Repetitioner inför Eurovision 2024 – dag 8

EUROVISION 2024. Under lördagen repeterade ”Big Five”-länderna och värdlandet Sverige en sista gång innan de enskilda repetitionerna kunde avslutas för den här gången. Här sammanfattar vi intrycken från dagen, dock presenteras dagens oddscheck i ett eget inlägg.

 

Så funkar de enskilda repetitionerna

 

Inför årets Eurovision har de 37 tävlingsartisterna fått möjligheten att vid två enskilda tillfällen repetera sina nummer i Malmö Arena. Varje land har fått en total repetitionstid om 50 minuter vilka nu har använts av alla. Momentet har varit stängt för oss i presskåren att följa i detalj mer än från stillbilder och kortare klipp som publicerats i sociala medier. Från och med under tävlingsveckan kommer vi dock att kunna följa saker mer i detalj då vi även får bevaka genrepen!

 

 

Frankrike
Slimane – ”Mon amour”

Foto & copyright: Alma Bengtsson / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Frankrikes scenframträdande kommer att bjuda på mycket dramatik och känslor när Slimane framför sitt bidrag. Han är ensam på scenen och använder framförallt olika LED-element och scenrök som effekter. En del av refrängen på slutet sjunger han stående en bit från mikrofonen och då är det ingen musik på.

Efter repetitionen genomförde Slimane sin lottning om starthalva till finalen där resultatet blev den andra halvan. Det innebär att hans låt kommer att tilldelas ett startnummer mellan 14 och 26 (av 26).

 

 

Italien
Angelina Mango – ”La noia”

Foto & copyright: Alma Bengtsson / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Sedan den första repetitionen har Angelina Mango bytt scenkläder vilket kan ses både på bilden och i det smygklipp som har släppts. Som vi tidigare har skrivit om har framträdandet förändrats rejält sedan i vintras då hon både har dansare med sig på scenen och rekvisita. Precis som Slimane sjunger även hon en del av slutrfrängen utan musik i arenan.

Efter repetitionen genomförde Angelina Mango sin lottning om starthalva till finalen där resultatet blev att de hamnar i produktionens val. Det innebär att hennes låt kommer att tilldelas ett startnummer mellan 2 och 26 (av 26).

 

 

Spanien
Nebulossa – ”Zorra”

Foto & copyright: Alma Bengtsson / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Nebulossa gör då till skillnad från Angelina Mango ett snarlikt scenframträdande som i Benidorm Fest med sångerskan och de två dansarna mitt på scenen medan producenten och trummisen står på varsin plattform lite mer i bakgrunden. Känslan är lite mer hotellobby på scenen.

Efter repetitionen genomförde Nebulossa sin lottning om starthalva till finalen där resultatet blev att de hamnar i produktionens val. Det innebär att deras låt kommer att tilldelas ett startnummer mellan 2 och 26 (av 26).

 

 

Storbritannien
Olly Alexander – ”Dizzy”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Olly Alexander lämnar de snurrande plattformarna hemma och har här i Malmö Arena valt att bygga upp ett rum i rummet så att säga där han och fyra dansare befinner sig hela tiden. Golvet är också taket vilket gör att de kommer att bokstavligen flyga runt mellan både väggar, golv och tak.

Efter repetitionen genomförde Olly Alexander sin lottning om starthalva till finalen där resultatet blev den första halvan. Det innebär att låten kommer att tilldelas ett startnummer mellan 2 och 13 (av 26).

 

 

Sverige
Marcus & Martinus – ”Unforgettable”

Foto & copyright: Alma Bengtsson / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Marcus & Martinus gör ett snarlikt scenframträdande som i Melodifestivalen med skillnaden att det blir mycket större den här gången. På scenen har de med sig sina fyra dansare som dyker upp efter ett tag, men det gör också att de inte har med sig någon kör i kuliss i Malmö. Det är ett effektfullt nummer och i de bilder som har släppts kan man se att kameran åker lite mer ut mot publiken så att det inte bara blir musikvideokänsla av framträdandet.

Sedan tidigare har Marcus & Martinus lottats att inleda finalen med startnummer 1 (av 26). Värdlandet är den enda finalist som lottar sin startposition medan övriga finalister lottar starthalvor vilket följer beslut av produktionen om respektive starthalva.

 

 

Tyskland
Isaak – ”Always on the Run”

Foto & copyright: Alma Bengtsson / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Avslutningsvis har vi Tyskland som i likhet med Storbritannien har valt att bygga upp ett slags rum på scenen där sångaren Isaak befinner sig hela tiden. Rummets väggar bygger mycket på eld som dyker upp i framförallt refrängen.

Efter repetitionen genomförde Isaak sin lottning om starthalva till finalen där resultatet blev den första halvan. Det innebär att hans låt kommer att tilldelas ett startnummer mellan 2 och 13 (av 26).

 

 

Sammandrag av repetitionerna

Efter att alla repetitioner hade avslutats släppte EBU ett gemensamt YouTube-klipp med ett utdrag från varje artists repetition. Notera att det handlar enbart om 30 sekunder från varje låt av de som fick repetera idag.

 


 

Kommentera