Intervju med gruppen Scarlet (inför Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför lördagens deltävling i Eskilstuna fick vi en pratstund med gruppen Scarlet som tävlar med bidraget ”Circus X”.

 

Scarlet är en metalduo bestående av artisterna Scarlet och Thirsty. Själva namnet på gruppen säger de kan associeras till olika saker historiskt, bland annat att vara en outsider i ett samhälle som inte accepterar en kanske. Sedan har de valt att ta respektive artistnamn och i likhet med en annan artist årets Melodifestival har båda valt att vara anonyma utåt mot vad de egentligen heter. Så det är bara de själva och deras närmaste krets som vet de riktiga namnen. De har känt varandra under en längre tid även om de gav ut sina första låtar Age of Seduction”, ”Hail the Apocalypse” och ”Killer Quinnår 2018 – som har följts upp med fler låtar därefter. De har också varit för-band till Smash Into Pieces under en gemensam turné år 2022 och de håller kontakten än idag. Scarlet och Thirsty är också glada över att Smash Into Pieces tog sig till final från den första deltävlingen även om de säger att de båda har ganska olika scenframträdanden i tävlingen.

 

Vad inspireras ni av?

– För oss blir vi inspirerade av kanske mer individer än musikaliska förebilder. Ska man droppa en blir det Lady Gaga för hon har varit banbrytande. Det är inte den typiska pop-prinsessan som är stöpt utan hon går sin egen väg. Och sånt gillar vi, säger duon.

 

Rätt i tiden att ställa upp i Melodifestivalen

Nu ska Scarlet tävla i Melodifestivalen för första gången och att vara med här är något de själva ser fram emot mycket. En anledning att de är med är att hårdrocken har fått ta mer plats i tävlingen.

– Det känns otroligt att få leka här på den här scenen och med de här proffsen. Det är otroligt kul, säger Scarlet.

 

Vad fick er att ställa upp i tävlingen?

– Det är Sveriges och Europas absolut största, finaste och bästa plattform att få visa upp det man gör och det man skapar, sitt verk och de man är. Allt föll på plats bara med att låten och tiden var rätt och vi kände oss rätt så rätt som vi kan känna oss, säger Scarlet med ett leende.

 

På frågan om konkurrens ser de att det är stjärnor som de möter samtidigt som de ser att alla är konkurrenter även om de anser att ingen av de andra drar åt samma röst som deras nummer har.

– Däremot gillar man show, något ’outside the box’, något man inte har sett på Mello-scenen förut, vilket jag tror man gör oavsett vilken genre man gillar så kan man tycka om det här som vi kommer att presentera.

 

Många låtskrivare bakom tävlingsbidraget

Bidraget som duon tävlar med heter ”Circus X” och är gjord av de själva tillsammans med Emil Behmer, Henric Pierroff, Ian-Paolo Lira (som tidigare tävlat i Melodifestivalen två gånger med rockgruppen Lillasyster), Jessica Rachel Chertock, Simon Boustedt och Staffan Amberlind. Låten beskriver de som ”kaos-metal” som är lite storytelling, läskigt och spännande och intensiv och en musikalisk resa som lyssnaren får följa med. Att alla har sin egen Circus X i sig.

Att de har många låtskrivare säger de är ovanligt för att vara Scarlet som grupp även om det gör det mer berikande och roligt för det är många människors prägel på låten. Vi är nyfikna på om det kan vara en utmaning att vara många låtskrivare till ett tävlingsbidrag.

– Det gick ganska smärtfritt får vi säga. Vi hade en ganska liknande vision eller alla olika galna huvuden landade i en gemensam vision. Man hör också det på låten, det finns så många olika delar folk kan ta sig an som varje individ kan nog fastna för sin del av låten. Det är bara positivt när det har varit så många hjärnor inblandade, säger de.

– Det är inte alltid det funkar, vi har testat vid något tillfälle att vara fler och det har resulterat i att man inte släpper något. Men det är väldigt viktigt att utmana sig själv för vi är så väldigt säkra i vad vi gör när vi skriver. Så det är bra att ta sig utanför boxen, tillägger de.

 

Planer efter tävlingen

Om det skulle gå hela vägen för duon i deltävlingen att de skulle bli en av finalisterna tycker de skulle betyda mycket och det har blivit mer av dessa känslor ju närmare direktsändningen de kommer. Samtidigt känner de att bara få vara med i Melodifestivalen och få visa upp sin musik i sammanhanget är en vinst i sig.

– Vi njuter av varje sekund och det vore fantastiskt om sekunderna kunde bli fler, säger de.

 

Hur det än går för Scarlet har de planer framgent för sommaren. Bland annat ska de spela på Sweden Rock där de senast var 2019 och de har fått frågan att komma tillbaka igen. Det finns också planer på mer musik men än så länge är det Melodifestivalen som står på schemat för Scarlet och Thirsty.

Med det vill vi önska duon stort lycka till i Melodifestivalen 2024!

 


 

Kommentera