Intervju med Jay Smith (inför Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför lördagens deltävling i Karlstad fick vi en pratstund med sångaren Jay Smith som tävlar med bidraget ”Back To My Roots”.

 

Jay Smith är som många nog känner till mest känd från sin medverkan i Idol 2010 där han tog sig hela vägen från audition via slutaudition, kvalvecka, veckofinaler och final där han slutligen röstades fram till vinnare. Sedan dess har han gett ut såväl vinnarlåten Dreaming Peopleoch en kort tid efter finalen släppte han också ett debutalbum. Han har sedan dess gett ut ytterligare två album åren 2013 och 2019 och en rad singlar, bland annat låten Boomerangsom han gjorde med Smash Into Pieces. Jay Smith har tidigare jobbat mycket med hårdrocksgenren men har nu gått över till mer åt countryhållet något man kunde höra på hans senaste album. Han utlovar också att det kan bli fler samarbeten framöver med Maja Gullstrand som han har samarbetat med förut.

Nu ställer han upp i Melodifestivalen, en plattform han beskriver som väldigt fin att få medverka i. Det finns både likheter och skillnader från när han deltog i Idol för 14 år sedan men enligt Jay är det tillräckligt mycket för att man ska känna igen sig.

 

Skapat låten med bland annat sin syster

Melodifestivalresan med tävlingsbidraget ”Back to My Roots” startade för två år sedan när Jay fick tips om låtskrivare som behövde demosångare. Han berättade detta för sin syster Maria Smith och fick frågan om han ville arbeta med hennes team, vilket han ville.

– Så sa jag det till min syster på en familjemiddag och då sa hon att ’om du ska göra Mello ska du inte göra det med oss då?’, säger Jay.

– Jag älskar att jobba med min syster, hon är så duktig, tillägger Jay.

 

De skapade en låt först som inte kom med i startfältet den gången, men de gjorde ett nytt försök året därpå och då kom de med. Förutom han själv och systern har de med sig Jonas Jurström, Jonathan Keyes och Victor Thell på upphovet. Bidraget de har skapat beskriver han som en countrypoplåt som, enligt Jay, handlar om att när man trillar så reser man sig och att det viktiga är inte hur man trillar utan hur man reser sig. Det är en upptempolåt som man blir glad av även om det blir ett ganska avskalat nummer utan utan pyro.

 

Vill helst inte spekulera resultat

Jay Smith tävlar i den femte deltävlingen där han bland annat ställs mot förhandsfavoriterna Medina och tvillingbröderna Marcus & Martinus, de sistnämnda är också några han nämner för oss som de han tror vinner. Eller snarare en vad en vän till honom tror. Samtidigt försöker han inte fokusera så mycket på resultatet.

– Den typen av spekulationer försöker jag hålla mig ifrån för det är inget vi kan göra något åt. Vi kan bara göra vårt bästa, sedan kommer folket att styra det där vilket är ganska skönt på ett sätt. Så länge man gör sitt bästa så är det enda man kan göra, sedan är det helt och hållet ur händerna, säger Jay.

 

Hur det än går för Jay i Melodifestivalen hoppas han på att det ska gå bra för låten och att det eventuellt blir någon turné framgent. Med det sagt vill vi önska Jay Smith stort lycka till i Melodifestivalen 2024!

 


 

Kommentera