Intervju med Smash Into Pieces (Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför den första deltävlingen i Melodifestivalen 2024 fick våra reportrar på plats i Malmö en pratstund med gruppen Smash Into Pieces som är en av artisterna i startfältet.

 

Förra året var det Smash Into Pieces som tog tillbaka hårdrocken in i Melodifestivalen och det slutade med en tredjeplats i finalen med Six Feet Under. Nu är de tillbaka igen i samma arena som de kvalade vidare till final från för ett år sedan och är ett av de favorittippade bidragen att gå direkt till final.

Gruppen utgörs av sångaren Chris Adam Hedman Sörbye, gitarristerna Benjamin Jennebo och Per Bergquist samt The Apocalypse DJ som spelar trummor. Bandet bildades i Örebro år 2008 och hade då en liten annan konstellation än den som är idag, bland annat är dagens trummis hemlig. Eller det är bara bandmedlemmarna själva som vet vem som är bakom masken.

Deras första TV-framträdande gjordes i Talang i TV4 där de däremot hoppade av för att skapa musik på annat håll. 2013 fick de sitt första skivkontrakt och de har sedan dess släppt mer musik och turnerat runt och idag har de rest bland annat i Nordamerika där de hade en turné förra året. Till dags dato har de släppt åtta studioalbum vilka finns att lyssna på Spotify och under intervjun utlovar de mer musiksläpp och turnén fortsätter (som ifjol var 200 dagar under året varav 160 gig i såväl Europa som i Nordamerika).

 

Några egna favoritlåtar

Att välja egna favoriter är svårt men några av deras favoriter är ”Let Me Be Your Superhero” som var en av deras första singlar som kom till när The Apocalypse DJ började i bandet. Det är sedan den känsla som de har byggt vidare på i singlar som släppts därefter.

– För mig är det ”Six Feet Under” som är avslutet på depressionsresan och att det blev en sådan offentlig grej att det var skönt att prata med folket, att det är okej att må dåligt och att göra sin resa och lite ofilltrerad, säger Chris Adam.

 

Vad lyssnar ni på för musik annars, förutom rock?

– All bra musik måste ha något som sticker ut, det kan vara mycket som kan vara bra men sådana här låtar man lägger till i en playlist är oftast sånt som har någonting som fångar en. Genremässigt kan det vara vad som helst, säger Per.

– Jag håller med, något man inte förväntar sig som tar ett steg utanför comfort zone. Jag är lite sån också att jag lyssnar inte så jättemycket på musik för vi jobbar med det här och giggar och allt, så jag kan sakna musik ibland, inflikar Benjamin.

– Precis för när jag vaknar upp en tidig morgon så vill jag bara ha det tyst. För man är så mycket i den här musiken och världen och det blir att man gärna tycker tystnaden är en fin musik, inflikar Chris Adam.

 

Uppmanar att hitta sin inre hjälte

Deras låt i startfältet heter bidraget ”Heroes Are Calling” och är gjord av bandmedlemmarna tillsammans med Andreas Lindbergh, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb och Linnea Deb, vilka även låg bakom föregående års låt. De berättar för oss att låten kom till i ett ganska sent skede i processen men det har inte varit några större bekymmer i skapandet då alla har bidragit med sin del i produktionen.

– Jag kan tycka att den här låten att det är många som har jobbat stenhårt med den och den har fått gå igenom alla typer av stålbad för att landa just här. Den känns verkligen genomarbetad, säger Per.

 

Chris Adam, Per och Benjamin beskriver skillnaden mellan deras två Melodifestivalbidrag är att 2023 års låt handlade mer om hur man tar sig igenom en depression som var en personlig touch från sångaren Chris Adams sida medan den här gången är det mer av en slags bandmentalitet. Bandet vill bjuda in tittarna till deras värld.

– Det är mycket det här att vi uppmanar folk att hitta sin inre hjälte och våga ta sig de här stegen, att våga gå igenom de här motstånden längs vägen.

 

Ska maxa allt till Mello

I Malmödeltävlingen får Smash Into Pieces äran att avsluta för tävlingsbidragen och uppladdningen beskriver de som att förra året var allt nytt, jättekul och spännande. Nu kommer de tillbaka och är som faddrar och känner sig tryggare. Samtidigt är det en känsla av att både känna sig trygg och ha stora förväntningar på sig.

– Det känns familjärt, nu känner vi produktionen och allting. Sedan känner man att förväntan är att ’Vi har sett ”Six Feet Under” och vi känner att vi går in och gör vår grej som alltid men jag känner att jag kan känna av den pulsen, säger Benjamin.

– Det var verkligen skönt, direkt när vi visste att vi skulle komma med i år visste vi ungefär vad vi har för tidsfönster och ska vi börja göra den scenshowen som vi vill ha till det här numret då vet vi hur vi börjar dra i trådar och det hade vi ingen aning om förra året. Nu ska vi maxa allt vi kan göra i Mello och det ska bli spännande att se hur det ser ut på plats, inflikar Per.

 

Med det sagt vill vi passa på att önska Smash Into Pieces stort lycka till i Melodifestivalen 2024.

 


 

Kommentera