Intervju med Albin Tingwall (inför Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför lördagens deltävling i Eskilstuna fick vi en pratstund med Albin Tingwall som tävlar med bidraget ”Done Getting Over You”.

 

Albin Tingwall känner nog de flesta igen från hans medverkan i Idol 2022 där han slog igenom stort och tog sig hela vägen till final där han hamnade tvåa. Sedan finalen var i december 2022 har han fått testa på musikbranschen bland annat att han blev signad och har fått ge ut några singlar däribland en cover på How Am I Supposed to Live Without Youoch sin egna låt Something About You. Däremot har han inte fått stå lika mycket på scenen förra året utan mycket tid har spenderats i studion och hemma för att skriva ny musik.

 

Gick från tennis till musik

Albin är uppväxt i Sigtuna och har under hela livet spenderat tid åt tennis, även om han idag har lagt tävlingsbiten åt sidan då musiken tagit över. Men fram tills för bara några år sedan var tennisen det stora intresset då han spelade och tävlade och gick även på idrottsgymnasium. På den tiden fanns musiken med men inte på samma sätt som idag, utan det var först under gymnasietiden som han började tröttna lite på tennisen. Våren 2022 fick han upp en annons om att söka till Idol som han då sökte till för skojs skull för att se om han tyckte att det var roligt, en erfarenhet som sagt tog honom väldigt långt i tävlingen.

– Då fick jag upp ögonen för musiken och att det var det jag ville göra, säger han.

 

Hur var det att vara med i Idol och finns det några erfarenheter därifrån som du drar nytta av i Melodifestivalen?

– Det var min absolut bästa period i mitt liv med tanke på att det var första gången jag upplevde den här kärleken för musik och det var för första gången som jag var med folk som hade samma intresse, det hade jag inte haft innan. Det var väldigt mycket sånt som kändes roligt och det var en resa. Det var väldigt mycket kamera som man var ovan med innan och scenen var jag ovan med. Så hela den kombinationen med att stå på scenen och samtidigt göra ett TV-program var en väldigt rolig kombination. Det har jag användning för nu i Mello att jag har stått på scen förut och även jobbat mycket med att ta kamera och så, det är absolut en fördel jag har, säger Albin.

 

Idag är det således musiken som gäller på heltid även om han fortfarande spelar tennis, om än då inte på samma sätt som tidigare.

 

Tävlar med en låt av ESC-trio

14 månader efter Idol-finalen 2022, där Albin Tingwall kom på andra plats och fick sitt första skivkontrakt, är det nu dags för honom att tävla i nästa musiktävling – Melodifestivalen. Det gör han med ett bidrag som är gjort av en trio som bland annat har Eurovision-vinnarlåtar på sina CV:n – Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb och Linnea Deb. Bidraget som trion har skrivit till honom heter ”Done Getting Over You” och den låten togs fram under förra sommaren då han bjöds in efter att ha fått hört att Joy och Linnea Deb hade en låtidé till honom. I slutet av sommaren fick han sedan sjunga in låten vilket var väldigt roligt.

– De är otroliga människor och roliga att umgås med. Det är ett väldigt roligt gäng att göra det med, säger han.

 

Vad handlar låten om och vad vill du förmedla med den?

– Det är en energifylld låt, det är mycket mer upptempo och dans än det jag gjorde i Idol (där jag körde mycket mer ballader), det är den sidan av mig att jag kan göra mer än att bara stå vid ett stativ. Jag vill förmedla glädje och hopp och bjuda på mig själv. Låten handlar om att man vill komma över någon samtidigt som man slåss med känslorna att man vill ha tillbaka personen, berättar Albin.

 

Under veckan har det pågått (och pågår) repetitioner för honom i arenan i Eskilstuna som nu börjar konkretiseras till det scenframträdande han ska göra på lördag, och det är en del att tänka på.

– Jag jobbar på att hålla känslorna i styr, det är mycket känslor, men absolut mest positiva. Man är nervös såklart just av den av den anledningen att det är så stort som det är. Men jag tycker det är roligt att vara tillbaka på scenen igen, det är mycket förberedelser kring numret, styling och sådär, berättar Albin.

 

Får tävla i samma deltävling som barndomsidolen

Melodifestivalen har också varit ett intresse för Albin som har Danny Saucedos Amazingsom en av sina favoritlåtar. Nu när han själv ska tävla i programmet är Danny en av de han har som medtävlande något som han ser som roligt att ha vuxit upp med Dannys musik och nu ska få sjunga i samma deltävling. På frågan om vad målsättningen med deltagandet i Melodifestivalen är, om det exempelvis är att nå ut till en ny publik eller vinna alltihopa, kommer tennisen tillbaka in i historien igen.

– Jag har de här tävlingsgenrerna sedan tennisen så jag är en tävlingsmänniska, även fast jag inte gillar att erkänna det. Av den anledningen gillar jag inte att tävla för jag vet hur påverkad jag blir av det. Till exempel Idol tänkte jag inte som en tävling förrän det var final och då tog jag det väldigt hårt att inte vinna, säger Albin.

– Så det är klart att jag går in med inställningen att jag ska komma så långt som möjligt även fast man vet att det finns väldigt många som är otroligt duktiga i år. Så jag har inte inställningen att ’jag kommer vinna’ men jag tänker verkligen att jag ska gå för så många placeringar som möjligt, tillägger han.

 

Oavsett hur det går för honom i Melodifestivalen säger han också att han kommer att fortsätta jobba hårt för att nå ut med sin musik till alla sina fans, både de nuvarande och andra som är nyfikna på hans repertoar. Med det sagt tackar vi så mycket för intervjutillfället där vi också passar på att önska Albin Tingwall stort lycka till i Melodifestivalen 2024.

 


 

Kommentera