163 miljoner såg Eurovision 2024

PANELEN TIPSAR. EBU har presenterat att det var 163 miljoner som såg årets Eurovision Song Contest från Malmö. Siffrorna bygger på sammanställd statistik från de olika TV-bolagen samt från de som har sett programmen och klipp digitalt.

Till att börja med är det något fler som såg årets tävling jämfört med de tre tidigare under detta decennium, dock en betydligt lägre siffra än vad det var fram till 2019. Däremot var det en miljon fler tittare mot året innan och två miljoner fler jämfört med Turin 2022. Dessutom var den gemensamma snittittningen nästan 50 procent i de 37 deltagarländerna och en betydande andel i åldern 15 till 24 år följde sändningarna.

 

Andra presenterade siffor

I Sverige var tittarsiffran för finalen närmare 2,3 miljoner men det var även många i exempelvis Schweiz, Grekland, Tyskland, Storbritannien, Norge, Finland och Kroatien som följde sändningarna. Dessa länder hade höga procenttal i vad personer valde att se för tv-sändning den aktuella kvällen.

Online var det också många som följde, bland annat hade Eurovision.tv:s YouTube-kanal närmare 7,3 miljoner unika besökare under tävlingsveckan och cirka 42 miljoner visningar på de klipp och livesändningar som lades ut.

EBU har även presenterat att man i år fick in röster från 156 länder i ”Rest of the World”-omröstningen där flest röster inkom från länder som USA, Kanada, Sydafrika och Mexiko men även tidigare ESC-deltagarländer som Rumänien (som ju valde att avstå tävlan 2024), Ungern (som senast deltog 2019), Slovakien och Turkiet (som båda deltog senast 2012) samt Bulgarien (tävlade senast 2022).

Fler rapporterade siffror finns att ta del av i denna artikel.

 

Mycket streams på Spotify

Det är även ett högt tryck på stremingen för tävlingsbidragen där flera låtar nått högt på olika länders topplistor. Vinnarlåten ”The Code” hade den 24:e maj fått på Spotify närmare 35,3 miljoner streams, tvåan ”Rim tim tagi dim” var uppe i 24,4 miljoner streams och trean ”Teresa & Maria” var uppe i 24,1 miljoner streams. Sveriges bidrag ”Unforgettable” har hittills fått 26,4 miljoner streams.

 


 

Kommentera