Repetitioner inför Eurovision 2024 – dag 2

EUROVISION 2024. Med två veckor kvar till sändningarna från Malmö Arena börjar nu artisterna genomföra repetitionerna. Här sammanfattar vi den andra repetitionsdagen som ägnades åt de länder som tävlar i den första semifinalens andra starthalva. Vi avrundar med en oddscheck för semifinalerna.

 

Så funkar de enskilda repetitionerna

 

Inför årets Eurovision får de 37 tävlingsartisterna repetera sina nummer flera gånger inför de kommande direktsändningarna. Till att börja med hålls en så kallad enskild repetitionsvecka där varje artist ges möjlighet att vid två tillfällen om 30 respektive 20 minuter repetera numret på scenen i arenan. Om inget annat anges repeterar artisterna enligt startordningarna, däremot kommer ”Big Five”-ländernas och värdlandet att genomföra sina repetitioner vid egna tillfällen under den inledande repetitionstiden.

Likt föregående år har EBU valt att låta momentet enbart vara öppet för delegationerna och produktionspersonalen. Det betyder att vi bara kan sammanfatta intrycken från dessa repetitioner med stillbilder och länkar till kortare klipp. Först under tävlingsveckan (6:e till 12:e maj) kommer vi att bevaka både genrep och direktsändningarna.

 

 

Island
Hera Björk – ”Scared of Heights”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Islands Hera Björk har valt att göra ett snarlikt framträdande från det som var i Söngvakeppnin. Några förändringar har dock gjorts, bland annat bär hon nu en guldfärgad dress och den trappa som fanns med i uttagningen har blivit något större. LED-väggen bakom trappan visar personer som dansar med i refrängen. Hera har också valt att behålla körsångarna som är fem till antalet.

 

 

Slovenien
Raiven – ”Veronika”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Raiven valdes som bekant ut internt och därför har det bara funnits hennes musikvideo som klipp inför tävlingen (förutom de Pre Partyn hon har medverkat vid). Numret som har byggts upp i Malmö Arena har inspirerats av musikvideon ganska mycket. Det betyder att hon har med sig dansare på scenen. Utifrån bilder och TikTok-klipp verkar ljussättningen gå mer åt det ljusblåa hållet och det verkar heller inte vara några pyroeffekter som rök eller eld.

 

 

Finland
Windows95man – ”No Rules!”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Windows95Man kör på ett snarlikt framträdande som det var i UMK-finalen i vintras. Det börjar med att han kommer upp ur ägget och är halvnaken och i slutet av numret kommer hans shorts ned från taket och sprutar pyro omkring sig. Hans co-sångare, Henri Piispanen, tar hand om sången i framförallt refrängen. De har också med sig två dansare samt en person som får spela studioman i den sekvens där Windows95Man ”upptäcker” att det finns regler att följa.

Notera att Windows95Man har fått behålla sitt artistnamn men loggan på tröjan och kepsen är blurrad.

 

 

Moldavien
Natalia Barbu – “In the Middle”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Natalia Barbu har valt att förändra sitt scenframträdande rejält från hur det såg ut i vintras i uttagningen i Moldavien. De körsångerskor som hon hade med sig då på scenen är inte med här i Malmö, hon har dessutom bytt klänning och det här numret använder sig av betydligt mer LED-effekter. Annars är mycket kvar i att hon både sjunger och spelar fiol.

 

 

Azerbajdzjan
Fahree feat. Ilkin Dovlatov – ”Özünlə apar”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Även om Azerbajdzjan för andra året i följd har valt att skicka en duo till Eurovision verkar det, i alla fall enligt bilder och TikTok-klippet som att Farhee kommer att vara ganska själv på scenen. Ilkin Dovlatov dyker upp efter en stund. Mycket i numret bygger på olika LED-effekter.

 

 

Australien
Electric Fields – ”One Milkali (One Blood)”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: När Australien meddelade sitt artist- och bidragsval i år släpptes bara en musikvideo där gruppmedlemmarna dansar men inget mer, vilket gör att det är först nu vi får se hur scennumret är tänkt. Sångaren Zaachariaha Fielding står längst fram på scenen och keybordisten Michael Ross står lite längre bak. De är dock inte själva på scenen utan de har med sig fyra personer till varav en som ska spela musikinstrumentet didgeridoo. Som bilderna visar kommer låtens titel att dyka upp på LED-skärmarna.

 

 

Portugal
Iolanda – ”Grito”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Iolanda har gjort en del förändringar i sitt nummer sedan vinsten i Festival da Canção i vintras. Det har exempelvis blivit en kostymförändring på dansarna och det används betydligt mer av LED-skärmarna i det här numret. Annars känner man igen mycket att det är ett dansant nummer som är ganska nära artisten och att det är mycket känslor.

 

 

Luxemburg
Tali – ”Fighter”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Luxemburgs nummer är det som har uppdaterats mest hittills. Tali framför sin låt i andra scenkläder än de hon hade sist och även dansarna har fått andra scenkläder. Numret har dessutom betydligt mer pyro med både rök och eld. Här används också en av de burar i taket som ett slags rum.

 

 

Oddscheck

Vi avslutar med att ta en titt på oddsen igen gällande hur spelbolagen för närvarande placerar tävlingsbidragen i semifinal 1 och semifinal 2. Länderna som är placerade inom respektive topp 10 är de länder som spelbolagen tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Inom parentes står placering vid föregående mätning (28:e april), där en grön placering innebär att bidraget har flyttats uppåt i tabellen medan en röd placering innebär att bidraget har tappat placeringar i tabellen. Länderna som är placerade inom topp 10 är de länder som spelbolagen just nu tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Mätningen gjordes den 28:e april klockan 19.00 CEST och bidragen kan ha fått nya placeringar sedan dess.

 

Semifinal 1


#01 (01). Kroatien

#02 (02). Ukraina

#03 (03). Litauen

#04 (04). Finland

#05 (06). Cypern

#06 (05). Luxemburg

#07 (07). Irland

#08 (08). Polen

#09 (09). Serbien

#10 (10). Australien


#11 (11). Portugal

#12 (12). Slovenien

#13 (13). Azerbajdzjan

#14 (14). Moldavien

#15 (15). Island

Semifinal 2


#01 (01). Nederländerna

#02 (02).Schweiz

#03 (03). Grekland

#04 (04). Armenien

#05 (05). Norge

#06 (06). Israel

#07 (07). Belgien

#08 (08). Österrike

#09 (09). Estland

#10 (10). Georgien


#11 (11). Danmark

#12 (12). Albanien

#13 (13). Lettland

#14 (14). San Marino

#15 (15). Malta

#16 (16). Tjeckien

 

Kommentarer

I den första semifinalen är den enda förändringen att Cypern och Luxemburg har bytt plats med varandra medan i den andra semifinalen är det inga förändringar alls sedan gårdagens mätning.

 


 

Kommentera