« Melodifestivalen 2023

Melodifestivalen 2025 »Melodifestivalen 2024 är planerad att vara den 64:e Eurovision-uttagningen som Sveriges Television anordnar för att utse Sveriges artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 2024. Vinnaren i finalen kommer att representera Sverige på hemmaplan i och med att det är Sverige som är arrangörsland för Eurovision 2024.

 

Tävlingsupplägg med förändringar

Enligt vad SVT hittills har kommunicerat ut planerar de för att startfältet ska utgöras av 30 tävlingsbidrag vilket blir två fler jämfört med hur det har sett ut sedan 2015 (då antalet uttagna låtar per år sänktes från 32 till 28) vilka kommer att tävla genom fem deltävlingar (istället för tidigare fyra), en semifinal och final.

 

Deltävlingarna

I var och en av de sammanlagt fem deltävlingarna kommer 6 låtar att tävla om två finalplatser och två semifinalplatser. Det är bara tittarröstning som avgör vilka bidrag som kommer att kvala vidare.

 

Semifinalen

Semifinalprogrammet får ett helt nytt upplägg jämfört med tidigare år. För det första kommer programmet endast att sändas som en förlängd del av den femte och sista deltävlingen, vilket bland annat leder till att sändningstiden förkortas och att ingen av de tio semifinalisterna ges chansen att ta om sina nummer på scenen. Istället kommer bandade inslag från deltävlingarna att visas.

När det kommer till omröstningen finns det även där en nyhet som går ut på att samtliga semifinalister tar med sig de röster de fick i deltävlingarna. Sedan läggs de röster som inkommer i semifinalen på de låtar som tävlar där de två låtar som har fått flest röster när adderingen är klar går vidare till finalen medan resterande åtta låtar åker ut.

 

Finalen

I finalen kommer 12 bidrag att tävla om vinsten. Tittarna får nu dela makten med en eller flera internationella jurygrupper för att kora vilken av låtarna som ska få representera Sverige på hemmaplan i Eurovision Song Contest 2024.

 

Vilka städer planerar Melodifestivalen att besöka denna gång?

 

Nedan är de städer som Melodifestivalen planerar att besöka 2024

Deltävling 1: Malmö, 3 februari

Deltävling 2: Göteborg, 10 februari

Deltävling 3: Växjö, 17 februari

Deltävling 4: Eskilstuna, 24 februari

Deltävling 5: Karlstad, 2 mars

Semifinalen: Karlstad, 2 mars

Finalen: Stockholm, 9 mars


Notera att deltävling 5 OCH semifinalen avgörs från samma arena och tävlingsdatum.

 

Så utses startfältet

Mellan den 25:e augusti och 15:e september 2023 fanns möjlighet att skicka in tävlingsbidrag. När antagningen hade avslutats hade SVT fått in 2 624 låtar, vilket är en minskning med exakt 200 låtar mot antagningen året innan.

Bland de låtar som skickats in via antagningen kommer en urvalsjury att få utse 15 bidrag som de anser ska få tävla i Melodifestivalen 2024. Därefter utser SVT:s Melodifestivalredaktion ytterligare 15 bidrag till startfältet, vilket både kan vara låtar som juryn haft kvar på sin reservlista efter slutomröstningen och/eller genom att skicka förfrågningar till olika låtskrivare och artister. När allt är klart senare under hösten har sammanlagt 30 låtar valts ut. Inför uttagningen startar kommer bidragen även att placeras ut i de fem deltävlingarna.

 

Mer information släpps inför och under säsongen

Under säsongen kommer den här artikeln att fyllas på med mer information i takt med att SVT delger besked om exempelvis vem/vilka som ska vara programledare och eventuella andra regeljusteringar. När startfältets 30 bidrag är presenterade kommer vi också att lägga ut den informationen här samt uppdatera kontinuerligt gällande resultat.

 

 


Fakta


  • Röstningssystem
  • I varje deltävling röstar tittarna fram två bidrag som de vill skicka direkt till final samt två bidrag till semifinalister. Resterande två bidrag i samma sändning lämnar tävling direkt.
  • Bland de tio semifinalbidragen får tittarna välja ut två bidrag som också tar sig till final.
  • I finalen tävlar 12 bidrag där makten delas mellan tittarna och internationella jurygrupper.

  • Programledare
  • Inte presenterat

  • Vinnare
  • Avgörs 2024

  • Resultat i Eurovision
  • Avgörs 2024

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »