Melodifestivalen 2024: Panelen tycker till (del 5)

PANELEN TYCKER TILL. Nu har det blivit dags för oss i ESC-Panelen att recensera och betygsätta låtarna i den senaste avgjorda deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Du får gärna själv tycka till i kommentarsfältet.

 

Sammanfattat upplägg för Panelen tycker till

Under årets Melodifestivaldeltävlingar har vi växlat i rollerna gällande om kommentarer efter varje sändning. Den här gången, för bidragen i deltävling 5, är det Katja, Adrian, Gabriel och Tanja som utgör Veckans panel, vilket betyder att de kommer att kommentera och betygsätta de 6 tävlingsbidrag som deltog i deltävlingsdelen av sändningen. De summerar även sina åsikter om deltävlingsdelen i stort.

Resterande panelmedlemmar är bara med på delen att betygsätta de 6 tävlingsbidragen medan alla skribenter, oavsett om man ingår i Veckans panel eller ej, gör varsin personlig topp 6 över startfältet.

Notera även att den ordning vi presenterar bidragen i följer startordningen från lördagens TV-sändning. Dessutom kommer vi inte att ta upp semifinalbidragen utan recensionerna handlar enbart om deltävlingsbidragen.

 

Startfältet. Panelens åsikter om tävlingsbidragen


Marcus & Martinus
”Unforgettable”

Låtskrivare: Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarssen, Jimmy Joker Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

.

Detta är, oavsett vad man tycker om det, modern pop på väldigt hög nivå. Det känns såklart lite konstigt att ett norskt tvillingpar, som inte ens är särskilt stora i Norge, ska komma att bli favoriter i svenska Mellon. Men samtidigt är detta väldigt tung pop som dessutom är visuellt snyggt. Man kan nog säga att att detta är pojkband-versionen av Loreens ”Tattoo”. Dessutom är numret snyggare än det var ifjol, vilket stärker det hela. Ett klart finalbidrag och troligen en klar favorit till segern i årets Mello.

Betyg (0–5):


.

Vad skall jag säga om Marcus och Martinus bidrag! Detta var nog det bästa som vi har fått se detta årets mello! Jag tyckte låten höll en jämn nivå genom hela låten och hade en riktigt Eurovision Feeling. Jag känner på mig att detta är en top 3 kandidat i finalen.

 

Betyg (0–5):


.

Hade inga höga förväntningar på detta bidrag då många redan dissat den på social media, att den var för lik förra årets bidrag osv. Jag tycker dock den är betydligt bättre än förra året och soundet de fått till är helt magiskt. Sen har jag väl aldrig tyckt att bröderna sjunger fantastiskt men de har hela kitet trots allt. De är erfarna och det syns! Jättesnyggt nummer med alla led men kan tänka mig att det var snyggare på tv än att se live på scen.

 

Betyg (0–5):


.

Marcus & Martinus briljerade i detta nummer. Stilmässigt var det ”Air”, men 3.0. Det kändes rätt igenom att numret var merarbetet, genomtänkt och producerat för världsklass. Sitter med förväntan om ett album som tar världen med storm! Att killarna är skapta för scenen och sjunger bra är odiskutabelt och bidraget hamnar i topp på min lista för hela tävlingen.

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)









PANELEN TILLSAMMANS.
38,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Chelsea Muco
”Controlla”

Låtskrivare: Chelsea Muco, Anderz Wrethov, Elsa Carmona Oljelund, Fernand MP, Karl Flyckt, Pa Modou Badjie

.

Kanske ett av de mest förbisedda bidragen denna kväll – då jag ändå tycker att detta är riktigt bra. Hög kvalitet på både sång och framförande – men lider tyvärr av det faktum att det blir överskuggat av allt annat denna kväll. Dessutom är det inte en genre som egentligen funkar så bra i Mellon, det blir för svårt att greppa i konkurrensen. Synd, men samtidigt förståeligt. Jag hoppas få höra mer sånt här framöver, men i Mellon tror jag inte att det kommer att funka.

 

Betyg (0–5):


.

Jag har inte så mycket om att säga om denna låten faktiskt. Var en skön känsla genom låten men jag hörde och kände att låten inte skulle komma nånstans ikväll.

 

Betyg (0–5):


.

Ett färgsprakande nummer med afrobeat och glädje. Jag kan absolut tycka sånt här är bra men det här bidraget blir bara lite feelgood och saknar styrka. Chelsea är duktig och jag hoppas ändå vi får höra mer av henne i framtiden.

 

Betyg (0–5):


.

Chelseas debut kan inte klagas på. Låten var bra och hennes framförande var i stort felfritt. De låga partierna i låten var för dagen en något för låg tonart för henne, men det tog hon igen i övriga delar. Hela ljudbilden gick skönt fram genom tv-n och kändes fräscht. Afrobeat-influenserna kändes modernare och mer rätt än C-Joe. Men, i denna grupp var det nästan givet att det skulle bli utmanande att hävda sig.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)









PANELEN TILLSAMMANS.
19,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Jay Smith
”Back to My Roots”

Låtskrivare: Jay Smith, Maria Jane Smith & Viktor Thell (Smith & Thell), Jonas Jurström, Jonathan Keyes

.

Detta var min stora besvikelse för kvällen. Jag hade nog inga stora förväntningar på Jay innan tävlingen, men ändå känner jag att hans finalplats var oförtjänt. Detta är inte det bästa han gjort, eller ens bland det bästa. Detta är ganska färglös låt som endast bärs upp av Jay’s karisma – som närmast kan beskrivas som ”sträv”. Gillar man sträva artister – så funkar det här, men jag är ytterst tveksam. En svag 2:a i betyg från mig!

 

Betyg (0–5):


.

Mitt tycke om denna låt är 50 50. Låten är bra rätt igenom och jag förstår att den fastnar hos svenska folket! Jag blev dock förvånad när han kom ända vägen till final genom final-kvalet.

 

Betyg (0–5):


.

Jay är en artist som jag saknat. Han har i och för sig släppt en del musik genom åren men man har liksom missat det. Hans raspiga röst passar så bra för just den här genren. Härlig countrypop vi behöver mer av i det här landet. Hoppas nästa låt från han blir mer rockig för det var liksom det som saknades i detta bidrag för att bli ”topnotch”.

 

Betyg (0–5):


.

Jays profil visar inte på att han är lika mycket vinnarskalle som många andra. Om det har med självkänsla att göra eller om det är den persona han vidhåller kan man sia om, men saken är den att han Har en jäkla bra röst och bidraget var en typ som helt enkelt kan gillas av många. Jag, som hållit mig från att lyssna helt fram till lördagkvällen blev glatt överraskad och känner att denna klassiska countryrocklåt, som går i stil med Nickleback, helt enkelt håller.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)









PANELEN TILLSAMMANS.
31,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Elecktra
”Banne maj”

Låtskrivare: Elecktra (Robin Werner), Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Jonny Werner

.

Jag ska medge att jag tyckte att själva numret var rätt tilltalande – men låten var ju snarare en plojlåt! Jag förstår att detta var menat som ett seriöst nummer med tydligt budskap, men när låten är en retroschlager med inte bara ”lite” touch av After Dark utan snarare hela burken – då blir det svårt att ta seriöst. Som lök på laxen kommer den grövsta skånskan man någonsin hört i Mellon – inte i form av sång utan som någon typ av tal – då blir det knappt uthärdligt. Tyvärr, detta kan jag inte ta till mig – men ett pluspoäng för numret!

 

Betyg (0–5):


.

Här kom årets första NOLL-poängare från min sida! Jag tyckte inte om detta alls. har inte mer o säga.

 

Betyg (0–5):


.

Jag kan inte påstå att jag visste mycket om Elecktra innan tävlingen. Tänkte att det här kommer bli ett fantastiskt nummer och det blev det. Visuellt var det jättesnyggt men människan kan ju inte sjunga! Tycker det är ett hån mot bra artister som aldrig fick chans att visa upp sig. Poängen jag delar ut är enbart för musiken för jag gillade ändå melodin.

 

Betyg (0–5):


.

Jag har redan kommenterat flera gånger, att skrattet Elecktra återgav i slutet av låten, fick mig att skratta högt. Det är liksom pricken över i:t på hela showen. Artisten kan verkligen inte sjunga och när jag fick veta att Elecktra skulle deltaga undrade jag verkligen hur detta i hela friden skulle te sig. Men, refrängen ekar fortfarande i mitt huvud, så något har man lyckats med. Tror jag detta hör hemma i Melodifestivalen, nja inte som tävlingsmoment gentemot de som verkligen brinner för sin musik och sång, men jag kan inte neka till att det var 100 % underhållande.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)









PANELEN TILLSAMMANS.
24 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Annika Wickihalder
”Light”

Låtskrivare: Annika Wickihalder, Herman Gardarfve, Linnea Gawell, Patrik Jean

.

Detta är en helt okej låt från en för mig okänd artist. Det är alltid trevligt med nya bekantskaper i Mellon och Annika känns som en artist med framtiden för sig. Dock var detta kanske inte någon kioskvältare, och spontant tyckte jag nog att det fanns andra som förtjänade finalplatsen mer. Men det är en välskriven låt och en duktig sångerska. Det ska ändå premieras!

 

Betyg (0–5):


.

Här kommer min Första och enda 5-poängare för kvällen! Annika visade verkligen vart skåpet skulle stå! jag älskar verkligen denna låten och hoppas mycket på att hon kan få en värdig slut placering i finalen. Blev jätteglad när hon vann finalkvalet.

 

Betyg (0–5):


.

Tycker inte det märks på Annika att hon är en färsking. Hon ser bekväm ut på scen och även om låten börjar lite trevande så slår den ut i full blom i refrängen. Hon har en underbar röst och hon är så älskvärd och bara det kan nå långt, även i finalen.

 

Betyg (0–5):


.

Annika överraskade mig, för låten blev en som faktiskt fastnade direkt. Genren kan ibland bli lite dold i massan, som någon slags dussinmusik, men hon tog för sig och rodde hem det på ett strålande sätt. Sång- och låtmässigt ger jag en fyra, men scenproduktion hade jag gärna sett mer välarbetat. Tygstyckena på hennes armar gifte sig snyggt med ljussättningen och det hade jag velat se i kjolstycket med. I och med att hon stod själv på scen blev det mycket fokus på bara henne och då är det bra när man får det teatraliska från sig själv ihop med resten.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)









PANELEN TILLSAMMANS.
33,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Medina
”Que Sera”

Låtskrivare: Medina (Ali Jammali & Sami Rekik), Anderz Wrethov, Jimmy Joker Thörnfeldt

.

Kul att Medina är tillbaka – med ett bidrag som är bättre än deras förra. Detta är Mendez 2.0, och dessutom med ett lite modernare sound. Scennumret kanske vi kan glömma, för det var mest rörigt och ogenomtänkt, men Medina är ju ett partyband som vet hur man gör ett framförande. Detta är lätt ett topp-5 bidrag i finalen, och ett klockrent finalbidrag från denna deltävling.

 

Betyg (0–5):


.

Till sist så kom Medina upp på scenen och bjöd på en hejdundrande show! Kommer sluta högt upp i finalen!

 

Betyg (0–5):


.

Det här visste man skulle bli bra! Medina gör inte Sverige besviken men denna härliga sommarplåga. Texten är kanske lite mesig men vad gör det när alla sjunger med. Dessa härliga snubbar borde vara med på varje festival i sommar. Riktigt snygg scenshow fick det till med härligt sprak och pyro och publiken var i extas.

 

Betyg (0–5):


.

Vad ska Jag komma med! Det här var party, fest och karneval världen över. Dessa killar visar hur man kopplar på energin för en hel arena och lite till. Att blanda språk och locka varenda lyssnare till att sjunga med lyckas de med utan ansträngning. Deras bidrag seglade nog upp på topplacering redan vid introt och med refrängen blev det faktum.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)









PANELEN TILLSAMMANS.
39 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Summering. Vad tycker vi om programmet?

OBS! I den här delen är det bara Veckans panel som tycker till.


.

Öppningsnumret:
Trevligt och mysigt öppningsnummer, även mycket av det kändes lite väl ”exoticerat”. Karlstad har mycket annat i musikutbud också, så det fanns mång alternativ.

Mellanakterna:
Här känns det som att Björn Gustavsson nu fått en renässans och återetablerat sig i toppen av svensk underhållning. Oväntat! Kvällens nummer var klockrent och gulligt, med glimten i ögat. Nästan lite för bra? Nåja. Riktigt kul grepp även vad gäller Fredrik Kempe! Mycket nostalgi och glädje, vilket givetvis var upplyftande. Mycket nöjd med detta!

Programmet i sin helhet:
Utmärkt startfält – om än kanske inte det allra bästa i min smak. Däremot tycker jag nog att de kan skippa upplägget med finalkvalet – där kändes det som att SVT gjorde en nitlott. Jag tror i ärlighetens namn att det räcker med 5 deltävlingar med två finalister ifrån varje. Det känns inte som att det ger mer att hålla ett finalkval.

Resultatet:
Helt solklart vad resultatet skullle bli, därav drar jag återigen slutsatsen att finalkvalet var onödigt. Det råder ingen tvekan om vilka som förtjänade sina finalbiljetter ifrån deltävlingen. Att plocka ut ytterligare 2 ifrån deltävlingarna är bara onödigt – och de två som nu valdes ut hade sannolikt bara turen att vara färska i minnet för tv-tittarna.


.

Öppningsnumret:
Öppningsnumret var okej i min smak! Roligt att Karlstadsborna gillade det.

Mellanakterna:
Mellanakterna idag får betyg 10 av 10! Första mellanakten men Björn var galant då han fick stå på scenen med gitarren och sjunga en låt till sin Mormor. Sen också att Fredrik Kempe fick Hall of Fame var GALANT! Och en helt underbar show som det bjöds på.

Programmet i sin helhet:
Programmet får 8/10 Betyg av mig. Jag tror att det bästa är sparat till sist!

Resultatet:
Resultat var väntat och finalkvalen blev spännande.


.

Öppningsnumret:
Att bjuda på härlig ”Torparrock” gjorde ingen besviken i Karlstad. Även om barnen kanske inte känner till låten så kunde föräldrarna sjunga med och publiken var exalterade från första sekund. Smart drag!

Mellanakterna:
Björn Gustavsson framför sin sång som hans döde morfar gett honom från himlen så han kan sjunga för sin mormor i publiken. Morbid kan man tycka och vad har det med mello att göra egentligen. Han verkar inte ha övat jättemycket heller med tanke på alla papper som ligger på scenen. Men jag kan inte låta bli att skratta åt texten och tycka han är så charmig när han tappar bort sig i texten. Den senare sketchen gillade jag mer men kan förstå att det inte går hem hos alla.

Det var verkligen dags för Fredrik Kempe att väljas in i Hall of Fame. Han är ju Sveriges guldklimp är det gäller allt möjligt men framför allt Melodifestivalen. Körens hyllning till honom var fantastisk och när Sanna börjar sjunga blev det pricken över i:et. Så känslosamt och fint.

Programmet i sin helhet:
Carina stiger in, tjusigare än någonsin i sin vita kostym och långa hår. Snyggare blir hon sen när hon byter om till kvalet. Känns mycket säkrare och tryggare när Carina kör själv som programledare. Allt bihang, förutom Björn då, har bara varit störande. Måste nog säga att detta heat har varit det bästa när det gäller allt faktiskt.

 

Resultatet:
Annika skrällde och det tycker jag var jättekul för henne. Det var ju givet att de två första finalisterna skulle gå vidare vilket jag var nöjd med. Men bäst av allt var att fröken Snusk ”bara” fick 124 poäng i slutändan vilket hon ändå ska vara nöjd med. Många säger att det luktar ruttet men folk som lyssnar på henne runt om i sina bilar kanske inte är samma människor som rösta i mello helt enkelt. Väldigt spännande blev det i alla fall. Tyckte om upplägget men kan tycka att vi inte ens behöver den sista kvalheatet. Känns bara som att de vill tjäna mer pengar.


.

Öppningsnumret:
Att Johan Östling varit en galet rolig karaktär som skådespelare i olika sammanhang visste man, likaså att killen kan baka och är med och leder ”Hela Sverige Bakar”, men att han skulle leda öppningsnumret med guran och framföra ”Torparrock” gjorde mig överraskad. Snacka om att han är lite av en allkonstnär.

Carina fortsätter att briljera som programledare och med hög igenkänning på mycket.

Mellanakterna:
Introduktionsscenerna till varje artist, som gruppterapisamtal, det önskar jag faktiskt att man hade gjort  varje deltävling.

Björn Gustavssons framförande till sin mormor var jättekul, men hade kunnat kortas ner någon minut. Men det kändes genuint och äkta.

När däremot Fredrik Kempe presenterades som invald till ”Hall of fame” blev jag alldeles varm om hjärtat. Ja, visst blir man ”biased” som Vårgårdautsprungen jag också, men killen har en enorm låtskatt i sin portfölj och att få höra detta medley från de olika fantastiska körerna, Kristin Amparo och Sanna Nielsen var kvällens höjdpunkt. Killen har många strängar på sin lyra och har arbete ”shemalagt” i flera år framöver, men jag hoppas få höra mer av hans kompositioner även i Melodifestivalsammanhang.

Programmet i sin helhet:
Vilken kväll! Detta var den bästa deltävlingen av de fem med mycket underhållning och rätt igenom bra låtar och andra akter.

Resultatet:
Utgången kunde inte blivit mer rättvis där båda finalister hamnar i min topplista. Världsklass!

 

Topplistor. Hur rangordnar vi deltävlingens bidrag?

  1. Marcus & Martinus
    ”Unforgettable”
  2. Medina
    ”Que Sera”
  3. Annika Wickihalder
    ”Light”
  4. Chelsea Muco
    ”Controlla”
  5. Jay Smith
    ”Back to My Roots”
  6. Elecktra
    ”Banne maj”

  1. Annika Wickihalder
    ”Light”
  2. Marcus & Martinus
    ”Unforgettable”
  3. Medina
    ”Que Sera”
  4. Jay Smith
    ”Back to My Roots”
  5. Chelsea Muco
    ”Controlla”
  6. Elecktra
    ”Banne maj”


  1. Jay Smith
    ”Back to My Roots”
  2. Medina
    ”Que Sera”
  3. Marcus & Martinus
    ”Unforgettable”
  4. Annika Wickihalder
    ”Light”
  5. Chelsea Muco
    ”Controlla”
  6. Elecktra
    ”Banne maj”

  1. Medina
    ”Que Sera”
  2. Annika Wickihalder
    ”Light”
  3. Jay Smith
    ”Back to My Roots”
  4. Marcus & Martinus
    ”Unforgettable”
  5. Elecktra
    ”Banne maj”
  6. Chelsea Muco
    ”Controlla”


  1. Marcus & Martinus
    ”Unforgettable”
  2. Elecktra
    ”Banne maj”
  3. Medina
    ”Que Sera”
  4. Annika Wickihalder
    ”Light”
  5. Chelsea Muco
    ”Controlla”
  6. Jay Smith
    ”Back to My Roots”

  1. Marcus & Martinus
    ”Unforgettable”
  2. Medina
    ”Que Sera”
  3. Jay Smith
    ”Back to My Roots”
  4. Annika Wickihalder
    ”Light”
  5. Chelsea Muco
    ”Controlla”
  6. Elecktra
    ”Banne maj”

  1. Annika Wickihalder
    ”Light”
  2. Elecktra
    ”Banne maj”
  3. Jay Smith
    ”Back to My Roots”
  4. Medina
    ”Que Sera”
  5. Marcus & Martinus
    ”Unforgettable”
  6. Chelsea Muco
    ”Controlla”

  1. Medina
    ”Que Sera”
  2. Elecktra
    ”Banne maj”
  3. Jay Smith
    ”Back to My Roots”
  4. Marcus & Martinus
    ”Unforgettable”
  5. Annika Wickihalder
    ”Light”
  6. Chelsea Muco
    ”Controlla”


  1. Medina
    ”Que Sera”
  2. Marcus & Martinus
    ”Unforgettable”
  3. Elecktra
    ”Banne maj”
  4. Annika Wickihalder
    ”Light”
  5. Jay Smith
    ”Back to My Roots”
  6. Chelsea Muco
    ”Controlla”

  1. Marcus & Martinus
    ”Unforgettable”
  2. Medina
    ”Que Sera”
  3. Jay Smith
    ”Back to My Roots”
  4. Annika Wickihalder
    ”Light”
  5. Chelsea Muco
    ”Controlla”
  6. Elecktra
    ”Banne maj”

 


 

Kommentera