Melodifestivalen 2024: Panelen tycker till (del 3)

PANELEN TYCKER TILL. Nu har det blivit dags för oss i ESC-Panelen att recensera och betygsätta låtarna i den senaste avgjorda deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Du får gärna själv tycka till i kommentarsfältet.

 

Sammanfattat upplägg för Panelen tycker till

Under årets Melodifestivaldeltävlingar växlar vi rollerna i att tycka till efter varje sändning. Efter deltävling 3 är det Adrian, Katja, Haris och Markus som utgör Veckans panel, vilket betyder att de kommer att kommentera och betygsätta alla tävlingsbidrag samt summera sina åsikter om programmet i stort. Resterande panelmedlemmar är bara med på delen att betygsätta låtarna medan alla skribenter, oavsett om man ingår i Veckans panel eller ej, gör varsin personlig topp 6.

Notera att den ordning vi presenterar bidragen i följer startordningen från lördagens TV-sändning.

 

Startfältet. Panelens åsikter om tävlingsbidragen


Jacqline Moss
”Effortless”

Låtskrivare: Jacqline Mossberg Mounkassa, Dino Medanhodzic, Thomas G:son, Jimmy Jansson, Moa Carlebecker

.

Yes! Här har vi äntligen en låt som är värdig Mellosegern – en klockren popdänga! Jacqline är suverän – en äkta svensk Beyoncé (inte Gunilla Persson!), som kan sjunga och ta för sig på scenen. Låten är rent musikaliskt ett mischmasch av Enrique Iglesias 00-tals latino, lite Beyoncé, lite Justin Timberlake och en nypa 80-tal. Även om det tekniskt sett är mycket retro – så låter det mycket modernt. Och scennumret är oerhört snyggt – som Benjamin Ingrossos ”Dance you off” och Loreens ”Tattoo” – plus dansare. Visst kunde jag önska ännu lite mer – men det här dreamteamet med våra allra bästa låtskrivare har verkligen levererat. Detta är, so far, min vinnarkandidat.

 

Betyg (0–5):


.

Kvällen inleddes med lite av positiv överraskning. Jag var inte alls bekant med Jacqline innan ikväll. Hennes låt var en skön nostalgisk resa. Lite Donna Summer möter 90-talet. Jag är inte så förtjust i ”Fuego”-trenden, men den var så pass kort att det inte förstörde låten i sin helhet. Den enda värdiga finalisten från ikväll.

 

Betyg (0–5):


.

Första bidraget går direkt till final och jag undrar varför. Den gör inget speciellt intryck på mig och hela numret känns överdrivet. Visst är den ok att lyssna på. Hon sjunger bra och den har ett sjysst beat. Men jag tycker inte framträdandet är riktigt rumsrent. Detta ska vara ett familjeprogram och när man ser henne på scen känns det som att man stigit in på en strippklubb.

 

Betyg (0–5):


.

Slätstruken pop när den är som mest medioker. Kan medge att låten växer vid fler lyssningar, men vet inte om jag får några vinnarvibbar. Vill dock påpeka att numret var himla snyggt och att Jacqline gör det väldigt bra, det märks att hon är bättre än låten.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)

PANELEN TILLSAMMANS.
34 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Clara Klingenström
”Aldrig mer”

Låtskrivare: Clara Klingenström, Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias

.

Ska sägas att Clara är en fantastisk artist – mångfacetterad och med ett mycket personligt uttryck som är ovanligt idag. Tyvärr räckte inte det denna kväll när motståndet var så galet. Mycket kan bero på att låten inte var lika tydlig och känslosam som ”Behöver inte dig idag” – en monsterhit som verkligen är svår att överträffa. Våra förväntningar var nog säkert allför högt satta p.g.a. det. Men Clara i sig var väl värd en ny chans – iallafall i mina ögon.

 

Betyg (0–5):


.

Jag har lite svårt för denna typen av musik. Det ger mig ingenting. Clara är så okarismatisk som artist att hon inte kommer ut genom rutan alls. Låten faller platt.

 

Betyg (0–5):


.

Jag var inget stort fan av Clara när hon var med sist så hade inga höga förväntningar på hennes bidrag. Det lät ungefär likadant som sist men denna gången har hennes uttryck ändrats. Hon känns inte riktigt närvarande och det syns tydligt i rutan. Hon är Sveriges kvinnliga Håkan Hellström oh honom gillar jag icke.

 

Betyg (0–5):


.

Jag vill aldrig mer se Clara Klingenström tävla i Melodifestivalen och är jätteglad att hon åkte ut till förmån för Klaudy. Visserligen gillar jag när artisterna sjunger på svenska. Men precis som med Behöver Inte Dig Idag så håller inte låten, och då är språkvalet inte relevant.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)

PANELEN TILLSAMMANS.
26,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Kim Cesarion
”Take My Breath Away”

Låtskrivare: Kim Cesarion, Albin Johnsén, Christoffer Johansson, Mattias Andréasson, William Segerdahl

.

Detta var en ny bekantskap för mig, men Kim visade tydligt att han är en artist som har erfarenhet. Han stod utan tvekan för en av de bästa sångprestationerna under kvällen och är definitivt en artist att hålla koll på i framtiden. Och trots att låten var snygg och modern så faller det hela lite platt för mig. Den gav mig inget – utan var mest en lättglömlig mellanakt. Tyvärr behövs mycket mer än det här för att sticka ut i Mellon, speciellt i ett startfält som var så färgrikt som detta.

Betyg (0–5):


.

Jag minns att jag var väldigt svag för hans stora hit ”Undressed” för många år sedan. Tyvärr var detta inte lika starkt. Det var lite mellanmjölks rnb som man glömmer bort rätt lätt. Vi fick heller ingen falsett denna gången tyvärr.

 

Betyg (0–5):


.

Detta är ett nummer helt i min smak. Snyggt och stilrent. Känns modernt men ändå inslag av tidigt 2000-tal. Dock försvinner han lite bakom de stora glasögonen vilket är synd. Tjocktröja instoppad i byxorna är inte heller en favorit men i övrigt han och dansarna i synk och allt ser klockrent ut.

 

Betyg (0–5):


.

Alltså, blev den här låten ens färdig innan den blev inskickad till Melodifestivalen? Tycker det här låter som en mjäkig demoversion. Att Kim dessutom inte har någon vidare stark röst gör inte saken bättre. Nej, kvällens sämsta låt förtjänade att komma sist helt klart!

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)

PANELEN TILLSAMMANS.
23,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Klaudy
”För dig”

Låtskrivare: Klaudy (William Schenberg), Åke Olofsson

.

Precis som för Kim, så föll detta också ganska platt trots en ganska stark röstinsats, snyggt scennummer och en hyfsad låt. Detta var en slags modern version av Håkan Hellström – och hade kanske funkat rätt bra i andra sammanhang. Men just denna kväll var det helt enkelt för mycket ”mellanmjölk” av det här. Det stack inte tillräckligt mycket ut för att klara sig hela vägen.

Betyg (0–5):


.

Detta var ett fruktansvärt ointressant nummer och låt. Till och med grabbens flickvän skämdes att säga att hon röstade på honom. Det enda som stoppar det från att få en nolla är nästa nummer.

 

Betyg (0–5):


.

Jag har aldrig varit mycket för svensk modern musik och trodde Klaudy skulle vara lika kass som alla andra men han överraskade mig rejält. Tycker detta var innerligt och hjärtligt och man kände det han sjöng. Passade utmärkt att han stod i dimman i vassen på scen. Jag är inte alls förvånad att han är kvar i tävlingen.

 

Betyg (0–5):


.

Kvällens stora skräll, att Klaudy slog ut förhandstippade Clara Klingenström. Aja, jag klagar inte då Klaudy hade en väsentligt bättre låt.

En trevlig och helt oskyldig radiopoplåt på svenska, förväntar mig att få höra den här x antal gånger på P3 kommande veckor. Huruvida Klaudy kommer ha en chans att gå vidare från finalkvalet kan diskuteras. Men skulle ha få äran att fylla ut finalen så skulle inte jag klaga.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)

PANELEN TILLSAMMANS.
23 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Gunilla Persson
”I Won’t Shake (La La Gunilla)”

Låtskrivare: Fredrik Andersson

.

Detta var exakt så plojigt och pajasaktigt som man kunde förutspå när startfältet presenterades. Jag förstår att SVT behöver ha ett skämtbidrag i varje års startfält – en malplacerad clown som får alla nöjesjournalisters uppmärksamhet och kan sälja drivor med biljetter och tidningsupplagor. Problemet är att den enda USP:en med dessa clowner är att de just är malplacerade – de är karaktärer som inte har ett jota att göra med Melodifestivalen eller musikvärlden. Edward Blom, Björn Ranelid, Thorsten Flinck, Sean Banan – ja listan kan göras lång. Det gemensamma de har är att de inte producerar musik – de producerar clowneri, lyteskomik och billig underhållning för barnen och de som hatar Melodifestivalen men tvingas titta på den av andra familjemedlemmar. Hypen kring Gunilla är årets exempel, och jag är så tacksam för att hon inte gick direkt till final med detta skämt till låt. Låt oss hoppas att hon är ”old news” när semifinalen kör igång.

 

Betyg (0–5):


.

Redan när vi fick rapporten om att Gunilla skulle delta kände jag rysningar i kroppen. Och det var så bedrövligt som jag förväntade mig, om än inte värre. Detta kan ha varit det sämsta bidraget i Mellons historia. Eftersom vi inte delar ut minuspoäng så kommer detta få en nolla. Men det är sämre än alla nollor jag delat ut de senaste 13 åren. Jag hoppas verkligen de stackars dansarna blev väl kompenserade.

 

Betyg (0–5):


.

Årets stora snackis ska upp på scen och vad händer? Jo, hon levererar en ganska trevlig trudilutt med ännu trevligare cowboys på scen. Att låten sätter sig är det ingen tvekan om och känns lite som revansch för hennes del att hon bevisade att hon kunde klara det. Men jag kan ju inte påstå att bidraget är speciellt bra.

 

Betyg (0–5):


.

Jag var bombsäker på att Gunilla skulle gå raka vägen till final, men riktigt så blev det ju inte. Låten i sig är rätt så catchig, och Gunilla är så sanslöst dålig att man inte kan annat än att älska det här! Får jag bara välja en låt från finalkvalet att skicka vidare till final så hade jag valt Gunilla alla dagar i veckan!

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)

PANELEN TILLSAMMANS.
22 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Cazzi Opeia
”Give My Heart a Break”

Låtskrivare: Cazzi Opeia (Moa Carlebecker), Ellen Berg, Jimmy Jansson, Thomas G:son

.

Detta var utan tvekan kvällens näst bästa låt – där Cazzi Opeia äntligen gör comeback i tävlingen som artist efter att ha vunnit både Eurovision och American Song Contest som låtskrivare. Hon är just nu, eventuellt, Sveriges bästa låtskrivare och ska hyllas för denna mycket välskrivna låt. Visst får man vibbar ifrån Pet Shop Boys 90-tals hit ”Go West” – men bara lite grann. Det räcker dock för att ge låten ett skimmer av nostalgi som är väldigt tilltalande och som gör den här låten mycket lätt att komma ihåg. Det enda som drar ned den lite grann är kanske just att scennumret blir mer ”My little pony” än det blir popscenen 2024, vilket visserligen är Cazzi Opeias hela artistiska uttryckssätt – men det blir därför också lite kognitiv överbelastning att titta på. Men om man frågar mig – så har vi helt klart ett topp-5 bidrag i finalen här!

 

Betyg (0–5):


.

Cazzi är en duktig låtskrivare har vi märkt de senaste åren. Hon har en förmåga att skriva sjukt catchiga refränger. Men det är mellan dem som det viker sig för mig. Refrängen var ett glädjerus, medan allt däremellan kunde lika gärna varit på latin. Jag har inget minne av hur det lät eller vad hon sjöng.

 

Betyg (0–5):


.

Man kan inget annat än att bli glad när Cazzi ställer sig på scen. Hon har en underbar karisma vilket gör hennes låtar bättre. Det är färgsprakande och roligt att titta på. En rättvärdig finalist!

 

Betyg (0–5):


.

Var inget jättefan av Cazzis föregående bidrag, men tycker att årets låt är en uppgradering. Numret är annorlunda på ett bra sätt och melodin klistrar sig fast. Tvivlar på att Cazzi kommer ha i toppstriden att göra, men finalen behöver lite skön utfyllnad också.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)

PANELEN TILLSAMMANS.
36 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Summering. Vad tycker vi om programmet?

OBS! I den här delen är det bara Veckans panel som tycker till.


.

Årets Mello är tyvärr hittills, undantaget startfältet och scenproduktionen, en riktig flopp. Underhållningsvärdet har sjunkit rejält de senaste åren, både vad gäller programlederi och mellanakter m.m. Kvällens deltävling var tyvärr inget undantag. Carina Berg har visserligen växt in i rollen men hon känns fortfarande inte som programLEDAREN utan snarare som en blek biroll. Hon är svår att ta till sig och är helt enkelt lite färglös. Detta blev smärtsamt tydligt denna kväll då Carolina Gynning och Christine Meltzer helt tog över och istället gjorde cirkus av det hela. Det blev plötsligt för mycket personlighet och färg – vilket nästan blev pinsamt att titta på. Att sedan Björn Gustavsson är den verkliga ”sidekicken” är en smula ironiskt då det endast var han som överhuvudtaget lämnade något intryck. Det var länge sedan vi såg stand-up i Mellon och Björn får det konstigt nog att funka. Visst, jag tycker fortfarande att hans närvaro i Mellon i år är långsökt och krystad då man anspelar på ETT pausnummer i Mellon för 16 (!!) år sedan. Men visst, utan Björn så hade årets mello knappt varit sevärd. Och de där ”kommentatorerna” borde ju SVT skippat direkt – man testade det 2011 och konstaterade att det inte funkade. Varför gör man om samma misstag? Tur att startfältet hittills är bra – och kvällens startfält var det klart bästa hittills. Tack och lov för musiken!


.

Tack Växjö för en av de tråkigaste deltävlingarna jag kan minnas. Jag lär inte minnas så mycket mer än Cazzis refräng som ännu går på loop i skallen, samt Jacqlines framgång. Allt annat vill jag förtränga. Allt kändes så fruktansvärt tråkigt. Christine och Carolina gjorde inget för att förbättra programmet. De var mer irriterande än underhållande. Kvällens höjdpunkt för både tittare och publiken som var där live var när ”Gangstas Paradise” gick igång och Björn Gustafsson klev ut. Det väckte publiken mer än någon artist lyckades göra. Säger en del om nivån på kvällen. Resultatet var relativt väntat. Dock trodde jag att Cazzi skulle vinna och att Kim skulle få en andra chans med Gunilla. Men röstningen är inte alltid logisk.


.

Jag tycker Carina har gjort ett bra jobb hittills men när hennes sidekicks äntrar scenen denna kväll så försvinner hon i mängden.  Den som hörs och syns mest är fröken Gynning. Allt hon gör känns så överdrivet och pinsamt. Hon har inget på tv att göra. Deras öppningssång är inte helt underhållande när de tar en låt från The Ark och dammar av. Alla kunde ju uppenbart inte sjunga heller.

Jag älskar Björn Gustavsson och har inget ont att säga om honom. Jag gillar hans komik även om det blir lite stelt emellanåt. Sen är ju de flesta skämten enbart roliga för vuxna vilket är lite synd. Saknar att det inte var något uppträdande i form av nån gammal hit.

Denna semifinal var nog den tråkigaste hittills. Både när det gäller bidragen, mellanakterna och programledarna. Känns som att även om de bara är sex bidrag nu för tiden ska det stressas igenom på nåt sätt. Vet inte varför det känns så för en och en halv timme är tillräckligt när det är så många deltävlingar.

Jag är väl inte helt nöjd med resultatet. Cazzi var ju en given finalist men jag hade hellre sett Klaudy eller Kim direkt till final. Jag är nog mest nöjd med att Clara inte tog sig vidare.


.

Till skillnad från Adrian & Haris så tycker jag att årets melodifestival hittills hållit en förhållandevis hög nivå. Carina Berg stärker sin programledarinstas för varje program och anser att inslaget med Carolina Gynning & Christine Meltzer som sidekicks var väldigt välkommet. Just Christines parodi på Gunilla Persson samt Björn Gustafssons akt kan man inte annat än att älska.

Nej, rent produktionsmässigt är jag nöjd med programmet. Dessutom så gick för ovanlighetens skulle hela min topp 4 vidare (vilket dock är lättre att få igenom nu när det bara är 6 bidrag med och tävlar), visserligen i fel ordning, men varför klaga. De två överlägset sämsta låtarna åkte ut, och jag är nöjd med det.

Nu tänker i alla fall jag blicka fram mot nästa deltävling och ser redan framemot vad mina personliga förhandsfavoriter Danny Saucedo & Lia Larsson har att komma med, om deltävling 3 var bra så är jag övertygad om att den fjärde kommer bli ännu mer rolig och intressant!

 

Topplistor. Hur rangordnar vi deltävlingens bidrag?

 1. Jacqline Moss
  ”Effortless”
 2. Cazzi Opeia
  ”Give My Heart a Break”
 3. Clara Klingenström
  ”Aldrig mer”
 4. Kim Cesarion
  ”Take My Breath Away”
 5. Klaudy
  ”För dig”
 6. Gunilla Persson
  ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”

 1. Clara Klingenström
  ”Aldrig mer”
 2. Cazzi Opeia
  ”Give My Heart a Break”
 3. Jacqline Moss
  ”Effortless”
 4. Gunilla Persson
  ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”
 5. Klaudy
  ”För dig”
 6. Kim Cesarion
  ”Take My Breath Away”

 1. Jacqline Moss
  ”Effortless”
 2. Cazzi Opeia
  ”Give My Heart a Break”
 3. Kim Cesarion
  ”Take My Breath Away”
 4. Clara Klingenström
  ”Aldrig mer”
 5. Klaudy
  ”För dig”
 6. Gunilla Persson
  ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”

 1. Jacqline Moss
  ”Effortless”
 2. Cazzi Opeia
  ”Give My Heart a Break”
 3. Clara Klingenström
  ”Aldrig mer”
 4. Klaudy
  ”För dig”
 5. Kim Cesarion
  ”Take My Breath Away”
 6. Gunilla Persson
  ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”


 1. Kim Cesarion
  ”Take My Breath Away”
 2. Clara Klingenström
  ”Aldrig mer”
 3. Jacqline Moss
  ”Effortless”
 4. Cazzi Opeia
  ”Give My Heart a Break”
 5. Gunilla Persson
  ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”
 6. Klaudy
  ”För dig”

 1. Cazzi Opeia
  ”Give My Heart a Break”
 2. Klaudy
  ”För dig”
 3. Kim Cesarion
  ”Take My Breath Away”
 4. Jacqline Moss
  ”Effortless”
 5. Gunilla Persson
  ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”
 6. Clara Klingenström
  ”Aldrig mer”

 1. Clara Klingenström
  ”Aldrig mer”
 2. Gunilla Persson
  ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”
 3. Cazzi Opeia
  ”Give My Heart a Break”
 4. Kim Cesarion
  ”Take My Breath Away”
 5. Klaudy
  ”För dig”
 6. Jacqline Moss
  ”Effortless”

 1. Gunilla Persson
  ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”
 2. Cazzi Opeia
  ”Give My Heart a Break”
 3. Klaudy
  ”För dig”
 4. Jacqline Moss
  ”Effortless”
 5. Clara Klingenström
  ”Aldrig mer”
 6. Kim Cesarion
  ”Take My Breath Away”


 1. Jacqline Moss
  ”Effortless”
 2. Cazzi Opeia
  ”Give My Heart a Break”
 3. Gunilla Persson
  ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”
 4. Clara Klingenström
  ”Aldrig mer”
 5. Kim Cesarion
  ”Take My Breath Away”
 6. Klaudy
  ”För dig”

 1. Cazzi Opeia
  ”Give My Heart a Break”
 2. Jacqline Moss
  ”Effortless”
 3. Kim Cesarion
  ”Take My Breath Away”
 4. Klaudy
  ”För dig”
 5. Gunilla Persson
  ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”
 6. Clara Klingenström
  ”Aldrig mer”

 


 

Kommentera