Melodifestivalen 2024: Panelen tycker till (del 4)

PANELEN TYCKER TILL. Nu har det blivit dags för oss i ESC-Panelen att recensera och betygsätta låtarna i den senaste avgjorda deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Du får gärna själv tycka till i kommentarsfältet.

 

Sammanfattat upplägg för Panelen tycker till

Under årets Melodifestivaldeltävlingar växlar vi rollerna i att tycka till efter varje sändning. Efter deltävling 4 är det Haris, Jessica, Robban och Hollac16 som utgör Veckans panel, vilket betyder att de kommer att kommentera och betygsätta alla tävlingsbidrag samt summera sina åsikter om programmet i stort. Resterande panelmedlemmar är bara med på delen att betygsätta låtarna medan alla skribenter, oavsett om man ingår i Veckans panel eller ej, gör varsin personlig topp 6.

Notera att den ordning vi presenterar bidragen i följer startordningen från lördagens TV-sändning.

 

Startfältet. Panelens åsikter om tävlingsbidragen


Albin Tingwall
”Done Getting Over You”

Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

.

Varje år får vi någon typ av denna låt. Har någon av dem någonsin lyckats? Kända namn har det gått bra för, men när det är en relativt okänd artist så lyckas de sällan leverera. Detta var verkligen en tråkig inledning på deltävlingen. När man dessutom direkt jämförs med ett bättre nummer av kommentarerna så får man rätt dåliga vibbar.

 

Betyg (0–5):


.

Det var en härlig öppningslåt för deltävling 4 och jag tycker Albin Tingwall gjorde en bra insats med sitt nummer. Däremot tycker jag att låten inte sticker ut tillräckligt om man jämför med andra popnummer som har framförts tidigare veckor men det är ingen dålig låt för det utan han sjunger bra och så. Men för mig blir det mer medel än topp.

 

Betyg (0–5):


.

Kvällen inleddes med Idol-tvåan från 2022, jag hade höga förväntningar då han var en av mina favoriter från den säsongen. Dessvärre så föll just inte denna låten mig i smaken, den var ganska platt och inget som stack ut. Jag hade hellre sett honom med en powerballad då hans röst passar för lugnare låtar, men jag ska inte sticka under stolen med att han gjorde ett bra framträdande igår.

 

Betyg (0–5):


.

Den fjärde deltävlingen startade med en arena-poplåt, passande nog. Likt Jessica så hade jag också höga förväntningar på Albin som jag hade bra koll på innan eftersom jag följde hans resa i Idol och han var en av mina personliga favoriter det året. Han sjunger fint och så och gör ett bra framträdande, men låten är alldeles för platt och tråkigt, tyvärr. Sen känns det inte riktigt trovärdigt med det han sjunger om. Har han verkligen kommit över sitt ex undrar jag? Jag hade hellre sett honom sjunga en ballad som passar honom så bra. Hoppas Albin gör comeback inom en snar framtid med en starkare låt.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)

PANELEN TILLSAMMANS.
22,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Lia Larsson
”30 km/h”

Låtskrivare: Lia Larsson, Axel Schylström, Jimmy Jansson, My Söderholm, Thomas G:son

.

EPA-dunk trenden lever vidare tyvärr. Jag hoppas innerligt att detta går över snart. EPA-pandemin är värre än den riktiga pandemi vi spenderade flera år i. Det är verkligen tråkigt och allt låter likadant, både i melodi och text. Jag kommer ge det en poäng för att det finns sämre låtar och man försökte sprida glädje. Jag gillade även Lias dans och energi på scen.

 

Betyg (0–5):


.

Den här EPA-dunkslåten tycker jag känns bättre och mer intressant än tidigare EPA-dunkslåtar som har tävlat. Tycker det är lite synd att Lia Larsson fick lämna tävlingen direkt, hade varit intressant att se hur det hade gått i finalkvalet. Härlig stämning och glatt uppträtt det är positivt.

 

Betyg (0–5):


.

Lia Larsson var ett nytt namn för mig och jag kände inte till henne sedan tidigare så jag blev positivt överraskad av henne. Tyckte låten var härlig men på gränsen till fjortisdunk, därav mitt lägre betyg men Lia gjorde det bra, ett härligt dansnummer med fart och fläkt.

 

Betyg (0–5):


.

Energi-knippet Lia Larsson levererade ett färgsprakande och glädjefyllt nummer med sin EPA-dunk-poplåt som handlar om att ingen kan eller får köra om A-traktorer eftersom de kör i 30 kåå emm håå. Lia satte verkligen satte fart på kvällen. Detta är en genre som inte tilltalar alla ålderskategorier, så jag kan förstå att den fick ett respass ur tävlingen, men jag tyckte om låten. Det var dansant, medryckande och härligt och Lia är en karismatisk och gullig tjej.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)

PANELEN TILLSAMMANS.
31,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Dotter
”It’s Not Easy to Write a Love Song”

Låtskrivare: Dotter (Johanna Jansson), Dino Medanhodzic

.

Det är modernt och i tiden. Välproducerat och snyggt. Men alldeles för tråkigt. I sann Cornelia Jacobs anda känns det som att detta är mer skapat för Spotify-listorna än Melodifestivalen. Det är lite det som varit min största kritik mot Mellon överlag – att man fokuserar mer på topplistorna än att finna den bästa låten. Dotter får tyvärr den stämpeln av mig i år. Då är jag ändå en som varit ett stort fan av hennes tidigare bidrag i tävlingen. Jag tycker genuint att hon är en duktig sångerska och originell artist, men detta kändes för cliché och säkert.

 

Betyg (0–5):


.

Dotter levererar alltid och så även den här gången, och i den här deltävlingen fick hon några röster av mig. Jag tycker personligen att hennes ballad är den bästa låten i årets startfält (av de låtar som har framförts) och det känns också bra att hon gick direkt till final, även om det var som deltävlingstvåa. Jag hoppas inte att det kommer att sänka låten till finalen då det historiskt sätt (med ett undantag) alltid varit deltävlingsvinnare som har vunnit i finalen. Den här låten skulle jag inte skämmas för att skicka till Eurovision och många internationella fans skulle nog också bli glada över det.

 

Betyg (0–5):


.

Wow, säger jag bara! Jag fullkomligt älskar den här typen av låtar där verserna bygger upp inför att refrängen fullständigt exploderar. Däremot så kände man att hon inte riktigt tog i som hon kanske hade velat göra p.g.a. hennes röstproblem tidigare i veckan men jag tyckte hon gjorde det snyggt. Jag älskar Dotters röst och har alltid tyckt hon har varit grym i Mello, det här tycker jag nästan är hennes bästa låt.

 

Betyg (0–5):


.

Från två inledande upptempolåtar till något mer avskalat och dramatiskt, med förhandsfavoriten Dotter som i och med årets tävlingsbidrag är med för fjärde gången gillt. Låten skiljer sig väldigt mycket från Dotters tidigare låtar i Melodifestivalen. Det är en modern ballad som börjar lugnt men växlar upp ju längre in i låten man kommer. Låttexten är djup och berörande och framträdandet var snyggt. Det är kul att se att hon varierar låtstilarna varje gång hon deltar i Melodifestivalen.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)

PANELEN TILLSAMMANS.
36 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Scarlet
”Circus X”

Låtskrivare: Scarlet, Thirsty, Emil Behmer, Henrik Pierow, Ian-Paolo Lira, Jessica Rachel Chertock, Simon Boustedt, Staffan Amberlind

.

Just när jag började känna att det blivit lite stelt bjuds jag på denna cirkus. Det är helt underbart och exakt vad Melodifestivalen behöver! Tänk om Sverige hade vågat skicka detta istället för en slätstruken poplåt. Detta var kaotiskt i dess mest positiva bemärkelse. Cool låt, men framför allt var scenframträdandet något alldeles extra.

 

Betyg (0–5):


.

Det här var en intressant, härlig och underbar låt som Scarlet fick framföra i deltävlingen och jag hoppas att deras stöd fortsätter i finalkvalet nästa vecka. Sådana här nummer med många ingredienser kring rock får vi sällan se i Melodifestivalen och det känns därför extra bra att tittarna ville se dem vidare i tävlingen. En favorit hos mig och det blev även en röst från mig den här gången.

 

Betyg (0–5):


.

Nej, det här var verkligen ingenting för mig. Även om jag tycker att de gjorde ett snyggt scenframträdande så blev det alldeles för rörigt och den här typen av musik är ingenting som jag går igång på. Det enda positiva jag kunde finna i låten var den elektroniska biten annars var det här jättetråkigt. Men de ska ha ett plus för att de sticker ut från mängden och kör sitt eget race, och det var nog det som gjorde att de faktiskt lyckades ta sig vidare.

 

Betyg (0–5):


.

Debutantduon Scarlet bjöd på show med sitt rockbidrag. Ett skräckfilms-inspirerande och teatraliskt nummer med lite cirkus-tema som kändes genomtänkt och snyggt, men själva låten i sig tyckte jag mest var stökig och inte alls min typ av musik.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)

PANELEN TILLSAMMANS.
34,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Bilden på Lasse Stefanz är fotograferad av Stefan Eriksson. Bilden är publicerad med tillstånd av bildägaren

 

Lasse Stefanz
”En sång om sommaren”

Låtskrivare: Anders Wigelius, Anderz Wrethov, Robert Norberg

Bilden på Lasse Stefanz är fotograferad av Stefan Eriksson. Bilden är publicerad med tillstånd av bildägaren

.

Det första jag noterade var den simpla, men så effektiva scenuppsättningen. Det var passande och snyggt. Svensk dansband möter lite country. Det kanske är inte något jag skulle lyssna på dagligen, men det var rätt trevligt. Det var glatt och man lyckades med låtens budskap – känna sommarvibbar.

 

Betyg (0–5):


.

Lasse Stefanz gör det Lasse Stefanz är bäst på – leverera härliga sånger till publiken. Här får man en längtan tillbaka till sommaren och det tyckte jag att de gjorde bra. Däremot är jag inte förvånad över hur resultatet blev men jag hade heller inte blivit förvånad om de hade kvalat in till finalkvalet.

 

Betyg (0–5):


.

Mysgruppen Lasse Stefanz gjorde ett bra framträdande och jag gillade verkligen scenuppbyggnaden som var i form av en brygga. Det kändes somrigt och trevligt. Sångaren Olle Jönsson har en väldigt varm och behaglig röst och den kommer nog spelas flitigt på radion i sommar.

 

Betyg (0–5):


.

Härligt att det finns plats för dansbands-genren i den moderna Melodifestivalen. Lasse Stefanz är ju ett av Sveriges och hela Nordens populäraste dansband, så att de är med i dessa sammanhang är uppskattat av många. Låten är en country-inspirerad dansbands-visa för alla som längtar efter sommaren och det gör verkligen jag. Det är en väldigt bra melodi i refrängen tillsammans med ett efterföljande instrumentalt parti med mycket fiolspel och Olle Jönssons lena och mörka röst är öronbedövande och behaglig. Scenografin är top nouch och så passande med bryggorna och LED-vattnet samt molnen med kvällssolen. Att det inte skulle bli något avancemang kändes rätt uppenbart, men tror att den kommer nå framgångar ändå, åtminstone har den en given plats på Svensktoppen framöver. En låt jag garanterat kommer att fortsätta lyssna på efter tävlingen.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)

PANELEN TILLSAMMANS.
25,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Danny Saucedo
”Happy That You Found Me”

Låtskrivare: Danny Saucedo, Kristoffer Fogelmark, John Martin, Michel Zitron

.

Startfältets mest rutinerade artist bjuder kanske på sitt svagaste kort hittills. Tidigare var han någorlunda revolutionerande i det han gjorde. Nu var scennumret rätt snyggt, men låten i var något man hört innan. Det är en låt som funkar bara för den framförts av en känd artist.

 

Betyg (0–5):


.

Jag har följt repetitionerna under veckan och Danny har tagit det väldigt lugnt på alla repetitioner vilket har gjort att det varit svårt att bedöma hur det här skulle bli. Nu tyckte jag dock att han under direktsändningen levererade fullt ut och visade på att låten skulle till final. Även om det här personligen inte är min favoritlåt så tycker jag att det är en bra låt som Danny tävlar med i år.

 

Betyg (0–5):


.

Nej, men vilken stjärna Danny är! Denna gången satsar han helt på att bara vara i sig själv och ta scenen med storm, och det gör han med bravur. Det behövs inga dansare eller någon annan rekvisita utan Dannys karisma är allt som behövs. En riktig partylåt och låten påminner om Avicii vilket gör mig varm om hjärtat då jag verkligen älskar den typen av musik. Danny gör det snyggt och stilrent och man vill bara dansa!

 

Betyg (0–5):


.

Danny Saucedo är en av förhandsfavoriterna till att vinna Melodifestivalen 2024 och efter två andraplatser (2011 och 2012) och ytterligare två framträdanden i Melodifestivalen är han redo att utmana om segern ännu en gång med en stark EDM-poplåt i Aviici/Swedish House Maffia-anda. Ett mäktigt scenframträdande och en stark låt som avslutning på deltävling 4. Man vill både sjunga och dansa med. Dannys bästa låt i tävlingen om ni frågar mig och jag hade inte haft något emot om han stod som vinnare i finalen. Full pott blir det från mig.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)

PANELEN TILLSAMMANS.
36,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Summering. Vad tycker vi om programmet?

OBS! I den här delen är det bara Veckans panel som tycker till.


.

Det börjar kännas nu att det gått en månad av tävlingen. Och det fick Eskilstuna betala för. Tur att det är en mysig stad i övrigt. Skämten är inte lika bra och mellanakterna blir tråkigare. Att finalisterna dessutom var rätt förutsägbara gjorde det hela inte bättre. Kul att Sverige ändå gav en andra chans till Scarlett och skickade hem EPA-dunken.


.

Öppningsnumret:
Det blev en fin öppningsakt med bröderna Gustafsson där vi äntligen fick se en mer seriös sida av Björn Gustafsson (även om han är rolig i de andra sketcherna med). En fin tolkning av en låt jag inte har lyssnat på så mycket, men det kändes värdigt.

Mellanakten:
Återigen levererar Björn Gustafsson väldigt bra och jag kände att det är humor på högsta nivå. Underbart!

Programmet i sin helhet:
När jag läser igenom vad som står i sociala medier verkar det vara många som inte gillar den approach som SVT har i år med Melodifestivalen. Men jag tycker personligen det är skönt att programmet blir lite mer seriöst och inte lika mycket barnprogram som det har tenderat att vara förut. Det blir förvisso lite mer vuxet då (om man även ser till vissa skämt som sägs i programmet) men det passar i alla fall mig bra. Jag har inget att klaga på här.

Resultatet:
Är jag då nöjd med resultatet? Både ja och nej skulle jag säga. Jag hade gärna sett Lia Larsson kvala vidare till finalkvalet och det hade känts lite lugnare i magen om Dotter hade gått vidare som första finalist då det historiskt sett (med enda undantag) bara varit deltävlingsvinnare som vunnit Melodifestivalsfinalerna sedan 2002. Undantaget var som vi alla vet 2013 när Robin Stjernberg vann efter att ha kvalat in från Andra chansen. Ska det kanske bli ett nytt undantag i år? Dotter lär nog få en hel del jurypoäng men frågan är om tittarrösterna räcker. Jag hoppas det i alla fall. Danny då är jag nöjd med också även om det hade varit lite roligare om Scarlet hade skrällt sig in till final. Men, med tanke på vilket kraftfullt nummer Danny fick till så var det omöjligt att inte tippa honom till första finalplatsen. Så det blev möjligen lite förutsägbara finalister men ibland får det bli det med.


.

Öppningsnumret:
Kvällen inleddes med att Björn och hans bror gjorde en cover på Kent och det var en trevlig inledning på kvällen.

Mellanakterna:
Det enda som egentligen var kul var Björns mellanakt med trolleritricket, verkligen min typ av humor och man kan inget annat än att älska Björn.

Programmet i sin helhet:
En bra deltävling med starka låtar och bra framträdanden. Däremot måste jag säga att den senaste deltävlingen och även den här har tappat gradvist i manuset, det är så fruktansvärt dåligt och pinsamt.

Resultatet:
Programmet i sig hade två starka kandidater och de var även mina personliga favoriter. Röstningen däremot var en nagelbitare och det var spännande in i det sista. Resultatet var väntat men däremot skrällde sig Albin vidare och det unnar jag honom. Jag ser fram emot nästa vecka då den sista deltävlingen äger rum och även finalkvalet, härligt med extra minuter av Mello!


.

Öppningsnumret:
Björn Gustafsson och hans bror Oscar gjorde en fin tolkning på låten ”Gravitation” av Kent. Jag gillar att de väger samman melodier från artister som kommer från städerna deltävlingarna hålls i.

Mellanakterna:
Det var ganska B och flamsigt. Nej, här behövs mer musik och framträdanden, gärna från forna Melodifestival-deltagare. Varför kunde vi inte fått en tolkning av ”Hallå hela pressen det hade jag velat se.,

Programmet i sin helhet:
Bortsett från låtarna som jag tyckte om, tycker jag att programmet kan vara så mycket bättre.

Resultatet:
De två förhandsfavoriterna gick väntat nog till final, men Albin Tingwall som låg utanför topp-4 på oddsen inför deltävlingen lyckades sluta trea, vilket får ses som en liten skräll.

 

Topplistor. Hur rangordnar vi deltävlingens bidrag?

 1. Danny Saucedo
  ”Happy That You Found Me”
 2. Dotter
  ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 3. Albin Tingwall
  ”Done Getting Over You”
 4. Scarlet
  ”Circus X”
 5. Lasse Stefanz
  ”En sång om sommaren”
 6. Lia Larsson
  ”30 km/h”

 1. Dotter
  ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 2. Danny Saucedo
  ”Happy That You Found Me”
 3. Scarlet
  ”Circus X”
 4. Lia Larsson
  ”30 km/h”
 5. Albin Tingwall
  ”Done Getting Over You”
 6. Lasse Stefanz
  ”En sång om sommaren”

 1. Scarlet
  ”Circus X”
 2. Dotter
  ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 3. Lasse Stefanz
  ”En sång om sommaren”
 4. Danny Saucedo
  ”Happy That You Found Me”
 5. Lia Larsson
  ”30 km/h”
 6. Albin Tingwall
  ”Done Getting Over You”

 1. Dotter
  ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 2. Scarlet
  ”Circus X”
 3. Danny Saucedo
  ”Happy That You Found Me”
 4. Lia Larsson
  ”30 km/h”
 5. Lasse Stefanz
  ”En sång om sommaren”
 6. Albin Tingwall
  ”Done Getting Over You”


 1. Danny Saucedo
  ”Happy That You Found Me”
 2. Dotter
  ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 3. Lia Larsson
  ”30 km/h”
 4. Albin Tingwall
  ”Done Getting Over You”
 5. Lasse Stefanz
  ”En sång om sommaren”
 6. Scarlet
  ”Circus X”

 1. Scarlet
  ”Circus X”
 2. Lia Larsson
  ”30 km/h”
 3. Danny Saucedo
  ”Happy That You Found Me”
 4. Dotter
  ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 5. Albin Tingwall
  ”Done Getting Over You”
 6. Lasse Stefanz
  ”En sång om sommaren”

 1. Albin Tingwall
  ”Done Getting Over You”
 2. Lia Larsson
  ”30 km/h”
 3. Dotter
  ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 4. Scarlet
  ”Circus X”
 5. Danny Saucedo
  ”Happy That You Found Me”
 6. Lasse Stefanz
  ”En sång om sommaren”

 1. Scarlet
  ”Circus X”
 2. Lia Larsson
  ”30 km/h”
 3. Lasse Stefanz
  ”En sång om sommaren”
 4. Danny Saucedo
  ”Happy That You Found Me”
 5. Dotter
  ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 6. Albin Tingwall
  ”Done Getting Over You”


 1. Danny Saucedo
  ”Happy That You Found Me”
 2. Dotter
  ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 3. Lasse Stefanz
  ”En sång om sommaren”
 4. Lia Larsson
  ”30 km/h”
 5. Scarlet
  ”Circus X”
 6. Albin Tingwall
  ”Done Getting Over You”

 1. Scarlet
  ”Circus X”
 2. Danny Saucedo
  ”Happy That You Found Me”
 3. Lasse Stefanz
  ”En sång om sommaren”
 4. Lia Larsson
  ”30 km/h”
 5. Dotter
  ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 6. Albin Tingwall
  ”Done Getting Over You”

 


 

Kommentera