« Inför ESC Kroatien 2023

Inför ESC Kroatien 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Baby Lasagna med bidraget ”Rim Tim Tagi Dim” som representerade Kroatien. Bidraget var från början allokerad att tävla i den första semifinalen den 7:e maj med startnummer 7 av 15, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 23 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Kroatien gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Baby Lasagna?

 

Baby Lasagna, som är ett artistnamn för Marko Purišić, är född den 5:e juli 1995 i Umag i Kroatien. Hans musikkarriär startade som gitarrist i rockgruppen Manntra som bland annat deltog i Kroatiens Dora-uttagning till Eurovision år 2019 med låten In the Shadows som hamnade på fjärde plats. Efter det var han kvar i gruppen några år till innan han år 2023 beslöt sig för att bli soloartist och starta upp projektet Baby Lasagna med debutsinglarna IG Boy och Don’t Hate Yourself, But Don’t Love Yourself Too Much.

Hösten 2023 skickade han in tävlingsbidraget ”Rim Tim Tagi Dim” till Kroatiens Eurovision-uttagning Dora 2024, som han för övrigt hade gjort text och musik till själv. När startfältet meddelades hade han däremot inte kommit med i det ordinarie startfältet utan stod endast med på reservlistan som urvalsjuryn tagit fram. När sedan sångerskan Zsa Zsa med låten ”Probudi usne moje” valde att hoppa av sin medverkan fick Baby Lasagna överta platsen och blev efter det storfavorit – och vann finalen med att få både jurygruppernas och tittarnas förstaplats.

Här är det värt att tillägga att vinnarlåten fick 247 poäng av tittarna medan tvåan i samma omröstning fick bara 27 poäng. En ganska stor differens!

Hur valde Kroatien till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Kroatien sitt val genom uttagningen Dora 2024.

För första gången på många år innehöll Kroatiens uttagning semifinaler inför finalavgörandet. I det här fallet valdes 24 låtar ut som placerades in i två semifinaler där tittarna fick rösta vidare åtta favoritbidrag per sändning.

De 16 finalisterna uppträdde sedan på nytt och nu delades makten mellan juryröstning och tittarröstningen. Jurygrupperna var åtta till antalet varav fyra representerade tävlande ESC-länder och fyra representerade kroatiska städer.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Kroatien vinnare av Eurovision 2024? Ja om vi ska lita på de flesta Eurovision-fans, våran panel och bettingsidor så vinner de i år! Jag tror inte det kommer ske tyvärr. Men i topp 5 absolut!

 

Betyg (0–5):


.

Så fort jag hörde detta kände jag att det var något speciellt jag lyssnade på. Nu i efterhand inser jag att vi kunnat gått miste om denna låt helt och hållet, då han kom in som reserv till den kroatiska nationella uttagningen. Baby Lasagna sjunger om ett seriöst problem som hela ex-Jugoslavien lider av – brain drain och unga som lämnar sina hem för ett bättre liv utomlands. Det är paketerat på ett fruktansvärt smart sätt med en rytm som fångar en och en sång man vill sjunga med till. Och hur fantastiskt hade det inte varit med Zagreb nästa år? 35 år sedan Jugoslavien fick arrangera tävlingen där.

 

Betyg (0–5):


.

Det är förståeligt varför Kroatien är en av favoriterna att vinna hela årets tävling. Som Robban nämner nedan kan Baby Lasanga liknas vid Käärijä som knep andraplatsen förra året. Trots det så lyckas han ändå göra sin egna grej och allt bara faller på plats. Skulle Kroatien vinna i år skulle jag bli jätteglad för deras skull.

 

Betyg (0–5):


.

Kroatien är årets Käärijä-spinoff. Här snackar vi verkligen 100 % upptempo och energi i 3 minuter. Ett riktigt skönt bidrag med rockinfluenser som kommer att ha stor chans att ta hem Eurovision Song Contest. Maffiga gitarriff. Kroatien valde verkligen rätt och hoppas verkligen att det ska bära frukt när det är dags för tävlingen. Jag är lite orolig för att sånginsatsen är lite bristfällig. Där finns klart förbättringspotential.

 

Betyg (0–5):


.

Å ena sidan är rim-tim-tagi-digi-mantrat oerhört smittande. Å andra sidan är sången inte så stark i refrängen som jag skulle vilja. Inte vad jag förväntar mig över vad som egentligen skulle passa bättre till den här låten. Eller – det är nåt jag inte kan sätta fingret på som jag saknar (kan vara live-upplevelsen). Jag slits av att gå bananas till att skaka på huvudet, men tänker hålla optimisten i mig vid liv och tro att Kroatien kommer gå ganska långt med årets bidrag. Det är ett skönt beat och är lätt att ta till sig och kommer garanterat få arenan att lyfta.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
45 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Kroatien 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Kroatien kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Kroatien kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Kroatiens chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…JA, för tredje gången är samtliga i panelen överens att Kroatien lugnt får en av de säkra finalplatserna från den första semifinalen. Ingen är emot – alla har samma åsikt (även om de individuella betygen kan skilja en del)…

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera