« Melodifestivalen 2023

Melodifestivalen 2025 »Melodifestivalen 2024 är den 64:e Eurovision-uttagningen som Sveriges Television anordnar för att utse Sveriges artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 2024. Vinnaren i finalen kommer att representera Sverige på hemmaplan i och med att det är Sverige som är arrangörsland för Eurovision 2024.

 

Tävlingsupplägget

Den här Melodifestivalupplagan blir den första sedan deltävlingskonceptets införande 2002 som får fem deltävlingar istället för fyra. Dessutom är det första gången sedan 2015 som antalet totala tävlingsbidrag ökar (från 28 till 30) samtidigt som varje deltävling får ett bidrag mindre jämfört med hur det har sett ut de senaste åren.

I varje deltävling röstar tittarna genom Melodifestivalens applikation och telefonröstning vidare två finalister och två semifinalister. När alla fem deltävlingar har avgjorts får tittarna på nytt ta ställning till vilka två av de tio semifinalisterna som också ska få finalplatser. Efter det att finalstartfältet har fått sina 12 tävlande får tittarna dela makten med åtta internationella jurygrupper att tillsammans rösta fram en vinnande låt.

 

Så utsågs startfältet

Mellan den 25:e augusti och 15:e september 2023 fanns möjlighet att skicka in tävlingsbidrag, och den här gången inkom 2624 låtar. Därefter fick en urvalsjury lyssna igenom och bedöma låtarna och utse 15 som de ville ha med i startfältet innan SVT:s Melodifestivalredaktion utsåg resterande 15 låtar. Från SVT kunde låtar som skickats in (men inte kommit med hos juryn) och/eller bjudits in väljas in. Den 1:a december 2023 presenterades startfältets 30 tävlande. För första gången på fyra år kunde SVT genomföra en fysisk presskonferens där artisterna medverkade i en studio. Deras tävlingsbidrags studioversioner släpptes dock inte vid tillfället.

 

Mer information släpps inför och under säsongen

Den här artikeln kommer att uppdateras kontinuerligt inför, under och efter varje sändning. All information som nämns är därmed med reservation för eventuella framtida justeringar och tillägg.

 

Vilka städer besöker Melodifestivalen 2024?

 

Scrolla ned i artikeln eller tryck på någon av länkarna för att läsa mer om startfält och ta del av resultat:

Deltävling 5: Karlstad, 2 mars*

Semifinalen: Karlstad, 2 mars*

Finalen: Stockholm, 9 mars

 

Avklarade program

Deltävling 1: Malmö, 3 februari

Deltävling 2: Göteborg, 10 februari

Deltävling 3: Växjö, 17 februari

Deltävling 4: Eskilstuna, 24 februari


* Deltävling 5 OCH semifinalen avgörs från samma arena och tävlingsdatum.

 

 

 


Fakta


 • Röstningssystem
 • I varje deltävling röstar tittarna fram två bidrag som de vill skicka direkt till final samt två bidrag till semifinalister. Resterande två bidrag i samma sändning lämnar tävling direkt.
 • Bland de tio semifinalbidragen får tittarna välja ut två bidrag som också tar sig till final.
 • I finalen tävlar 12 bidrag där makten delas mellan tittarna och internationella jurygrupper.

 • Programledare
 • Carina Berg

 • Vinnare
 • Avgörs den 9 mars

 • Resultat i Eurovision
 • Avgörs den 11 maj

 

 

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommentarer från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.


DELTÄVLING 5 i Melodifestivalen 2024 kommer att sändas från Löfbergs Arena i Karlstad, lördagen den 2 mars 2024. Totalt tävlar 6 bidrag om två platser i finalstartfältet samt två platser i semifinalen.

Återkommande artister (från tidigare Melodifestivaler) är Marcus & Martinus och Medina.

Resultatet i programmet avgörs enbart av tv-tittarna uppdelat i åldersgrupper i Melodifestivalens app och i telefonröstningen. Åldersgrupperna i appen är 3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år. Telefonröstningen saknar åldersindelning.

 

Röstningsinfo


Omröstningen genomförs i två omgångar. I den första omgången framförs alla tävlingsbidrag samtidigt som tittarna kan rösta genom Melodifestivalens applikation samt genom att ringa in sina röster. Bidraget som får flest röster i den omgången går direkt till final.

Därefter genomförs en andra omgång med resterande fem bidrag som nu tävlar om en till finalplats samt två semifinalplatser. När den andra omgången är avslutad delas fysiska poäng ut där respektive åldersgrupp och telefonröstarna ger 12 poäng till bidraget de gillar mest och därefter i fallande skala 10, 8, 5 och 3 poäng. De tre bidrag som får högst totalpoäng går vidare i tävlingen medan resterande två låtar lämnar tävlingen direkt.

En nyhet för årets upplaga är att finalisterna får sjunga om sina bidrag i sändningen, dock inte med den rekvisita de har med sig i första scenframträdandet. Istället får de börja sjunga i Green room och sedan vandra upp till scenen för att ta emot publikens jubel.

Direkt efter den här deltävlingen är avklarad genomförs semifinalen där alla tio bidrag som hamnat på tredje och fjärde plats i deltävlingarna tävlar om de sista två finalplatserna. Startfältet i den delen blir dock komplett först när omröstningen i deltävling 5 är avgjord.

Mer fakta


 • Datum
 • 2 mars 2024, kl. 20:00 CET

 • Plats
 • Löfbergs Arena, Karlstad

 • Programledare
 • Carina Berg

 • TV-bolag/stream
 • SVT1 & SVT Play

 

Startfältet

De tävlande presenteras i startnummerordning. Samtliga bilder är fotade av ESC-Panelen.


1. Marcus & Martinus
”Unforgettable”

Låtskrivare: Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarssen, Jimmy Joker Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

2. Chelsea Muco
”Controlla”

Låtskrivare: Chelsea Muco, Anderz Wrethov, Elsa Carmona Oljelund, Fernand MP, Karl Flyckt, Pa Modou Badjie

3. Jay Smith
”Back to My Roots”

Låtskrivare: Jay Smith, Maria Jane Smith & Viktor Thell (Smith & Thell), Jonas Jurström, Jonathan Keyes


4. Elecktra
”Banne maj”

Låtskrivare: Elecktra (Robin Werner), Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Jonny Werner

5. Annika Wickihalder
”Light”

Låtskrivare: Annika Wickihalder, Herman Gardarfve, Linnea Gawell, Patrik Jean

6. Medina
”Que Sera”

Låtskrivare: Medina (Ali Jammali & Sami Rekik), Anderz Wrethov, Jimmy Joker Thörnfeldt

 

 

 

 

 

SEMIFINALEN/FINALKVALET är ett uppsamlingsheat i Melodifestivalen 2024 där tittarna kommer att få komplettera finalstartfältet med två bidrag som kvalade vidare på tredje och fjärde plats i de fem deltävlingarna. Det är tio bidrag som tävlar om de sista finalbiljetterna.

Programmet sänds som en del av den femte deltävlingen och därav kommer inga nya scenframträdanden att göras. Istället kommer bandade inslag från bidragens framträdanden i deltävlingarna att visas.

Resultatet i programmet avgörs enbart av tv-tittarna genom röstning i Melodifestivalens app och att ringa in sina röster. Noteras bör att den åldersgruppsindelning som används i deltävlingarna inte används i denna del. Detta då alla åtta röstningsgrupper nu röstar tillsammans istället för att göra åtta enskilda rangordningar.

 

Röstningsinfo


Omröstningen genomförs i två omgångar. I den första omgången får tittarna veta hur de tio bidragen rangordnas vilket visas med poäng på en tavla som tillsammans bildar summan 1000. Hur många poäng ett bidrag får baseras dels på antalet röster bidraget fick i sin deltävling, dels hur många som röstade i programmet. Det här görs för att göra poängfördelningen så rättvis som möjligt.

Därefter hålls en omröstning där tittarna ges möjlighet att reagera på hur de första poängerna fördelades. Bidragens nya röster omvandlas till ytterligare tusen poäng som fördelas ut utifrån hur många röster varje låt får i den omgången. Därefter läggs summorna samman och de två bidrag med högst totalpoäng blir de två sista finalisterna.

 

Mer fakta


 • Datum
 • 2 mars 2024, kl. 20:00 CET

 • Plats
 • Löfbergs Arena, Karlstad

 • Programledare
 • Carina Berg

 • TV-bolag/stream
 • SVT1 & SVT Play

 

Startfältet

De tävlande presenteras i ordning efter hur de kvalade in till programmet från deltävlingarna. Samtliga bilder/grafik är fotade av ESC-Panelen.


Adam Woods
”Supernatural”

Låtskrivare: Adam Woods, Calle Hellberg, Jonna Hall, William Segerdahl

Elisa Lindström
”Forever Yours”

Låtskrivare: Elisa Lindström, Erik Bernholm, Henrik Axelsson, Henrik Sethsson, Thomas G:son

Dear Sara
”The Silence After You”

Låtskrivare: Dear Sara (Sara Nutti), Benjamin Rosenbohm, Jonas Thander, Marcus Winther-John

Fröken Snusk
”Unga & fria”

Låtskrivare: Fröken Snusk, Sara Ryan


Klaudy
”För dig”

Låtskrivare: Klaudy (William Schenberg), Åke Olofsson

Gunilla Persson
”I Won’t Shake (La La Gunilla)”

Låtskrivare: Fredrik Andersson

Albin Tingwall
”Done Getting Over You”

Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

Scarlet
”Circus X”

Låtskrivare: Scarlet, Thirsty, Emil Behmer, Henrik Pierow, Ian-Paolo Lira, Jessica Rachel Chertock, Simon Boustedt, Staffan Amberlind


Semifinalist 9

Röstas in från den femte deltävlingen som avgörs den 2:a mars

Semifinalist 10

Röstas in från den femte deltävlingen som avgörs den 2:a mars

 

 

 

 

 

FINALEN i Melodifestivalen 2024 äger rum i Friends Arena i Stockholm den 9 mars 2024. Här kommer makten att delas mellan å ena sidan åtta internationella jurygrupper och å andra sidan tv-tittarnas åtta åldersgrupper (i appen och i telefonröstningen) där bägge parter fördelar ut 464 poäng till bidragen.

Åldersgrupperna i appen är 3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år. Telefonröstningen saknar åldersindelning.

 

Röstningsinformation


Finalen innehåller två röstningsrundor, dock utan att nollställa några resultat däremellan. Alla 12 bidrag tävlar i bägge rundorna.

Först framförs de 12 bidragen samtidigt som tittarna ges möjlighet att rösta via Melodifestivalens applikation och genom att telefonrösta. Sedan pausas omröstningen medan de åtta internationella jurygrupperna (som är länder som ska tävla i Eurovision 2024) får avlämna sina poäng. Tittarna ges därefter möjligheten att fortsätta rösta en stund till.

Tittarnas poäng delas sedan ut i klumpsummor till varje bidrag och adderas med hur juryn fördelar ut sina poäng. Man börjar med att ge poängen till bidraget som får lägst stöd av juryn och avslutar med den låt som blir juryns favorit. Vinnaren är låten som efter alla poäng har fördelats ut ha fått högst totalpoäng.

Varje jurygrupp respektive åldersgrupp/telefonröstarna delar ut poäng till tio av finalens tolv bidrag i de fasta poängerna 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

Om två eller fler bidrag hamnar på samma totalsumma är det tittarnas rangordning som avgör vem som hamnar överst av dessa bidrag. Skulle det fortsatt vara lika är det bidraget med flest röster av dessa som hamnar överst. Det här gäller oberoende av placering i finalen.

Mer fakta


 • Datum
 • 9 mars 2024, kl. 20:00 CET

 • Plats
 • Friends Arena, Stockholm

 • Programledare
 • Carina Berg

 • TV-bolag/stream
 • SVT1 & SVT Play

 

Startfältet

De tävlande presenteras i ordning efter hur de kvalade in till programmet från deltävlingarna och semifinalen. Samtliga bilder/grafik är fotade av ESC-Panelen.


 

Smash Into Pieces
”Heroes Are Calling”

Låtskrivare: Chris Adam Hedman Sörbye, Benjamin Jennebo, Per Bergquist, Andreas ”Giri” Lindbergh, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

Lisa Ajax
”Awful Liar”

Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Sebastian Atas, Victor Crone, Victor Sjöström

Liamoo
”Dragon”

Låtskrivare: Liamoo, Anderz Wrethov, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Julie ”Kill J” Aagaard

Maria Sur
”When I’m Gone”

Låtskrivare: Maria Sur, Anderz Wrethov, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Julie ”Kill J” Aagaard


Jacqline Moss
”Effortless”

Låtskrivare: Jacqline Mossberg Mounkassa, Dino Medanhodzic, Thomas G:son, Jimmy Jansson, Moa Carlebecker

Cazzi Opeia
”Give My Heart a Break”

Låtskrivare: Cazzi Opeia (Moa Carlebecker), Ellen Berg, Jimmy Jansson, Thomas G:son

Danny Saucedo
”Happy That You Found Me”

Låtskrivare: Danny Saucedo, Kristoffer Fogelmark, John Martin, Michel Zitron

Dotter
”It’s Not Easy to Write a Love Song”

Låtskrivare: Dotter (Johanna Jansson), Dino Medanhodzic


Finalist 9

Röstas in från den femte deltävlingen som avgörs den 2:a mars

Finalist 10

Röstas in från den femte deltävlingen som avgörs den 2:a mars

Finalist 11

Röstas in från semifinalen som avgörs den 2:a mars

Finalist 12

Röstas in från semifinalen som avgörs den 2:a mars

 

 

Avgjorda sändningar

Här nedan kan du ta del av de sändningar som har avgjorts under uttagningen.

 


DELTÄVLING 1 i Melodifestivalen 2024 sändes från Malmö Arena i Malmö, lördagen den 3 februari 2024. Totalt tävlade 6 bidrag om två platser i finalstartfältet samt två platser i semifinalen.

Återkommande artister (från tidigare Melodifestivaler) var Adam Woods, Elisa Lindström, Lisa Ajax, Samir & Viktor och Smash Into Pieces.

Resultatet i programmet avgjordes enbart av tv-tittarna uppdelat i åldersgrupper i Melodifestivalens app och i telefonröstningen. Åldersgrupperna i appen var 3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år. Telefonröstningen saknade åldersindelning.

 

Röstningsinfo


Omröstningen genomfördes i två omgångar. I den första omgången framfördes alla tävlingsbidrag samtidigt som tittarna kunde rösta genom Melodifestivalens applikation samt genom att ringa in sina röster. Bidraget som hade fått flest röster i den omgången gick sedan direkt till final.

Därefter genomfördes en andra omgång med resterande fem bidrag som nu tävlade om en till finalplats samt två semifinalplatser. När den andra omgången var avslutad delades fysiska poäng ut. Varje åldersgrupp och telefonröstarna delade ut 12 poäng till bidraget de gillade mest och därefter i fallande skala 10, 8, 5 och 3 poäng. De tre bidrag som hade fått högst totalpoäng gick vidare i tävlingen medan resterande två låtar fick lämna tävlingen direkt.

En nyhet för årets upplaga är att finalisterna får sjunga om sina bidrag i sändningen, dock inte med den rekvisita de har med sig i första scenframträdandet. Istället får de börja sjunga i Green room och sedan vandra upp till scenen för att ta emot publikens jubel.

Mer fakta


 • Datum
 • 3 februari 2024, kl. 20:00 CET

 • Plats
 • Malmö Arena, Malmö

 • Programledare
 • Carina Berg

 • TV-bolag/stream
 • SVT1 & SVT Play

 

Vår bevakning av programmet


 

Startfältet

De tävlande presenteras i startnummerordning. Samtliga bilder är fotade av ESC-Panelen.


1. Adam Woods
”Supernatural”

Låtskrivare: Adam Woods, Calle Hellberg, Jonna Hall, William Segerdahl

2. Samir & Viktor
”Hela världen väntar”

Låtskrivare: David Kreuger, Fredrik Kempe, Niklas Carson Matsson

3. Melina Borglowe
”Min melodi”

Låtskrivare: Melina Borglowe, Andreas Mattsson, Thomas G:son


4. Elisa Lindström
”Forever Yours”

Låtskrivare: Elisa Lindström, Erik Bernholm, Henrik Axelsson, Henrik Sethsson, Thomas G:son

5. Lisa Ajax
”Awful Liar”

Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Sebastian Atas, Victor Crone, Victor Sjöström

6. Smash Into Pieces
”Heroes Are Calling”

Låtskrivare: Chris Adam Hedman Sörbye, Benjamin Jennebo, Per Bergquist, Andreas ”Giri” Lindbergh, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

 

Resultat


Finalisterna. Foto: ESC-Panelen

 

Den första deltävlingen i Melodifestivalen 2024 är avgjord där tittarna genom två röstningsomgångar har korat två finalister och två semifinalister. Initialt utgjordes startfältet i programmet av Adam Woods, Elisa Lindström, Lisa Ajax, Melina Borglowe, Samir & Viktor samt Smash Into Pieces.

Här nedan presenterar vi resultatet gällande tittarröster och totalpoäng. Innan det ska vi berätta att under sändningen röstade 460794 personer och Radiohjälpens telefonnummer fick in 230 707 kronor.

 

Så slutade omgångarna

Omgång 1

Efter att tittarna hade röstat i den första omgången var det Smash Into Pieces med bidraget ”Heroes Are Calling” som hade fått flest röster och därmed blev klar för finaltävlan. Därför behövde de inte delta i den andra röstningsomgången.

 

Omgång 2

I den andra omgången delade de sju röstningsgrupperna i Mello-appen samt telefonröstarna ut poäng till de fem kvarvarande bidragen. Det bidrag som respektive röstningsgrupp gett flest röster till fick 12 poäng och sedan gavs resterande bidrag (i nedåtgående led) 10, 8, 5 och 3 poäng.

När alla röstningsgruppers poäng hade fördelats ut hade Lisa Ajax med bidraget ”Awful Liar” fått ihop totalt 86 poäng, vilket var högst bland de fem låtarna. Det innebär att hon gör vinnaren i den första omgången sällskap till finalen tillsammans med finalister som röstas fram under de kommande veckorna.

Till semifinalen gick Elisa Lindström med bidraget ”Forever Yours” samt Adam Woods med bidraget ”Supernatural” medan Samir & Viktor med bidraget ”Hela världen väntar” samt Melina Borglowe med bidraget ”Min melodi” inte fick tillräckligt höga totalpoäng för att röstas vidare till nästa moment i tävlingen.

 

 

Totaltabellen

Vinnare första omgången

Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”

 

Resultat andra omgången

Finalist:

Lisa Ajax – ”Awful Liar”
Bidraget fick 86 poäng


Semifinalister:

Elisa Lindström – ”Forever Yours”
Bidraget fick 69 poäng

Adam Woods – ”Supernatural”
Bidraget fick 66 poäng


Utröstade:

Samir & Viktor – ”Hela världen väntar”
Bidraget fick 57 poäng

Melina Borglowe – ”Min melodi”
Bidraget fick 26 poäng

 

12 poäng i andra omgången

 • 3–9 år: Adam Woods
 • 10–15 år: Lisa Ajax
 • 16–29 år: Lisa Ajax
 • 30–44 år: Lisa Ajax
 • 45–59 år: Lisa Ajax
 • 60–74 år: Elisa Lindström
 • 75+ år: Elisa Lindström
 • Telefonröstarna: Elisa Lindström

 

 


DELTÄVLING 2 i Melodifestivalen 2024 sändes från Scandinavium i Göteborg, lördagen den 10 februari 2024. Totalt tävlade 6 bidrag om två platser i finalstartfältet samt två platser i semifinalen.

Återkommande artister (från tidigare Melodifestivaler) var Liamoo och Maria Sur.

Resultatet i programmet avgjordes enbart av tv-tittarna uppdelat i åldersgrupper i Melodifestivalens app och i telefonröstningen. Åldersgrupperna i appen var 3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år. Telefonröstningen saknade åldersindelning.

 

Röstningsinfo


Omröstningen genomfördes i två omgångar. I den första omgången framfördes alla tävlingsbidrag samtidigt som tittarna kunde rösta genom Melodifestivalens applikation samt genom att ringa in sina röster. Bidraget som hade fått flest röster i den omgången gick sedan direkt till final.

Därefter genomfördes en andra omgång med resterande fem bidrag som nu tävlade om en till finalplats samt två semifinalplatser. När den andra omgången var avslutad delades fysiska poäng ut. Varje åldersgrupp och telefonröstarna delade ut 12 poäng till bidraget de gillade mest och därefter i fallande skala 10, 8, 5 och 3 poäng. De tre bidrag som hade fått högst totalpoäng gick vidare i tävlingen medan resterande två låtar fick lämna tävlingen direkt.

En nyhet för årets upplaga är att finalisterna får sjunga om sina bidrag i sändningen, dock inte med den rekvisita de har med sig i första scenframträdandet. Istället får de börja sjunga i Green room och sedan vandra upp till scenen för att ta emot publikens jubel.

Mer fakta


 • Datum
 • 10 februari 2024, kl. 20:00 CET

 • Plats
 • Scandinavium, Göteborg

 • Programledare
 • Carina Berg

 • TV-bolag/stream
 • SVT1 & SVT Play

 

Vår bevakning av programmet


 

Startfältet

De tävlande presenteras i startnummerordning. Samtliga bilder är fotade av ESC-Panelen.


1. Maria Sur
”When I’m Gone”

Låtskrivare: Maria Sur, Anderz Wrethov, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Julie ”Kill J” Aagaard

2. Engmans Kapell
”Norrland”

Låtskrivare: Larry Forsberg, Lennart Wastesson, Sven-Inge Sjöberg

3. Dear Sara
”The Silence After You”

Låtskrivare: Dear Sara (Sara Nutti), Benjamin Rosenbohm, Jonas Thander, Marcus Winther-John


4. C-Joe
”Ahumma”

Låtskrivare: C-Joe (Charles Koroma), Diana Kambugu, Michael Didriksson, Palle Hammarlund, Tony Malm, Twice Ice

5. Liamoo
”Dragon”

Låtskrivare: Liamoo, Anderz Wrethov, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Julie ”Kill J” Aagaard

6. Fröken Snusk
”Unga & fria”

Låtskrivare: Fröken Snusk, Sara Ryan

 

Resultat


Finalisterna. Foto: ESC-Panelen

 

Den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2024 är avgjord där tittarna genom två röstningsomgångar har korat två finalister och två semifinalister. Initialt utgjordes startfältet i programmet av C-Joe, Dear Sara, Engmans Kapell, Fröken Snusk, Liamoo samt Maria Sur.

Här nedan presenterar vi resultatet gällande tittarröster och totalpoäng. Innan det ska vi berätta att under sändningen röstade 589162 personer och Radiohjälpens telefonnummer fick in 418 604 kronor.

 

Så slutade omgångarna

Omgång 1

Efter att tittarna hade röstat i den första omgången var det Liamoo med bidraget ”Dragon” som hade fått flest röster och därmed blev klar för finaltävlan. Därför behövde han inte delta i den andra röstningsomgången.

 

Omgång 2

I den andra omgången delade de sju röstningsgrupperna i Mello-appen samt telefonröstarna ut poäng till de fem kvarvarande bidragen. Det bidrag som respektive röstningsgrupp gett flest röster till fick 12 poäng och sedan gavs resterande bidrag (i nedåtgående led) 10, 8, 5 och 3 poäng.

När alla röstningsgruppers poäng hade fördelats ut hade Maria Sur med bidraget ”When I’m Gone” fått ihop totalt 94 poäng, vilket var högst bland de fem låtarna. Det innebär att hon gör Liamoo sällskap till finalen tillsammans med finalister som röstas fram under de kommande veckorna.

Till semifinalen gick Dear Sara med bidraget ”The Silence After You” och Fröken Snusk med bidraget ”Unga & fria” medan C-Joe med bidraget ”Ahumma” och Engmans Kapell med bidraget ”Norrland” inte fick tillräckligt höga totalpoäng för att röstas vidare till nästa moment i tävlingen.

 

 

Totaltabellen

Vinnare första omgången

Liamoo – ”Dragon”

 

Resultat andra omgången

Finalist:

• Maria Sur – ”When I’m Gone”
Bidraget fick 94 poäng


Semifinalister:

• Dear Sara – ”The Silence After You”
Bidraget fick 61 poäng

• Fröken Snusk – ”Unga & fria”
Bidraget fick 58 poäng


Utröstade:

• C-Joe – ”Ahumma”
Bidraget fick 53 poäng

• Engmans Kapell – ”Norrland”
Bidraget fick 38 poäng

 

12 poäng i andra omgången

 • 3–9 år: Maria Sur
 • 10–15 år: Maria Sur
 • 16–29 år: Fröken Snusk
 • 30–44 år: Maria Sur
 • 45–59 år: Maria Sur
 • 60–74 år: Maria Sur
 • 75+ år: Maria Sur
 • Telefonröstarna: Maria Sur

 

 

 


DELTÄVLING 3 i Melodifestivalen 2024 sändes från VIDA Arena i Växjö, lördagen den 17 februari 2024. Totalt tävlade 6 bidrag om två platser i finalstartfältet samt två platser i semifinalen.

Återkommande artister (från tidigare Melodifestivaler) var Cazzi Opeia och Clara Klingenström.

Resultatet i programmet avgjordes enbart av tv-tittarna uppdelat i åldersgrupper i Melodifestivalens app och i telefonröstningen. Åldersgrupperna i appen var 3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år. Telefonröstningen saknade åldersindelning.

 

Röstningsinfo


Omröstningen genomfördes i två omgångar. I den första omgången framfördes alla tävlingsbidrag samtidigt som tittarna kunde rösta genom Melodifestivalens applikation samt genom att ringa in sina röster. Bidraget som hade fått flest röster i den omgången gick sedan direkt till final.

Därefter genomfördes en andra omgång med resterande fem bidrag som nu tävlade om en till finalplats samt två semifinalplatser. När den andra omgången var avslutad delades fysiska poäng ut. Varje åldersgrupp och telefonröstarna delade ut 12 poäng till bidraget de gillade mest och därefter i fallande skala 10, 8, 5 och 3 poäng. De tre bidrag som hade fått högst totalpoäng gick vidare i tävlingen medan resterande två låtar fick lämna tävlingen direkt.

En nyhet för årets upplaga är att finalisterna får sjunga om sina bidrag i sändningen, dock inte med den rekvisita de har med sig i första scenframträdandet. Istället får de börja sjunga i Green room och sedan vandra upp till scenen för att ta emot publikens jubel.

Mer fakta


 • Datum
 • 17 februari 2024, kl. 20:00 CET

 • Plats
 • VIDA Arena, Växjö

 • Programledare
 • Carina Berg

 • TV-bolag/stream
 • SVT1 & SVT Play

 

Vår bevakning av programmet


 

Startfältet

De tävlande presenteras i startnummerordning. Samtliga bilder är fotade av ESC-Panelen.


1. Jacqline Moss
”Effortless”

Låtskrivare: Jacqline Mossberg Mounkassa, Dino Medanhodzic, Thomas G:son, Jimmy Jansson, Moa Carlebecker

2. Clara Klingenström
”Aldrig mer”

Låtskrivare: Clara Klingenström, Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias

3. Kim Cesarion
”Take My Breath Away”

Låtskrivare: Kim Cesarion, Albin Johnsén, Christoffer Johansson, Mattias Andréasson, William Segerdahl


4. Klaudy
”För dig”

Låtskrivare: Klaudy (William Schenberg), Åke Olofsson

5. Gunilla Persson
”I Won’t Shake (La La Gunilla)”

Låtskrivare: Fredrik Andersson

6. Cazzi Opeia
”Give My Heart a Break”

Låtskrivare: Cazzi Opeia (Moa Carlebecker), Ellen Berg, Jimmy Jansson, Thomas G:son

 

 

Resultat


Finalisterna. Foto: ESC-Panelen

 

Den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2024 är avgjord där tittarna genom två röstningsomgångar har korat två finalister och två semifinalister. Initialt utgjordes startfältet i programmet av Cazzi Opeia, Clara Klingenström, Gunilla Persson, Jacqline, Kim Cesarion samt Klaudy.

Här nedan presenterar vi resultatet gällande tittarröster och totalpoäng. Innan det ska vi berätta att under sändningen röstade 567234 personer och Radiohjälpens telefonnummer fick in 413 375 kronor.

 

Så slutade omgångarna

Omgång 1

Efter att tittarna hade röstat i den första omgången var det Jacqline Moss med bidraget ”Effortless” som hade fått flest röster och därmed blev klar för finaltävlan. Därför behövde hon inte delta i den andra röstningsomgången.

 

Omgång 2

I den andra omgången delade de sju röstningsgrupperna i Mello-appen samt telefonröstarna ut poäng till de fem kvarvarande bidragen. Det bidrag som respektive röstningsgrupp gett flest röster till fick 12 poäng och sedan gavs resterande bidrag (i nedåtgående led) 10, 8, 5 och 3 poäng.

När alla röstningsgruppers poäng hade fördelats ut hade Cazzi Opeia med bidraget ”Give My Heart a Break” fått ihop totalt 92 poäng, vilket var högst bland de fem låtarna. Det innebär att hon gör Jacqline Moss sällskap till finalen tillsammans med finalister som röstas fram under de kommande veckorna. Noterbart är att Cazzi Opeia har varit med och gjort bägge vinnarmelodierna.

Till semifinalen gick Klaudy med bidraget ”För dig” och Gunilla Persson med bidraget ”I Won’t Shake (La La Gunilla)” medan Clara Klingenström med bidraget ”Aldrig mer” och Kim Cesarion med bidraget ”Take My Breath Away” inte fick tillräckligt höga totalpoäng för att röstas vidare till nästa moment i tävlingen. Det kan inflikas att Clara Klingenström bara var fyra poäng från att kvala in på en semifinalplats, dock hade det krävts minst fem poäng till för att gå om.

 

 

Totaltabellen

Vinnare första omgången

Jacqline Moss – ”Effortless”

 

Resultat andra omgången

Finalist:

• Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”
Bidraget fick 92 poäng


Semifinalister:

• Klaudy – ”För dig”
Bidraget fick 59 poäng

• Gunilla Persson – ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”
Bidraget fick 56 poäng


Utröstade:

• Clara Klingenström – ”Aldrig mer”
Bidraget fick 52 poäng

• Kim Cesarion – ”Take My Breath Away”
Bidraget fick 45 poäng

 

12 poäng i andra omgången

 • 3–9 år: Cazzi Opeia
 • 10–15 år: Gunilla Persson
 • 16–29 år: Gunilla Persson
 • 30–44 år: Cazzi Opeia
 • 45–59 år: Cazzi Opeia
 • 60–74 år: Cazzi Opeia
 • 75+ år: Cazzi Opeia
 • Telefonröstarna: Cazzi Opeia

 

 

 


DELTÄVLING 4 i Melodifestivalen 2024 sändes från Volvo CE Arena i Eskilstuna, lördagen den 24 februari 2024. Totalt tävlade 6 bidrag om två platser i finalstartfältet samt två platser i semifinalen.

Återkommande artister (från tidigare Melodifestivaler) var Dotter, Danny Saucedo och Lasse Stefanz.

Resultatet i programmet avgjordes enbart av tv-tittarna uppdelat i åldersgrupper i Melodifestivalens app och i telefonröstningen. Åldersgrupperna i appen var 3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år. Telefonröstningen saknade åldersindelning.

 

Röstningsinfo


Omröstningen genomfördes i två omgångar. I den första omgången framfördes alla tävlingsbidrag samtidigt som tittarna kunde rösta genom Melodifestivalens applikation samt genom att ringa in sina röster. Bidraget som hade fått flest röster i den omgången gick sedan direkt till final.

Därefter genomfördes en andra omgång med resterande fem bidrag som nu tävlade om en till finalplats samt två semifinalplatser. När den andra omgången var avslutad delades fysiska poäng ut. Varje åldersgrupp och telefonröstarna delade ut 12 poäng till bidraget de gillade mest och därefter i fallande skala 10, 8, 5 och 3 poäng. De tre bidrag som hade fått högst totalpoäng gick vidare i tävlingen medan resterande två låtar fick lämna tävlingen direkt.

En nyhet för årets upplaga är att finalisterna får sjunga om sina bidrag i sändningen, dock inte med den rekvisita de har med sig i första scenframträdandet. Istället får de börja sjunga i Green room och sedan vandra upp till scenen för att ta emot publikens jubel.

Mer fakta


 • Datum
 • 24 februari 2024, kl. 20:00 CET

 • Plats
 • Volvo CE Arena, Eskilstuna

 • Programledare
 • Carina Berg

 • TV-bolag/stream
 • SVT1 & SVT Play

 

Vår bevakning av programmet


 

Startfältet

De tävlande presenteras i startnummerordning. Samtliga bilder, utom den på Lasse Stefanz, är fotade av ESC-Panelen.


1. Albin Tingwall
”Done Getting Over You”

Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

2. Lia Larsson
”30 km/h”

Låtskrivare: Lia Larsson, Axel Schylström, Jimmy Jansson, My Söderholm, Thomas G:son

3. Dotter
”It’s Not Easy to Write a Love Song”

Låtskrivare: Dotter (Johanna Jansson), Dino Medanhodzic


4. Scarlet
”Circus X”

Låtskrivare: Scarlet, Thirsty, Emil Behmer, Henrik Pierow, Ian-Paolo Lira, Jessica Rachel Chertock, Simon Boustedt, Staffan Amberlind


Foto: Stefan Eriksson
Bilden är publicerad med tillstånd av bildägaren

5. Lasse Stefanz
”En sång om sommaren”

Låtskrivare: Anders Wigelius, Anderz Wrethov, Robert Norberg

6. Danny Saucedo
”Happy That You Found Me”

Låtskrivare: Danny Saucedo, Kristoffer Fogelmark, John Martin, Michel Zitron

 

 

Resultat


Finalisterna. Foto: ESC-Panelen

 

Den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2024 är avgjord där tittarna genom två röstningsomgångar har korat två finalister och två semifinalister. Initialt utgjordes startfältet i programmet av Albin Tingwall, Danny Saucedo, Dotter, Lasse Stefanz, Lia Larsson samt Scarlet.

Här nedan presenterar vi resultatet gällande tittarröster och totalpoäng. Innan det ska vi berätta att under sändningen röstade 550108 personer och Radiohjälpens telefonnummer fick in 362 157 kronor.

 

Så slutade omgångarna

Omgång 1

Efter att tittarna hade röstat i den första omgången var det Danny Saucedo med bidraget ”Happy That You Found Me” som hade fått flest röster och därmed blev klar för finaltävlan. Därför behövde han inte delta i den andra röstningsomgången.

 

Omgång 2

I den andra omgången delade de sju röstningsgrupperna i Mello-appen samt telefonröstarna ut poäng till de fem kvarvarande bidragen. Det bidrag som respektive röstningsgrupp gett flest röster till fick 12 poäng och sedan gavs resterande bidrag (i nedåtgående led) 10, 8, 5 och 3 poäng.

När alla röstningsgruppers poäng hade fördelats ut hade Dotter med bidraget ”It’s Not Easy to Write a Love Song” fått ihop totalt 84 poäng, vilket var högst bland de fem låtarna. Det innebär att hon gör Danny Saucedo sällskap till finalen tillsammans med finalister som röstas fram i nästa deltävling och i den kommande semifinalen.

Till semifinalen gick Albin Tingwall med bidraget ”Done Getting Over You” och Scarlet med bidraget ”Circus X” medan Lia Larsson med bidraget ”30 km/h” och Lasse Stefanz med bidraget ”En sång om sommaren” inte fick tillräckligt höga totalpoäng för att röstas vidare till nästa moment i tävlingen.

 

 

Totaltabellen

Vinnare första omgången

Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”

 

Resultat andra omgången

Finalist:

• Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
Bidraget fick 84 poäng


Semifinalister:

• Albin Tingwall – ”Done Getting Over You”
Bidraget fick 63 poäng

• Scarlet – ”Circus X”
Bidraget fick 60 poäng


Utröstade:

• Lia Larsson – ”30 km/h”
Bidraget fick 49 poäng

• Lasse Stefanz – ”En sång om sommaren”
Bidraget fick 48 poäng

 

12 poäng i andra omgången

 • 3–9 år: Lia Larsson
 • 10–15 år: Dotter
 • 16–29 år: Dotter
 • 30–44 år: Scarlet
 • 45–59 år: Dotter
 • 60–74 år: Dotter
 • 75+ år: Albin Tingwall
 • Telefonröstarna: Lasse Stefanz

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »