Men det var coronatider och det fanns ingenting bättre för oss, så jag tänkte att det här blir en kul grej att göra. Klart att man ville gå vidare där också men det var verkligen ingenting prestige i det utan det var bara kul att få vara med och göra den här grejen, säger Sami Reki.

– Nu hade jag lite mer kött på benen så det var en bra grej att göra den nu när jag ställde upp med Medina för då kunde jag säga till Ali att ’jag vet hur det här funkar, följ med mig så löser vi det här’, tillägger han med ett härligt skratt.

 

Men i Melodifestivalen 2022 gjorde Medina en comeback och debut i Melodifestivalen – både med sitt bidrag ”In i dimman” samt som två av låtskrivarna bakom Liamoos låt ”Bluffin”. Bägge bidragen tog sig till final och slutade i toppen.

– Nu är alla bitar på plats, allt luft är rensad, vi är väldigt bekväma i oss själva och vi har extremt kul. Så det känns som en nystart på riktigt och inte bara så här att ’vi gör det här en gång till’, säger Sami Rekik.

– Det är en total re-boot. Så det känns som att vi nyss har börjat igen. Det är så sjukt bra, det är så grym kommunikation, vi peppar varandra och har gött snack i bilen när vi åker till spelningar, så vi känner oss som 25 bast igen, inflikar Ali Jammali

– Grejen är den med Medina det får oss att känna oss unga igen, även fast siffrorna inte talar för det så känner vi oss extremt unga och den musiken vi gör också känns mycket ung, inflikar Sami.

 

Får avsluta som det 30:e bidraget

Nu 2024 är Medina tillbaka igen med låten Que Sera” som de har skapat ihop med låtskrivarna Anderz Wrethov och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt. Låten kommer att avsluta de fem deltävlingarna och blir därmed det 30:e bidraget i ordningen för denna tävlingsupplaga. Både Sami och Ali beskriver att det är med glädje att de får avsluta deltävlingen, även om det är en olidlig väntan på att få komma in. De har suttit vecka för vecka under de tidigare fyra deltävlingarna och nu är det deras tid.

 

Vad tar ni med er för lärdomar från senaste gången ni medverkade?

– Nu vet man liksom lite mer vad som händer runtomkring de här tre minuterna som vi gäller på lördag. Och när man är färsking så går man runt och är fokuserad på helspänn dag för dag, nu vet vi vad det handlar om och hur vi kan fördela ut vår energi på dagarna så att vi inte bränner ut oss totalt. Så lite mer avslappnade än vad vi var första gången. Vi hjälper och pratar med varandra, säger Sami Rekik.

 

Vi är nyfikna på scenframträdandet och där utlovar duon att det kommer att hända mycket varje sekund. Det kommer även hända saker som man kanske inte har förväntat sig och ett nummer som är mer avancerat än med ”In i dimman”. Däremot finns det vissa element kvar från deras förra tillfälle i tävlingen.

– Ljudmässigt så finns den här lilla auran kvar av en liten, liten vemodighet kanske i verserna, men den här blommar ut till något mycket mer positivt och lite mer sprudlande glädje än vad In i dimman gjorde, säger Ali Jammali.

– Soundet är lite ljusare än In i dimman men i princip som du säger det kan vara samma upplägg då det är dansant, fartigt och vi hoppas att publiken ställer sig upp utan att vi säger till dem att ställa sig upp. Det är lite den känslan vi vill förmedla men förutom det är att musiken får en att känna sig glad och optimistisk inför framtiden så finns det ett litet djup i texten, säger Sami Rekik.

– Vi kommer aldrig kunna förbereda oss för allt i livet, man kan inte planera allt i livet för allt komma underway. Då är det fortsätt kör bara till din bästa förmåga och försök njuta av din tid här på jorden,  inflikar Ali.

 

Vill gärna ta sig till final

Att det är en tävling märks framförallt på oddsen för Medina som just nu är i toppen för att ta sig direkt till final. Däremot är just oddsen inget som Medina försöker tänka så mycket på även om de såklart är glada för att det finns många som tror på deras låt.

– Vi är sjukt taggade på att få köra det här numret och så får vi se vad som händer, säger Medina.

 

Vad är ert mål den här gången?

– Om vi säger så här, det är klart det är en tävling det är klart vi går för att vinna. Med det sagt så har man alltid i baktanken att jag tror inte en svensksjungen låt har vunnit sedan Carola (2006, reds.anm), så vi vet historiskt att det är inte många svenska låtar som vinner. Men självklart går vi för vinst, men först och främst just nu hoppas vi bara på att ta oss till final och sedan får du fråga oss igen om vi pratar nästa vecka, säger Sami Rekik.

 

Eurovision hålls i år på hemmaplan i Malmö, hur gärna vill ni nå dit mer er låt och hur skulle det kännas att få representera Sverige i ett sånt stort sammanhang?

– Om vi säger så skulle det vara kul att få representera Sverige med på vårat språk även om vi blandar in lite spanska, italienska och franska lite småord här och där är den ändå på svenska. Så det hade varit en otrolig ära och något unikt. Även om det inte hade varit vi hade det varit roligt att skicka ett svenskt bidrag för en gångs skull och visar världen vårat språk, säger Sami Rekik.

– Att få representera Sverige på svenska det hade varit wooow, inflikar Ali Jammali.

 

Som bekant vann de OGAE Second Chance Contest 2022 med ”In i dimman” och låten fick mycket internationell uppmärksamhet då. Om de skulle ta sig till final och vinna berättar de för oss att de kommer inte att översätta låten till engelska utan den kommer att framföras som den är i den här versionen.

Förutsatt hur det går i tävlingen finns det planer på turné och att uppträda på lite olika ställen framöver. Det kommer också att bli mer musik framgent.

Med det sagt vill vi passa på att önska Medina stort lycka till i Melodifestivalen 2024!

 


 

Kommentera